Joop

Gelekt: Kabinet geeft zelfs nóg meer subsidie aan klimaatvernietigende fossiele industrie dan tot nu toe gedacht

  •  
15-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3033 keer bekeken
  •  
ANP-449588490

De Nederlandse overheid geeft zelfs nog veel meer geld uit aan fossiele subsidies dan voorheen werd gedacht. Uit uitgelekte Prinsjesdagstukken van het ministerie van Klimaat en Energie blijkt dat er jaarlijks tussen de 39,7 tot 46,4 miljard euro naar de olie-, gas- en kolenindustrie vloeit.

Het ministerie raamde de uitgeven zelf eerder nog op zo’n 4,5 miljard euro. Dat daar geen snars van klopte hadden milieuorganisaties zelf al uitgerekend en becijferden dat het om 37,5 miljard euro per jaar gaat.

De NOS schrijft:

Er is de afgelopen tijd een stevige discussie geweest over deze fossiele subsidies, dat zijn financiële regelingen die het gebruik van fossiele brandstoffen bevoordelen. Bij meer gebruik van olie, gas of kolen hoeft vaak relatief minder belasting betaald te worden.

Het gaat om grote staalbedrijven, de binnenscheepvaart, de glastuinbouw, kolencentrales en olieraffinaderijen. Vliegtuigmaatschappijen betalen in Nederland bijvoorbeeld geen belasting op kerosine en dat levert hen jaarlijks ruim 2 miljard euro op, zo staat in de uitgelekte stukken.

Actiegroepen waaronder Extinction Rebellion demonstreren tegen de fossiele subsidies door de overheid. Inmiddels zijn ze bezig aan een “permanente bezetting” van de snelweg A12 bij Den Haag, vrijdag was dag 7 op rij. De demonstranten eisen dat het kabinet de subsidiekraan naar de klimaatverwoestende fossiele industrie dichtdraait.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

JaapBo
JaapBo17 sep. 2023 - 18:08

Het begrip "fossiele subsidies" is wel wat vreemd, want het gaat in feite niet over subsidies. In werkelijkheid betalen kleingebruikers allerlei groene belastingen. Dus groene energie wordt gesubsidieerd, en de gewone man/vrouw betaalt de rekening!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 sep. 2023 - 15:27

In de jaren 70 was klimaat een hot item, van disco tot luisterlied, de ernst was al doorgedrongen, vandaag krijgen ze geld toegestopt om de toekomst nog sneller tot een hel te maken. https://www.youtube.com/watch?v=0rvNopwCjSk&ab_channel=TheO%27Jays-Topic https://www.youtube.com/watch?v=Eb4kfolKwGA&ab_channel=Yusuf%2FCatStevens-Topic

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers17 sep. 2023 - 9:14

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 sep. 2023 - 13:14

Nog een paar uit de jaren 70 Mercy me (the ecology) / Marvin Gaye Big Yellow Taxi / Joni Mitchell Super Nature / Cerrone Staan gewoon op YouTube

Robbin_T
Robbin_T16 sep. 2023 - 8:58

We kunnen overnacht de subsidies halveren door de belastingen op fossiele brandstoffen voor particulieren op het niveau van België te verlagen. Rare stelling? Wel waar want het hele verhaal zit namelijk iets complexer in elkaar als XR de kinderen op de snelweg wil laten geloven.

8 Reacties
MG1968-2
MG1968-216 sep. 2023 - 9:48

Applaus voor Robbin. Hij begrijpt dat als iets voor iedereen gratis is niemand subsidie krijgt. Ik geloof er niets van dat ook maar één kind op de snelweg dat complex vind. Alleen nou ja.... jij..

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2023 - 10:01

Fiscale voordelen zijn een vorm van subsidie.

