Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geldnood tot in de dood

  •  
05-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
begraaf_300.jpg
Staat regelt steeds vaker uitvaarten ... Crisis of individualisering?
De overheid regelt steeds vaker de begrafenis voor overledenen omdat er geen nabestaanden zijn die de uitvaart kunnen of willen regelen. Gemeenten zijn in zo’n geval verplicht die taak uit te voeren. In steden als Den Haag en Rotterdam is het aantal gevallen het laatste jaar met tientallen procenten gestegen.
Het AD achterhaalde dat bijvoorbeeld in Den Haag in de eerste zeven maanden van dit jaar al 137 mensen op kosten van de gemeente zijn begraven. In heel 2012 waren dat er 175. Als de trend aanhoudt, betekent dat een stijging van 34 procent. In Rotterdam is de stijging 38 procent.
RTEmagicC_graf_412.jpg
Volgens de ouderenbond ANBO is geldnood de oorzaak van de plotselinge stijging. Niet alleen heeft de overledene vaak geen financiële middelen meer maar zijn ook nabestaanden niet in staat of niet bereid voor de uitvaart te betalen. Volgens de vereniging van Nederlandse gemeenten VNG wordt de toename vooral veroorzaakt doordat kinderen weigeren de uitvaart van hun ouders te betalen. Als blijkt dat er sprake is van onwil in plaats van overmacht tracht de gemeente de kosten alsnog te verhalen.
Het AD raadpleegde Gerard van Poelgeest, ambtenaar van de afdeling Bijzondere Hulpverlening in de gemeente Den Haag. Hij stelt dat de toename niet zozeer met de crisis te maken heeft als wel met de veranderde samenleving. Steeds meer mensen hebben kind noch kraai. “Het zijn mensen die al jaren zonder noemenswaardige luxe en gevulde portemonnee leven.” In de meeste gevallen gaat het om 70-plussers. Overigens is het niet zo dat de gemeentelijke uitvaart alleen voor verarmde eenzamen wordt geregeld. Veel mensen hebben wel vrienden of kennissen maar die hebben geen juridische status waarmee ze de uitvaart mogen verzorgen. Zo mogen vrienden niet zomaar in de persoonlijke spullen van de overledene gaan zoeken.
Familie en vrienden zijn overigens gewoon welkom op de gemeentelijke uitvaart. Als er niemand gevonden wordt, schakelt de gemeente een dichter in die op basis van beschikbare informatie een gedicht maakt en voordraagt. Die praktijk is ooit gestart door de Groningse stadsdichter Bart FM Droog en inmiddels in veel gemeenten gewoonte. In Amsterdam noemen de dichters zich Poule des Doods , de publieke omroep zond vorig jaar een documentaire over hun werk uit.
Photo credit: Bert Kaufmann / Foter / CC BY

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Zjenny
Zjenny5 aug. 2013 - 7:12

Als het inderdaad een Plotselinge stijging is, dan lijkt me de relatie tot geldnood bij ouderen en/of hun kinderen vrij duidelijk.

Rode druppel
Rode druppel5 aug. 2013 - 7:12

In heel 2013 waren dat er 175. Laat ik toch denken dat we in 2013 leven. Maar nu op de inhoud. Dit is nu het beeld wat ontstaat als we de samenleving ontwrichten. Ikke,ikke en de rest mag ..........

adriek
adriek5 aug. 2013 - 7:12

Het aantal 'staatsbegrafenissen' houdt waarschijnlijk gelijke tred met de tarieven voor dergelijke diensten. Ook deze stegen in veel gemeenten met tientallen procenten. De kostenstijgingen voor de ceremonie rond een begrafenis of crematie maken zorgen er daarnaast voor dat daar nauwelijks meer tegenop te verzekeren is (is het u ook al opgevallen dat de uitvaart in natura steeds duurder, maar ook minder compleet wordt?) . Hierdoor laten veel mensen, die toch al het vertrouwen in verzekeringen verloren, deze verzekering maar schieten. Als dan 'in de laatste levensfase' ook de ziektekostenondersteuning tegenvalt is het begrafenispotej snel leeg en mag de gemeente (gemeenschap) voor de begrafeniskosten opdraven. Gelukkig kost een begrafenis of crematie zonder ceremonie eromheen bijna niks (buiten de leges, die dus in zo'n geval van vest- naar broekzak verhuizen), dus de enigen die bij deze ontwikkelingen inschieten zijn de begrafenisondernemers. Deze laatsten zullen van het 'u wilt toch het beste voor uw moeder, dus geld mag geen rol spelen' imago af moeten zien te komen en dan komt het op termijn wel weer goed. Stof zijt ge, en tot stof zult ge wederkeren.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten5 aug. 2013 - 7:12

De overheid heeft zoveel geprivatiseerd dat men geen geld meer heeft om zijn uitvaart te betalen. Terecht dat diezelfde overheid dan voor deze kosten opdraait.

