Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gelekt: Belasting in 2021 iets omlaag, zorgpersoneel niet beter beloond

  •  
27-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Coalitiepartijen bijeen over begroting en nieuw steunpakket

© DEN HAAG - Premier Mark Rutte en Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) na afloop van een extra coalitieoverleg op het het ministerie van Financien. Op de agenda staat in ieder geval het

In 2021 wordt de te betalen belasting een klein beetje teruggeschroefd en zorgpersoneel krijgt een eenmalige zoethouder van 500 euro. Dat zijn enkele maatregelen die op Prinsjesdag bekend worden gemaakt, zo meldt RTL Nieuws op basis van bronnen rond het kabinet. De oppositie wilde een structurele loonsverhoging voor zorgpersoneel, maar de coalitie blijft tegen.
De belastingverlaging houdt in dat de eerste schijf met ongeveer een procent verlaagd wordt, oftewel: winst voor alle inkomensgroepen. Daarnaast wordt de arbeidskorting verhoogd, zodat het deel van het inkomen waarover belasting wordt betaald, wordt verkleind.
RTL meldt dat het kabinet ook voornemens is belastingontwijking door bedrijven via Nederland tegen te gaan. Hoe dat gaat gebeuren, is vooralsnog niet duidelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (55)

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 9:58

Ik heb gelezen dat de eerste schijf met 0,2 procent omlaag gaat, dat is wel iets anders dan 1%, tenminste voor de laagste inkomens. Die schieten er wederom helemaal niets mee op, peanuts zal het blijken te zijn als je gaar rekenen wat die procentueel zullen moeten gaan betalen. Zeker opgeteld, omdat die vorig jaar helemaal niet omlaag gegaan is als enige. En de arbeidskorting wordt verhoogd, alweer. Het zal al met al voor mensen met een uitkering wederom een hard gelag worden. Het klinkt allemaal leuk maar zal het niet blijken te zijn voor hen.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman28 aug. 2020 - 18:31

Minoes - ik denk ook dat 0.2% pinuts is voor iedereen. Maar is de grens gelijk gebleven? Als die hoger geworden is betekent dat dat sommigen meer krijgen, namelijk als je die grens niet haalt blijf je gelijk op die 0.2% na, als die grens wel haalt ga je erop vooruit, net als alle anderen die naar de tweede schijf gaan. Ik heb die gegevens niet maar dat is wat er soms gebeurt.

[verwijderd]
[verwijderd]28 aug. 2020 - 6:15

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman28 aug. 2020 - 18:34

Misschien moet je de arbeidskorting met die € 1000 verrekenen. Tenslotte ben je een veel betere vaderlander als je werkt.

Pater
Pater28 aug. 2020 - 2:35

We hebben geen belastingverlaging nodig maar hogere belasting op de hogere inkomens, hogere winstbelasting (in NL is het hoogste tarief inmiddels sinds 1995 met 10% verlaagd naar 25 %, in België is dat nog 34%), aanpak van de multinationals die in de praktijk vaak nul betalen, en een verschuiving naar 'groene' belastingen die de BTW-systematiek vervangt. De winstbelasting is een race to the bottom om bedrijven te trekken; via EU-afspraken moet dat hoognodig worden tegen gegaan. En dat is hard nodig omdat we de komende jaren ooit de schulden af moeten gaan betalen die we nu maken, omdat we de publieke sector willen versterken en omdat zorg voor het milieu nu eindelijk de allerhoogste prioriteit moet krijgen. Overigens gaat de verdere verlaging van de winstbelasting in 2021 niet door, dat is juist een lichtpuntje. Vreemd dat dat er niet bij staat.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 9:35

Dat gaat allemaal niet gebeuren. Waarschijnlijk gaat wel de prijs van gas omhoog al hebben ze dat niet meegedeeld. Dan weet je wel wie gaan betalen verhoudingsgewijs.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden27 aug. 2020 - 20:35