MG1968-2
MG1968-216 sep. 2023 - 10:21

Net nog even voor de fun aan een groepje van 5 12-14 jarige voorgelegd. 'En wat dan als niemand zou hoeven betalen dan?'. Inderdaad... even uit het veld geslagen. Koppen bij elkaar. En daar was de oplossing. 'Dan waren we tegen het vrij weggeven'. De jeugd heeft de toekomst ;)

Left is not right
Left is not right16 sep. 2023 - 11:15

@MG vraag ajb gelijk aan dat groepje van 5 12-14 jarigen wat ze van het alternatief vinden dat als gevolg heeft dat voor hun ouders vliegvakanties niet meer te betalen zijn, windenergie minder van de grond komt (de staalvoorziening loopt dan spaak), alle producten duurder worden (doorbelasting kosten van scheepvaart) inclusief groente en fruit óf dat al die fabrieken net over de grens vertrekken, papa’s en mama’s kans hebben hun baan te verliezen maar de uitstoot in België, Duitsland of China en India doorgaat. Als ze daar ook een werkbare oplossing voor hebben, dan kunnen we weer door met ons allen

Robbin_T
Robbin_T16 sep. 2023 - 11:57

@DanielleDefoe "Fiscale voordelen zijn een vorm van subsidie." Daarom de, in vergelijking met andere Europese landen hoge belastingen voor particulieren op gas verlagen. Dat vermindert energiearmoede en verlaagt tegelijkertijd de fossiele "subsidies" aanzienlijk. Wat er nu wordt geeist is dat alle bedrijven net zo onredelijk veel gaan betalen als particulieren. Dan heb je geen subsidies meer maar wel een enorme berg nevenschade. Dat is ook mede de reden dat geen van de politieke partijen (ook niet op de linkerflank) zich achter XR schaart. Iedereen die de complexiteit van de wereld een beetje snapt weet dat het zo niet werkt en daarom is het XR protest ook kansloos want hun eis gaat never nooit niet ingewilligd kunnen worden. Zou aardig zijn als iemand dat de kinderen op het festival een keer duidelijk uitlegt.

MG1968-2
MG1968-216 sep. 2023 - 13:47

@Robbin_T "...daarom is het XR protest ook kansloos want hun eis gaat never nooit niet ingewilligd kunnen worden." Je leeft in je eigen fantasiewereldje. Er is nu een meerderheid voor het afschaffen van fossiele subsidies. Die meerderheid was er eerst niet. Dat dit niet van vandaag op morgen gerealiseerd is, dit gefaseerd wordt vormgegeven rekening houdend met wat zinvol is en wat niet is zal ook iedere deelnemer aan de demo's realiseren en achterstaan. Eisen bij demonstraties zijn natuurlijk dogmatisch. En functioneren richtinggevend. Het gaat niet jou kant op. "Zou aardig zijn als iemand dat de kinderen op het festival een keer duidelijk uitlegt. " Ik heb zo'n vermoeden dat jij degene bent die de zaakjes niet zo goed begrijpt en dat die 'kinderen' dat jou goed kunnen uitleggen. De jongere generaties... dat zijn degene die hier richting gevend in moeten zijn en de keuzes van deze generaties dienen centraal te staan. Zij zijn degene die met de gevolgen geconfronteerd zullen worden. Niet meer die gemiddeld gezien oude generatie hier op Joop die als het echt spannend wordt het loodje heeft gelegd. En door het na-mij-de-zondvloed en je denigrerende houding naar kinderen veel stuk gaat maken. Op zijn minst de solidariteit der generaties. En geloof me. Dat ga jij niet leuk vinden.

Volrin
Volrin16 sep. 2023 - 20:10

@Leftisnotright Naar andere landen wijzen is je eigen bijdrage ontwijken en zo blijft iedereen naar elkaar wijzen en gaat men gewoon door met het klimaat vernachelen. Daarnaast is dit: "Als ze daar ook een werkbare oplossing voor hebben, dan kunnen we weer door met ons allen" Niets meer dan een drogredenatie. Als het klimaat voor mensen onleefbaar wordt maakt het niks uit of vliegreizen of andere dingen nog betaalbaar zijn.

