Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Dit kapitalisten kabinet is er niet voor de Nederlander maar voor het buitenlanse kapitaal. Jammer dat de meeste gewone Nederlanders er nog niets van begrijpen en denken dat ze door te stemmen op dit kabinet goed doen. Jammer dat ze niet begrijpen dat ze zichzelf en hun kinderen en kleinkinderen jammerlijk tekort doen. Het draait bij de lieden in Den Haag nog steeds om het grote geld. De buitenlandse kapitalisten goed korting geven. zogenaamd voor de werkgelegenheid. Ondertussen wordt diezelfde werknemer wel vergiftigd met van alles en nog wat. Wat denkt het Nederlanse volk wat het allemaal niet kost om deze situatie in stand te houden. Om nog maar niet te spreken over de landbouw die reeds decennia er stevig aan heeft meegeholpen om ons leefklimaat naar de donder te helpen samen met de vrienden van het CDA. Decennia heeft deze en vorige regeringen niets ondernomen voor ons aller klimaat. Nu niet 'huilen'nu we er niet meer aan ontkomen. We hebben jaren op de pof geleefd en nu moeten we 'op de blaren zitten'.
iedereen gaat er op vooruit ! dankzij de vooruitziende blik van de Dienaren des Volks. gemakshalve te vergeten dat ALLE kosten (voedsel, vervoer, belasting WOZ) veel harder vooruit gaan. Tegen de tijd dat we in de stembus staan zijn we dat allemaal weer vergeten en stemmen we op mooie beloftes over Zorg, Klimaat, OV en de prijs van nieuwe e-bikes.
De PvdA vroeg vandaag aan dit kabinet; Wie bemoeit zich nog met de onderklasse? Goede vraag lijkt me, in ieder geval niet de PvdA, niet GL. Stelletje hypocrieten. Helaas heb ik het niet allemaal meer kunnen volgen omdat ik bezoek kreeg. Dus kom me niet af met de SP dan. Die had ik er tot op dat moment bij de interrupties ook niet over gehoord. Ik heb al gehoord dat de PvdA en GL hebben aangeboden in ruil voor meer geld naar onderwijs, dit kabinet te steunen in de EK. Zo gemakkelijk worden de belangen van burgers bij opbod verkocht. Ik vroeg me even af; Zit ik nu in de bovenwereld of in de onderwereld?
Terechte bezuinigingen moeten altijd worden aangemoedigd net als goede investeringen. Ze sluiten elkaar niet uit. Ook niet binnen één sector waardoor gezamenlijke terechte bezuinigingen naast tegelijkertijd goede investeringen een netto bezuinigingsresultaat kunnen opleveren.
Noem eens één sector waar de afgelopen jaren gezamenlijke terechte bezuinigingen naast tegelijkertijd goede investeringen een netto bezuinigingsresultaat hebben opgeleverd. Anderen kunnen waarschijnlijk diverse voorbeelden aanvoeren van het tegendeel.
Al die flauwekul verhalen: het is 100% duidelijk dat het elektriciteitsnet moet worden heringericht met het oog op de toekomst. Begin daar maar eens mee.
Ik denk dat je beter kunt vragen; wie gaat erop vooruit in 2020. De monarchie en het bedrijfsleven. Daar houdt het wel op. Ik geloof in ieder geval niets van de beloftes van beroepsleugenaar rutte.
Als je de monarchie noemt vergeet je al die ambtenaren, het is rijksbeleid dat de uitkeringen van het koningshuis meestijgen met de gemiddelde stijging van ambtenarensalarissen. Maar wat betreft het bedrijfsleven, voor hen gaan de belastingen alleen omhoog. Als dat uw idee van er op vooruit gaan is dan denk ik niet dat wij het eens zijn... paar voorbeeldjes: - energie belasting voor bedrijven zakt niet zoals bij particulieren - winstbelasting wordt aangepast, verliezen uit het buitenland zijn niet meer aftrekbaar - de normale bedrijfsbelasting gaat omhoog of beter gezegd, het wordt niet verlaagd zoals aangekondigd was.
Wegmetons Het bedrijfsleven zal deze belastingverhogingen waar mogelijk zo veel mogelijk doorbelasten naar hun afnemers en dat zijn aan het eind van de keten de burgers. Al dat geld dat bij de overheid binnenstroomt is uiteindelijk allemaal afgeroomd van natuurlijke personen.
