Joop

Verhoging defensiebudgetten onbegrijpelijk

  •  
21-06-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
15342732222_d4d8bcbd3f_z
130 miljard euro aan extra militaire uitgaven is niet te rijmen met ontwikkelingen in de wereld
Met een Geïntegreerde Buitenlands- en Veiligheidsstrategie (GBVS) en een Defensienota heeft de regering zijn beleid voor de krijgsmacht vastgelegd. Deze week is het materieelbeleid (de wapenaankopen) besproken in de Tweede Kamer. Volgens Defensie is het dreigingsbeeld voor Nederland ‘divers, complex en onzeker’ en bestaat de vijand grofweg uit Russen, terroristen, trollen en irreguliere migranten. Daarnaast ziet de regering in de landen rondom Europa problemen die kunnen leiden tot conflicten: snelle bevolkingsgroei, grondstoffen- en waterschaarste, klimaatverandering, illegitiem bestuur en de groeiende kloof tussen arm en rijk.
In de GBVS worden de problemen allemaal opgesomd. Wat ontbreekt is een analyse van de oorzaken van de problemen. Logisch, want voor een deel worden ze veroorzaakt door neoliberaal beleid waar ook onze regering voor staat. Door de oorzaken van klimaatverandering en de groeiende kloof tussen arm en rijk te analyseren en aan te pakken kan je conflicten voorkomen of verminderen. Maar dan moet je natuurlijk wel kiezen voor een eerlijke economie en stoppen met fossiele brandstof.
Aan instabiliteit valt bovendien te verdienen. De defensiebegroting wordt met 1,5 miljard euro verhoogd, van 8 miljard naar 9,5 aan het einde van de regeerperiode. Daarvan gaat een flink deel naar de aanschaf van nieuwe wapens en dat is fijn voor de Nederlandse wapenindustrie. De afgelopen 25 jaar voerde Nederland een wereldwijde militaire interventiepolitiek. Daarvoor is militair materieel aangeschaft voor onder meer troepentransport, zoals een amfibisch transportschip. Sinds de Russische inname van de Krim en het Russisch optreden in Syrië is ook Koude Oorlogspolitiek terug van weggeweest en daarvoor moet weer nieuw militair materieel worden aangeschaft.
Games Een deel van het verhoogde defensiebudget gaat naar personeel en dat is terecht. Net als onderwijzend en zorg verlenend personeel wordt ook het personeel van de krijgsmacht niet echt verwend, en er is dan ook een vergelijkbaar personeelstekort. De krijgsmacht heeft als extra probleem dat het vooral om technisch personeel en IT-ers zit te springen die ook elders makkelijk aan een baan komen. Daarom probeert men creatief te werven, onder meer met hippe pop-up banenwinkels, veel online advertenties gericht op jongeren en zelfs met voorlichting op basisscholen. In Nederland mag je voordat je 18 bent geen gewelddadige games kopen en niet stemmen, maar je mag vanaf je 16e zonder toestemming van je ouders tekenen voor de krijgsmacht. Nederland was een van de landen die er indertijd voor gelobbyd heeft dat in het VN-verdrag tegen kindsoldaten de leeftijdsgrens niet op 18 jaar werd gesteld.
Naast personeel en ‘basisgereedheid’ wordt geïnvesteerd in nieuwe wapens en opwaardering van bestaande wapens, ook heel profijtelijk voor de wapenindustrie. Nederland wil graag een zelfstandige marine-industrie in stand houden, en van de 14 materieelprojecten die nu op de rol staan zijn er 11 voor de marine. Een aantal schepen wordt vervangen of vernieuwd en er komt een Combat Support schip bij – ook geschikt voor het ‘ beheersen van vluchtelingenstromen’ aldus de staatssecretaris van Defensie. Verder wordt zo’n beetje de hele zware bewapening van de vloot vervangen, waaronder de Goalkeeper snelvuurkanonnen die in Hengelo worden gebouwd. Boven de markt hangt ook de aanschaf van nieuwe onderzeeboten. Hoewel in de Tweede Kamer nog niets is besloten zijn ambtenaren van het ministerie en diverse marinewerven daarover al druk in overleg.
Ook gaat Defensie over tot de aanschaf van vier grote drones, MQ-9 Reapers van General Atomics, waarvoor onderstellen worden geproduceerd bij Fokker in Helmond. Die zit in een heel andere categorie dan de drone die je als vaderdagskado kunt geven. Met de Reaper zullen vanaf militaire basis Leeuwarden inlichtingen worden verzameld voor bijvoorbeeld het bepalen van doelwitten tijdens Nederlandse interventiemissies aan de andere kant van de wereld. Mocht Nederland mee gaan doen in een grote oorlog dan kan – mits met toestemming van de Tweede Kamer – snel worden overgegaan tot de aanschaf van bewapening voor deze drone. Overigens ziet de minister ook inzetmogelijkheid voor de drones tijdens humanitaire missies en voor ‘steunverlening aan civiele autoriteiten’. De regering staat immers voor een geïntegreerd buitenlands- en veiligheidsbeleid, waarmee bedoelt wordt dat de krijgsmacht meer taken krijgt bij binnenlandse veiligheid. Wat dat precies gaat betekenen moet zich nog uitkristalliseren. Gaan we voetbalsupporters monitoren met een Reaper?
27951728078_419d0a7657_z
NAVO oppermachtig Dat alleen Rusland in de Defensienota specifiek als dreiging wordt benoemd vindt de Tweede Kamer te beperkt, zij heeft de minister als aanvulling een visie gevraagd op China. Maar gemist wordt ook een visie op de veiligheidsrisico’s van NAVO bondgenoten met wispelturige presidenten, zoals de VS, Hongarije en Turkije. Ook is er nog steeds geen idee wat we moeten met bondgenoten die extremisme financieren, zoals Saoedi-Arabië. Binnen de NAVO proberen de Europese landen de Amerikaanse president voorlopig te paaien met hogere defensie-uitgaven. Dat geeft de Amerikanen meer financiële ruimte voor militaire opbouw elders in de wereld. Samen zijn de 29 NAVO-landen verantwoordelijk voor meer dan de helft van de 1,7 biljoen dollar die de wereld het afgelopen jaar aan defensie uitgaf.
Van een tekortschietende verdediging kan men dus niet echt spreken en de forse verhoging van de defensiebudgetten dient wellicht andere belangen dan veiligheidsbelangen. Rusland heeft overigens zijn defensiebudget in 2017 met 20% moeten verlagen wegens economische problemen. Als Europese landen gehoor geven aan de NAVO oproep voor 2% van het BNP naar defensie leidt dat tot 130 miljard euro meer aan militaire uitgaven. Dit lijkt moeilijk met elkaar te rijmen.
Update: Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië hebben aangekondigd niet aanwezig te zijn bij de minitop in Brussel over migratie.

