Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gelekte Clinton-tape: Hillary heeft geen hoge pet op van Bernie-aanhang

  •  
01-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
459273407_14da4d71e6_b

© cc-foto: Mark Nozell

Het schadeherstelteam van Hillary Clinton aan de bak nu een gesprek is uitgelekt waar te horen is hoe de presidentskandidaat zich negatief uitlaat over de aanhangers van eerdere rivaal Bernie Sanders. Clinton noemt hen in het gesprek ‘kinderen van de Grote Recessie’ die ‘in de kelder van hun ouders wonen’.
Clinton deed de uitspraken in februari op een fondsenwerving georganiseerd door voormalig Amerikaans ambassadeur Beatrice Welters. In die periode was de strijd tussen Democraten Clinton en Sanders nog in volle gang. Volgens Clinton waren de aanhangers van Sanders ‘alleen maar op zoek naar gratis onderwijs en gratis gezondheidszorg’.
Zelf zei Clinton liever het politieke centrum, zowel aan linker- als rechterzijde, te bespelen en verbijsterd te zijn door de opvattingen op zowel uiterst rechts als uiterst links, waartoe zij Sanders rekende:
Aan de ene kant heb je de typisch populistische, nationalistische, xenofobe en discriminatoire aanpak die we te vaak horen van Republikeinse kandidaten. Aan de andere kant is er een diep verlangen om te geloven dat we gratis onderwijs en gratis zorg kunnen hebben. Dat wat we allemaal al gedaan hebben niet genoeg is en dat we net zo ver moeten gaan als Scandinavië, wat dat ook moge inhouden, en de helft van hen weet zelf helemaal niet wat dat inhoudt, maar toch geloven ze erin.
Volgens Clinton zijn de Bernie-aanhangers politieke nieuwkomers die proberen om te gaan met een economie die niet aan hun verwachtingen heeft voldaan.
Het zijn kinderen van de Grote Recessie. En ze wonen in de kelder van hun ouders. Ze vinden dat nu ze hun opleiding afgerond hebben er geen banen zijn waar ze op hadden gehoopt.
Het gelekte gesprek komt op een ongelukkig moment. Clinton heeft net de actieve steun van Bernie Sanders gekregen. Steun die ze hard nodig heeft, omdat veel van zijn aanhangers het nog altijd niet in Clinton zien zitten. Clinton heeft weliswaar inmiddels een aantal van Sanders’ linkse standpunten heeft overgenomen, maar ze blijft moeite houden met name de jongeren uit het Sanders-kamp voor zich te winnen.
Daarnaast is dit de tweede keer in korte tijd dat Clinton zich negatief uitlaat over de aanhang van haar tegenstander. Onlangs noemde ze de Trump-supporters ‘ a basket of deplorables ’, een mand vol beklagenswaardigen. Na de nodige ophef zag ze zich gedwongen die uitspraak terug te nemen.
Bron: Politico  / cc-foto: Mark Nozell
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.