Tsja, natuurlijk houdt dat in dat sommige bedrijven simpelweg de prijzen verhogen maar veel bedrijven kunnen dat helemaal niet doen. In markten met veel concurrentie zoals bij supermarkten gaat dat helemaal niet want als de appie de prijzen verhoogt en de jumbo doet het niet dan kost het ze klanten. Maar hoe dan ook is dat iets waar de overheid niks aan kan doen, ze doen wat dat betreft wat ze kunnen doen. Je kan niet zeggen dat de overheid de bedrijven niet probeert te belasten met deze aanpassingen.
--- Dit bericht is verwijderd —
Oma, je bent te bescheiden met je kluis. Je bent beter voorbereid als je over een container beschikt.
Aan de eisen van het onderwijs is inmiddels zo tegemoet gekomen dat van enige verwennerij sprake is. Meer loon, minder labeur en meer studiedagen waarbij de leerlingen wat voor zich zelf mogen doen. . Alleen aan meer pensioen is voorbijgegaan, want daar zijn grote problemen.En de AOW uitkering is nogal krap bemeten. Dat wordt dus stevig door-sparen maar waarschijnlijk toch langer doorwerken. Zo werkt dat altijd, hier te breed en daar te kort en maar af en toe one size fits all. . .
De Boer, vertel wat weet u over extra studiedagen? Dus dagen waarop leerkrachten gewoon moeten werken en leerlingen idd niet naar school hoeven te komen. Zijn die er bijgekomen? Wanneer dan? Ik ben benieuwd naar uw bronnen.
Dat "meer studiedagen waarbij de leerlingen wat voor zich zelf mogen doen" betekent meer aan docenten opgedrongen onderwijsvernieuwingstaken terwijl de leerlingen nog steeds dezelfde hoeveelheid vaardigheden en leerstof bijgebracht moet worden in de lestijd buiten de studiedagen. Dat betekent dus in ieder opzicht meer "labeur" voor de docenten dus. Vraag het ze maar.
D66 onderwijspartij waarmee ze bedoelen dat hun wijsheid ergens ver beneden het normale niveau zit .
Denken met je portemonnee is in, vandaar ook de deplorabele toestand van het vak economie en de komende economen die het aflevert.
Het wordt nooit zo hardop gezegd maar de manieren waarop de overheid de laatste decennia aan koopkrachtreparatie doet is de VVD-methode, en bijna alle partijen werken daaraan mee: belastingverlaging (gebruikte term is lastenverlichting zodat het wat minder Amerikaans klinkt want ook in Amerika vond men dat eeuwenlang de remedie tegen alle problemen). En de publieksvraag: waarom wil de VVD altijd graag de 'koopkracht repareren' met belastingverlagingen...?
Dat is een van die manieren om geld van de armen naar de rijken te sturen. Immers de armen hebben juist te maken met verhogingen vaste lasten terwijl de welgestelden daar dan een belastingverlaging voor terug krijgen. Dan is het GEMIDDELDE koopkrachtplaatje in orde terwijl voor de meeste mensen het weer huilen met de pet op is .
Dat nu net de ZZPer gekort wordt is zeer ondankbaar van het kabinet Rutte 3. Wel wetend dat de ZZPer niet het probleem was na de crash doch de oplossing. De ZZP er heeft de kabinetten op de been kunnen houden.
Ah het werk van d66! De referendum partij voor meer democratie, en tevens aanjager van het afschaffen van het referendum. De partij die zich met name wil profileren op onderwijs (?) euthanasie en abortus. Bij d66 denk ik aan het leenstelsel, een schuldverklaring voor studenten met een studieschuld die een huis zouden willen kopen, en nu dus verdere bezuinigingen op onderwijs. Zijn er nog mensen die op deze partij willen stemmen?
Ja er zijn altijd van die types - mijn, inmiddels overleden, vader omschreef ze als mensen die niet precies weten of ze nu rechts of links zijn. Uiteindelijk is het altijd weer d66 die zich leent voor coalities die anders onmogelijk zouden zijn. Feitelijk zorgen ze er altijd weer voor dat de mensen dus regeringen krijgen die ze niet willen.