Meer over:

navo, opinie, defensie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 4:24

Niet verder vertellen: Nederland rekent als enige ook alle uitgaven voor pensioenen en nazorg tot de defensie uitgaven. Corrigeer de huidige 1,2% met die uitgaven dan haalt Nederland de 1% van het BNP nog niet aan defensie uitgaven. Maar wel op 18 plaatsen in de wereld actief betrokken zijn bij missies op verzoek van EU, NAVO en de VS. Dat weer wel.

Libertain
Libertain23 jun. 2018 - 9:49

("130 miljard euro aan extra militaire uitgaven is niet te rijmen met ontwikkelingen in de wereld') Helemaal niet mee eens - de directe oorzaak van deze uitgaven is dat de VS hebben verklaard niet meer uit eigen portemonnaie de volledige rekening voor de veiligheid van Europa te willen betalen. Dit is een ontwikkeling. VS zijn thans overtuigd dat de Europeanen gratis liften op hun veiligheidsbeleid. Het directe resultaat is dat we onmiddellijk de militaire uitgaven moeten verhogen mede ook omdat het aanschafprijs van sommige artikelen steeds blijft stijgen. Wat ik me wel afvraag is in het licht van de groeiende militaire opbouw van China en de militaire macht dat ze met andere landen samen aan het ontwikkelen zijn of onze 130 miljoen nog voldoende zouden zijn om de veiligheid echt te gaan garanderen. Mogelijk is de tijd gekomen dat we vol op de Vrede wereldwijd moeten inzetten met garanties voor alle landen mede omdat de analisten reeds waarschuwen voor de enorm stijgende militaire macht die het Oosten aan het opbouwen is waar tegen afgezet 130 miljoen maar een erg klein drupje op een gloeiende plaat is. Losse dreigementen tegen dergelijke grote spelers is het ergste wat we kunnen kiezen om te doen. Hou de salarissen van onze militairen op goede peil en werk tevens overal degelijk voor de Vrede.

Monty2
Monty222 jun. 2018 - 11:13

Hadden we in oktober vorig jaar enorme opschudding omdat er teveel bezuinigd was op defensie, met fatale gevolgen. Nu trekt de regering royaal geld uit om die misstanden aan te pakken en herhaling van een tragedie te voorkomen, is het weer niet goed.

Edwin8
Edwin822 jun. 2018 - 9:07

Goed, Er worden wat projecten aangegeven waar geld voor uitgetrokken wordt. Combat Support Ship: Jaja, dure woorden en het woordje Combat zorgt natuurlijk al voor een gevaarlijk beeld. Niets is minder waar. Een Combat Support Ship is vooral een tanker met wat extra opties. Vroeger hadden we twee bevoorraders. (Zuiderkruis en Amsterdam) Beiden zijn in respectievelijk 2012 en 2014 uit dienst gesteld waarvoor we enkel de Karel Doorman ervoor terug hebben gekregen. En welke ook nog eens door de Duitse marine wordt gebruikt waardoor we dus niet altijd beschikking erover hebben. Een tweede tanker/bevoorrader is geen overbodige luxe. "ook geschikt voor het ‘ beheersen van vluchtelingenstromen’ aldus de staatssecretaris van Defensie. " Dit in combinatie met combat klinkt natuurlijk alsof het uitermate geschikt is om bootjes uit het water te schieten, niets is minder waar. De Rotterdam is in het verleden regelmatig gebruikt om vluchtelingen op te vangen en veilig over te zetten in de Middellandse zee. Deze grotere schepen hebben meestal meer faciliteiten aan boord dan een fregat waarbij men opvang en medische hulp kan bieden. "Verder wordt zo’n beetje de hele zware bewapening van de vloot vervangen, waaronder de Goalkeeper snelvuurkanonnen die in Hengelo worden gebouwd." Uhm, de Goalkeeper is een verdedigingswapen bij uitstek. Overigens krijgen ze gewoon een update en vervanging wordt mogelijk pas in 2025 door een nieuw systeem. Nieuwe onderzeeërs. Ja de ouden zijn gewoon aan het einde van hun latijn waarbij er 1 constant in onderhoud ligt en 3 maar gedeeltelijk inzetbaar. Daarnaast was het de wens van velen dat de Onderzeedienst ook voor vrouwen opengesteld wordt wat met het oude materiaal niet te doen is helaas. Drones, hoe kan je die intern inzetten? Nou heel simpel, denk aan kustwacht ondersteunende taken bijvoorbeeld. Daar heb je idd geen bewapening bij nodig maar is informatie inwinnen wel degelijk handig. Of een beetje monitoren wie er allemaal in onze wateren begeeft. Zie, met een beetje

