Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Gele hesjes richten vernielingen aan in Brussel

  •  
31-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brussel
De gele hesjes, de bij onder meer premier Rutte en CDA-leider Buma favoriete Europese actiegroep, hebben huisgehouden in Brussel. De activisten sloten zich aanvankelijk vreedzaam aan bij de grote Klimaatmars die in Brussel gehouden werd. Maar toen de mars het regeringscentrum naderde, de Wetstraat waar het parlement is gevestigd, veranderde hun houding, schrijft De Morgen.
"In de Wetstraat scheidde de delegatie van de gele hesjes zich af van de klimaatbetogers. Daar namen enkele gemaskerde relschoppers enkele gebouwen in het vizier, waarvan al snel de ruiten sneuvelden. De betogers stonden door de actie van de “gele hesjes” een tijd vast in de Wetstraat. De oproerpolitie blokkeerde de weg en probeerde de gele hesjes af te drijven naar een zijstraat van de Wetstraat. Die actie werd op gejuich onthaald door de klimaatbetogers. De tussenkomst van de politie was succesvol en de klimaatmars kon weer verdergaan."
Het aangevallen gebouw is van de Europese Commissie en was opgesierd met affiches voor mensenrechten en gelijke behandeling. Er werden 70 gele hesjes opgepakt.
De organisatoren van de Klimaatmars, waaronder scholiere Anuna De Wever, betreuren het geweld van de gele hesjes. De Klimaatmarsen in België verlopen door de vreedzame opstelling van de deelnemers tot nu toe zonder enige wanklank. Er liepen al eerder Gele Hesjes mee zonder problemen te veroorzaken. Aan de mars namen 8000 mensen deel. Ook in andere Belgische steden vonden klimaatmarsen plaats.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

BigKnor
BigKnor1 apr. 2019 - 15:15

Bijna vier jaar op de kop af: "Twee ton schade door krakersrellen Spuistraat" kopte Het Parool op 3 april 2015. Over hoeveel aan schade praten wij nu?

Satya
Satya1 apr. 2019 - 10:31

Ik vind vernieling iets achterlijks. Neem dat soort mensen niet meer serieus.

Bouwman2
Bouwman21 apr. 2019 - 7:55

Als je allerlei golfslag en een heftig kolkende schuimende slipstream ontstaat waardoor de oevers afkalven als je met je blitse speedboot wilt gaan varen zou het dan niet misschien beter zijn om de volgende keer toch maar die ouwe roeiboot te gebruiken?

Leander2
Leander21 apr. 2019 - 6:49

Het is kwalijk, zij doen vooral zichzelf schade aan. Ze zullen nooit iets veranderen. De meeste burgers willen niets te maken hebben met rapaille dat andermans zaken kapot maakt. Zeker nu ze de klimaatmars misbruiken om dit te doen, verliezen ze ook uit die linksgeoriënteerde hoek de sympathie. De gele hesjes zijn losers, of het nu in Frankrijk, België of Nederland is.

4 Reacties
Claesz Pieter
Claesz Pieter1 apr. 2019 - 8:38

De gele hesjes zijn inderdaad losers, losers van het systeem waarin zij gedwongen worden te disfunctioneren. Wel jammer dat we enkel iets over gele hesjes vernemen als er eens een incident is, ieder weekend gaat men massaal de straat op maar dat wordt collectief stilgezwegen.

Leander2
Leander21 apr. 2019 - 11:03

"maar dat wordt collectief stilgezwegen" Het klinkt alsof het een complot is. Nieuws is gewoon handelswaar. Als mensen geïnteresseerd zijn in bepaald nieuws, dan zal dat worden verkocht. Er is geen complot dat ons verteld wat nieuws is. Wat jij impliceert is dat niemand zich interesseert in het lot van de gele hesjes. Dat kan best kloppen. Dit gedrag maakt het er niet beter op. Je kan niet zeggen dat de gele hesjes over veel creatieve invallen beschikken.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 apr. 2019 - 11:57

'losers van het systeem waarin zij gedwongen worden te disfunctioneren' nou nou, alsof we ze iedere dag een pilletje geven. Eigenlijk bedoel je te zeggen dat ze niet toerekeningsvatbaar zijn. Wij hebben ze zo gemaakt, wij zijn het systeem. Dat vind jij waarschijnlijk niet. Jij behoort tot de elite die godszijdank afstand heeft genomen van het systeem, die gevrijwaard is van slavernij en rampspoed. Desondanks is je hart zo groot dat er nog net een paar gele hesjes inpassen. Hou toch op met die hypocriete en doorzichtige maatschappijkritiek.