Meta Foor
Meta Foor5 aug. 2013 - 7:12

het ideaal van de Nederlandse Socialisten is dan toch eindelijk -en notabene met hulp van de Liberalen- bereikt: Staat regelt het leven van wieg tot graf . tijd om te verhuizen en terug te komen als NL weer een beschaafd-land is

bEngel2
bEngel25 aug. 2013 - 7:12

Wie mij dood vindt, mag me houden.

johanw2
johanw25 aug. 2013 - 7:12

Een calculerende overheid zorgt voor calculerende burgers. Wanneer de nabestaanden geen interesse hebben in dat deel van de erfenis dat ze zonder dat het de gemeente opvalt zelf mee kunnen nemen en er op bankrekeningen niks meer staat is het veel voordeliger om de gemeente die kosten te laten maken dan om ze zelf te betalen. Dat kan zomaar duizenden euro's schelen. Zelf ben ik nog veel calculerender: ik stel mijn lichaam beschikbaar aa de wetenschap. Wat er daarna van overblijft wordt zowiezo op staatskosten opgeruimd.

Rabbit2
Rabbit25 aug. 2013 - 7:12

Tja, zand erover!

Jokelvb
Jokelvb5 aug. 2013 - 7:12

Een kleine correctie: vrienden of kennissen mogen best een uitvaart verzorgen hoor. Daar is geen juridische status voor nodig. Het punt is alleen dat je als opdrachtgever ook de rekening krijgt. Dat zal het struikelblok zijn waarop de schrijver doelt.

GingerTed
GingerTed5 aug. 2013 - 7:12

Mij lijkt het aardig om, na eerst cryogeen ingevroren te zijn, in een boorgat op een van de twee polen (wel een beetje centraal voor de zekerheid) in een boorgat te worden afgezakt waarna het gat weer met water gevuld dichtvriest. Als ik dan ooit teruggevonden wordt is het mogelijk door een dergelijk ontwikkelde species (mogelijk anders dan menselijk) dat ze me weer tot leven kunnen wekken tot wederzijds vermaak. Zoiets hoeft niet zo héél veel te kosten. Toch? Mogelijk nog iets te bereiken met sponsoring ook. En anders mogen ze me aan de dan hier in Nederland heringevoerde wolven voeren. Met daarna de rest van de voedselketen erachteraan zal men weinig wat eventueel stoort terugvinden.

johanw2
johanw25 aug. 2013 - 7:12

@Ginger Ted: "Mij lijkt het aardig om, na eerst cryogeen ingevroren te zijn, in een boorgat op een van de twee polen (wel een beetje centraal voor de zekerheid) in een boorgat te worden afgezakt waarna het gat weer met water gevuld dichtvriest." Doe het dan wel op de zuidpool, de noordpool bestaat alleen uit bevroren opppervlakteijs dat op een zee drijft. Als die opwarming doorgaat kom je alsnog gewoon op de zeebodem te liggen.

Maggy1943
Maggy19435 aug. 2013 - 7:12

lees aub wat raven schreef om 18:49 op 5 augustus schreef (mijn knippen en plakken functie doet het niet) Ik bevestigde aan u vanmorgen om 6 augustus 8:56 dat je wel degelijk je ring wordt ingenomen door de sociale dienst. Ik heb het NIET over AOW gehad. Om 9:53 uur 6 augustus heeft u het ineens over AOW, dit bracht mij ook net als u in verwarring, ik dacht dat u het over Raven had. Dus excuses mijnerzijds dat ik naar u toe zo provocerend reageerde.

omaoeverloos
omaoeverloos5 aug. 2013 - 7:12

Een uitvaart is louter en alleen nog maar belangrijk voor de nabestaanden, wneer die er geen geld voor uit willen trekken, tja....