3 Reacties
Edwin8
Edwin822 jun. 2018 - 9:09

Zie, met een beetje aandacht zijn de meeste aankopen ook gewoon rationeel te verklaren. En is het echt niet zo dat we een tot de tanden toe bewapend landje zijn. Nee, verre van dat eigenlijk.

Frederick Douglass
Frederick Douglass25 jun. 2018 - 9:52

+1

Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 19:29

Opvallend dat schepen opgelegd worden zonder dat er vervanging voor is geregeld. Typisch voor het Nederlandse leger, planning om materieel te vervangen ontbreekt. Uit de vaart nemen omdat de schepen niet langer zeewaardig zijn door slijtage zonder ook maar nagedacht te hebben over vervanging. Vervangen kan makkelijk 4-5 jaar duren. Hoe de inzetbaarheid van de marine in die periode is vraagt niemand zich af. In het geval van de Zuiderkruis en de Amsterdam lijkt het minimaal 10 jaar te worden. De marine is geen uitzondering, landmacht en luchtmacht kennen dezelfde problemen.

mordicant
mordicant22 jun. 2018 - 7:45

In een ideale wereld worden de wapens omgesmolten tot ploegscharen en komen de manschappen zingend thuis om onder de blauwe hemel op het land te werken en is het leven 1 grote blije Punica Oase. In de echte grote boze wereld echter zien wij donkere wolken boven het geopolitieke landschap komen drijven. En toch zie je dan Chamberlain achtige naïevelingen zoals deze mevrouw die dreigingen bagatelliseert en louter geinteresseert is in het bestrijden van de wapenindustrie. Een nobel streven, dat wel, maar imho tamelijk kortzichtig.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen22 jun. 2018 - 17:17

"Chamberlain achtige naïevelingen", is dat nou een omgekeerde godwin?

punt2
punt222 jun. 2018 - 7:22

Wel eens gehoord van afspraken? Wij zijn bij toetreding tot de NAVO een aantal voorwaarden, plichten en rechten, aangegaan. Daar hoort een percentage bij wat aan defensie moet worden uitgegeven. Dat wij ons al jaren niet aan de afspraak houden is een feit, maar ontslaat ons niet van de verplichting om deze regel, deze afspraak niet te volgen. Afspraak is nou eenmaal afspraak, tenzij men als onbetrouwbaar door het leven wil gaan.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 19:32

Rob Roy: " Afspraak is nou eenmaal afspraak, tenzij men als onbetrouwbaar door het leven wil gaan. " De nieuwe lijfspreuk van Mark Rutte?

Appie Fries
Appie Fries22 jun. 2018 - 4:49

Neoliberalisme is niet de reden voor eventuele ellende nu. Zo ja..... er is al eens aangetoont dat er veel minder ellende is dan ooit tevoren, dus doen zij het goed. De verantwoordelijken van de ellende nu zijn diegene die de wapens pakken en gewoonweg anderen doodschieten. Zo simpel is het. Ik ga mensen doodschieten en zoek een excuus. Natuurlijk zijn o.a. de VS en Israel prachtige excuses voor mij om zomaar mensen die er niets mee te maken hebben af te schieten. Er zijn altijd wel mensen in de wereld die dan niet meer verder hoeven na te denken en dit prachtig overnemen. De verhoging van de budgetten hebben eigenlijk ook niets te maken met de oorzaak, maar met een afspraak. We hebben met z'n allen beloofd het budget op 2% te zetten en wij voldoen daar al heel lang niet meer aan. Bijna niemand meer in Europa. We hebben te lang geleund op een partner die daar nu geen zin meer in heeft en dat even keihard laat merken. We moeten dus leren op eigen benen gaan staan en terwijl wij omringt worden door instabiele factoren aan de zuid en oost kant en nu ook nog eens aan de west kant zou dit niet eens zo een slecht idee zijn willen wij dit fijne leventje wat we hebben kunnen behouden. De ruzie met Rusland hebben we zelf veroorzaakt. We hebben de slapende beer wakker gemaakt door deze continue te porren en veel verder te gaan toen we eenmaal dachten dat deze helemaal niet meer wakker zou worden.... Oops foutje.... echter moeten we nu wel laten zien dat we niet bang zijn, anders worden we heel makkelijk te grazen genomen en dat willen we niet. Ik denk dan ook wel als we laten zien dat we een serieuze bedreiging zijn dat we een betere onderhandelingspositie hebben. Wie weet dat fuhrer Erdogan ook wat indimt... want dat begint ook een bedreiging te worden voor de algehele vrijheid. En voor mensen die zich afvragen waarom wij onze manier van leven zo belangrijk vinden? Wij zijn niet de enige.... als onze manier van leven niet zo belangrijk zou zijn, zouden er nooit zoveel mensen hier willen komen.

