Joop

Geiten voorkomen natuurbranden

  •  
13-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
geit

© cc-foto: Alexas_Fotos

In het westen van Canada en de Verenigde Staten houdt menigeen zijn hart vast voor de bos- en natuurbranden deze zomer. De omstandigheden zijn ideaal voor het ontstaan van een grote fik: in veel gebieden is er sprake van extreme droogte.
Om natuurbranden te voorkomen worden nu geiten en schapen ingezet, meldt Civil Eats. De dieren eten immers planten die als brandstof kunnen dienen voor een vuurzee. Door geiten en schapen op strategische plaatsen te laten grazen, kan worden voorkomen dat branden zich snel uitbreiden en steden en dorpen bedreigen, is het idee.
Zo zet de Californische plaats Healdsburg de komende maanden 150 geiten in. In de omgeving van Healdsburg woedden de afgelopen jaren diverse natuurbranden. De plaatselijke brandweer is blij dat de geiten ook worden ingezet in op steile hellingen waar het voor brandweerlieden gevaarlijk is.
cc-foto: Alexas_Fotos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

DenStaelenGeneraal
DenStaelenGeneraal20 jul. 2021 - 7:36

Suriname zette zeekoeien in om hun brakwaterkanalen schoon te houden van waterplanten. Scheelt tonnen in onderhoudskosten. Dit is een weer een ander goed voorbeeld.

dirk den boer
dirk den boer14 jul. 2021 - 15:10

Heb inderdaad koeien en geiten in afrikaanse dorpjes kranten zien verorberen, gedrukte natuurlijk, zou die drukinkt schadelijk zijn? Maar ja, in Madagascar, zo las ik in de nrc deze week, eten de mensen modder aangelengd met vruchtensap, het helpt in ieder geval iets, lijkt me, als je niets anders hebt. Maar gezond en voedzaam is iets anders natuurlijk.Och, och, wat zijn we toch verwend in NL, ik kom net weer van de Jumbo, iedereen loopt met een volle kar spullen en met een verveeld gezicht nar de kassa, ongelooflijk overal elders buiten Europa, behalve hier natuurlijk.....heel gewoon, we nemen het ervan, en als de kaasvakken een week een of ander merk missen, klagen we steen en been.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 18:16

In het Store Norske Leksikon lees ik dat de economie van Madagaskar sinds de jaren 60 geen gelijke tred kon houden met de (humane) bevolkingsgroei. Afhankelijk van eigen voedselproductie en grotendeels zonder ruilmiddelen om voedsel te kopen ziet het er niet goed uit neem ik aan. Waterkracht als energiebron behoort tot de mogelijkheden maar dat is ook een eerste klas natuurvernietiger.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 18:24

PS (rijke) Madagaskaren (?) houden er ook uit prestigeoverwegingen graag grote kuddes schapen en geiten op na waarvan een deel naar de golfstaten wordt geexporteerd. Op een vanuit dierenleed oogpunt gezien op een volstrekt onverdedigbare manier ben ik bang.

dirk den boer
dirk den boer14 jul. 2021 - 19:43

Probeer de nrc krant van 5 juli hierover in te zien, Madagascar op zijn smalst. De krant voert een boertje op die over de honger klaagt, een vader van 15 kinderen.....heb op dit detail gewezen in een ingezonden brief, helaas, iemand anders was me voor, in een brief op 9 juli, maar ik vraag me af of zulke details veel mensen opvallen. Het WFP zal binnenkort wel weer in aktie komen, met zo en zoveel zakken graan voor de arme vaders en kinders op dat afrikaanse eiland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 21:43

Ik ben abonnee. Artikel niet gelezen. Het zou heel vreemd zijn als je met zoveel kinderen wel genoeg te eten had. Helaas mogen meisjes al op 14 jarige leeftijd worden uitgehuwelijkt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 13:24

Volgens een oudere ex-collega kon je geiten op krantenpapier houden. Onbedrukt uiteraard.

dirk den boer
dirk den boer14 jul. 2021 - 9:47

Geiten houden niet eens van sappig jong gras, Herr V., het zijn browsers die gek zijn op spruiten en knoppen (in Marokko klimmen ze in de bomen, maar de burgemeester zorgt ervoor dat dat niet te gek wordt, in de tijd dat de argannootjes rijpen mogen ze er niet meer in) en droge kruiderij, dat weten de nomaden vanaf abramitische tijden al uitstekend, bij de nomaden en in oude tijden ging het nog best goed met de geit, ik herinner mij dat ze in Nrd Kenia samen met runderen gehoed werden, andere begroeiing aten (dus niet concurreerden met de koe) en harder naar huis liepen, de eerste melk, van die geiten, was voor de kleuters en babies. Geen erosie en problemen dus zolang je de mensen daar maar in hun ecologie en waarde laat, owee als je met noodrantsoenen en ngo of regeringsprogrammas de zaak overhoop haalt, dat is de dood van gezonde nomadentrek en begrazing. De geiten op onze Caribische eilanden zijn een pain in the ass, hebben vaak niet eens een eigenaar, ja, dan krijg je wildgroei, overgrazing and bodemerosie. In afrikaanse steden lopen ze ook overal op straten en vuilnisbelten, maar die hebben wel eigenaar en worden bij tijd en wijle verkocht of geslacht. De geit is bij uitstek een nuttig dier, overgrazing en erosie is er pas als je de boel op zijn beloop laat of slecht managed (teveel dieren of te lui om ver weg te trekken naar (vaak tijdelijke) graasplekken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jul. 2021 - 8:01

