Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Geld dat vrijkwam na invoering leenstelsel grotendeels verkeerd besteed

  •  
25-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
263175705_170ab16fb6_b
Het geld dat is vrijgekomen sinds de invoering van het leenstelsel voor studenten, is niet in het hoger onderwijs geïnvesteerd, terwijl dat wel de bedoeling was. Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer.
Het leenstelsel werd in 2015 ingevoerd en kwam in plaats van de basisbeurs. Universiteiten en hogescholen spraken vervolgens af 600 miljoen aan investeringen in het onderwijs te doen. Investeringen waar studenten van zouden profiteren. Hoewel de scholen zelf zeggen zelfs 860 miljoen te hebben uitgegeven, is van een groot deel de vraag waar het dan beland is. De Rekenkamer berekende dat ongeveer een derde van het geld inderdaad is besteed zoals beloofd, nog eens een derde is zo goed als zeker niet op de juiste plek terechtgekomen. Voor het overgebleven deel is het een raadsel waar dat aan is uitgegeven.
Volgens de Rekenkamer heeft het kabinet in 2015 te kritiekloos aangenomen wat de scholen over de investeringen meldden en hebben daardoor een veel te rooskleurig beeld aan de Tweede Kamer geschetst. Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen kan zich niet vinden in de lezing van de Algemene Rekenkamer. Hij vindt dat de scholen niet kunnen worden afgerekend op de criteria van de Rekenkamer die pas ‘achteraf geformuleerd’ zouden zijn. De Graaf laat weten dat de hogescholen wel degelijk veel hebben geïnvesteerd en in hun reserves ‘stevig’ hebben aangesproken.
Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Tariq Sewbaransingh zegt ondertussen verbijsterd te zijn over de uitkomsten van het onderzoek. Dat laat volgens hem vooral duidelijk zien dat totaal onduidelijk is waaraan het geld is besteed. Van de 860 miljoen is van slechts 280 miljoen zeker waar het terecht is gekomen. Sewbaransingh zegt:
"Studenten die de afgelopen jaren zijn begonnen met studeren kregen geen basisbeurs, lopen de collegegeldkorting mis en hebben minder goed onderwijs gekregen dan hun beloofd is. Dat is enorm kwalijk."
Donderdag maakte het CBS bekend dat het aantal studenten dat sinds de invoering van het leenstelsel op kamer is gaan wonen, opnieuw is gedaald. Tot 2014 ging nog 60 procent van de wo-studenten en 23 procent van de hbo-studenten binnen zestien maanden na de start van de studie het huis uit. Ook was er tot 2015 een stijgende lijn in het aantal havo-scholieren die doorstroomden naar het hbo, sinds de invoering van het leenstelsel is er sprake van een dalende lijn. In de doorstroom van het vwo naar het wetenschappelijk onderwijs is wel een daling te zien, maar die is gering.
Bronnen: De Telegraaf, Nu.nl / cc-foto: Alper Çuğun

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

JanVG2
JanVG226 jan. 2018 - 10:21

Sorry, maar ditt ligt iets genuanceerder. Ik raad iedereen even aan naar de echte afgewezen projecten van de Rekenkamer te kijken. Een project waarbij voor dit cohort studenten door inzet van veel geld de groepsgrootte per docent werd verminderd zodanig dat zelfs 1 op 1 begeleiding mogelijk was - Afgekeurd! omdat het geld niet via het juiste potje was geleid. Een 2 projecten om de onderwijs-ICT te verbeteren (800.000Euro) - Afgekeurd omdat de investering pas nu vruchten afwerpt ... Kortom, volgens de regels is er niet juist gehandeld, maar het is onzin te doen alsof het geld voor allerlei onzin is gebruikt. Probeer even een miljoenen investering te doen die binnen een jaar volledig functioneert en zijn vruchten afwerpt. Dat valt bij elke organisatie - inclusief de rekenkamer zelf - tegen. Zelfs als men gezegd had "we huren x aantal extra medewerkers in" is dat nog lastig want het niet zo dat er opeens honderden/duizenden extra bekwame UD's uit een hoge hoed te toveren vallen. Dit was een politieke beslissing en de universiteiten werden - deels omdat die idiote VSNU weer eens geen flauw idee had de echte wereld in elkaar steekt - opgezadeld met een onmogelijke belofte. Hier krijgen jullie miljoenen en de efecten moeten binnen X maanden volledig zichtbaar zijn. NB: geen grote planningsfase vooraf zoiets .. maar gewoon doen! Ik ben benieuwd of Piet dat gelukt was ...