JohnVKR
JohnVKR21 jun. 2018 - 21:17

Ik vind dat Europa volledig op eigen benen moet staan, en niet afhankelijk mag zijn van de VS. Als dat betekent dat we naar 2% van het BNP moeten, of zonder de VS misschien wel meer, het zij zo. De kern is: de VS zijn geen betrouwbare partner meer, ik weet niet eens of we ze nog wel als bondgenoot kunnen beschouwen. En wat de migratietop betreft: ik ben nog steeds voor verdere uitbreiding van de EU, maar wel onder voorwaarde van het solidariteitsbeginsel. Als Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië geen vluchtelingen willen opvingen, en hulp aan vluchtelingen zelfs strafbaar wordt gesteld (Hongarije), dan reist de EU toch echt maar 1 ding: deze landen schorsen als EU-lid en op termijn, als ze hun positie niet veranderen, uit de EU en uit Schengen zetten. En het solidariteitsbeginsel geldt ook als een aanvullende voorwaarde voor toekomstige EU-toetreders.

2 Reacties
Weelildragon
Weelildragon23 jun. 2018 - 0:07

Over het solidariteitsbeginsel: Deze oostbloklanden hebben vergeleken met de westerse landen een wat beperktere rol gespeeld met de problemen uit de migratielanden. Dus echt onredelijk vind ik het niet als ze zeggen, "niet ons probleem". Verder vermoed ik dat de meeste immigranten naar Frankrijk en naar het Verenigd Koningkrijk willen komen, vanwege de taal? of historie? Misschien is het wel wenselijk om ze maar meteen daarnaartoe te sturen. Des te eerder komt men er achter dat het niet het beloofde land is.

Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 19:53

Voor uitbreiding van de EU, zoals het nu voornemen is met Macedonië en Albanië? Deze Balkan landen zijn inmiddels zover dat de toetredingsgesprekken kunnen beginnen, volgens EU politici. Dat wordt dan een herhaling van de puinhoop die nog steeds voortduurt na de vroegtijdige toelating van Bulgarije en Roemenië. Die landen zijn meer dan tien jaar geleden toegetreden tot de EU maar voldoen nog steeds niet aan de voorwaarden. Voortgaan met uitbreiding maakt de EU nog instabieler. Er is geen enkel argument voor uitbreiding. Alleen de ongebreidelde machtswellust van EU politici wordt er mee gediend. Is het niet verstandiger eerst de problemen waar de EU nu mee worstelt op te lossen? Dat zijn kort gezegd: Onwillige lidstaten die geen vluchtelingen willen opnemen, Italië en Spanje die geen vluchtelingen meer toelaten. Duitsland dat zijn grenzen dreigt te sluiten voor vluchtelingen. Frankrijk dat blijft aandringen op een monetaire unie om de hervormingen op kosten van solvabele lidstaten te kunnen uitvoeren. Met 27/28 lidstaten is nu al geen oplossing te vinden voor de verschillen van inzicht. Na de voorgenomen uitbreiding wordt dat alleen maar moeilijker.

Paul250371
Paul25037121 jun. 2018 - 21:16

Het enige dat we nodig hebben zijn 5 kernbommen en getraind personeel om die bommen te droppen waar we willen. Een ieder die ons aanvalt krijgt hem. Geen verder leger meer nodig.

2 Reacties
spoorslopert
spoorslopert21 jun. 2018 - 21:58

Diegene hoeft dus alleen die 5 bommen aan te vallen, die worden nl verder niet verdedigd in jouw simpele wereld.

Paul250371
Paul25037122 jun. 2018 - 15:08

Ik geef toe, het plan moet beter worden uitgewerkt.

korheiden2
korheiden221 jun. 2018 - 21:04

Deze mevrouw zou vroeger wel PSP hebben gestemd en nu GL, lijkt me zo. Je kunt uiteraard ervoor kiezen helemaal geen leger te hebben. We zijn lid van de NAVO. Dankzij of ondanks deze club is er vrede in ons deel van de wereld. De situatie is nog verre van ideaal, maar ook in de Derde wereld zijn er landen waar de welvaart stijgt, de honger en kindersterfte afnemen enz. Een leger blijft m.i. nodig, niet vanwege de Russische dreiging maar wel vanwege het wereldwijde terrorisme.

4 Reacties
quatsch
quatsch21 jun. 2018 - 23:21

#Dankzij of ondanks deze club is er vrede in ons deel van de wereld. # Dat de zon elke morgen opgaat schrijf ik ook op hun conto!

rvb2
rvb222 jun. 2018 - 6:36

een leger is daarvoor helemaal niet nodig, legers stoppen geen terroristen. Legers voeren oorlog en vermoorden mensen. Het leger kan volledig afgeschaft worden, de nuttige onderdelen van defensie houden we. De navo vraagt geen investering in het leger, maar in defensie.

Edwin8
Edwin822 jun. 2018 - 9:12

"Het leger kan volledig afgeschaft worden, de nuttige onderdelen van defensie houden we." Wat zijn dan volgens u de nuttige onderdelen?

Ozon
Ozon22 jun. 2018 - 9:26

RVB Wat vindt jij nuttige onderdelen van defensie? Ik het leger namelijk wel een nuttig onderdeel van defensie.

