Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gele hesjes de straat op in Irak tegen corrupt politiek systeem

  •  
13-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
Afbeelding1
Ik denk dat zolang er geen daadwerkelijk oplossing komt voor de maatschappelijke problemen in Irak, de demonstraties blijven doorgaan en dat zal ook gevolgen hebben voor de veiligheid in Irak en de regio
Is het de opstand van het volk in Irak? Sinds 2011 zijn er met regelmaat demonstraties in verschillende steden van Irak geweest. De afgelopen maanden wordt in de zuidelijke olierijke stad Basra, hevig geprotesteerd. De aanleiding voor de protest is het gebrek aan basisvoorzieningen zoals schoon drinkwater, elektriciteit maar ook het hoge aantal voedsel- en watervergiftigingen, de enorme werkloosheid en corruptie.
De activisten die de straten opgaan protesteren omdat zij de politieke partijen niet meer vertrouwen. Partijen die al 15 jaar aan de macht zijn en de genoemde basisvoorzieningen niet konden realiseren. Het protest is heviger geworden nadat er een aantal gewelddadige incidenten plaatsvonden, zoals marteling van de gearresteerde demonstranten door de politie en het liquideren van een aantal activisten door milities.
De demonstranten, die nu ook gele hesjes dragen, zijn met name jongeren en hebben vorige week de minister van Financiën, die op bezoek was in Basra, gedwongen zijn persconferentie af te zeggen omdat ze de provinciehuis van Basra wilden bestormen. Veel werkloosheid onder de jongeren, dat betekent weinig of bijna geen inkomen. Ik denk dat zolang er geen daadwerkelijk oplossing komt voor de maatschappelijke problemen in Irak, de demonstraties blijven doorgaan en dat zal ook gevolgen hebben voor de veiligheid in Irak en de regio.
Persoonlijk denk ik dat het probleem ligt bij de politieke elite, bij gebrek aan leiderschap en identiteit van het land. Dit probleem is met name in 2003 geëscaleerd. Na de val van Arabische Socialistische Ba’ath-partij onder leiding van Saddam in 2003, is er een etnisch en sektarisch politiek systeem geïntroduceerd. In dat systeem zijn drie  bevolkingsgroepen, Sjiieten, Soennieten en Koerden, door politieke partijen vertegenwoordigd. Ze hebben geen politieke visie of identiteit geïntroduceerd,  gebaseerd op onvoorwaardelijke burgerschap.
Dit sektarische systeem heeft er toe geleid dat er partijdige mensen zonder ervaring, kennis en politieke visie op belangrijke posities zijn gezet, met als gevolg corruptie. Ik verwacht verdere escalatie op economisch en veiligheidsgebied. De grote mate van corruptie en het niet aanpakken van bovengenoemde problemen leidt tot diepere wonden in de maatschappij, waardoor de oplossing steeds moeilijker wordt.
Ik spreek van diepere wonden omdat die wonden al gecreëerd waren sinds 1979, nadat Saddam zijn regime wist te vestigen. Dat regime heeft oorlogen gevoerd en met harde hand Irak geregeerd. Na zijn val is er niet serieus gewerkt aan het herstellen van de maatschappelijke ingewortelde scheuringen.
Als ik naar de geschiedenis van Irak kijk, zie ik weinig vrede en rust. Ik denk dat de oplossing onder anderen ligt bij de jongeren die de straten opgaan.  Zij kunnen een politieke beweging oprichten met een visie die streeft naar een  identiteit voor het diverse Irak. Daarnaast kunnen ze oplossingen voordragen voor de maatschappelijke problemen en pleiten voor het scheiden van godsdienst en staat.

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Bouwman2
Bouwman214 dec. 2018 - 8:56

Waar het spaak loopt in Iraq is dat de verschillen zich uiten in diverse bevolkingsgroepen die niet met elkaar accorderen. Iraq is een kunstmatig geheel en overal zijn muren opgetrokken. In feite bestaat Iraq biet, het heeft nooit bestaan en werd aan de tekentafel ontworpen. Dit alles schreeuwde om een meedogenloze dictator. Toen koning Faisal werd vermoord grepen de Baathisten aan de macht en zij hielden Iraq als eenheidsstaat overeind. En toen de laatste dictator werd verwijderd ontstond er chaos. Niet zo zeer corruptie, want dat was er altijd al in Iraq en femilies speelden elkaar altijd al de bal toe. Iraq is altijd een tribale staat geweest. Het zou wijzer geweest zijn om Iraq te verdelen in plaats van een vanuit Baghdad centraal geleide staat. Vanuit een verdeling naar samenwerking. Het model waaruit uit de staten Nederland ontstond en vanuit de Europese landen de EU kun je niet aan Iraq gaan opleggen, dat moet organisch groeien. Het zou dus beter zijn om vanuit het verwende Nederland aan Iraq niet meteen een model op te leggen. Dat is al eens gebeurd en dat veroorzaakte veel ellende. Streef naar een confederatie en niet naar een imaginaire eenheidsstaat. En dat dat streven al genoeg grote problemen met zich mee brengt zie je al in België. . . .

Auslander
Auslander13 dec. 2018 - 19:06

Het probleem van Irak is niet “maatschappelijk” van aard. Ook het heeft niet veel met de politieke elite van Irak te maken. De grootste probleem van Irak ligt aan het feit dat Irak van de ene kant de oorlogsschade betaalt dat het beleid van Saddam veroorzaakt heeft, en aan de andere kant opgelegde zeer ongunstige opdrachten van de VS- en andere westerse landen voor wederopbouw van het land (die door hetzelfde landen verwoest is) beroven Irak van haar olie-inkomsten. Er blijft weinig over om de behoeftes van burgers tegemoet te komen. Ook door het westen opgelegde overheid- en politieke structuur (Sjiieten, Soennieten en Koerden) zorgt dat elke bevolkingsgroep aan eigen belangen werkt en niet aan een eenheid. Deze politieke structuur die gedwongen moet overeind blijven zorgt dat het westen eigen inkomsten gegarandeerd kan binnen halen.

Purper Floyd
Purper Floyd13 dec. 2018 - 18:46

Gele hesjes tegen een politiek corrupt systeem ? Nou, kleur dan het hele Midden-Oosten (en nog minstens 30% van de rest van de wereld) maar geel. Gelukkig is de basiskleur van zand al geel.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren13 dec. 2018 - 16:35

Mogelijk Irak opsplitsen in 3 afzonderlijke nieuwe Staten, zoals de Soviet-Unie in 1991

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗13 dec. 2018 - 20:19

Ja, enige oplossing. Vanuit vrijheid samenwerken gaat beter dan tegen elkaar gebonden je eigen problemen oplossen.....

latestagecapitalism
latestagecapitalism13 dec. 2018 - 15:56

Proletariërs aller landen, verenigt u!

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗13 dec. 2018 - 20:21

Is al geprobeerd.....