Als het de bedoeling zou zijn om de bestedingen aan te jagen, dan zou het afschaffen van de BTW op onbewerkte levensmiddelen op de eerste plaats horen te staan. Als het de bedoeling is om de publieke sector te versterken, dan is een verhoging van de belasting op de hoogste inkomens onontkoombaar. Waar daarbij als "hoog" gezien moet worden en hoe groot de verhoging moeten zijn, wordt bepaald door de noodzaak. Stel bijvoorbeeld dat de salarissen in de publieke sector 10% zijn achtergebleven bij die in het bedrijfsleven, dan heb je daarmee een aardig uitgangspunt.

1 Reactie
Jim De boer
Jim De boer28 aug. 2020 - 10:34

@vrije geluiden)Het verlagen van de laagste belastingschijf komt vooral de lagere inkomens ten goede. Indien de btw verlaagd wordt kan de rijke stinkerd (waar u zo’n hekel aan heeft) nog meer kopen. Effectief komt een btw verlaging de hogere inkomens beter uit. Immers over die goedkope auto moet effective minder btw over worden betaald dan die dikke Mercedes van een ton. U heeft zo’n haat jegens iedereen die meer dan u verdient of niet uw denkwijze prijst dat u onzin spreekt. Overigens mag van mij de belasting op de onderste schijf wel meer naar beneden dan een schamele 1% en tevens de btw omlaag.

Handige harry
Handige harry27 aug. 2020 - 17:14

Zeker verkiezingstijd. De klap komt volgend jaar.

Proletarier2
Proletarier227 aug. 2020 - 15:26

Het is mij nooit helemaal duidelijk of het nu Trump is die Ruttebeleid voert of Rutte juist Trumpbeleid. Of zijn Rutte (incl. gedogers) en Trump eigenlijk gewoon 1 pot nat en zijn ze het zo wie zo wel met elkaar eens. Feit is dat ze beiden belastingen verlagen waar natuurlijk het meest van geprofiteerd wordt door diegenen die de breedste schouders hebben. En dat er daardoor steeds minder poen in de schatkist zit om allerlei sociale voorzieningen en overheidstaken (als politie) in de lucht te houden. Daar komt bij dat in Nederland de minima nauwkeurig op het minimum gehouden worden omdat als ze iets meer overhouden door meer te gaan verdienen of minder belasting betalen onmiddellijk met terugwerkende kracht gekort worden op toeslagen. Toeslagen voor bijvoorbeeld de weer flink gestegen huur die rechtstreeks moet worden afgedragen aan de huisjesmelker. Dan de Democraten in de VS, die gaan belastingen verhogen voor de rijken en hun ondernemingen. Kom daar eens om bij Rutte3 en gedoogoppositie.

5 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden27 aug. 2020 - 20:27

"Het is mij nooit helemaal duidelijk of het nu Trump is die Ruttebeleid voert of Rutte juist Trumpbeleid." Als ze een spreek- en twitterverbod zouden krijgen opgelegd, dan zou het verschil inderdaad amper vast te stellen zijn, dat is mij ook al eens opgevallen.

Jim De boer
Jim De boer27 aug. 2020 - 21:24

De eerste schijf wordt verlaagd. Dus.... iedereen profiteert hetzelfde. Uw blinde haat of afgunst tegen iedereen die meer dan u verdient of krijgt straalt van uw reactie af.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 9:37

Blinde haat en afgunst? Heb je niets beters te zeggen dan dat. Zoals De boer is vertrouwt hij zijn gasten!

Jim De boer
Jim De boer28 aug. 2020 - 12:59

@ Minoes) verteld u maar wie ik niet zou vertrouwen. Uw reactie heeft helemaal geen boodschap mbt het topic.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2020 - 10:19

Jim de Boer Iets afgunst noemen is geen enkel argument maar een ad hominum. Het is iemand de- classificeren i.p.v. iemand zijn argumenten weerleggen met feiten.