Piet de Geus
Piet de Geus26 jan. 2018 - 2:32

Opmerkelijk hoe de overheid weer eens nalaat om op wezenlijke punten te kijken of het geïnvesteerde geld ook wordt aangewend waarvoor het bedoeld is, terwijl het op ondergeschikte punten (waar ze wel kan vertrouwen op professionals voor de klas of in de zorg) een verstikkende bureaucratische deken over hele sectoren werpt waardoor die niet aan hun werk toekomen maar hun tijd voor een groot deel kwijt zijn aan het minuten schrijven en het maken van eindeloze rapporten om zich te verantwoorden. Hoe kan het nou toch dat je enerzijds professionals hun werk tot achter de komma laat verantwoorden (zodanig dat ze de lol in hun werk verliezen), terwijl je anderzijds honderden miljoenen over de schutting gooit en maar een beetje hoopt dat het ook in kwaliteit wordt geïnvesteerd? Dan lijkt het er wel heel erg op dat je de mensen die het uitvoerende werk verrichten wantrouwt terwijl je tegelijkertijd een blind vertrouwen hebt in de managers in die sector. Je creëert dan een wereld die wel heel erg op de overheid lijkt: op de werkvloer word je niet afgerekend op wat je presteert maar op hoe je wat je doet kunt verantwoorden (liefst met een paraaf van een bovengeschikte erbij om je in te dekken), terwijl de echelons daarboven maar wat aan kunnen rotzooien zolang ze maar kunnen verantwoorden wat hun ondergeschikten doen: alles behalve waarvoor ze betaald worden. En dat het geld dan in de bureaucratie verdwijnt in plaats van te worden aangewend voor het eigenlijke doel: who cares?

Hiltermann
Hiltermann25 jan. 2018 - 21:51

Geef de overheid een zak geld voor het onderwijs dan wordt het dubbele bedrag uitgegeven aan management lagen en personeel dat geen directe bijdrage levert aan het onderwijs. Dat is eerder al gebeurd bij het basis onderwijs nu herhaalt dit zich bij het hoger en het wetenschappelijk onderwijs. De overheid is niet in staat de bestedingen te volgen. Vooraf zijn geen controle systemen vastgelegd. Nederland is een bananen republiek geworden die moeiteloos in de Antilliaanse traditie past. Om je kapot te schamen.

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin25 jan. 2018 - 22:19

@ Hiltermann - zo is het. Voor gewone mensen (de ouders), en vooral voor de jongeren, is het een tragedie. De verantwoordelijken vallen onder de noemer: 'zware criminaliteit'. Zonder enig voorbehoud, zonder verzachtende omstandigheden. Onze troost: dit maffia-systeem is niet houdbaar, en in onze levensdagen nog zal het ten onder gaan. Ik kan en wil niet instaan voor de gevolgen als alle gedupeerden zich onderling samen kunnen gaan vinden, en wraak gaan nemen. Waarom zou ik ook? Hun boosheid zal gerechtvaardigd zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2018 - 3:07

Cliff Clavin en Hilterman En dan dit nog; https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/20/hoger-onderwijs-universiteiten-en-hogescholen-berekenen-te-veel-extra-kosten-door-aan-studenten-a1589107?utm_source=NRC&utm_medium=related&utm_campaign=related2 https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/19/op-eigen-kosten-naar-new-york-voor-een-paar-studiepunten-a1589029?utm_source=NRC&utm_medium=related&utm_campaign=related2

adriek
adriek26 jan. 2018 - 9:26

@Cliff ik help het je hopen. Maar door vriendjespolitiek en corruptie gedreven systemen houden al eeuwen stand en de laatste jaren zie je hun macht over en invloed op het volk alleen maar groter worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2018 - 11:23

Controle op ieder vlak is in Nederland een wassen neus gebleken. De politiek verantwoordelijken laten het ook totaal afweten. Je vraagt je af waarmee al die mensen hun geld verdienen.

