Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geheime groep Amerikaanse militairen al zeker jaar in Taiwan

  •  
08-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
Rehearsals for the National Day celebrations in Taipei, Taiwan - 28 Sept 2021

© Military personnel seen during the rehearsal for the National Day celebrations at a military airbase in Taoyuan. - Walid Berrazeg / SOPA Images//SOPAIMAGES_TA6926/2109281006/Credit:SOPA Image

Een groep militaire trainers uit de Verenigde Staten is al ten minste een jaar actief in Taiwan. De militairen zijn vorig jaar door Trump gestuurd en tot op de dag van vandaag bezig met het opleiden van lokale soldaten, meldt The Wall Street Journal.
De Amerikaanse militaire aanwezigheid is bedoeld om de verdediging van het eiland te versterken. De zorgen over China nemen toe. Begin deze maand liet China bijna 150 militaire vliegtuigen, waaronder bommenwerpers en straaljagers, in de luchtverdedigingszone van Taiwan vliegen.
Een week geleden verklaarde president Tsai Ing-wen nog dat Taiwan “alles zal doen om de vrijheid en democratie te verdedigen”. Volgens haar is Taiwan niet uit op een militaire confrontatie, en streeft het land naar een “vreedzame, stabiele, voorspelbare en voor beide kanten gunstige coëxistentie”.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VS inmiddels opgeroepen om de militaire hulp aan Taiwan te staken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

Déjà vu
Déjà vu10 okt. 2021 - 2:05

Het besdef moet toch onderhand indalen, dat de Amerikanen een gevaar zijn voor de wereldvrede.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers11 okt. 2021 - 2:26

In dit geval en in die regio is het het Chineesche rijk die de vrede wil verstoren. Verder moet je het verschil erkennen tussen defensie capacitiet en samenwerking voor defensie (legaal, gezond en rechtvaardig. Ieder land moet dat kunnen) en het opeisen, en annexeren van het territorium en de vrijheid tot zelfbeschikking en ongewilde militarie incursies in andermans territorium (illegale aggressie en imperialisme). 1= de buurlanden van China en hun regionale bondgenoten. 2= Het regiem dat over de nationalitieiten and staten van het Chineese rijk heersen TEGEN die buurlanden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 okt. 2021 - 10:46

Kijk, als je alleen maar de propaganda slikt dan krijg je een tamelijk raar wereldbeeld Je kunt de wereld dan niet begrijpen .

Bouwman2
Bouwman29 okt. 2021 - 9:29

Nou als het hier zo maar staat kun je moeilijk volhoden dat het cosmic secret dus geheim is. Alles wordt openbaar. Voor je het weet staan ze bij je in de badkamer en dan kom je in de krant of op de teevee., Wie kun je nog vertrouwen? Elke morgen als ik in de spegel kijk vraag ik me af: is degene die ik zie wel te vertrouwen?

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton8 okt. 2021 - 17:55

De claim van de regering in Beijïng is een omkering van de historisch ontstane toestand. In 1949 verjoegen de communistische opstandelingen van Mao Zedong het tot dan toe regerende Kwomintang-bewind van Tsang Kai Chek naar het eiland Formosa, het huidige Taiwan. Dus de chinese president Xi-Jin Ping van de zogeheten volksrepubliek China is in feite een erfgenaam van de opstandige Chinezen. Dat communistische bewind heeft sindsdien herhaaldelijk agressie gepleegd: in 1949 veroverde het Chinese "volksleger" het buurland Tibet, in 1951 ging het de Noordkoreaanse leider Kim-Il-Sung steunen, die op 25 juni 1950 een militaire invasie in Zuid-Korea had gepleegd maar daar vervolgens door een UNO-troepenmacht onder leiding van Generaal MacArthur uit werd teruggejaagd. De bloedige Koreaanse oorlog verzandde in een pat-stelling rond de grens tussen Noord- enn Zuid-Korea op de 38e breedtegraad. In 1953 werd bij besprekingen in grensplaats Pan-Moen-Jon een staakt-het-vuren overeengekomen. Dat bestand duurt nu nog steeds voort. Tegen India in het zuiden provoceren Chinese militairen telkens grensgevechten. In de Zuidchinese Zee breidt China eenzijdig zijn territoriale wateren uit tot vlak bij Japan, de Filippijnen en Vietnam. Boven Taiwan vliegen ze met jachtvliegtuigen en bommenwerpers uitdagend over, wachtend tot de regering in Taipeh er met luchtdoelgeschut er een neerhaalt... dan heeft Beying het gewenste voorwendsel om Taiwan daadwerkelijk aan te vallen onder het mom "terug te schieten". Nederland steunde vroeger Taiwan en onze scheepswerven ondertekenden contracten om duikboten voor Taiwan te bouwen. Toen dreigde Beying met economische strafmaatregelen en ons labbekakken-kabinet van premier Wim Kok verscheurde het contract, en verried Taiwan aldus. Kortom: het zijn thans alleen de Amerikanen die met hun overzeese troepen de dreiging tegengaan dat Xi-Jin-Ping een agressieve invasie op Taiwan lanceert.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen8 okt. 2021 - 16:42