Sam V
Sam V27 aug. 2020 - 15:26

Op zich prima plannen. Leeftijdsdiscriminatie op de overdrachtsbelasting heeft dan niet mijn voorkeur, maar ja, je kan niet alles hebben wat je wenst.

Rode druppel
Rode druppel27 aug. 2020 - 15:17

Belastingen omlaag. Gemeente belasting omhoog. Zorg duurder. Eind van het liedje : de gewone burger mag weer inleveren.

1 Reactie
Jim De boer
Jim De boer28 aug. 2020 - 10:35

Daar zou u nog wel eens helemaal gelijk in kunnen krijgen. De winkel moet wel open blijven.

Middenman
Middenman27 aug. 2020 - 14:55

De Joop redactie vergeet te vertellen dat de geplande verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven niet doorgaat. Dat levert behoorlijk geld op. Kleine bedrijven die kleinere winsten hebben worden niet of minder getroffen. Eigenlijk wel een slimme maatregel. Hoewel voor mij ieder bedrijf dat nu nog winst maakt wel wat meer belasting zou mogen betalen, groot of klein.

1 Reactie
EmC2
EmC228 aug. 2020 - 6:54

En waar denk u dat pensioenfondsen hun geld uit krijgen... Shell/KLM wellicht ... en maar verplicht pensioen moeten afdragen als werknemer.

Break on through
Break on through27 aug. 2020 - 14:53

Dus iedereen gaat er een paar centen op vooruit en blijvende de diepe zakken van dit kabinet vooralsnog tot in lengte van dagen diep zonder dat er op afgerekend hoeft te worden? Knap links....

korheiden2
korheiden227 aug. 2020 - 13:31

Het is altijd goed als de toch al erg hoge belastingen in Nederland worden verlaagd, hopelijk helpt het om de bestedingen aan te wakkeren. Of de zorg echt zo slecht betaald wordt kan ik eigenlijk niet beoordelen. Wel ben ik met @Aart eens dat we hier echt veel te veel managers hebben. Er moet echt eens wat gedaan worden aan de talloze bestuurslagen.

4 Reacties
Dehnus
Dehnus27 aug. 2020 - 14:09

Werkt u in de zorg? ZO niet dan lult u maar wat na en heeft u dus geen ervaring met de regeldruk daar. Regeldruk die soms een hele goede reden heeft (verantwoording, als je met levens speelt moet je ook verantwoording afleggen). Je kunt niet zo maar eventjes iemand gaan bestralen omdat Kor Heiden het aan zijn grote teen voelt dat het wel goed is. Tenzij het een gebedsgenezer is, maar zo gereformeerd ben ik nu ook weer niet. Dus ik sta zeker niet op, en loop.

korheiden2
korheiden227 aug. 2020 - 14:42

@Dehnus : Ik zeg dus dat ik niet kan beoordelen of de zorg echt zo slecht betaald wordt. De regeldruk is een geheel ander probleem. Ik weet van goede vrienden die in de zorg werken dat dit inderdaad gekmakend is, net als bij politie en onderwijs. Uw verdere verhaal over mijn grote teen blijft geheel voor uw rekening.

Bert de Vries
Bert de Vries27 aug. 2020 - 14:46

Zorg, als zorghulp, pakweg €12,00 bruto per uur. Kassa!

Frans Kwakman
Frans Kwakman27 aug. 2020 - 16:22

korheiden, wat heb jij een slecht geheugen, als je tenminste iets op het plaatje lijkt. De IB is de laatste 20 jaar alleen maar gedaald. Ik denk dat dit een slechte tijd is om de belastingen te verlagen ivm de vele problemen waar ons land voor staat. Een slecht signaal!