@ Griezel Het is niet slecht om kritisch te zijn op zowel links als rechts. Ik ben links, maar die coalitie in Amsterdam is een ramp. En ook rechts is niet goed en ook niet in alles slecht. Normaal rechts dan voor alle duidelijkheid. Ook PvdA en CDA maken soms coalities mogelijk die weinig mensen willen. Het is niet dat er iemand is die de vlag uithangt voor een coalitie. Al vind ik een coalitie ook niet erg. Overigens kunnen VVD en PvdA prima met elkaar samen werken. GL en CDA ook. Gewoon verstandige leiders hebben die niet de verkeerde beslissingen nemen. Een coalitie als Rutte 2 had prima kunnen werken als er tijdens de formatie beter werk was verricht. Als je dan toch zit te kwartetten maak dan de verstandige keuzes. Dat het kabinet dat niet gedaan heeft, is hun fout.
Dat koopkrachtplaatje slaat helemaal nergens op. Want er wordt fors bezuinigd op gemeentes. Dus de gemeentelijke belastingen gaan omhoog. Dus het is te hopen dat je in een gemeente woont die de balans wel op orde heeft.
Net als vorige jaren. "Iedereen gaat erop vooruit." Maar in de praktijk stijgen de lonen nauwelijks, de prijzen een beetje en bijna alle lasten fors. BTW, Accijnzen, rioolrecht en waterschapslasten, reinigingsrecht, energiebelasting, WOZ, noem ze maar op: stijgen vrijwel allemaal meer dan de inflatie. Die lasten zijn nu net de dingen die de overheid - in de ruimste zin van het woord - controleert. Zo kan ik ook mijn begroting op orde krijgen...
Klopt! Ook is er in het verleden, jaar na jaar te veel beloofd. Iedere keer werden de zwakkeren, de gepensioneerden extra getroffen. Vanuit die positie dik in de min t.o.v. de rijksten is er nu wéér een minimale verbetering voorspeld. De mensen weten uit ervaring dat het niet kan kloppen. We gaan de achterstand van de afgelopen kabinetten Rutte niet inlopen. We worden gefopt!
Eirda, je begrijpt het verkeerd ;-) GEMIDDELD gaan we er allemaal op vooruit. De een krijgt er wat bij en de ander levert wat in, maar GEMIDDELD gaan we er met zijn allen op vooruit.
rutte en zijn maatjes zijn de omgekeerde robin hood stelen van de armen en geven aan de rijken
in dit land ben je het beste af als je geen (legaal) bezit hebt, geen (legaal) inkomen en een (legale) grote mond hebt. Daar hoef je niet in de grote stad voor te wonen; elke zonnige uithoek met internet voldoet.
--- Dit bericht is verwijderd —
Ja, hoewel het moeilijk is om niet demagogisch over te komen met zulke uitspraken: Gemeenten barsten van de BS-jobs en BS-activiteiten. Een voorbeeld, wethouders en ambtenaren die naar Silicon Valley gaan om 'inspiratie' op te doen. Een simpele zoekopdracht 'gemeente silicon valley' geeft al gelijk een recent voorbeeld: Oss. Het is zo makkelijk te vinden omdat het zo een doorzichtig, veelgebruikt excuus is lekker op vakantie te gaan van publiek geld.
Verdere duiding van mijn reactie: https://www.frankwatching.com/archive/2016/05/26/wat-kunnen-we-in-nederland-leren-van-silicon-valley/
We gaan er dus allemaal op achteruit. Aangezien er gekort wordt op de gemeentes zullen zij hun belastingen verhogen en daar kan het rijk haar handen van af houden, want zij hebben dat dan niet gedaan. En de ZZPers die de werkeloosheid laag hebben gehouden en eigenlijk Nederland door de crisis hebben gesleurd krijgen als dank wederom een mes in de rug.
Gisteren zo'n stukje van een klagende burgemeester gezien. De gemeente had zoveel geld tekort, tranentrekkend. Vervolgens laten ze het nieuwe gemeentehuis aldaar zien. Een waar paleis. Daaropvolgend de ambtswoning van de burgemeester.. waarde ruim over het miljoen. Een reactie van een voorbijganger vertelde het hele verhaal; ze krijgen geld genoeg, maar geven het verkeerd uit. Ik heb de afgelopen jaren vele ontmoetingen gehad met mensen van de gemeente en van jeugdzorg, in verband met mijn pleegdochter. Dan zit je daar drie, vier uur te praten met een persoon of 4-5 van die instanties, en feitelijk wordt er steeds hetzelfde verteld, elke ontmoeting opnieuw. Ik reken graag, en zeker reken ik graag de kosten uit van dergelijke 'bijeenkomsten'. Dat loopt al snel in de duizenden euro's. En waarom? Zodat we nu voor het 5e jaar op rij eenzelfde vuistdik verslag krijgen, met dezelfde verhalen als het eerste verslag. Dáár kan je geld op besparen, op de onzinnige bureaucratie welke verstikkend werkt voor zowel jeugdzorg, maar ook voor zovele andere instanties. Een andere regelgeving, om die bureaucratische onzin aan te pakken zou miljarden uitsparen, zodat bv zwembaden wél gewoon open kunnen blijven.