De Amerikaanse eenheid zal voor de Taiwanese overheid zeker niet geheim zijn. Het is natuurlijk om het Chinese regime wat zo een enorme bedreiging vormt voor Taiwan, In geval van een openlijke en officiële status van deze militairen, terwijl de Chinezen officieus natuurlijk zeker op de hoogte waren, zou dit als niet anders dan een affront worden gezien met dito te verwachten reactie. Nu kunnen de Amerikanen zamen met de Taiwanezen volhouden dat het niets voorstelt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 okt. 2021 - 14:41

Zowel de totalitaire volksrepubliek China als de democratische republiek China (Taiwan) claimen de enige echte regering van heel China te zijn en wijzen de andere aan als bezetter. Natuurlijk is de claim van Taiwan belachelijk, maarja de huidige status quo zorgt wel voor vrede. De volksrepubliek zal niet accepteren dat Taiwan zich onafhankelijk verklaart en als de Volksrepubliek Taiwan met geweld wilt inlijven is het ook een mensenlijk drama. De Republiek China (Taiwan) is een van de meest vrije en democratische landen in heel Azië. Het zou dieptriest zijn voor de 24M inwoners als zij moeten leven onder het totalitaire systeem van Beijing. De communistische regering heeft ook nog nooit voet gezet op Taiwan. Hopelijk krijgt dit conflict ooit een vredig einde. Overigens is het eiland Taiwan pas sinds de 17e eeuw 'Chinees'. De volksrepubliek zou wellicht de claim kunnen opgeven en gezichtsverlies kunnen besparen door te beweren dat het eiland eigenlijk nooit echt chinees kerngebied was. Gezien Xi Jinping's Jingoïsme een illusie. Kan het overigens absoluut aanraden om Taiwan te bezoeken. Door de Portugezen werd het Isla Formosa genoemd (prachtig eiland) en het is inderdaad erg mooi. Het geeft ook een heel ander beeld van hoe Chinezen zijn en kunnen zijn als ze niet geleid worden door een totalitaire dictatuur.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers8 okt. 2021 - 23:05

Je zegt het zelf al Taiwan HOEFT zich niet onafhankelijk te verklaren, want dat IS ze al LANG, als the Republic of China (Taiwan). Het Keizerrijk China dacht ooit de hele wereld daar te overheersen. Het autocratische regiem dat daar nu zit neemt dat imperialisme gewoon over. Vandaar de eisen en annexaties en aggressieve acties tegen niet alleen Taiwan, maar ook Japan, de Phillipijnen, Vietnam, Maleisie en Indonesie. Om van Mongolie, Turkestan, Bhutan, India en Tibet nog niet eens te spreken https://commons.wikimedia.org/wiki/File:South_China_Sea_Nine_Dashed_Line.png

Effie2
Effie28 okt. 2021 - 12:51

Omdat we de fabricage van producten naar China hebben geëxporteerd, is het een economische reus geworden. Een reus, die over kabouters als Taiwan heen walst als ze daarvoor de tijd rijp achten. Het recht van de sterkste. Zoals bij Hong Kong en Tibet. Laat Amerika niet de zoveelste fout maken. Hou op met Chinezen op te leiden op onze universiteiten. Ze zijn er al jarenlang op uit om onze bedrijfsgeheimen te stelen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen8 okt. 2021 - 12:40

Zo geheim is het dus allemaal niet.