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 aug. 2013 - 7:12

Inderdaad, naar het abattoir, de vuilnisbelt of aan de meeuwen voeren zou prima zijn, het mag alleen niet van die betuttelaars.

Sodapop1
Sodapop15 aug. 2013 - 7:12

Gaan ze klagen? Vier plankjes en een stukje grond kan nooit duur zijn. Gratis begrafenissen zou een normaliteit moeten zijn, na een leven lang dikke belastingsfdrachten. Voor wie op chique wil kan het zelf betalen.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat5 aug. 2013 - 7:12

U kiest voor een cabrio-kist ? :-)

Jantje68
Jantje685 aug. 2013 - 7:12

Ik vind dat de overheid de minimale kosten voor een uitvaart moet binnenhalen via belastingen en zich zo zeker stellen. Indien familie zelf de kosten draagt moet dit bedrag in de vorm van een subsidie worden terug gegeven.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 aug. 2013 - 7:12

Wat dacht u van de begrafenisring zoals vroeger de zeelui en de vissers droegen? Met de opbrengst van deze gouden oorring was men verzekerd van een fatsoenlijke begrafenis als men op vreemde kusten aanspoelde. Dit klinkt toch minder kil en bureaucratisch dan de begrafenisbelasting die u voorstelt.

GingerTed
GingerTed5 aug. 2013 - 7:12

Je kunt (als je dat tenminste wilt) zelf al heel tijdig een uitvaartverzekering regelen die toch echt niet zo prijzig hoeft te zijn. Je betaalt gemiddeld zo'n €8,- per maand vanaf je dertigste voor een volledig geregelde uitvaart. Maar misschien is het verstandig er een naturaverzekering van te maken zodat de uitkering van het verzekeringsgeld door de nabestaanden niet voor andere zaken gebruikt kan worden dan voor je uitvaart. http://www.nibud.nl/uitgaven/verzekeren/uitvaartverzekering.html

1 Reactie
cormol
cormol5 aug. 2013 - 7:12

Hier probeert iemand weer een woekerpolis aan te smeren. De marges op uitvaartverzekeringen zijn schandalig hoog.

1thing
1thing5 aug. 2013 - 7:12

k ken iemand die zich enige jaren geleden aanmeldde bij het WMO-loket om in aanmerking te komen voor schuldsanering. Dit kom, maar zij moest haar begr.-polis afkopen en het geld over laten maken op het rek.nr van de schuldsaneerder.

3 Reacties
lembeck
lembeck5 aug. 2013 - 7:12

Waaat??? Dat meen je toch niet? Dat is zelfs voor mij nieuw. Maar misschien ligt het aan de gemeente?? Als je een uitkering hebt, is de eerste vraag zo'n beetje, of je tenminste een begrafenisverzekering hebt, want zo niet, dan vinden ze wel dat je er een moet nemen. Ik heb DELA en die kost nog geen 20 euro per kwartaal. Dat is toch gewoon te doen? Als er dan bijbetaald moet worden, zou de gemeente de familie daarvoor aan moeten schrijven. Mijn dekking is voldoende voor mij. Geen behoefte aan liflafjes er omheen .

lembeck
lembeck5 aug. 2013 - 7:12

Uitgezocht voor je. Hier het antwoord dat ik kreeg: Toelating tot de Wsnp heeft niet automatisch tot gevolg dat een uitvaartverzekering opgezegd wordt/ moet worden. In veel gevallen geeft de bewindvoerder er juist de voorkeur aan dat de verzekering blijft om zo risico op extra schulden bij onverhoopt overlijden te minimaliseren. In veel gevallen is het echter de keus van de schuldenaar omdat de kosten voor de verzekering uit het vrij te laten bedrag betaald moeten worden. Met vriendelijke groet, ••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• Stafmedewerker Bureau Wsnp Raad voor Rechtsbijstand Hopelijk is dit nu geen punt meer?