Dat gemeenten minder geld krijgen vind ik onbegrijpelijk daar het overduidelijk is dat die op de limiet zitten, voor de rest komt het op mij over als een redelijke begroting zeg ik als leek. Ben blij dat we een overheid hebben die niet ongelimiteerd geld uit geeft maar dat de staatsschuld verder kan worden afgebouwd. Ik ken de argumenten voor het hebben van staatsschuld en het investeren in de economie maar op de langere termijn zal het toch ook terug betaald moeten worden en afgezien daarvan zal het toch hopelijk geen eeuwigheid duren dat het geld zo goedkoop is. Als er straks weer rente over de schuld betaald moet worden dan is het een last en geen zegen om die schuld te hebben.
De ECB (Mevrouw Lagarde) heeft al aangegeven dat ze dat niet gaan laten gebeuren, sterker nog als het aan de ECB ligt komt er een negatieve rente want: anders vallen de knoflooklanden om en zijn we nog verder van huis. Ook staat de deur open voor nog meer QE (gratis geld en extra inflatie). Wij gaan (opnieuw) betalen als noord Europeanen voor de gemeenschappelijke munt maar er is een lichtpuntje en dat is het volgende: Zodra de rente negatief wordt gemaakt en de overheid nieuwe staatsobligaties uitgeeft (met negatief rendement) krijgen wij te zien welke pensioenfondsen loyaler zijn aan de Nederlandse staat dan aan hun leden. Het is tijd voor een Neuro en een Zeuro (Frankrijk ook) maar de politieke elite wil er niet aan omdat het hun plannen voor een Transferunie, Europees leger en politieke unie zal vertragen.
Als je het investeert in woningisolatie en duurzame energie, dan is het rendement zo hoog dat je alleen daarmee al de schuld kunt afbetalen.
@Katootje, de overheid zal daar ook best in investeren. Maar die gaat niet op het huis van een particulier een zonnepaneel leggen. Dat is de verantwoordelijkheid van die particulier. De overheid kan het wel ondersteunen, ze kunnen ook het bouwen van windmolenparken ondersteunen. Moeten ze ook doen want het staat als een paal boven water dat er een groot klimaat probleem is. Maar voor de rest, waar moet dat geld dan aan uit gegeven worden? Zijn er opeens 10.000 extra leraren als het salaris met 1000 euro per jaar omhoog gaat? Mensen, vooral politici, doen wel is alsof geld de oplossing voor alles is. Ja, we investeren en dan komen er 500 agenten bij. Jaar er na blijkt dat het geld er nog is en de agenten niet. Nou, daar zit je dan met je geld voor extra agenten... Natuurlijk zijn er grote problemen in het onderwijs maar is alleen geld de oplossing of zou het vak op een andere manier interessanter gemaakt moeten worden? Zou het helpen als ouders en kinderen weer leren om respect te hebben voor een leraar? Dat een leraar niet na een paar jaar denkt "ik ben er klaar mee om telkens als kop van jut te dienen"? Wat betreft de ECB, de wal zal ook dit schip vanzelf keren. Als mensen in landen als Nederland en Duitsland echt moeten gaan betalen om te sparen dan halen mensen geld van de bank. Dat gaat zowel voor de kredietverlening als op andere manieren problemen opleveren. De ECB is wat betreft de rente zowat wel door zijn instrument heen en als het straks een keer mis is zullen ze denken "shit, nu zijn we het rente instrument kwijt. hadden we maar eerder de rente omhoog gedaan toen het feitelijk kon, dan hadden we nu wat kunnen doen"
"de overheid (...) gaat niet op het huis van een particulier een zonnepaneel leggen. Dat is de verantwoordelijkheid van die particulier." Ach, dat is ook geen wet van meden en perzen. Subsidie verstrekken, waarvan de hoogte omgekeerd evenredig is met het inkomen bijvoorbeeld: ben je rijk krijg je niks, heb je niks, dan krijg je het gratis. Maar met mij valt altijd te onderhandelen natuurlijk, op voorwaarde dat het eindresultaat wel is dat overal zonnepalen op komen te liggen, waar dat ook maar enigszins kan. Wat dat betreft doen we natuurlijk geen concessies.