JoostdeV
JoostdeV27 aug. 2020 - 13:28

Belasting verlagen klikt aardig maar betekent een verdere afbraak van collectieve voorzieningen. Minder kwaliteit bij de belanstingdienst. Minder slagkracht van de GGD's Minder onderwijzers voor de klas

6 Reacties
frankie48
frankie4827 aug. 2020 - 13:55

Beste JoostdeV, U hebt vanaf dat het virusuitbraak in ons land een feit was niet meegekregen dat iedere politieke partij in ons land het stimuleren in een krimpende economie heeft gebezigd, en ze allemaal dat oplopende tekort zeker de eerste twee jaar voor lief gingen nemen!

Dehnus
Dehnus27 aug. 2020 - 14:11

Ach joh, dat halen ze wel weer terug bij wat mensen met een donkere huidskleur. Komt wel goed. Er is geen corruptie in Nederland, alleen maar vrienden die elkaar goed kennen als vlugge jongens die wel eventjes wat geld regelen. Sorry ik doe er wat laconiek over maar het is in triest.

JoostdeV
JoostdeV27 aug. 2020 - 14:16

De overheid kan aan twee kanten de economie stimuleren. Aan de ene kant meer uitgeven en aan de andere kant minder belasting heffen. Mensen die zonder inkomen zijn komen te zitten worden niet echt geholpen met lagere inkomstenbelasting. Ik zit in de groep die bij elke belastingverlaging een aardig cadeautje krijgt maar ik had toch liever gezien dat we begin dit jaar een overheid hadden gehad die het aantal doden en zieken in het land tot een minimum had kunnen beperken. Met hoogwaardig contactonderzoek hadden we bijvoorbeeld nog iets van het culturele landschap kunnen behouden. Het discours in het land volgt weer bekende patronen. Terwijl in het publieke debat de jongeren tegen de oudjes worden uitgespeeld, krijgt het welverdienende deel van het land achter de coulissen weer een groter stukje van de koek.

GoudenBergen
GoudenBergen27 aug. 2020 - 14:57

De belastingen zijn in Nederland aan de hoge kant. Die kunnen wel wat naar beneden. Belastingverlaging zorgt er voor dat mensen direct meer te besteden hebben.

Jim De boer
Jim De boer27 aug. 2020 - 21:27

Maar iedereen profiteert hier hetzelfde van. De belasting op de eerste schijf wordt verlaagd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 9:41

JoostdeV Zei je dat vorige keer ook toen alle hoogste schijven fors omlaag gingen? Ook weer typisch dat de arbeidskorting al voor het zoveelste jaar op rij omhoog gaat!

Bert de Vries
Bert de Vries27 aug. 2020 - 13:21

€500 per jaar. Dat is zo'n €11 per werkweek. Of 0,30 cent per uur. Morgen allemaal klappen voor VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De echte Corona-helden.

3 Reacties
Ejoth
Ejoth27 aug. 2020 - 16:03

Nou, ik zou er wel blij mee zijn hoor want ik krijg het niet. Mijn dochter kreeg overigens een Pathe bon van €7,50 bij een grote supermarkt. Heeft sinds maart ook hoog risico gelopen. Ik heb ze niet horen klagen. Ik ben bang dat er al veel aan zuid europa is gegeven. Op een gegeven moment is de koek op.

wegmetons
wegmetons27 aug. 2020 - 16:29

Dan geven we ze allemaal 10% loonsverhoging? Kost wel een paar miljard, dus ik wil dan geen gemekker horen als de zorgverzekering met 100 euro per jaar of meer stijgt!

Jozias2
Jozias227 aug. 2020 - 17:12

De 500 is niet per jaar maar net als de 1000 euro eenmalig volgens mij. Maar wel naast de 8% op basis van de cao. Zoals u het zegt klinkt het weinig maar 1,3 miljoen mensen in de zorg x 500 euro. Dan is het best wel veel.

frankie48
frankie4827 aug. 2020 - 13:16

Bij de doorrekening koopkrachteffecten zal het wel weer een sigaar uit eigen doos blijken te zijn, als blijkt dat de lagere- en middeninkomens minder inkomensondersteunende voorzieningen gaan ontvangen!