Juppé🎗
Juppé🎗21 jun. 2018 - 19:04

Als we van Putin, Trump, Erdogan etc. afhankelijk willen worden , moeten we dat niet doen......

Jan de Kort
Jan de Kort21 jun. 2018 - 18:30

Kunnen we van 1,7 biljoen dollar per jaar niet zo'n beetje alle bestaande problemen in de wereld oplossen (armoede, klimaat, water, immigratie, schone energie, ...). Welke redenen blijven er dan nog over voor oorlogen?

1 Reactie
adriek
adriek22 jun. 2018 - 7:12

Oei wat een ouderwets pacifistisch idee... Waarschijnlijk zou dat kunnen, maar welke wereldleider heeft er nu belang bij vrede op aarde? Je voorstel komt onvermijdelijk neer op een eerlijker verdeling van bezit (nivellering... eng...) Oorlogen helpen om het systeem dat de huidige machthebbers aan hun macht helpen in stand te houden. Die machthebbers zitten vrijwel altijd op veilige afstand van de strijd hun rijkdom te verdedigen. Aan democratisch (kleinschalig geproduceerd) voedsel valt te weinig Groot Geld te verdienen, en voor kapitalistisch (industrieel 'verrijkt') voedsel hebben die armoedzaaiers geen geld. In energieland lijkt hier en daar wel iets te gebeuren waardoor de macht van de olie op lange termijn af zou kunnen brokkelen. Misschien is er hoop.

TurkseTurk
TurkseTurk21 jun. 2018 - 18:21

Een machtige leger is verplicht als Europe invloed wil uitoefenen in de wereld. Waarom wil Europa invloed uitoefenen? Zodat Europa minder snel arm wordt als nu. Armoede tegenhouden of verminderen is niet meer mogelijk. Wat wel mogelijk is de snelheid waarmee Europa arm wordt vertragen. Mits in 2003 Turkije lid was geworden van Eu dan zou Europa in 1 klap een enorme invloed gehad hebben. Nu heeft het bijna geen invloed. Turkije lid maken van Europa is zo goed als onmogelijk geworden.

13 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk21 jun. 2018 - 18:24

Rusland als Usa hebben enorm hun best gedaan om te voorkomen dat Turkije lid werd van de EU. Tevens het Vaticaan heeft zijn invloed binnen Eu gebruikt te voorkomen dat Turkije lid werd. In het heden is middels İslamofobi en mede de onwil van Erdoğan bijna niet meer mogelijk Turkije binnen Eu te krijgen.

Appie Fries
Appie Fries22 jun. 2018 - 4:33

Wat moet u ongelukkig zijn. Ondanks dat Erdogan er alles aan doet zich te ontpoppen als een ware dictator zoals wij die in de recente geschiedenis nog hebben gekent zoekt u de verantwoordelijkheid buiten Turkije. Dat zou dan inhouden dat Turkije niet verantwoordelijk is voor haar eigen daden en dat zij dat ook niet kan veranderen. Dat is een vreselijke inperking van de vrijheid. Ik heb medelijden met u.

TurkseTurk
TurkseTurk22 jun. 2018 - 6:38

Voor mensen die niet beseffen waarom Turkije cruciaal is voor de levensvatbaarheid van de EU project. Iedere süper macht moet aan minimaal 5 criteria voldoen. zodra een supermacht niet aan deze 5 criteria voldoet zal het zijn positie niet kunnen behouden en moet zich schikken naar de wensen van een andere supermacht. Wat zijn deze? 01... Leger... een machtige leger is letterlijk heilig 02... Industrie.. zonder deze kan je je leger niet voorzien van wapens en economie van geld. 03... grondstoffen...nodig voor de industrie. 04... centrale bank (wel sterk). nodig voor evenwicht en economische intrumenten om zowel grondstoffen als industrie in evenwicht te houden en leger te financieren. Tevens een instrument en hefboom om invloed in de wereld uit te oefenen. Centrale bank wordt gevoed door industrie en grondstoffen. .. een wisselwerking. 05... slimme mensen... ik hoor al mensen denken dat Europa slimme mensen heeft. Sorry het spijt me dat is niet waar... net als Usa heeft Europa geen slimme mensen... wel gemiddeld veel geleerde mensen maar scholen maken mensen beetje slimmer dan het andere gemiddelde wat niet voldoende is. Je hebt uitblinkers nodig en nee scholen zijn gemaakt voor de gemiddelde. Usa importeert slimme mensen en Eu juist niet. ... (toevallig val ik ook onder de categorie uitblinkers maar de gevestige systeem kan zulke mensen niet herkennen en gebruik maken van de capaciteiten, en zulke uitblinkers hebben in 90% van de gevallen er geen behoefde aan uit te blinken wat leid tot enorme bedervING van capaciteit, ik ben liever lui dan moe, ik lig er ook niet wakker van.) Turkije. .. voldoet en of heeft de capaciteit en potentie heel snel te voldoen aan alle 5 voorwaarden. Heel makkelijk .. Dus het kleine Turkije tegenover het machtige Europa kan makkelijk aan alle 5 voorwaarden voldoen... Europa voldoet enkel aan 1 voorwaarde. Industrie dankzij Duitsland. Ik hoor al mensen roepen dat Europa veel geld heeft dat Italië en Frankerijk industrie hebben... dat gezamenlijke legers enorm zijn en gas velden noordzee. .. Nee al met al allemaal te zwak te verdeeld en of ratio hoeveel mensen schulden verdeeldheid centrale banken te zwak Etc etc etc.. Dus Turkije kan in zijn 1 tje Europa een super macht maken... Turkije heeft een enorme hefboom kracht in zich. ... Voor mensen die eraan twijfelen... Waarom denk je dat Europa en de wereld wakker ligt van Erdoğan? En bv niet van een echtte dicatuur als in Egypte. .. of wat strenge leider in Soedan. Omdat Erdoğan en Turkije invloed heeft. Wat als deze kracht en invloed gesterkt was geweest met soft power geld en middel van Europa.. Antwoord: Europa kon rechtstreeks in de hele wereld de les voorlezen... Amerika moest bukken voor Europa, China ook en Rusland ook... en de Arabieren en Afrika moest helemaal bukken. Voor China en Arabieren en Afrika maakt het niet uit... als ze niet voor Europa bukken doen ze dat naar een andere toe. Maar Rusland en Usa moesten opeens lijdzaam hun macht zien verdwijnen in de handen van de EU. Wat denk je dat ze gaan doen...? Alles om te voorkomen dat Turkije lid wordt van de EU. Usa zei officieel dat Turkije lid moest worden van de EU. . (Puur gespeeld). Nu Europa buiten de boot valt en voor iedereen en inclusief voor Erdoğan moet buigen vecht Usa en Rusland om zijn invloed te doen gelden in Turkije en Turkije naar zich toe te trekken. Amerika heeft tot heden toe de weg van confrontatie gekozen tegen Turkije om Turkije te dwingen voor hem te buigen. .. Ruslsnd kiest de weg van vriendelijke relaties met Turkije om Turkije naar zichzelf toe te trekken. Rusland geeft Nuclaire centrales weg... helpt met wapens en technologie helpt Turkije politiek en is algemeen vriendelijk en schappelijk in zijn omgang met Turkije. Poutin heeft Erdoğan zijn leven zelfs gered en voorkomen dat de Amerikaanse coup in Turkije ging mislukken. (Europa en Amerika was 15 dagen lang in shock over het mislukken van de coup, daarna hebben ze een nieuwe strategie uitgestippeld).