Left is not right
Left is not right17 sep. 2023 - 14:19

@Volrin “Niets meer dan een drogredenatie. Als het klimaat voor mensen onleefbaar wordt maakt het niks uit of vliegreizen of andere dingen nog betaalbaar zijn”. Vliegreizen of andere dingen? Andere dingen? Ik heb het over voedselvoorziening, energievoorziening, baan- en bestaandzekerheid. Dat zijn geen andere dingen, dat zijn basisbehoeften. Zonder leefbaar klimaat geen vliegreizen, maar zonder voedsel geen leven. Het klimaat is zeker van belang, maar alleen wanneer in balans met andere essentiële behoeften. Stel dat morgen alle fossiele “subsidies” worden verwijderd doordat industriële heffingen gelijk worden getrokken aan consumentenheffingen, wat denk je dat dit betekent voor de industrie en betaalbaarheid van essentiële producten en diensten? Dit is een oprechte vraag, en prima als jij graag morgen die heffingen gelijktrekt (in november mag NL zich weer uitspreken over dit soort onderwerpen), maar ik hoor nooit het eerlijke verhaal over wat daar de consequenties van zijn voor een ieder.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 sep. 2023 - 8:36

Zijn de belastingen in de rest van Europa, de VS of China eigenlijk anders? zijn wij het enige land dat deze subsidies verstrekt, of zijn er overal op deze wereld verschillen in tarieven voor bedrijven en particulieren? Of gaan we de boel hier gewoon flink belasten zodat de bedrijven naar het buitenland moeten vertrekken. Verder prima, dan hebben we hier de boel op orde, kost wat knaken en we zijn weer iets meer afhankelijk van het buitenland, maar dan kunnen we wel over de A12 rijden.

6 Reacties
Vuurrood
Vuurrood16 sep. 2023 - 10:34

Bedrijven moeten niet naar het buitenland vertrekken! Hoe komt u daar eihgenlijk bij? Bedrijven vertrekken niet eens naar het buitenland. Nederlandse infrastructuur is heel goed, daar profiteren bedrijven van. De Nederlandse arbeidsmoraal in buitengewoon goed, zelden stakingen, daar profiteren bedrijven van. De arbeidsproduktiviteit is in Nederland buitengewoon hoog, daar profiteren bedrijven van. Die bedrijven, zoals Tata Steel en Chemours, welke wel wensen te vertrekken kunnen we missen als kiespijn. Met de reputatie van deze bedrijven is het dermate slecht gesteld dat ik betwijfel of het buitenland ze wil hebben!

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 sep. 2023 - 10:47

Sunshine, dit soort zaken komt overal voor. Daarom moeten we niet meteen grof gaan hakken maar eerder snoeien. Precies zoals Jetten dat in zijn stukken voorstelt. Maar dat doet niets af aan het belang van XR dat druk op deze zaak zet.

Gerygrr
Gerygrr16 sep. 2023 - 11:25

Verstrekken? Hoezo? Grootafnemerskorting en internationale regels die de prijs op grijs ofwel fossiel laag houden. De markt dus. Mark heeft misschien de lesjes op school zo opgevat: Ik Mark, jij markt…

Gentleman
Gentleman16 sep. 2023 - 12:21

Nog meer neoliberaal gezwets

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 sep. 2023 - 12:39

@vuurrood, er zijn heel veel arbeidsintensieve bedrijven naar het buitenland vertrokken omdat daar de loonkosten lager waren. Als hier de energie kosten hoger worden dan vertrekken energie-intensieve bedrijven naar het buitenland. De voorsprong die Nl heeft tov arbeidsproductiviteit en arbeidsmoraal worden steeds kleiner tov de rest van de wereld, die gaan bedrijven echt niet tegen houden. @Martin, snap ik, prima om wat te snoeien, er zullen langzaamaan wat tarieven bij of af gepolderd worden. @gentleman, daar is niets neoliberaals aan, dat is gewoon concurrentie op de wereldmarkt, ook met niet neoliberale landen.