Aart van de aap
Aart van de aap27 aug. 2020 - 12:58

Als zorgmederwerkers meer willen, moeten ze gewoon de boel plat leggen. Staken is de enige manier om verbetering af te dwingen. Laat zorg 'managers' maar zien wat er gebeurt als je met je werk stopt Wij zijn afhankelijk van artsen en verpleegkundigen, niet van 'managers' Daar zijn er al genoeg van in dit land. Prent dit in je oren. Luister naar de wijze les van Aart. Zij hebben ons nodig, wij hebben hen niet nodig ! Wij bepalen of het door gaat zoals het nu gaat. Middenstand en arbeidersklasse, kan zonder 'managers' leven. Geloof je me niet ? Verdiep je dan in de geschiedenis van Europa. Ik ga dit niet voor je samenvatten.

11 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 aug. 2020 - 13:40

Ik deed ook ooit werk dat een bepaalde noodzaak had dan kun je niet staken want dat heeft ernstige gevolgen dat is het kloterige aan zoiets

GHS
GHS27 aug. 2020 - 14:03

Ik heb genoeg artikelen gelezen, waarin wordt aangegeven, dat niet iedereen in de zorg loonsverhoging nodig heeft. (er zijn n.l. al toegezegde loonsverhogingen die nog tot uitkering moeten komen). Laat men dan een kijken naar "de achterblijvers", degenen die niet profiteren van een al toegezegde loonsverhoging.

Aart van de aap
Aart van de aap27 aug. 2020 - 14:12

Jammer dan, dat het ernstige gevolgen heeft. De managers graaien alles weg, het is HUN schuld, als jij moet staken. Het is dus HUN schuld, als de boel plat gelegd wordt. Handelen de zorgmedewerkers niet op deze manier, dan moeten ze er niet vanop kijken dat ze genaaid worden. Kom voor jezelf op ! Recht je rug. Laat niet over je heen lopen, door het management gajes, dat dit land verwoest en dat onze levens verwoest.

Dehnus
Dehnus27 aug. 2020 - 14:16

En dan jij janken samen met de rest van wakker Nederland dat Omatje Bep geen bestraling krijgt voor haar teen kanker. Gauw SBS Seks bellen voor een nieuwtje zodat die wel weer met een camera crew langs komen om je verhaal aan te horen. Verder: Geschiedenis van Europa? Je weet dat mensen verantwoordelijk voor levens zijn in de zorg? Dus dat die verantwoording of geleverd moet worden als er iets mis gaat? Of wil je weer terug naar kwakzalvers zoals 100 jaar geleden (Ja! Letterlijk, de moderne medicinale zorg is helemaal nog niet zo oud). Je hebt geen verantwoording nodig, smijt er zo maar wat Chemo naar binnen, komt wel goed. Ik heb het dan niet over die "Managers"die geld wegsluizen voor verzekeraars en groot kapitaal. Maar een hoofdverpleger heeft echt wel een functie hoor, net zoals een afdelingshoofd en andere lagen die verantwoordelijk zijn voor afdelingen, departementen, schoonmaak, etc. Daar wil je gewoon een aanspreek punt voor hebben. Again: Dan heb ik het niet over die types die er alleen maar zitten om "winst" te maken voor de aandeelhouders. Die zakken mogen van mij er vandaag nog uit.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 aug. 2020 - 14:27

Aart ik bedoel dat je niet gaat staken omdat je een verantwoordelijkheid hebt .