Maar waarom mag iemand die rijk is nooit iets van de staat krijgen? Ik ben niet rijk maar het komt op mij toch wat gek over dat de mensen die het meeste betalen van u nooit wat mogen krijgen. Laat ik het zo zeggen, stel ik was rijk en iedereen om me heen die arm was kreeg ze gratis en ik mocht ze lekker zelf betalen dan had ik gezegd dat ze de boom in konden. Dat we goed moeten zorgen voor mensen die het minder hebben is 1 ding, dat u en ik minder belasting betalen als John de Mol is volkomen logisch, maar als er subsidie is voor zonnepanelen mag dat best voor iedereen gelijk zijn. We willen toch vooral dat die zonnepanelen er komen en dat gaat toch niet om hoe de rekening verdeelt wordt? Of is inkomenspolitiek belangrijker als het klimaat?
Onder druk van de publieke opinie biedt het Kabinet nu een begroting die nog nooit vertoond is: het dak wordt in de zomer niet gerepareerd, er worden geen wintervoorraden aangelegd, de bomen reiken weer tot aan de maan. Klaver en Marijnissen zitten op de hoogste tak en fluiten hun liedjes. De begroting getuigt van een onbegrensd optimisme, alsof het altijd Nederlandse zomer zal zijn. Overal bewolkt het, maar in Nederland is het elke dag polonaise.
Waar zie jij die hoge bomen? Misschien bij jou, maar niet bij een heleboel anderen. En áls er dan bomen zijn blijken die waaibomen te zijn. Kortom, de boer bazelt weer eens.
Het is "nul beleid" wat er wordt gevoerd. Er wordt wat geschoven met bedragen. Daar gaat er iets af. Bij iets anders komt er wat bij. De koopkracht zal in alle gevallen verdampen. Vooral D66 moet zich schamen als "onderwijspartij". En voor de rest hopen dat de linkse oppositie nog wat kan bijplussen de komende maanden. Dat mag ik toch wel hopen, want dit is toch wel heel schamel in tijden van economische groei.
@Sonic: Dat is wel erg makkelijk gesteld. De uitgaven in de begroting gaan omhoog van 293 miljard naar 302 miljard, dat is een stijging van 9 miljard euro. Van deze 9 miljard euro gaat er 6,5 miljard euro naar sociale zekerheid en zorg en 0,6 miljard meer naar onderwijs, cultuur & wetenschap. Deze 3 posten samen zijn verantwoordelijk voor meer dan 66% van de totale begroting en zijn sinds 2015 met zo'n 40 miljard (!!!) gestegen. Daar staat tegenover dat de gasbaten zijn gedaald van gemiddeld zo tussen de 5-12 miljard/jaar naar nog maar zo'n 2 miljard/jaar. Dit "gratis geld" moet gecompenseerd worden in de begroting door hogere belastingopbrengsten. Kortweg, de economische groei is tussen de 1-2%, terwijl de rijksbegroting stijgt met 3%. Dit kan niet vrijwel niet anders opgebracht worden dan door hogere lasten (zeker als je de dalende gasbaten meeneemt). Dat wil dus zeggen dat de overheid de economische groei nu al op eet. Het voorstel van velen hier is om de uitgaven nog veel verder te verhogen omdat er een 'gigantisch' begrotingsoverschot is? Dan heb je het helaas niet helemaal begrepen. Als je met 3% meer uitgaven nog steeds alleen maar 'bezuinigingen' ziet, zie je alleen wat je wil zien. Zoek waar de rest van het geld zit en beoordeel wat je belangrijker vindt, de extra uitgaven bij post A, of bij post B. Aangezien we onze huidige economische groei al opeten is het volledig onverantwoord om allebei te doen.
