Joop

Geerts achilleshiel

  •  
20-07-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Isolement electoraal risico voor PVV
Ex-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren hebben een partij opgericht: VNL. Als VNL een succes wordt zonder buitenspel te worden gezet kost dit PVV-leider Geert Wilders veel stemmen. En anders zal de komende jaren wel een (ander) geloofwaardig alternatief ontstaan dat Wilders pijn doet. Vooral vanwege de geïsoleerde positie van de PVV. Vergelijkingen met andere geïsoleerde partijen dringen zich op.
“Dat doe ik niet nog een keer.” CDA-leider Sybrand van Haersma Buma herhaalde het vier maanden geleden nog maar eens. Nooit meer met Wilders in zee. Intussen houdt de VVD de deur op een kier. Bovendien werken andere partijen incidenteel met Wilders samen. Er is dan ook geen sprake van een compleet cordon sanitaire rond de PVV. Toch zal Wilders niet binnen afzienbare tijd weer grote invloed krijgen op regeringsbeleid. Hij staat voorlopig buitenspel.
Veel kiezers vinden zo’n isolement geen probleem. De SP bijvoorbeeld heeft ook vaak aan de zijlijn gestaan maar trekt toch veel stemmen. Zelfs een compleet cordon sanitaire zou de PVV wellicht geen grote electorale schade toebrengen. Er zijn wel vaker partijen stelselmatig buitengesloten zonder dat kiezers massaal afhaakten. Een voorbeeld is Vlaams Blok, dat in 2004, na vijftien jaar cordon sanitaire, was gegroeid van twee naar achttien zetels in de Kamer.
Een isolement wordt wèl een probleem als kiezers een geloofwaardig alternatief hebben. Zo floreert Front National in Frankrijk al jarenlang achter een cordon sanitaire – behalve in de periode dat ‘crime fighter’ Nicolas Sarkozy leider was van de grootste centrumrechtse partij. Een ander voorbeeld is Vlaams Belang. Haar ooit hondstrouwe aanhang keerde de partij massaal de rug toe zodra andere partijen haar law and order -voorstellen kopieerden. Vlaams Belang leidt nu een kwijnend bestaan.
Dit lijkt een algemeen mechanisme te zijn. Vergelijkbare situaties hebben zich voorgedaan aan het andere eind van het politieke spectrum. Tijdens de Koude Oorlog kwam het in West-Europa regelmatig voor dat andere partijen de communisten systematisch buitensloten. Dit hielp soms wel, maar waar ze dit combineerden met het overnemen van programmapunten van de communistische partij verloor die partij pas echt fors. Al zijn die situaties lastig te vergelijken.
Een partij buitensluiten en tegelijkertijd een alternatief bieden kan dus werken. Maar waarom? Een mogelijke verklaring is dat veel kiezers stemmen met het doel om het door hen gewenste beleid geïmplementeerd te zien. Vanuit dat oogpunt is een geïsoleerde partij onaantrekkelijk, want partijen moeten nu eenmaal met andere partijen samenwerken om iets te bereiken. Die onaantrekkelijkheid wordt zichtbaar zodra kiezers een alternatief krijgen voorgeschoteld.
Kiezers die integratie- en criminaliteitsbeleid strenger willen maken hebben twee redenen om PVV te stemmen. Ten eerste in de verwachting dat de PVV dat beleid zelf mede gaat vormgeven, zoals tijdens Rutte I. Ten tweede in de hoop dat, als de partij niet zelf aan de knoppen gaat zitten, PVV-verkiezingswinst indirect het regeringsbeleid zal beïnvloeden. Maar als de PVV buitenspel staat en andere partijen min of meer dezelfde beleidspunten aandragen, vervallen beide redenen.
Het is zeker niet zo dat alle PVV-kiezers zo rationeel en instrumenteel stemmen. Maar uit kiezersonderzoek blijkt dat het gedrag van veel kiezers, van links tot rechts, hiermee te verklaren valt. Wilders lijkt dit te begrijpen. Daarom wil hij doen geloven dat andere partijen wel met de PVV zullen samenwerken als de mogelijkheid zich voordoet: “Geloof mij, het zijn bijna allemaal machtspartijen. Die zouden hun schoonmoeder nog verkopen om aan de macht te komen.” 
Kan zijn, maar zo lang hij geïsoleerd lijkt loopt Wilders een electoraal risico. Op dit moment zijn de andere partijleiders hem zat. Dat maakt hem er voor zijn aanhang niet aantrekkelijker op. Die is doorgaans niet zo kritisch, maar als Wilders niets binnenhaalt zal een flink deel vroeg of laat openstaan voor alternatieven. Datzelfde zagen we bij de voorheen zo loyale communisten en Vlaams Blokkers. Zolang dit isolement voortduurt kan een partij opkomen die kiezers bij Wilders weglokt.
Of VNL daartoe in staat zal zijn is twijfelachtig. Bijvoorbeeld vanwege haar rabiaat neoliberale standpunten, die veel PVV’ers zullen afschrikken. En vanwege haar open structuur, waardoor het lastig zal zijn te voorkomen dat extremisten toetreden – en VNL ook onacceptabel wordt voor andere partijen. Toch kan VNL, als ze het slim speelt, veel PVV’ers trekken. Of anders wellicht een volgende nieuwe partij. Dan zullen veel PVV-aanhangers overlopen naar die nieuwe partij.
Maar hoe dan ook blijven integratie en criminaliteit hoog op de agenda. Die geest is uit de fles.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Mrsvenderleek
Mrsvenderleek20 jul. 2014 - 15:21