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach8 okt. 2021 - 12:23

Wel, ik lees op Wikipedia dat Nederland (en de VS) Taiwan niet erkennen als officiële onafhankelijke staat. Daardoor geef je de Volksrepubliek natuurlijk een behoorlijke speelruimte.

3 Reacties
johannn2
johannn28 okt. 2021 - 13:57

Ferdi, Dat Nederland niet op dat lijstje staat zegt hoofdzakelijk iets over Nederland. Eerst komt de handel, en als dat daarvoor goed uitkomt of als er ruimte overblijft wij het af en toe ook internationaal recht en nog weleens steunen. Totdat het niet meer goed uitkomt, en dan voert het het de in de verdragen overeengekomene, zoals mensenrechten, gewoon niet meer uit. Zie de inaugurele rede van Brenninkmeijer. .

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 okt. 2021 - 14:43

Dat komt omdat Taiwan niet claimt een onafhankelijke staat te zijn. Taiwan claimt de rechtmatige overheid van heel China te zijn. Slechts enkele landen ondersteunen deze claim nog en krijgen daar jaarlijks een flinke zak geld voor.

InDeWaterVriend
InDeWaterVriend8 okt. 2021 - 14:55

Ik denk niet dat het wel of niet erkenning van Taiwan door Nederland zal resulteren in grote ogen bij de Chinezen.

Greendutch
Greendutch8 okt. 2021 - 11:36

ca. 5 jaar geleden heeft Canvas al een serie verschillende documentaires uitgezonden over Chi Jin Pin, zijn verleden heden en toekomst, vanaf die tijd vraag ik me steeds af waarom de kennis hier achterwege blijft. immers las je op de hoogte bent kun je er beter mee omgaan. de regering en ook de omroep hebben de plicht ons goed te informeren vooral m.b.t. China en diens leider met vreemde ideeën. uit de hoek van VVD/CDA was in het recente verleden nog verdediging te horen mbt de dreiging door China , nl dat het land vooral geïnteresseerd is in handel en dat dus met handel wel dingen controleerbaar zouden zijn. ondertussen weten we -gefragmenteerd tot ons gekomen- hoe Jin Ping bezig is om pionnen wereldwijd uit te zetten, denk aan spoorwegen in Afrika , havens in div. landen, studenten in universiteiten hier in NL en elders, kerncentrales bouwen in o.a. Engeland, waardoor het land steeds meer grip en macht krijgt en dus een grote mond kan opzetten. dit was allemaal te zien op Canvas, de Belgen zijn beter op de hoogte. ik denk dat we onze solidariteit moeten uitspreken met de mensen van Taiwan, zij zullen het meest lijden onder deze situatie zeker als China gaat bezetten, wat hopelijk niet gaat gebeuren.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2021 - 12:01

De VS wil gewoon Taiwan misbruiken voor hun snode plannetjes Stop de nieuwe koude oorlog - niemand is daarbij gebaat

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 okt. 2021 - 14:44

@Griezel, wat een complete onzin zeg. De 24 miljoen mensen van Taiwan willen gewoon in vrede en veiligheid leven. Niets meer niets minder. Ze willen geen onderdeel worden van die totalitaire communistische dictatuur.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2021 - 15:55

Waarom ziet 90% van de mensen hier niet wat voor smerige geopolitieke spelletjes er gespeeld worden?

