Joop

Geestig: minister beantwoordt vragen Bosma over NRC

  •    •  
05-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-marja_van_bijsterveldt_300.JPG
'Mijn gevoelsleven heeft weinig raakvlakken met "trotse conservatief-liberale" tendenties'
Een aantal weken geleden zocht PVV-kamerlid Martin Bosma de publiciteit met kamervragen over de betrokkenheid van Derk Sauer bij NRC Handelsblad. Hier de -geestige- antwoorden van Marja van Bijsterveldt.
1. Heeft u kennisgenomen van het artikel ‘Uitgever van NRC Handelsblad boekt verlies in eerste jaar’
Ja, nadat u mij bij mijn overige werkzaamheden daar op wees.
2. Was u ervan op de hoogte dat SP-financier Derk Sauer maar liefst 9 procent van NRC Handelsblad in bezit blijkt te hebben?
Gelukkig niet. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgt de wederwaardigheden en faits divers rond de spreiding van aandelenbezit in het particuliere bedrijfsleven niet op de voet. Dat draagt bij aan een zo gering mogelijke bestuurlijke drukte, beperkte bureaucratische lasten en een optimale focus op de kerntaken van het departement.
3. Acht u de kans aanwezig dat NRC Handelsblad nog verder links georiënteerd raakt, bijvoorbeeld doordat NRC-journalisten in het gevlei willen komen bij hun radicaal-linkse eigenaar?
Ik ga er van uit, dat de mate van Lux in de Libertas toereikend is bij de redactie van deze krant om de vrees voor een dergelijk gedragspatroon niet overmatig te doen zijn. Mocht uw vrees echter bewaarheid worden dan kunnen abonnees hun mening hierover eventueel kenbaar maken door ‘te stemmen met de voeten’.
4. Deelt u de mening dat U als minister dient toe te zien op een scheiding tussen eigendom en redactie bij dagbladen?
Nee. Ook dat draagt weer bij aan een zo gering mogelijke bestuurlijke drukte, beperkte bureaucratische lasten en een optimale focus op de kerntaken van het departement. Vanzelfsprekend acht ik scheiding van redactie en eigenaar van belang. Maar hier vindt regulering plaats via de Raad voor de Journalistiek.
5. Deelt u een gevoel van verlies dat het eens zo trotse conservatief-liberale avondblad is verworden tot een politiek-correct blad dat een lofzang brengt op de multiculturele samenleving, het EU-nationalisme, de ‘Arabische lente’, de strijd tegen Israël, de kunstsubsidies en dat, behoudens een enkele uitzondering, alleen maar extreem-linkse columnisten heeft?
Mijn gevoelsleven heeft weinig raakvlakken met “trotse conservatief-liberale” tendenties, maar het primaire gevoel bij uw vraagstelling is er een van blijde bewondering voor het werk van NRC-columnisten als Heldring en Hofland. Hun scherpzinnige geest en gepolijste schrijfstijl zijn al decennia een toonbeeld van Ausdauer, klasse en jeugdigheid. Een voorbeeld dus voor elke journalist, zelfs als deze parlementariër is geworden. Lofzangen bieden deze columns, die zich kenmerken door een kritische journalistieke benadering zelden, is mijn indruk.
Voor nog minder ‘trots conservatieve liberale’ tendenties: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Jeroen Mirck
Jeroen Mirck5 okt. 2011 - 11:17

Hoe zeggen ze dat ook alweer op rechts? O ja: p0wned! ;)

Dehnus
Dehnus5 okt. 2011 - 11:17

Je had ze gewoon in de bek moeten uitlachen, niet op die lulhannes gaan reageren want hij leeft bij aandacht.

JanJansen17
JanJansen175 okt. 2011 - 11:17

"'Acht u de kans aanwezig dat NRC Handelsblad nog verder links georiënteerd raakt, bijvoorbeeld doordat NRC-journalisten in het gevlei willen komen bij hun radicaal-linkse eigenaar?"' Typisch gevalletje van projectie

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij5 okt. 2011 - 11:17

Eindelijk een kamervraag die geen 1700 euro gekost heeft....

drsAndus
drsAndus5 okt. 2011 - 11:17

Zeg Bosma, geef zelf eens openheid van zaken over de inkomsten van de PVV. Daarna kun je anderen de maat nemen!

rgeurtsen
rgeurtsen5 okt. 2011 - 11:17

Ze heeft een goede politiek adviseur... maar één missertje toch, ze eigent zich de zorg van Bosma over "de kans (...) dat NRC Handelsblad nog verder links georiënteerd raakt, bijvoorbeeld doordat NRC-journalisten in het gevlei willen komen bij hun radicaal-linkse eigenaar" toe. Haar antwoord begint met een verwijzing naar haar eigen mening, met een verwijzing naar de vrees van 'ik': "dat de mate van Lux in de Libertas toereikend is bij de redactie van deze krant om de vrees voor een dergelijk gedragspatroon niet overmatig te doen zijn". Het is haar gegund... Voor het overige laat het zien dat het een zinloos Bosmiaantje is, en zij weliswaar leuk antwoord, een verwijzing naar de tijdsverspilling van deze vragen en antwoorden zou handig zijn.