KM Ze hebben Brabant al in hun bezit!

Herr Vorragend
Herr Vorragend14 jul. 2021 - 7:59

@dirk den boer Het Midden Oosten en die delen van Afrika waar ze geiten hoeden staan niet bepaald te boek als gebieden met een weelderige vegetatie. In het Tunesische Atlasgebergte probeert de regering de geiten uit de steeds meer kaalgevreten bossen te houden. Maar ga dat die arme boeren daar maar eens uitleggen. Die moeten ook overleven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 7:32

Symptoombestrijding.

Greendutch
Greendutch14 jul. 2021 - 0:23

men zou veel vaker de wetten der natuur moeten respecteren en gebruiken, de natuur weet het altijd beter dan de -op geld beluste- mens zoals we zien aan het veranderende klimaat

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer14 jul. 2021 - 19:34

Pas wel op hier, Dutch, een geit is een gedomesticeerd dier, zeker geen natuur.Zet je er teveel van in, of laat je ze maar aan fokken, gaat het mis, trouwens ook als je er 2000 van in een stal zet....denk aan, Q koorts, dat is misschien eerder natuur, de natuur slaat terug als je te veel domesticeert, of teveel ineens wilt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 jul. 2021 - 23:41

So simpel is het niet. Ja, ze kunnen het droge gras eten. Maar ze kunnen ook de ecosystemen eten van laaggroei en jonge boompjes die de grond laag en erboven nu net vochtig houden of niet laten uitdrogen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman13 jul. 2021 - 17:53

Sateh kambing , Minoes. Een lekkernij.

dirk den boer
dirk den boer13 jul. 2021 - 15:36

Geiten slopen alle flora, Herr V.? Dat wordt vaak gezegd ja, vooral op Curacao en andere Caraibische eilanden waar ze zich,net als mensen, veel te voortvarend hebben kunnen vermenigvuldigen. In Afrika en Midden Oosten, waar ze door nomaden gehoed en verzorgd worden, is dat nooit probleem geweest, maar daar hebben ze al 1000en jaren ervaring met die beesten.

ton14024
ton1402413 jul. 2021 - 13:42

Goed plan, en zet wat camera´s klaar, dan maken we een vervolg op Mars Attacks.

Oki Doki
Oki Doki13 jul. 2021 - 11:56

Grassen zijn licht ontvlambaar en de wortels van grassen zijn hittebestendig, de wortels van bomen zijn niet hittebestendig. Het schijnt zo te zijn dat grassen bewust vuur als wapen gebruiken om gebieden te ontbossen zodat er meer plaats komt voor de grassen zelf. Het is dus geen gek idee om geiten in te zetten tegen bosbranden.

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 jul. 2021 - 11:38

Inderdaad; geiten slopen alle flora die ze tegenkomen inclusief de wortels waardoor de vegetatie er ook lang over doet om weer terug te komen. Ik zeg doen. En daarna asfalteren anders blijven we bezig. JC zei het ook al: Als je geen bos heb, ken het ook niet fikke

dirk den boer
dirk den boer13 jul. 2021 - 11:22

Ideetje voor NL? Naar ik begrijp worden geiten al wel ingezet (samen met heide-schapen, vaak als kuddegidsen want de geit is slimmer en beweeglijker dan het schaap) om natuurgebieden gras en onkruidvrij te houden, dus brandveiliger bij droogtes (komt bij ons nu nog minder voor dan daar, maar binnenkort?). In plaats daarvan zetten wij er een paar duizend bij elkaar in een luchtdichte stal, en maken geen gebruik van hun talenten, behalve dat ene: veel melk geven op de caroussel voor de kaasjes en plakjes in de schappen vd supers. Weinig respect voor het dier en zijn mogelijkheden, gelukkig is dat elders beter......

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jul. 2021 - 10:40

Ze maken dus brandgangen is het idee. Lopen ze ook risico? Anders staat zo dadelijk er overal geroosterde geit op het menu.

KM2
KM213 jul. 2021 - 10:38

Ik heb met mijn geiten afgesproken in Friesland te blijven. Over 10 jaar hebben geiten de wereld overgenomen!