MG1968-2
MG1968-216 sep. 2023 - 19:32

@albof "@vuurrood, er zijn heel veel arbeidsintensieve bedrijven naar het buitenland vertrokken omdat daar de loonkosten lager waren" Als werk hier niet meer uitkan voor hetgeen we in nederland zien als minimaal nodig om een leven te leven moet je niet willen dat werk hier te houden. Want anders is misbruik van de werknemer impliciet. Hetzelfde werk is elders immers goedkoper en daar kun je niet tegen concurreren. Bovendien geeft het het land waar het werk naar verdwijnt de mogelijkheid om dezelfde ontwikkeling door te maken en -als gevolg- dezelfde keuzes te maken. "Als hier de energie kosten hoger worden dan vertrekken energie-intensieve bedrijven naar het buitenland. " Als werk hier niet meer uitkan voor hetgeen we in nederland zien als minimaal nodig als de te betalen prijs voor het gebruik van fossiele energie moet je niet willen dat werk hier te houden. Want anders is misbruik van de leefomgeving impliciet. Hetzelfde wordt het immers geproduceerd middels minder energie en maatschappelijke kosten en daar kun je niet tegen concurreren. Bovendien geeft het het land waar de energie intensieve industrie naar verdwijnt de mogelijkheid om dezelfde ontwikkeling door te maken en -als gevolg- dezelfde keuzes te maken. Snappie? "@gentleman, daar is niets neoliberaals aan, dat is gewoon concurrentie op de wereldmarkt, ook met niet neoliberale landen." Exact. Dus doe niet verkeerd wat een ander verkeerder kan. Die ontwikkelen daarna ook naar niet willen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout15 sep. 2023 - 21:55

Amid rising climate catastrophes, why is the EU putting an oil man in charge? https://www.euronews.com/2023/09/06/amid-rising-climate-catastrophes-why-is-the-eu-putting-an-oil-man-in-charge

Fronabulax
Fronabulax15 sep. 2023 - 21:16

Ok, deze belastingvoordelen moeten worden afgebouwd. De werkelijke vraag is natuurlijk hoe snel kunnen we dit realiseren. XR is niet achterlijk, die weten ook wel dat dit niet letterlijk overnacht kan gebeuren. Er moeten wetten worden aangepast of juist gemaakt worden om dit te bereiken, regelingen moeten worden gemaakt om economische effecten te mitigeren. Als de economische schade groter wordt dan de subsidies groot zijn schiet je er netto niks mee op. Immers blijft er dan netto minder geld over voor de energie transitie. Als voorbeeld: als de gascentrales dezelfde prijs ( inc belasting dus) voor hun gas moeten betalen als de consument, wat doet dat dan voor de prijs van een kwh elektriciteit. De energie armoede zal voor de lagere inkomens zo groot worden dat die moeten worden gecompenseerd. Weg is je behaalde voordeel van “subsidie” afschaffing. Is er trouwens wel eens berekend hoeveel belasting er binnenkomt door het gebruik van fossiele energie of fossiele industrie? Dat zou je dan moeten wegstrepen tegen de subsidies. Dan weet je pas echt wat fossiel kost. En vergeet dan niet mee te tellen wat EBN voor Nederland inbrengt in de jaarlijkse begroting.