Katwezel
Katwezel25 jan. 2018 - 20:14

Ik werk bij die Hogeschool op dat fototje en ook daar is het geld verdampt. Opgegaan aan onnodige managementlagen, beleidsadviseurs, een hele rits op een zijspoor gezette directeuren die doorbetaald moeten worden, en hobbyprojectjes van onze bestuursvoorzitter: CDA-apparatsjik Leonard Geluk. Constant mooie praatjes en plannen, maar nog geen enkel sprekend resultaat neergezet. De verhouding onderwijzend-ondersteunend personeel is tot een belachelijk dieptepunt gedaald, de meeste docenten zijn zwaar overwerkt, en de beoordelingen van studenten blijven zakken. Met name Hogescholen leiden onder wanbestuur, omdat om een of andere reden bestuurder van een hogeschool een baantje is geworden voor uitgerangeerde wethouders en anderen mensen uit het politieke carrouselletje in plaats van dat er mensen uit het onderwijs zelf neer worden gezet. Het resultaat is veel slap gelul en politiek ellobogenwerk tenmidden financiele en organisatorische wanorde en alsmaar lager worden kwaliteit van het onderwijs.

1 Reactie
Katwezel
Katwezel25 jan. 2018 - 20:15

"Lijden" dus. Zie, ik ben zo overwerkt dat ik niet eens meer kan spellen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop25 jan. 2018 - 18:59

Ze kunnen wel met geld om gaan, maar willen het niet. Het is andermans geld en dan zijn eigen prioriteiten het belangrijkste.In de wetenschap dat er in 99,99% van de gevallen toch geen consequenties aan verbonden zijn. Bestuurders en politici, veelal 1 pot nat op dit gebied. Beiden moeten afgerekend worden op hun prestaties. Belabberd je werk gedaan, dan geen verantwoording meer over een budget.

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 jan. 2018 - 16:03

Maar € 580.000.000,-- kwijt - voor kapitalisten is dat toch peanuts? Nee echt, dit land gaat naar de kloten, omdat we klotepolitici en klotebestuurders overal hebben. En dan zeg ik het nog zo netjes mogelijk.

4 Reacties
ImmerDa
ImmerDa25 jan. 2018 - 17:06

Misschien voor sommige kapitalisten, maar de meeste worden er wanhopig van dat die ambtenaren hun belastinggelden voortdurend verspillen.

Martinel
Martinel25 jan. 2018 - 18:46

Cliff, Waar zijn de controleurs van de regering? Die tweedekamerleden? Zijn die niet schuld aan menig wetgeving die niet wordt gehandhaafd, ofwel zeer slecht in elkaar gezet?

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 jan. 2018 - 20:01

@ Martinel - óf die zijn, zonder dat wij dat in de gaten hadden, vervangen door robots (dat zou de lange duur van de kabinetsformatie verklaren: ASML en Samsung hadden nog wat extra tijd nodig voor die klus); óf ze moeten verplicht elke ochtend een Seresta Forte nemen; óf ze komen na hun korte carrière als Kamerlid uiteindelijk terecht in een job bij één van de werkelijke ontvangers van die honderden miljoenen. Alle drie van deze mogelijkheden zijn even waarschijnlijk.

adriek
adriek25 jan. 2018 - 22:29

@ImmerDa: belasting betalen is voor de dommen, niet voor kapitalisten die een sluwe accountant kunnen betalen. Gewone burgers zijn niet anders gewend dan dat hun belastinggeld anders besteed wordt dan beloofd was.