Een typisch linkse manier van denken: - draai de gaskraan dicht en verwacht dan dat de kaboutertjes de aardgasbaten compenseren - Verlaag de stikstofnorm zodanig dat er niet meer gebouwd mag worden en verwacht wel dat er jaarlijks 75.000 woningen gebouwd worden
@ Autofiets Een goed en doordacht betoog. Veel respect voor. En ook niet op de persoon gespeeld. Zoals sommige anderen hier. U zet mij aan het denken. Wat is uw keuze dan? Ingrijpen in de sociale zekerheid en lasten verlagen? En is het zo slecht om belasting te betalen als daar goede zorg, onderwijs tegenover staat? Volgens mij niet. Ik ben dus benieuwd naar uw keuze. @ Mount Everest Zelfs bij het CDA en de VVD( vandaar dat GL en PvdA zo tevreden zijn) draaien ze nu bij. Zelfs daar zijn de puinhopen van het neoliberalisme zo enorm groot dat het niet meer genegeerd kan worden. Wat je nu ziet is dat door dit beleid van 30 a 40 jaar de collectieve sector verloederd is. Na de onderklasse kan nu ook de middenklasse door alle onzekerheid en onduidelijkheid haar rekeningen niet meer betalen. Het wanbeleid van CDA en VVD( gesteund door al die rechts radicale troep) raakt nu hun eigen kiezers. Dat rechtse beleid heeft niet gewerkt. Nu het niet anders meer kan, draaien ze bij. Voorlopig nog in retoriek. Dat is wat er nu aan de hand is. Het is anticiperen op de revolte die in 2021 zal komen als het kabinet niets doet. En die revolte is( weer een misverstand) zeker niet alleen rechts te noemen. Die revolte is op zekerheid gericht. Het beleid van meer markt, minder overheid, lagere belastingen voor bedrijven en rijken. Dat zie je nu kraken in al zijn voegen. Als we dus iets moeten leren is dat we economisch rechts beleid moeten afzweren. En als u dat niet met mij eens bent dan zie je dat overal CDA en VVD en ook PVV althans in retoriek omgaan. De Trump en Brexit revolte waren zeker ook deels sociaal democratisch te noemen. Trump won in linkse bolwerken. En het zal ook zijn ondergang worden, want hij doet helemaal niets voor die kiezers daar. Bij de midterms draaide die kiezers al weg van hem.
@Sonic: Prettig dat je m'n reactie waardeert, ik houd er van om dingen net een niveautje verder uit te zoeken dan het gemiddelde nieuwsbericht. Dat betekent echter nog niet dat ik wat voor oplossing dan ook voor handen heb, helaas... Enige zaken die ik erover kan melden zijn het volgende: De basis is 300 miljard die op ongeveer €18.000 per inwoner uitkomt. Omdat de 300 miljard slechts de rijksbegroting betreft kunnen we voor het gemak stellen dat de gemiddelde uitgaven van de overheid €20.000 per burger is. Dat betekent natuurlijk niet dat de burger netto 20k in het handje krijgt. Wat krijgt de burger hier wel voor? - Infrastructuur die tot de beste van zelfs het welvarende westen hoort (rijd de grens maar eens over...) - Een verzorgingsstaat waardoor niemand (uitzonderingen daar gelaten) hoeft om te komen van de honger of buiten hoeft te slapen - Een AOW voor een groeiende groep 'bejaarden' - Ondanks het leenstelsel hoeft een student nog steeds maar 20% van de primaire studiekosten te betalen (ex boeken etc). collegegeld is 2.000, werkelijke kosten liggen iets boven de 10.000 per jaar. - De zorg wordt duurder, maar premie is niet veel hoger dan ca. 1500/jaar. Dit is altijd nog een factor 3-5 lager dan bij de Obamacare in de VS als je 2x modaal verdient. Tevens is de dekkingsgraad hoger. - Instituten die de risico's voor de burger grotendeels afdekken, industriele risico's zijn in veelvouden verminderd, water en voedsel kwaliteit enorm toegenomen, medicijnen krijgen de strengste checks etc. - Een onafhankelijke rechtsstaat met een naar verhouding zeer lage corruptie Zomaar even een paar voorbeelden waar al dat geld heengaat en waarom Nederland een van de meest leefbare landen ter wereld is. Wat we echter wel eens vergeten is dat het ook allemaal nog op te brengen moet zijn. Er van uitgaande dat de beroepsbevolking de grootste nettobetalers zijn (logisch) betekent dit dat deze 300 miljard opgebracht moet worden