5 Reacties
Fronabulax
Fronabulax16 sep. 2023 - 7:40

EBN verdiende voor de staat in 2022 €9.8 miljard. Aan benzine accijns €5.7 miljard Vennootschapsbelasting fossiele energie en olie/gas bedrijven: ?? Maar zullen ook ettelijke miljarden zijn Et cetera et cetera

JoostdeF
JoostdeF16 sep. 2023 - 7:55

Als je gaat wegstrepen moet je ook alle toekomstige schade van die extra milieuverontreiniging meenemen, en bijvoorbeeld de baten van de broodnodige versnelling in de transitie naar duurzame energie en duurzame landbouw. Mensen die redeneren als jij hier doet, laten de kosten van uitputting van grondstoffen en vervuiling van de aarde altijd buiten beschouwing.

Vuurrood
Vuurrood16 sep. 2023 - 8:13

Fronabulax: U schrijft: Is er trouwens wel eens berekend hoeveel belasting er binnenkomt door het gebruik van fossiele energie of fossiele industrie? Die belasting wordt toch door de bulk van de bevolking opgehoest? De grootverbruikers zoals de industrie, de vliegmaatschappijen etc betalen nauwelijks tot geen belasting.

Noordermeer2
Noordermeer216 sep. 2023 - 8:42

Nee, u maakt een denkfout. Van wegstrepen is geen sprake. De ‘subsidies’ zijn nl. geen subsidies in de zin, dat de overheid daadwerkelijk geld aan partijen geeft om fossiele brandstoffen onder de kostprijs te kunnen gebruiken. Iedereen betaalt belasting over fossiele brandstoffen (behalve vliegtuigen, omdat dat wereldwijd zo is afgesproken (die kopen kerosine dus zonder accijns of BTW)), alleen betalen bepaalde branches, die veel energie gebruiken in hun productieproces in NL minder belasting over hun fossiele brandstoffen (maar betalen dus nog steeds wel belasting), omdat ze anders onmogelijk kunnen concurreren met andere Europese bedrijven, die in die landen veel minder belasting over hun brandstoffen hoeven te betalen. De belastingdruk op fossiele brandstoffen in NL behoort nl. tot de hoogste van Europa, zelfs van de hele wereld. Door deze kortingen voor de industrie subsidies te noemen ontstaat de opmerkelijke situatie, dat als de overheid de prijs van gas voor huishoudens zou verlagen (door de belastingen te verlagen), deze zogenaamde subsidies aan de industrie met vele miljarden zouden dalen in de berekening, terwijl de overheid niks zou veranderen aan de prijs van gas voor die bedrijven.

Gerygrr
Gerygrr16 sep. 2023 - 10:59

In dat geval gaan ze investeren in gratis op te wekken energie!

Gerygrr
Gerygrr15 sep. 2023 - 20:43

Het betalen per aansluiting ongeacht de omvang van het verbruik! Dus de burgers hebben veel minder energie afgenomen zodat de bedrijven de extra leidingen mochten benutten….

Joop  den Uil
Joop den Uil15 sep. 2023 - 20:30

.... en tevens opmerkelijk dat Jetten er als de kippen bij is om mee te delen dt de fossiele subsidies van de tuinbouw (dus) afgebouwd zullen worden. Heeft D66 iets tegen de landbouw cq voedselketen industrie ? Laf dat er niet gelijk bij de bron begonnen wordt, namelijk shell en consorten

Gerygrr
Gerygrr15 sep. 2023 - 20:07

Daar zit een vies luchtje aan!

Joop  den Uil
Joop den Uil15 sep. 2023 - 19:58

Het is toch om te janken dat zowel VVD als D66 nu de vermoorde onschuld spelen ? Zo naief is Nederland toch niet dat we ons voor nog eens 4 jaar door die malloten laten bedotten?