TurkseTurk
TurkseTurk22 jun. 2018 - 6:49

Ter info. ...achter de schermen krijgt Erdoğan steun van (mijn vermoeden ). .. China (leningen banken infrastructuur etc) .. Arabieren ... stiekum omdat ze bang zijn van Amerika. .. Globale machthebbers bedrijven die machtiger zijn dan landen... Zij kijken enkel naar de hele wereld zijn minder geïnteresseerd in conflicten van landen... hun macht is zo groot dat ze elke land binnen een dag op knieën kunnen krijgen als ze ruzie mee hebben. Zij zien ook brood in Turkije . Erdoğan maakt slim gebruik van deze bedrijven. Tot nu toe waren het deze bedrijven die Erdoğan indirect hebben beschermd omdat Erdoğan tussen 2003-2008 enorme kortingen en lokkers en investeringen binnen Turkije mogelijk maakte voor deze grote bedrijven. Zulke bedrijven hebben nu heel goedkoop geïnvesteerd in Turkije... en maken lekker geld.. En hun geld is heilig en untouchble. Gevolg Turkije en Turkse economie is automatisch beschermd en wordt heel veel economische aanvals tactieken van Europa en Amerika al bij voorbaat geneutraliseerd. .. (Anders stopt Eu gewoon met de handel met Turkije en Erdoğan verliest meteen de verkiezingen ).

mordicant
mordicant22 jun. 2018 - 7:37

TurkseTurk, Interessante theorieën houdt u erop na. Zonder op alle grappige details in te willen gaan valt het mij op dat uw gehele visie gebaseerd is op 2 uitgangspunten: De superioriteit van de Turkse staat en een vijandbeeld ten aanzien van Europa. Probeer die chauvinistische bril eens af te zetten dan ziet de geopolitiek er ineens heel anders uit

Ozon
Ozon22 jun. 2018 - 9:35

TurkseTurk “Ter info. …achter de schermen krijgt Erdoğan steun van” Erdo is een beetje een hoer dus?

TurkseTurk
TurkseTurk22 jun. 2018 - 10:00

Mordicant. ... Ik zie Turkije absoluut niet superieur. Niemand is boven een andere superieur . Zelfs Trumph niet over een enkele mier die wandelt in de Amozone middle of nowhere en onbekend en onbemind door niemand. Ik kijk naar zaken puur vanuit verstand en logica . Turkije heeft een aantal feitelijke eigenschappen die de gewone burger in het westen niet ziet omdat men verzonden is in doğma s die de waarheid achterhalen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 jun. 2018 - 10:41

@Turkse Turk [ (toevallig val ik ook onder de categorie uitblinkers maar de gevestige systeem kan zulke mensen niet herkennen en gebruik maken van de capaciteiten, en zulke uitblinkers hebben in 90% van de gevallen er geen behoefde aan uit te blinken wat leid tot enorme bedervING van capaciteit, ik ben liever lui dan moe, ik lig er ook niet wakker van.) ] Ik wilde reageren met iets snedigs. Maar ik volsta met het citeren van uw tekst die, het moet gezegd, uitblinkt in eigenwaan.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen22 jun. 2018 - 10:41