jan2b
jan2b5 okt. 2011 - 11:17

Er zijn dus nog ambtenaren met humor op dat departement! Waty moeten ze geschaterd hebben, toen ze dit antwoord met Bijleveld bespraken! Ik zie Bijleveld al zitten: `jongens, jongens, kunnen we er niet nog iets inzetten over Hofland en Heldring==, hahahahaha` Misschien is het de volgende keer, als deze joker weer `vragen stelt`, consequent te antwoorden met `ja`of`neen` en het daarbij te laten. en nu maar wachten op een antwoord van Bosma! Laat me raden: de minister schoffeert, en demoniseert, door al die moeilijke woorden de gewone hardwerkende Nederlander!

ErikDoes
ErikDoes5 okt. 2011 - 11:17

[Mijn gevoelsleven heeft weinig raakvlakken met “trotse conservatief-liberale” tendenties] Mooi antwoord voor de man die meent anderen te kunnen voorschrijven wat zij moeten denken. [Heldring en Hofland. Hun scherpzinnige geest en gepolijste schrijfstijl zijn al decennia een toonbeeld van Ausdauer, klasse en jeugdigheid. Een voorbeeld dus voor elke journalist, zelfs als deze parlementariër is geworden.] Leuk. Bosma mag een voorbeeld nemen aan Hofland.

Joeri2
Joeri25 okt. 2011 - 11:17

Ik snap die bosma wel. De nrc is een prima krant voor de linkse intelectueel, heel wat beter dan de vk. Meer linkse stukjes zal de abonees doen toenemen. En dat wil bosma niet, je moet nl. wel achterlijk zijn om op de pvv te stemmen. Dat de journalisten niet in de smaak mogen vallen bij hun baas vindt ik wel een vreemde. Bosma doet niet anders dan de kont likken van... Ik had bij anders de zin kunnen stoppen. Verbeet zou van mij wel mogen ingrijpen bij dit soort 'vragen'. Een vraagteken achter een braaksel maakt het nog geen vraag.

Hubrecht2
Hubrecht25 okt. 2011 - 11:17

Wellicht dat anderen een voorbeeld willen en kunnen nemen aan Marja van Bijsterveldt. Een uiterst effectieve, intelligente, en geestige manier om (eindelijk) het gekrakeel van die H2O2'ers eens van repliek te dienen.

JanB2
JanB25 okt. 2011 - 11:17

Heeft de politiek zich eigenlijk wel met dit soort zaken te bemoeien. Dit is een reinste censuurcampagne van Bosma. Die vent is niet goed snik.

Yggdrasil
Yggdrasil5 okt. 2011 - 11:17

Blijkbaar wordt er getwijfeld of de beantwoorde vragen wel van Mevrouw van Bijsterveldt afkomstig zijn. http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/10/05/beantwoording-kamervragen-aandelenpakket-in-nrc-handelsblad-van-sp-financier-sauer.html

arieroos
arieroos5 okt. 2011 - 11:17

Prachtig antwoord. Ik ben benieuwd naar de reactie van onze PVV vrienden ... maar ik vrees, dat die reactie er nooit gaat komen.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil5 okt. 2011 - 11:17

Aangezien de antwoorden nou niet echt in Jip en Janneke taal zijn gegeven is er denk ik geen PVV'er die de antwoorden begrijpt niet omdat ze niet willen maar omdat ze niet kunnen. En dat is dus inclusief Bosma.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij5 okt. 2011 - 11:17

[ ik vrees, dat die reactie er nooit gaat komen. ] Dat was ook niet de bedoeling. Het is hit and run, aandacht trekken en niet op de ontmaskering wachten. Zie ook de sharia in de rechtbank affaire. De beantwoording door de minister is overal op internet te vinden, behalve bij.... de Telegraaf natuurlijk! Dus Henk en Ingrid zien die afgang weer eens niet.

BenJoosten
BenJoosten5 okt. 2011 - 11:17

Eerlijk is eerlijk, mevrouw Van Bijsterveldt stijgt in mijn achting.

1 Reactie
denmol
denmol5 okt. 2011 - 11:17

Je denkt toch niet ze dit zelf heeft gedaan?

[verwijderd]
[verwijderd]5 okt. 2011 - 11:17

Ik dacht dat die Sauer een multi gevulde miljonair was. Wat doet die bij de SP dan ? Nou ja, niks verbaasd mij meer. Nu blijkt er ook een communistische multi-miljardair in China te zijn die in de regering mag gaan zitten i.p.v. in de gevangenis.

1 Reactie
Joeri2
Joeri25 okt. 2011 - 11:17

" Wat doet die bij de SP dan ? " Alsof u dat weet. Geef eens antwoord op die vraag, durft of kunt u niet. Overigens. China is een rijk land dat het goed doet.