erikbos
erikbos8 okt. 2021 - 18:17

@Griezel "Waarom ziet 90% van de mensen hier niet wat voor smerige geopolitieke spelletjes er gespeeld worden" Waarom rijden al die mensen de verkeerde kant op vraagt de spookrijder zich af. De VS steunt al 70 jaar Taiwan daar is niks nieuws aan. China gaat de laatste jaar steeds meer powerplay spelen met groot militair vertoon om Taiwan onderdruk te zetten met het doel het uiteindelijk in te lijven. All uw commentaren hier gaan over wat onverantwoord het is dat de VS Taiwan steunen. En u toont geen enkel inzicht in wat de consequenties gaan zijn voor de miljoenen Taiwanezen als de VS Taiwan niet meer zouden steunen. Voor u afkeer van de VS bent u klaarblijkelijk bereid de vrijheid en democratie voor miljoenen Taiwanezen voor de trein te werpen. Over smerige spelletjes gesproken..

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 okt. 2021 - 23:23

@Griezel Je verwart avonturen in het MO met een kwestie van zelf mogen zijn in Oost Azie. Dat zijn hele andere soorten situaties. China is de vrede aan het breken door grenzen van landen en zelf beschikking van volkeren geweld aan te doen. Dus daar begint dat spelletje. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:South_China_Sea_Nine_Dashed_Line.png Dat betekent dat het nodig is dat niet door te laten gaan of zo langzaam mogenlijk te laten gaan. De lijn verdedigen. De vrede zoals die is behouden. Niet ingeven tot wat China wil en probeert. DWZ, gewoon de vrede zoals die is behouden tegen aggressie. Anders laat je vrije volkeren gewoon opeten en verander je de manier van leven van mensen. Die viezigheid die uit je bek komt is alsof ik luister naar Chaimberlain, die het volk en Chechoslovakije opgaf omdat de Fransen en Engelsen onder anderen te lui waren geweest en geen militaire capaciteit of fatsoenlijk verbond tussen vrije staten en dus geen diplomatieke mogenlijk hadden om nee te zeggen tegen het imperialisme van Duitsland. WWII had niet gehoeven als men nee tegen Duitsland had kunnen zeggen. Als de landen van Oost Azie steun krijgen, gaan ze er niet aan. Of mischien kan het wegvagen van wat 'gele' volkeren je helemaal niet schelen.

rvb2
rvb28 okt. 2021 - 11:12

Als nationalisten beginnen over vrijheid moet je oppassen. Dan staat de vrijheid op het spel.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2021 - 11:34

"vrijheid en democratie" dat is oorlogstaal inmiddels - elk land dat aangevallen is de laatste 20 jaar was om vrijheid en democratie te brengen

zekernietjoops
zekernietjoops8 okt. 2021 - 13:27

Rvb, "Als nationalisten beginnen over vrijheid moet je oppassen."...?? Uw negatieve kwalificatie geldt in ieder geval voor 'progressieve' lieden van en stemmers op m.n. '66 en poenslinks die, vanwege hun ‘kosmopolitisme’ en vooral, bedenkelijk kil opportunisme en pragmatisme, zeer gebrand zijn op schijndemocratisch totalitair Eu- en zelfs nog erger, mondiaal bestuur. Zie mijn uitvoerige uitleg waarom, in mijn bijdrage aan het artikel “Voor Polen is er geen plek meer in de EU”. Link hieronder: zekernietjoops 8 oktober 2021 at 14:26

Jerry Bidet
Jerry Bidet8 okt. 2021 - 11:08

Toch prima dat Amerika dit doet. China moet eens met beide beentjes op de grond gezet worden, van de EU hoeven we niets te verwachten, Rusland is niet sterk genoeg plus zakelijke belangen met China dan blijft Amerika over.

15 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2021 - 11:29

De VS stuurt aan op een oorlog wilt je dat? Ze zitten al jaren en jaren China te fukken - dit hoort gewoon erbij Ik wil geen oorlog u wel?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2021 - 11:33

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2021/09/16/president-biden-escaleert-koude-oorlog-van-obama-trump-tegen-china-met-nieuwe-aukus-alliantie/

Jerry Bidet
Jerry Bidet8 okt. 2021 - 11:49

VS stuurt aan op oorlog? Misschien een lesje geschiedenis volgen? China claimt Taiwan al jaren, zoals het artikel ook aangeeft hebben ze het luchtruim recent geschonden. Maar Amerika is schuldig....