door zo'n 9-10 miljoen mensen. Dat betekent dat zij gemiddeld netto meer betalen dan dat het hen oplevert (let op, allemaal generalisaties, ben ik me bewust van). Uiteraard zitten daar extremen in. Ik verkeer bijvoorbeeld in de gelukkige omstandigheid dat mijn vrouw en ik een veelvoud van die 20k afdragen, wat betekent dat we nog meer verdienen. Maar het betekent ook aangezien het modale loon zo'n €36.000 is, dat de €5000-15.000 die door hen opgebracht moet worden wel echt een fors bedrag is. Kortom, we hebben een prachtig land, maar de overheden beginnen wel erg topzwaar te worden, terwijl onze eisen aan deze zelfde overheid alleen maar toe lijken te nemen: - We worden ouder (meer jaar AOW & zorg) - We willen duurzaam zijn - We willen van het gas af - De files moeten opgelost worden - We moeten asielzoekers opnemen - Overal moeten 40 nieuwe silicon valleys komen met allerlei innovatie - Alle medicijnen moeten onder alle omstandigheden beschikbaar zijn en discussies over de kosten worden pervers gevonden - Elke minieme afwijking bij kinderen verdient speciale aandacht en speciaal onderwijs - Er moeten wel huizen bij, maar ook meer natuurgebied en stikstofuitstoot moet omlaag zonder dat er effecten zijn voor de economie - etc etc etc We gaan dus zo langzamerhand een beetje boven onze stand leven ben ik bang. En het problematische dat ik daar aan vindt is dat niemand dat eerlijke verhaal durft te vertellen. Het enige dat we met z'n allen doen is roepen over bepaalde stokpaardjes en luisteren naar belangenclubjes die hun plan A verwezenlijkt willen hebben, waardoor af en toe ook op plan B bezuinigd moet worden. Het totaalplaatje kijken we liever echter niet naar.... Wellicht geen compleet antwoord op je vraag en ik zou graag nog eens ingaan op hoe het geld dan wel besteed wordt, maar dat vereist ook wat uitzoekwerk en mijn lunchpauze is helaas weer voorbij :)
Er wordt helemaal niet bezuinigd op onderwijs... Toch DaanOuwens???
In 2018 begroting ministerie O.C&W 35,4 miljard in 2020 begroting ministerie O.C&W 39,1 miljard.
Dank voor de aanvulling. Geen bezuinigingen dus op onderwijs. Zelfs een stijging!
WTF? Hoezo krijgen gemeenten nog minder geld? Ze zitten bijna allemaal met flinke tekorten vanwege de zorg, de wachtlijsten lopen op, ziekenhuisbedden worden bezet gehouden door oudjes die niet naar huis kunnen, kinderen krijgen niet tijdig de hulp die ze nodig hebben, daklozen worden niet geholpen...waar zitten ze met die botte koppen in Den Haag? Un. Fucking. Believable.
Die 50 milliard in het "investeringsfonds" moeten toch ergens vandaan komen. En de toekomst ziet er ook al niet zo rooskleurig meer uit dus op deze manier worden voorbereid op een nieuwe ronde bezuinigen.
Het rijk geeft komend jaar meer dan 300 miljard (!) uit, maar als dit bedrag verhoogd zou worden tot 400.000.000.000 zouden sommige mensen nog niet tevreden zijn. Zoals al eerder gezegd is, verlaag de belasting voor werkenden met 3% en pas hierop de begroting aan.
Er zijn een aantal hier die praten over een leraren tekort of problemen in de jeugdzorg. Dat zijn realistische zorgen volgens mij. En dat die mensen daarom geld willen hebben om dat op te lossen lijkt me nodig. Niet echt fair om deze mensen en hun realistische wensen neer te zetten als rupsjes nooit genoeg.
Die 2,6% voor de koning is een beetje typerend. 2,6% over 1,3 mio is wat anders dan 2,6% (als men dat al krijgt) van iemand met modaal. Een kleine rekensom leert dat de verhoging van het koningspaar een modaal salaris in z'n geheel betreft.Laten we even bruto en netto buiten beschouwing anders is het nog erger. Dit terwijl dat pakje boter voor beiden net zo duur is. Nu mag er wmb best een verschil in beloning zitten tussen verschillende mensen, maar dit soort absurditeiten geeft aan waar het neo-liberalisme totaal is doorgeslagen. En of het nu de koning betreft of een bestuurder die geen risico loopt mbt ondernemerschap, ook om het even. Een loonsverhoging van 0,1% lijkt me dan meer dan voldoende in zulke gevallen.