Claesz Pieter
Claesz Pieter1 apr. 2019 - 14:09

"nou nou, alsof we ze iedere dag een pilletje geven. Eigenlijk bedoel je te zeggen dat ze niet toerekeningsvatbaar zijn. Wij hebben ze zo gemaakt, wij zijn het systeem. Dat vind jij waarschijnlijk niet. Jij behoort tot de elite die godszijdank afstand heeft genomen van het systeem, die gevrijwaard is van slavernij en rampspoed. Desondanks is je hart zo groot dat er nog net een paar gele hesjes inpassen. Hou toch op met die hypocriete en doorzichtige maatschappijkritiek. " Ik bedoel niet te zeggen dat ze ontoerekeningsvatbaar zijn, er zit nogal een verschil in met niet kunnen functioneren in een "samen"leving binnen ons kapitalistisch systeem dat mensen aan de onderkant uitbuit en uitspuugt, maar dat het toch wel makkelijk praten is vanuit de ivoren toren als je in je dagelijkse leven niet met vergelijkbare problemen geconfronteerd wordt als zij. Dat u mijn solidariteit met mensen die het niet makkelijk hebben als hypocriet afdoet zegt meer over u dan over mij natuurlijk.

mjansen2
mjansen21 apr. 2019 - 6:35

Vandalisme en geweld zijn niet goed te praten maar het is wel tergend dat serieuze maatregelen uitblijven. De focus van regeringen en de EU blijven maar gericht op het handhaven en versterken van de economische groei waar de doorsnee burger niets van merkt in zijn portemonnee overigens en aan de andere kant uitholling van het sociale zorgstelsel,pensioenen, onderwijs, openbaar vervoer . Tel daar bij op de falende klimaatmaatregelen en het laffe vluchtelingenbeleid (mensen zijn het slachtoffer van uitbuiting en /of geleverde wapens door het westen) en zie hier de onvrede van de demonstranten. Ik draag ze een warm hart toe, de gele hesjes.

1 Reactie
Leander2
Leander21 apr. 2019 - 11:10

"waar de doorsnee burger niets van merkt in zijn portemonnee overigens...." Met de doorsnee-burger gaat het uitstekend. Elk jaar zijn er meer vliegvakanties, elk jaar worden er meer auto's verkocht, de economie kan oververhit raken, en als die dat niet doet, dan doet het klimaat dat. Gele hesjes zijn beslist geen doorsneeburgers. Ze bengelen aan de onderkant. De gele hesjes zijn de vermoeide onderkant, er is niets wat we voor hen kunnen doen. Om de EU en de regeringen daar de schuld van te geven is wel makkelijk afschuiven. Hoe zit het met de gele hesjes zelf? Zijn dat de onschuldigen? Zijn alleen anderen verantwoordelijk voor hun lot? Als dat zo is, dan is dat tevens hun probleem, want iemand die zich wil verbeteren begint met zichzelf als oorzaak van zijn problemen te zien. Dat steeds naar een ander wijzen lost helemaal niets op.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins21 apr. 2019 - 6:13

Vergeet niet mensen. Extreem rechts staat voor geweld, discriminatie en indovudulisme. Je wil toch niet geasocieerd worden met dit tuig?

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew1 apr. 2019 - 11:09

Maar ook niet met Antifa, dankjewel alsjeblief.

Pa Pinkelman2
Pa Pinkelman21 apr. 2019 - 11:45

Dus AFA is ook extreem rechts? En idd met dat tuig zou ik niet geasocieerd willen worden.

frankie48
frankie481 apr. 2019 - 5:30

Oh oh oh, slopen zij die bushokjes waar zijzelf in moeten schuilen de volgende dag!