Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geld dat vrijkwam na invoering leenstelsel grotendeels verkeerd besteed

  •  
25-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
263175705_170ab16fb6_b
Het geld dat is vrijgekomen sinds de invoering van het leenstelsel voor studenten, is niet in het hoger onderwijs geïnvesteerd, terwijl dat wel de bedoeling was. Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer.
Het leenstelsel werd in 2015 ingevoerd en kwam in plaats van de basisbeurs. Universiteiten en hogescholen spraken vervolgens af 600 miljoen aan investeringen in het onderwijs te doen. Investeringen waar studenten van zouden profiteren. Hoewel de scholen zelf zeggen zelfs 860 miljoen te hebben uitgegeven, is van een groot deel de vraag waar het dan beland is. De Rekenkamer berekende dat ongeveer een derde van het geld inderdaad is besteed zoals beloofd, nog eens een derde is zo goed als zeker niet op de juiste plek terechtgekomen. Voor het overgebleven deel is het een raadsel waar dat aan is uitgegeven.
Volgens de Rekenkamer heeft het kabinet in 2015 te kritiekloos aangenomen wat de scholen over de investeringen meldden en hebben daardoor een veel te rooskleurig beeld aan de Tweede Kamer geschetst. Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen kan zich niet vinden in de lezing van de Algemene Rekenkamer. Hij vindt dat de scholen niet kunnen worden afgerekend op de criteria van de Rekenkamer die pas ‘achteraf geformuleerd’ zouden zijn. De Graaf laat weten dat de hogescholen wel degelijk veel hebben geïnvesteerd en in hun reserves ‘stevig’ hebben aangesproken.
Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Tariq Sewbaransingh zegt ondertussen verbijsterd te zijn over de uitkomsten van het onderzoek. Dat laat volgens hem vooral duidelijk zien dat totaal onduidelijk is waaraan het geld is besteed. Van de 860 miljoen is van slechts 280 miljoen zeker waar het terecht is gekomen. Sewbaransingh zegt:
"Studenten die de afgelopen jaren zijn begonnen met studeren kregen geen basisbeurs, lopen de collegegeldkorting mis en hebben minder goed onderwijs gekregen dan hun beloofd is. Dat is enorm kwalijk."
Donderdag maakte het CBS bekend dat het aantal studenten dat sinds de invoering van het leenstelsel op kamer is gaan wonen, opnieuw is gedaald. Tot 2014 ging nog 60 procent van de wo-studenten en 23 procent van de hbo-studenten binnen zestien maanden na de start van de studie het huis uit. Ook was er tot 2015 een stijgende lijn in het aantal havo-scholieren die doorstroomden naar het hbo, sinds de invoering van het leenstelsel is er sprake van een dalende lijn. In de doorstroom van het vwo naar het wetenschappelijk onderwijs is wel een daling te zien, maar die is gering.
Bronnen: De Telegraaf, Nu.nl / cc-foto: Alper Çuğun
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.