A3iaan
A3iaan5 aug. 2013 - 7:12

Dat lijkt mij totaal onmogelijk want een begrafenispolis wordt alleen GEBRUIKT bij het overlijden. Je kunt geen geld krijgen van bv. DELA. Zij regelen, voor zover de polis gaat, de uitvaartverzorging.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 aug. 2013 - 7:12

Ja, hier had Marcel van Dam voor gewaarschuwd. Dat komt er nu van als je de derde weg opgaat die breed is en naar het verderf leidt. "In zijn boek ‘Niemandsland, biografie van een ideaal’, beschrijft Marcel van Dam hoe de PvdA de afgelopen decennia stapje voor stapje meegezogen werd met de heersende neoliberale politiek van een afgeslankte overheid, uitgeklede welvaartstaat en de nadruk op ‘eigen verantwoordelijkheid’ in plaats van georganiseerde solidariteit. “De sociaaldemocratie is in stilte ter ziele gegaan en ‘van de armen’ begraven,” is de conclusie van van Dam. http://www.leodekleijn.nl/2010/01/03/sociaaldemocratie-van-de-armen-begraven/

1 Reactie
lembeck
lembeck5 aug. 2013 - 7:12

Bedankt, Frans. Leo schrijft goeie blogs!

Bernie2
Bernie25 aug. 2013 - 7:12

Terug naar het simplisme van de zeeman. Die droeg lang geleden een gouden oorringetje. En mocht de sloeber op enig moment ergens als lijk aanspoelen of aan wal in de armen van een hoer een finale hartstilstand krijgen, dan was de oorring de borg voor een knappe begrafenis. Ik zeg: verplicht ringen bij geboorte. Met minstens 24 karaat..!

2 Reacties
adriek
adriek5 aug. 2013 - 7:12

Zo'n geel oormerk krijgt, met een QR-code-goed-voor-een-begrafenis.

lembeck
lembeck5 aug. 2013 - 7:12

Een ring met een waarde van minimaal 5000 euro is dan allang al 'ingenomen' door de Sociale Dienst, als je een bijstand hebt. Alles van waarde zal je moeten verkopen en dat geld wordt dan 100% verrekend met je uitkering. Volgens Piet is dat heel eerlijk, zelfs met erfstukken. Het is wel mogelijk, als je een AOW ontvangt. Kom je in de bijstand, zorg dan dat dure Kunst en sieraden niet meer aanwezig zijn tot je AOW...

meijerlahn
meijerlahn5 aug. 2013 - 7:12

Toch een hele geruststelling dat gemeenten, ondanks de crisis, je na de dood niet aan je lot overlaten. ;-)

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS25 aug. 2013 - 7:12

Na je dood hè, daarvoor moet je het zelf maar uitzoeken

Grootbekje
Grootbekje5 aug. 2013 - 7:12

Asociaal en tegelijk dieptriest - iets wat wij met z’n allen niet mogen willen in Nederland! Met andere woorden: een fantastische uitdaging om het financiële plaatje van het zorgpakket in 2014 weer wat op te rekken met een verplichte aanvullende uitvaartverzekering. Inclusief een gratis reïncarnatieverzekering - wie wil dat nu niet?!

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 aug. 2013 - 7:12

[Inclusief een gratis reïncarnatieverzekering - wie wil dat nu niet?!] Die mensen die geloven dat ze naar de hemel gaan.

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2013 - 7:12

Om wat misverstanden uit de weg te ruimen over het zogenaamde "van de armen begraven worden" Als eerste lijn familielid betaal je ALTIJD de kosten van de uitvaart ook al is die door de gemeente verzorgd. Als ervaringsdeskundige weet ik dat namelijk zeker. Men kan de erfenis verwerpen maar begrafeniskosten nooit. Al moet de gemeente het door beslaglegging invorderen. Persoonlijk heb ik moeten betalen voor de uitvaart van mijn biologische vader,die ik dus niet gekend heb en voor een jongere halfbroer die ik ook nooit had ontmoet. Zelfs de kosten van ontruiming van de woning wordt in rekening gebracht. En men moet niet vergeten dat de meeste mensen zwaar onderverzekerd zijn.Mijn moeder zaliger had haar hele leven aan het,zoals zij het noemde,"het dooienfonds" afgedragen en ook regelmatig de dekking aangepast en toch kwamen er enige duizenden euro's tekort. Ik ben er verder wel klaar mee...bij mijn verscheiden,leggen ze mij maar in de goot met een hemaworst in de togus...slepen de honden me wel weg.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas5 aug. 2013 - 7:12

"Al moet de gemeente het door beslaglegging invorderen." Schokkend en schandlig. Met zulke afpersing werpt de overheid zich op als de vijand des volks. Geef mijn lichaam maar aan de wetenschap. Mijn familie moet niet hoeven betalen voor een ritueel waaraan wij geen behoefte hebben.