Akram2
Akram28 okt. 2021 - 12:07

@ Griezel Ben jij nu het totalitaire China aan het verdedigen?

erikbos
erikbos8 okt. 2021 - 12:10

@Griezel En u oplossing is om de Taiwanezen maar te laten barsten en over te leveren aan China? Zodat ze net als de Oeigoeren heropgevoed kunnen worden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2021 - 12:33

Nee ik ben Amerikaans imperialisme aan het aanvallen

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2021 - 12:33

En het vooruitzicht van een oorlog met China spreekt me ook niet zo aan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2021 - 12:35

Bidet als je de geschiedenis van china zou kennen is de claim op taiwan niet zo vreemd hoor maar die zouden ze eens moeten opgeven naar mijn idee - en dat bereik je dus niet door oorlogsstokerij

rvb2
rvb28 okt. 2021 - 12:51

@Griezel: en die claim is wederzijds, de nationalisten van Taipei claimen heel China.

erikbos
erikbos8 okt. 2021 - 12:56

@Griezel "maar die zouden ze eens moeten opgeven naar mijn idee" Ja en dat doen ze dus niet. Dus je hebt de keuze of de Taiwanezen overleveren aan China voor een nette heropvoeding of ze helpen. Het lijkt erop dat u de keuze al heeft gemaakt om de democratie in Taiwan de nek om te draaien.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 okt. 2021 - 15:56

wat rvb zegt [ rvb 8 oktober 2021 at 14:51 @Griezel: en die claim is wederzijds, de nationalisten van Taipei claimen heel China.] leer je geschiedenis eens

Satya
Satya9 okt. 2021 - 7:56

Erik bos Amerika mag meer als China? Kijk hoe ze Afghanen hebben proberen te heropvoeden. Of China zo ontzettend ver zal gaan valt te betwijfelen, ja ze onderdrukken maar moorden niet zo maar. Waar komt toch dat idiote idee vandaan dat 'wij' goed zijn? Quatanomo bay is geen concentratiekamp? De grieken stoppen migranten niet in concentratiekampen? Push backs om migranten te laten verdrinken. Vraag me echt af hoe jullie nog aan je rare denkbeelden kunnen vasthouden. De Amerikaanse shadow wars zijn onder Trump uitgebreid, vinden niet alleen in Taiwan plaats, het gaat niet om de mensen in die landen maar economisch strategische belangen. The intercept doet hier erg goed verslag van. Ze plegen lokale bronnen aan, die goede onderbouwing geven voor hun beschuldigingen. Je kunt veel van China vinden in bv Afrika, ze moorden niet itt Amerika. Liegen ook niet, je weet wat dat ze je komen plunderen, wat bij het westen minder duidelijk is. Ik bedoel hier met het westen economische macht, niet de gehele bevolking, hier zijn mensen die hun ogen open hebben en wel voor mensenrechten en rechtvaardigheid staan, wat in China weer minder is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 okt. 2021 - 10:35

@Satya Wat een hoop woorden om duidelijk te maken dat onderdrukking voor 25 miljoen Taiwanezen je niks kan schelen, en dat hun maatschappij en hun rechten voor je alleen bestaan via een lens over de VS.

Satya
Satya9 okt. 2021 - 15:52

Paul Ondertussen worden migranten in zee terug geduwd, het Afrikaanse continent leeg geroofd door Europa en de VS. Maar ga jij maar kijken naar regimes waar je zeker weten geen invloed op kunt uitoefenen om je eigen gedrag te rechtvaardigen, wat net zo, misschien wel onderdrukkender uitpakt. Hopelijk koop je niets geproduceerd in China want dan ben je ook nog schuldig aan deze onderdrukking.

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 okt. 2021 - 22:09

Satya 'Ondertussen' bijna alles in het universum. Dat betekent niet dat je vieze propaganda tegen de mensen van Taiwan en de andere naties daar moet uiten wanneer het over hun gaat. Men kan wel degenlijk de vrede daar beschermen tegen de aggressie van het Chinesche rijk.