Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gekleurde vrouwen keren Sarkozy's UMP de rug toe

  •  
14-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Dati_Fillon300.jpg
Oud-minister Rachida Dati beschuldigt premier en partijgenoot Francois van seksisme en het blokkeren van kandidaten van andere etniciteit
Rachida Dati, oud-minister van Justitie in de regering Sarkozy, beschuldigt premier Francois Fillon in een open brief van seksisme, elitair gedrag, arrogantie en het blokkeren van de politieke carrières van kandidaten van een andere etniciteit. De twee strijden om de parlementaire zetel van een kleine, maar rijke deelgemeente van Parijs. De zetel gaat van oudsher toch al naar de conservatieve Franse regeringspartij, maar de strijd tussen de twee UMP-kandidaten is ongekend hard en lijkt een schisma binnen de partij te onthullen langs de lijnen van sekse en etniciteit. Dati is namelijk niet de eerste gekleurde vrouw die Sarkozy en de zijnen afvalt, zo schrijft de Britse krant The Guardian woensdag.
Dati stond model voor het diversiteitsbeleid van Sarkozy. Ze was de eerste moslimvrouw met Noord-Afrikaanse wortels die een hoge positie binnen de Franse regering bereikte. Maar nu, zo schrijft The Guardian, keert ze zich zo hard tegen de UMP-partij-elite dat sommigen eisen dat ze uit de partij wordt gezet.
De ruzie begon om de parlementszetel van de Parijse linkeroever. Dati is nu burgemeester van een buurgemeente, een functie waarvan sommigen zeggen dat ze die cadeau heeft gekregen bij haar vertrek uit de regering. Haar tegenstrever, Francois Fillon, is nu premier, maar wil na de verkiezingen in 2012 dus ook parlementariër worden voor deze ene deelgemeente. Beiden lijken de zetel te willen gebruiken als opstap naar de Parijse burgemeestersverkiezingen in 2014.
Dati laat al maanden weten dat ze zich niet op een zijspoor zal laten zetten door de machtige Fillon. In de open brief die ze stuurde naar de Franse krant Le Monde haalt ze hard naar hem uit. Hij belichaamt voor haar de kille ambitie van een gedesillusioneerde politieke elite en een politiek die nooit in het belang van vrouwen voor ogen heeft gehad. Bovendien zou hij hebben verhinderd dat kandidaten uit etnische minderheden in Frankrijk vooruitkwamen bij verkiezingen. Zijn kandidaatstelling voor de Parijse deelgemeente noemt Dati dan ook een “treurige fout”. 
Vanuit de UMP is woedend gereageerd, vooral door de rechtervleugel. Dati zou een “verwend nest” zijn dat haar positie aan de partij te danken heeft. 
Sommige commentatoren in Frankrijk hebben zich afgevraagd of Dati niet wordt gebruikt in een machtsstrijd binnen de UMP tussen Fillon en de partijvoorzitter. Maar de ruzie laat ook zien dat de etnisch diverse vrouwen die Sarkozy ooit glunderend zijn regering binnen haalde en toen weer aan de kant zette nu in opstand komen.   Eerder stapte de populaire en uitgesproken sportminister Rama Yade niet alleen uit de regering, maar ook uit Sarkozy’s UMP.
Intussen zetten de Franse socialisten voor de verkiezingen van volgend jaar bewust meer diverse kandidaten op de lijst. De ‘regenboogregering’ van Sarkozy is slechts schone schijn gebleken.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.