Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geheime diensten mogen nu alles van je weten

  •  
02-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kabels300.jpg
Inlichtingen diensten krijgen dankzij nieuwe wet meer bevoegdheden ... Mogen voortaan niet alleen ethercommunicatie maar ook kabelcommunicatie onderscheppen
De tijd dat inlichtingendiensten alleen communicatie via de ether mochten onderscheppen, lijkt voorbij. De geheime diensten krijgen van minister Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) en Hennis (VVD, Defensie) meer bevoegdheden. Vanaf nu mogen ze ook grootschalig communicatie onderscheppen en opslaan dat via de kabel loopt, aldus de herziene Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
NRC schrijft dat de oude wet volgens de commissie-dessens niet meer voldoet:
Het onderscheid tussen kabelgebonden en draadloze communicatie is niet meer van deze tijd, zei de commissie. Nu mogen de diensten alleen bij draadloze communicatie in ‘bulk’ onderscheppen, terwijl het meeste dataverkeer tegenwoordig via internetkabels verloopt. In het nieuwe systeem vervalt het onderscheid.
Het is niet zo dat de geheime diensten direct overal toegang tot krijgen, maar er zijn drie fases waar de ministers toestemming voor moeten geven. De eerste stap behelst het opslaan van ‘metadata’ (wie wanneer met wie belt/mailt/appet). Wanneer de diensten iets met die gegevens willen doen, zoals het vergelijken van informatie, moeten ze weer om toestemming vragen. De derde fase waarvoor om toestemming gevraagd dient te worden is het inhoudelijk bekijken van de informatie.
Saillant is dat het kabinet de aanbevelingen van de commissie-Dessens naast zich neerlegt wat betreft de waarborging van de privacy. De commissie adviseerde het kabinet de CTIVD – de onafhankelijke toezichthouder – het recht te geven de diensten hun tapactiviteiten te laten staken als de privacy te veel in het geding is. Het kabinet heeft besloten dat pas bij toetsing achteraf door CTIVD, waaruit blijkt dat onrechtmatig toestemming is verleend voor het tappen, de minister hun besluiten moeten heroverwegen.
Meer camera’s op treinstations
Donderdag werd ook bekendgemaakt dat dertig middelgrote treinstations komend jaar worden uitgerust met beveiligingscamera’s. Daarnaast krijgen conducteurs en beveiligers voortaan camera’s op hun kleiding, vanwege de toename van geweld tegen spoorpersoneel. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) hoopt dat agressieve reizigers op deze manier voortaan sneller opgepakt kunnen worden.
cc-foto: Ian Barber

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.