Aart van de aap
Aart van de aap27 aug. 2020 - 14:54

@Griezel Jij en ik hebben een ander karakter. Daarom ben ik ook geen zorgmedewerker Kijk, ik zou de boel gewoon plat leggen, als ik uitgebuit werd door parasieten, ik bedoel managers. Ik zou voor mijzelf kiezen. Komen de patienten dan in de problemen ? Kan me niet schelen, op dat moment. JIj bent mij niet. Jij zou anders handelen dan ik. Maar als meer mensen waren zoals ik, zouden de 'managers' met veel minder wegkomen. Doordat de mensen te soft zijnworden ze uitgebuit. Dit is een pijnlijke realiteit, die niemand onder ogen wilt zien. Doordat je graag gezien wordt als 'gematigd/redelijk', maakt men daar misbruik van

Haz
Haz27 aug. 2020 - 15:34

@Aart Wat andere mensen ook al zeggen tegen je, je hebt nu een grote bek maar als het straks een familielid van je is die hulp nodig heeft en die niet krijgt, dan is het huilen met de pet op. Maar blijf vooral als een stoer jongetje volhouden dat het niet zo is en dat het maar zo moet zijn. Internetheld pfff.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 aug. 2020 - 8:06

Zeker nooit ziek geweest, Aart?

Aart van de aap
Aart van de aap28 aug. 2020 - 9:30

De grap is dat je mij niet kent. Ik ben een vrij vreemd persoon. Als een familielid ziek is en als de artsen dan gaan staken. Dan wijs ik niet naar die artsen... Nee, dat zou nogal onsolidair zijn hé Ik wijs dan naar het smerige manager tuig. Dát zijn de schuldigen. Zijn ontwrichten de boel. Door hen moet men staken. Jullie gedrag komt de zorg 'managers' ten goede. Je noemt mij een internetheld, maar je weet niets van me. Je weet niet in hoeverre ik activist ben buiten het internet. Je doet dus weer aanname Veel succes met je PVDA instelling

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 aug. 2020 - 11:52

Als een familielid ziek is, hij heeft bijvoorbeeld een hartinfarct en als de artsen dan gaan staken maakt het weinig uit naar wie je wijst, je familielid zal het niet overleven. In zo'n geval zou ik het toch prettiger vinden wanneer de artsen hun ongenoegen niet over de rug van de patienten zouden uitvechten maar direct met de managers. Dan maar geen anarchist.

Aart van de aap
Aart van de aap28 aug. 2020 - 17:14

Beste Dick Dit zijn heel persoonlijke aangelegenheden. Als jij er zo in staat, dan respecteer ik dat. Het heeft denk ik ook te maken met je inborst, je karakter etc

Leontrotsky
Leontrotsky27 aug. 2020 - 12:49

Dat is het slechtste wat men kan doen, juist nu we meer geld nodig hebben om de coronacrisis en de werkloosheid etcetera te bestrijden wil men de belastingen verlagen. Belastingen moeten juist nu sterk worden verhoogd. Ik vraag me af waar de boven ons geplaatsten hun opleiding gevolgd hebben.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 aug. 2020 - 13:15

De laagste schijf is vorige ronde helemaal niet verlaagd. Ben bang dat de bijstand weer omlaag gaat, vind dat erg voor de mensen die daarvan afhankelijk zijn.

Haz
Haz27 aug. 2020 - 13:31

Lagere belastingen, meer geld voor mensen om uit te geven, goed voor economie. Maar jij wilt dus hogere belastingen zodat we als NL meer aan de EU kunnen geven?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 aug. 2020 - 13:40

btw weer onlaag!

Jozias2
Jozias227 aug. 2020 - 14:12

@leontrotsky Dat is juist de les van de vorige crisis (en stond altijd al in de economie boekjes), als je nu de belastingen verhoogd hebben de mensen nog minder te besteden en heeft de overheid minder belasting inkomsten. Dat is een vicieuze cirkel, Het verlagen van de belasting beperkt de economische crisis en zal leiden tot meer bestedingen en meer inkomsten. daarna kun je de belastingen eventueel weer verhogen.