Daarom ben ik dan ook voor verhogingen per cent en niet procent. Dan wordt een ieder in gelijke mate gecompenseerd en het is per saldo goedkoper
"volgens het kabinet gaat iedereen erop vooruit in koopkracht." Hahahahaa gelooft iemand het nog? De inflatie is 2-2.5% op jaarbasis en staat los van alle heffingen en belastingen, als je loon niet minimaal 2% stijgt per jaar gaat u er op achteruit en ik kan niet voor iedereen spreken maar dat is niet wat er gebeurt is. Daarnaast de constante lastenverzwaring (BTW van 19% naar 21% dat was ooit lager en daarvoor bestond het niet!) de lage BTW (50% relatief omhoog van 6 naar 9%). De toegenomen gemeentelijke heffingen, accijnzen, thuiskopieheffing(een heffing voor kopie-en die je mag maken!), regeling duurzame energieopslag heffing, energie transport heffingen (~15 cent per kwh voor velen), erf en schenkbelasting, overdrachtsbelasting, eigen bijdrage voor zorg. De loon belasting natuurlijk ook tenzij je onder de grens van 21k euros per jaar zit waar je nog wat ondersteuning krijgt. Daarnaast betalen we nog steeds een aantal procent per jaar voor de schuld genaamd hypotheek terwijl de rente rond de 0 procent is. Een bank leent voor niks en vangt rente en als er iets mis gaat qua waarde is de huiskoper volledig de sjaak. Dankuwel VVD, CDA, D66, PVV en PVDA voor de wonderen van 'marktwerking' en 'participatie' over de afgelopen 12 jaar.
Ik ben het met Jesse Klaver eens omdat het heel erg is dat er geen geld is voor kinderen en jongeren met complexe problemen.
Daar is wel geld voor Rutte geeft dat liever weg aan stinkend rijke mensen
Ook ziekenhuizen gaan meer energiebelasting betalen. Daardoor loopt een energierekening van €150.000 op tot €290.000. Het gevolg is minder geld voor behandelingen. En dat kan mensenlevens kosten. Opbeurend is, dat kerken zijn vrijgesteld van een hogere energiebelasting. Waarschijnlijk in de hoop dat daardoor de hemelpoort wat verder opengaat. Zo maakt dit kabinet duidelijk, wat de samenwerking tussen economisch rechts en religieus rechts oplevert.
Bert de Vries Begrijp jij het nog? Er is 'onverhoeds' meer bespaard op de zorg dan verwacht. Dat geld gaat dus niet terug naar de zorg maar wordt geïnvesteerd in huizenmarkt, Rechtspraak en nog zo wat zaken. Dus bezuinigen zodat meer mensen geholpen kunnen worden getuigt van een dermate valse voorlichting dat de honden er geen brood van lusten. Het Kindgebonden budget gaat op de schop, flinke uitbreiding en verhoging. Maar enkel tweeverdieners gaan ermee aan de haal. En zo kan ik nog wel het een en ander opnoemen. Mensen die niet meer thuis kunnen sterven want geen hulp, soit, wat maakt het uit. Mensen van over de tachtig die dezelfde dag na een heupoperatie het ziekenhuis worden uitgebonjourd maar geen hulp kunnen krijgen. Ik word letterlijk misselijk van deze patjepeeërs. Zij zijn de nieuwe a-socialen van de maatschappij, hun goddelijke mond staat van overlopende hulpvaardigheid en medeleven niet stil. Ik kan er niets aan doen. Ik ben niet eens woedend meer, het maakt me enkel nog intens verdrietig. En dan een arts die hulp biedt bij euthanasie voor het gerecht dagen?Wie zijn het die hier de mens de dood injagen? Ik hoor het die CU hypocrieten nog zeggen. Als wij betere palliatieven hulp verlenen behoeven er geen mensen om euthanasie te vragen. En dan nog zo iets als om die mensen heen staan, dergelijk gelul. Artsen voor het gerecht dagen? Ze horen in dit kabinet stuk voor stuk zelf achter dat hekje te staan.
Bovendien kunnen niet alle mensen zo dadelijk hun recht nog halen, zoveel is wel duidelijk.
Minoes, ik begrijp het, denk ik. De pil van Drion wordt een gratis kassa-artikel bij elke bouw- en supermarkt en er wordt gewerkt aan een strategie om energiecentrales en crematoria nauwer samen te laten werken. VVD en D66 verwachten dat uitvoering van deze plannen zullen leiden tot een sterke groei van onze economie. Het CDA heeft gezegd, niet afwijzend tegenover dit voornemen te staan en de ChristenUnie heeft geestelijke begeleiding aangeboden tegen een minimum-tarief. De PvdA heeft gezegd, altijd al voorstander van dit beleid te zijn geweest en GroenLinks heeft gezegd, uitvoering van de plannen niet tegen te houden.