Daslief
Daslief15 sep. 2023 - 19:15

Is dat exclusief de belastingvrije reiskostenvergoeding voor woon werk verkeer? Is er al eens uitgerekend hoeveel miljarden belastinggeld elk jaar gaat naar het subsidieren van woon-werk kilometers? (vaak autokilometers met maar één persoon per auto) Vermoedelijk gaat ook dat om miljarden, want alleen al voor het "naar voren halen van de verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding van 21 naar 23 cent per kilometer" werd in 2022 200 miljoen gereserveerd (https://nos.nl/artikel/2429835-maximale-onbelaste-reiskostenvergoeding-gaat-volgend-jaar-omhoog)

4 Reacties
Mathijsco
Mathijsco15 sep. 2023 - 21:10

Nee hoor, het gaat hier puur om grootschalige bedrijvigheid: industrie, multinationals, Tata Steel. Ja zeg maar iedere entiteit die tegenwoordig een potje kan komen breken bij onze fiscus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2023 - 10:04

[Is dat exclusief de belastingvrije reiskostenvergoeding voor woon werk verkeer? ] Geen idee maar het is natuurlijk wel een vorm van subsidie.

Karingin
Karingin16 sep. 2023 - 17:36

Kan best wezen maar de mensen die dat krijgen maken over het algemeen geen miljarden winst. Sterker nog, die betalen zich blauw aan allerlei belastingen. Velen hebben ook weinig keus - als je veel reist voor je werk of in een afgelegen gebied woont bijvoorbeeld. Dus je vergelijking slaat kant noch wal en doet vermoeden dat je schijt hebt aan de enorme vervuiling die betreffende bedrijven veroorzaken, de gigantische beloningen van hun CEO's en nog zo wat smerige details waar ik nu ff niet zo snel op kom

Daslief
Daslief17 sep. 2023 - 14:49

'Dus je vergelijking slaat kant noch wal en doet vermoeden dat je schijt hebt aan de enorme vervuiling die betreffende bedrijven veroorzaken, de gigantische beloningen van hun CEO's en nog zo wat smerige details waar ik nu ff niet zo snel op kom' Dat is dan helemaal verkeerd vermoed, ik vroeg me alleen af of de fossiele subsidies mogelijk nóg groter zijn dan die bovengenoemde 39,7 tot 46,4 miljard. Je hoeft niet meteen het slechtste en smerigste van anderen te denken.

Armoedegrens
Armoedegrens15 sep. 2023 - 19:15

Nu ook duidelijk waarom Rutte/vvd het stroomnetwerk niet wilde uitbreiden: Vno-ncw geeft te klein stroomnetwerk nu aan als argument waarom subsidies op olie nog niet kunnen worden afgebouwd. "Ze pissen op ons en er zijn er die denken dat het regent".

Mathijsco
Mathijsco15 sep. 2023 - 19:08

"Bij meer gebruik van olie, gas of kolen hoeft vaak relatief minder belasting betaald te worden." En wil je als multinational mínder gebruik van olie, gas of kolen? Dan staat Rob Jette klaar met de pot voor vergroening, zoals van de week bij Tata-steel: wereldwijde winst over afgelopen boekjaar? 150 miljard USD. En zo, is het als multinational tegenwoordig fantastisch resideren onder de palmen in Ruttiaans belastingparadijs Nederland. Voor haar eigen inwoners is de staatskas vrijwel léég, en moet er volgend jaar bezuinigd worden.

3 Reacties
plainview
plainview15 sep. 2023 - 20:01

"wereldwijde winst over afgelopen boekjaar? 150 miljard USD." omzet is niet hetzelfde als winst......

Rutger Groot
Rutger Groot15 sep. 2023 - 21:17

Hahah zelden zulke nonsense gelezen hier. De omzet van tata begraagd $31 miljard, hoe kun je dan in godsnaam $150 miljsrd winstmaken.....

Mathijsco
Mathijsco16 sep. 2023 - 20:15

@RutgerGroot, Mijn fout: Indian Rupi. En verder: 31 miljard dollar wínst. Dan heb je natuurlijk die Ruttiaanse staatssubsidies keihard nodig. Harder, dan Nederlanders die niet meer kunnen eten, rondkomen of verzorgd worden.

Andreas4
Andreas415 sep. 2023 - 18:55

Waarom ben ik niet verbaasd...?