@TurkseTurk Een onsamenhangend verhaal met als porté de Turkse glorie onder leiding van Erdogan die een leidende rol kan en zal spelen in Europa om ons te redden van de Russen en/of de Amerikanen en/of de Chinezen. Dit alles doordesemd met een snufje complottheorie, een mespuntje chauvinisme en een paar druppels AK propaganda. De waarheid is vrij simpel TurkseTurk: Wij, Europa, blieven Turkije niet zolang Erdogan daar aan het roer staat. De man vormt een gevaar voor zijn eigen bevolking en de regio en daarmee voor de EU. Het is Turkije zélf geweest dat haar eigen glazen heeft ingegooid en het lidmaatschap van de EU heeft verkwist. Nu moet Turkije scherven rapen en proberen elders op de wereld vrienden te krijgen. Ik kan u beloven: de meeste potentiële vrienden zullen een beetje kopschuw zijn. Immers loop je zomaar de kans dat je wordt uitgemaakt voor nazi en dat opgejutte Turken gaan rellen in het land waar ze al meer dan 40 jaar wonen....

TurkseTurk
TurkseTurk22 jun. 2018 - 15:49

Twee keer twee. .. Het is juist beter dat Turkije niet in de EU gekomen is. Dat heeft een aantal voordelen. 01... Turkije moet op puur eigen kracht verder vechten. Daarmee bouw je een sterkere bassis voor de next level 17e Turkse Emipre. 02... Turkije kan volledig zelf bepalen hoe het nieuwe Turkije vorm gaat krijgen zonder dat Eu wat te zeggen heeft. 03... Turkije kan nu de nadruk leggen op de Turkse en Islamitische identiteit en de voordelen van deze identiteit gebruiken .. alsmede zijn beroep doen op zijn recht van Kalifaatschap en hiermee verder zijn invloed vergroten. 04... Turkije hoeft niets te delen met Europa.

Edwin8
Edwin822 jun. 2018 - 19:05

"01… Turkije moet op puur eigen kracht verder vechten. Daarmee bouw je een sterkere bassis voor de next level 17e Turkse Emipre." Ooh, weer zo`n dromer die denkt dat het Ottomaanse tijdperk weer terugkomt. "02… Turkije kan volledig zelf bepalen hoe het nieuwe Turkije vorm gaat krijgen zonder dat Eu wat te zeggen heeft." Turkije heeft een verdrag getekend, daarin zijn allerlei afspraken gemaakt. Wil je dat niet, dan moet je het verdrag opzeggen. "03… Turkije kan nu de nadruk leggen op de Turkse en Islamitische identiteit en de voordelen van deze identiteit gebruiken .. alsmede zijn beroep doen op zijn recht van Kalifaatschap en hiermee verder zijn invloed vergroten." Koekoek. "04… Turkije hoeft niets te delen met Europa." Dan ook niet meer je handje ophouden hè. Turkije heeft de laatste decennia behoorlijk wat Europese steun gekregen, in de vorm van toetredingssteun. "toevallig val ik ook onder de categorie uitblinkers maar de gevestigde systeem kan zulke mensen niet herkennen en gebruik maken van de capaciteiten, en zulke uitblinkers hebben in 90% van de gevallen er geen behoefde aan uit te blinken wat leid tot enorme bederving van capaciteit, ik ben liever lui dan moe, ik lig er ook niet wakker van." Ja, we hebben de laatste tijd wel meer mensen die menen a `very stable genius' te zijn.

Weelildragon
Weelildragon23 jun. 2018 - 18:51

@TurkseTurk Als we Turkije zouden willen toevoegen om die 5 redenen, dan zouden we net zo goed Israël kunnen toevoegen. Toegegeven, Turkije is waarschijnlijk Militair gezien het sterkste Islamitische land in de wereld (misschien na Pakistan, vanwege hun atoombommen, maar het Pakistaanse conventionele leger is enorm zwak). Maar Israël is toch redelijk wat sterker, zelfs zonder atoombommen. Op die andere punten is Israël misschien wat zwakker, (behalve slimme mensen), maar op die punten is Europa toch al sterk zat.

Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 20:50

TurkseTurk 21 juni 2018 at 20:24 " Rusland als Usa hebben enorm hun best gedaan om te voorkomen dat Turkije lid werd van de EU. Tevens het Vaticaan heeft zijn invloed binnen Eu gebruikt te voorkomen dat Turkije lid werd. " Sterk staaltje geschiedvervalsing. Rusland heeft geen enkele invloed op wie er lid wordt van de EU. De VS heeft juist veel moeite gedaan de EU te bewegen Turkije toe te laten De invloed van het Vaticaan binnen de EU is niet bestaand. Droom lekker verder. Als er ooit sprake zou zijn geweest van het toetreden van Turkije tot de EU dan is die kans definitief vervlogen door het dictator optreden van Erdogan. Turkije past niet bij de EU.

Edwin8
Edwin821 jun. 2018 - 18:21

"Verhoging defensiebudgetten onbegrijpelijk" Vervolgens lezen we dat geld vooral naar personeel gaat, en er wat nieuw materiaal wordt aangeschaft. Onze marine moet het voorlopig nog doen met een budget kleiner dan de publieke omroep. Dat is pas onbegrijpelijk. Maar goed, wie ben ik.

2 Reacties
Flip van Veen
Flip van Veen21 jun. 2018 - 20:39

@Edwin 21 juni 2018 at 20:21 Je zou Paul de Leeuw toch niet willen missen?

