Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vluchtelingenkinderen in Australisch detentiecentrum gruwelijk misbruikt en uitgebuit

  •  
11-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-08-11 om 09.23.33
De Britse krant The Guardian onthulde woensdag aan de hand van meer dan tweeduizend gelekte verslagen van incidenten het misbruik dat in een detentiecentrum voor vluchtelingen op het eiland Nauru plaatsvindt. Op het eilandstaatje in de Stille Oceaan worden vluchtelingen vastgezet met het idee andere potentiële vluchtelingen te ontmoedigen naar Australië af te reizen. Vooral kinderen zijn het slachtoffer van het vreselijke geweld. Ze worden aangerand, verminken zichzelf, of worden anderszins misbruikt. Zo mocht een jonge vluchteling bijvoorbeeld twee minuten langer douchen, mits de cipier mee mocht kijken. Een andere bewaker dreigde een kind te vermoorden, weer een ander sloeg het hoofd van een kind tegen de grond. Eén van de gevolgen: de kinderen zijn getraumatiseerd en vertonen als gevolg van trauma uitzonderlijk gedrag. Zo vroeg een meisje, jonger dan tien jaar, in 2014 aan een groep volwassenen of ze hun vingers in haar vagina wilde steken, nadat ze zich volledig had uitgekleed en vooroverboog.
Uit de documenten in handen van The Guardian blijkt dat meer dan de helft van de incidenten in het detentiecentrum kinderen betreft. Zij maken 18 procent uit van het totaal aantal bewoners. Leraren, bewakers en hulpverleners hebben de verslagen opgemaakt. De incidenten vonden plaats tussen mei 2013 en oktober 2015. Op dit moment verblijven 442 vluchtelingen op Nauru, waaronder 49 kinderen.
Het detentiecentrum op Nauru werd in 2001 geopend. Mensenrechtenorganisaties klagen al jaren over het gebrek aan transparantie. Niemand weet wat zich op het eiland precies afspeelt. Het detentie-eiland was desondanks al berucht om het mensonterende beleid.
Een voormalig medewerker van Save the Children, die veel van de gelekte rapportages heeft opgesteld, meldt tegenover The Guardian dat de documenten slechts het topje van de ijsberg zijn. Na de Guardian-publicatie hebben de 26 voormalig medewerkers, zich verenigd om publiekelijk op te roepen tot een sluiting van Nauru.
"Het lijkt erop, wanneer je door de gepubliceerde database gaat, dat de rapportages niet eens in de buurt komen van de dagelijkse incidenten. Wat je hier ziet is slechts het topje van de ijsberg."
De Australische overheid zegt in een reactie dat veel van de gerapporteerde incidenten onbevestigde beschuldigingen zijn. Tot ongenoegen van de rapporteurs. Eén van hen, Scott Morrison:
"In tegenstelling tot wat de Australische overheid nu beweert, zijn dit geen beschuldigingen. Dit zijn objectieve rapportages van incidenten, waar wij zelf getuige van waren, opgesteld als onderdeel van onze professionele taken."
Update 11.30 De Australische minister van Immigratie Peter Dutton, meent nu dat de vluchtelingen ten onrechte vertellen dat ze verkracht en misbruikt zijn in het detentiecentrum. Ook zouden ze door asieladvocaten zijn aangezet om zichzelf te verwonden of in brand te steken. “Ze willen per se naar Australië omdat ze daar veel geld voor hebben betaald aan mensensmokkelaars”, aldus Dutton.
Waar hij zijn claims op baseert, is onduidelijk. De uitgelekte rapportages zijn opgesteld door (oud-)medewerkers op Nauru.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.