Edwin8
Edwin822 jun. 2018 - 8:21

Ik zou wel moeten Flip, want hij vertrekt naar de commerciëlen.

Satya
Satya21 jun. 2018 - 16:52

Je moet wat wil je de wereld blijven domineren en andere landen je wil opleggen

6 Reacties
Hiltermann
Hiltermann21 jun. 2018 - 18:41

Ha ha, dat is een goeie. Op dit moment kan het Nederlandse leger geen enkele buitenlandse missie aan omdat het de manschappen aan alles ontbreekt. Er is groot gebrek aan voertuigen, persoonlijke uitrusting handvuurwapens, communicatie apparatuur en munitie. Vervanging van intensief gebruikte voertuigen en helikopters is dringend noodzakelijk. De marine heeft vier nieuwe fregatten nodig en een transportschip. De Klu heeft over een paar jaar 37 F35 toestellen van de beoogde 85 stuks. De order is kleiner uitgevallen omdat de prijs ruim verdubbeld is. Met 37 F35 jagers kun je niets aanvangen, het aantal is te klein. Of er voldoende budget is om met deze high tech kisten te gaan vliegen is de vraag. Een vlieguur kost 25.000 USD aan onderhoud. Er is niet alleen 25 jaar roofbouw gepleegd op de middelen van defensie, er is in die tijd zoveel bezuinigd dat de landmacht niet eens voldoende sokken in voorraad heeft. Wegens gebrek aan passende persoonlijke uitrusting kopen veel militairen van hun eigen geld persoonlijke uitrusting. Dit leger kan geen nieuwe taken meer aan zonder dat eerst alle ontbrekende voorraden zijn aangevuld. Met levertijden van 3-4 jaar duurt het jaren voor alle benodigde spullen zijn geleverd. Uitgaande van nu bestellen. Daar heb je inkopers voor nodig die, u mag een keer raden, niet meer in dienst zijn bij defensie. De politiek stoort zich niet aan de zorgelijke situatie, men gaat onverdroten voort met het plannen van nieuwe missies. De minister wordt niet gehinderd door enige kennis van zaken. De commandant der strijdkrachten denkt vooral aan zijn pensioen. Ook de CdS is niet bereid stelling te nemen tegen de geplande missies hoewel dat tot zijn bevoegdheid behoort.

Satya
Satya21 jun. 2018 - 19:25

Ja hoor daarom waren ze in Congo en Burundi. Het is alleen maar toeval dat in beide landen daarna nog meer chaos uitbrak. De missies waar jij het over hebt die niet meer kunnen zouden een zegen zijn voor de armen. Defensie is een lachwekkende naam voor dit leger. Ik zou zeggen verdiep je eens echt in die missies, Ga naar Congo praat met de mensen. Vraag aan die mensen wat er gebeurt is sinds de missies. Vraag aan Burundezen waarom ze weer een dictator hebben. Het volk had hier al voor gewaarschuwd maar nee Nederland wist het beter

Juppé🎗
Juppé🎗21 jun. 2018 - 19:42

@Hilterman Ja , wat u stelt, dat is helemaal terecht, 30 jaar bezuinigen en alles bij US kopen....

Anoniempje5
Anoniempje522 jun. 2018 - 7:48

@Hiltermann; "Er is niet alleen 25 jaar roofbouw gepleegd op de middelen van defensie, er is in die tijd zoveel bezuinigd dat de landmacht niet eens voldoende sokken in voorraad heeft." Er is meen ik nooit echt bezuinigd. Budget werd alleen niet meer elk jaar maximaal verhoogt. Of hebben we ooit meer dan 7,5 miljard per jaar uitgegeven? En hebben ze echt te weinig budget of geven ze het verkeerd uit? Van elk jaar 7,5 miljard zou je toch wel wat sokken moeten kunnen kopen. Kan ook tactiek zijn om zo publieke opinie te beïnvloeden om meer budget los te peuteren. (arme soldaten hebben niet eens sokken en munitie, JA er MOET geld erbij) Misschien moeten we als Nederland en andere EU(NAVO)) landen meer specialiseren. Bv. Nederland richt zich op de Marine gezien onze ligging en havens. Duitsland op de luchtmacht enz. We zijn te klein/arm om alles te willen doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jun. 2018 - 9:27

Anoniempje Dat geld is allemaal naar de luchtmacht gegaan, daar hebben we de JSF van gekocht. Tevens lucratief voor Neo-liberaal Nederland dat graag goede handelsbetrekkingen houdt met Amerika, haar de voeten kust. Dat mag wat kosten.

mordicant
mordicant22 jun. 2018 - 10:37

Anoniempje Er is daadwerkelijk veel te weinig geld om de al sterk gekrompen strijdmachten in Nederland min of meer draaiende te houden, laat staan om te verbeteren. De tekorten komen werkelijk op elk niveau voor: sokken, munitie, ICT, soldij, voertuigen, etc etc. En dan spreken we nog niet eens over broodnodige modernisering en innovatie. Geloof me, I know, ik werk bij defensie.. Maar je hebt wel degelijk een punt dat we in EU/NATO verband zouden moeten specialiseren. Bijvoorbeeld: Prima dat we de tanks hebben verkocht, die komen veel beter van pas op de vlaktes van Duitsland en Polen. Nederland zou zich bezig moeten houden met marinezaken en verder logistiek en ict, daar zijn we goed in.