Maar niet tevergeten: Nederland is ook splinterpartij-moe....

leoklei
leoklei20 jul. 2014 - 15:21

Wat denkt de schrijver van dit artikel dat de kiezer stom is of zo PVV stemmers zullen dhr. Wilders blijven steunen wat er ook over hem en zijn partij verteld wordt Nog altijd staat ruim 20% achter de PVV en dat zal op kort termijn niet veranderen.

toshiba
toshiba20 jul. 2014 - 15:21

Zijn achilles hiel is als hij zich te extreem opstelt. PVV stemmers willen aandacht voor veiligheid en immigratie en accepteren een zekere mate van felheid. Wetende dat GW het niet kan verwezenlijken. maar te extreem, zoals de Le Pen doet, is een brug te ver.

Michiel Online
Michiel Online20 jul. 2014 - 15:21

"strenger willen maken" Hmm, hmm. Praat geen onzin kerel.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2014 - 15:21

GW is snel gigantisch populair geworden en volledig op zich zelf. Maar hij moet nu even terug naar de realiteit komen want veel verder zal hij niet meer komen als zijn doemscenario's niet volledig uitkomen en zorgen voor goede opvolgers de komende jaren terwijl hij daadwerkelijk die doemscenario's moeten voorkomen en dat de bune zich dat laatste ook realiseert.

1 Reactie
JannesJ2
JannesJ220 jul. 2014 - 15:21

"GW is snel gigantisch populair geworden en volledig op zich zelf." Gelul, Wilders past dezelfde strategie toe als zijn internationale mede protofascisten. Dit is al jaren bekend. Google maar eens op 'Fear inc.' bijvoorbeeld en de daarop volgende onderzoeksrapporten. Wacht, zal je even een handje helpen. [PDF-bestand] (met rechtermuis klikken en dan opslaan) http://www.americanprogress.org/wp-content/uploads/issues/2011/08/pdf/islamophobia.pdf PVV-stemmers en de verdere onderbuikende 'Geert heeft gelijk'-schreeuwers beseffen simpelweg niet dat ze uiteindelijk niet meer dan een pion zijn. Mocht je eindelijk uit je echokamer willen kruipen en nog meer info willen, dan laat maar horen.

lembeck
lembeck20 jul. 2014 - 15:21

Heb je de oorzaak al eens onderzocht? Waarom mensen opeens zo worden, terwijl ze dat voorheen niet waren? Waar ligt dat aan? M.i. moet je daarvoor o.a. bij de VVD zijn en alle afsplitsingen daarna, zoals D66, de PvdA uiteraard, CDA en de kleine gristelijke partijen. Ergo: Bij RECHTS. Het zo verheerlijkte individualisme en dat mensen best rijk mogen worden zonder dat ze daarvoor voldoende verantwoordelijkheid hoefden/hoeven te nemen heeft van mensen in veel gevallen asociale figuren gemaakt. En DIE regeren nu ons land. Burgers boos en grijpen uiteraard naar de partij die het hardste schreeuwt dat ZIJ het wel even zullen oplossen. De Nederlandse regeringen hebben dit monster zelf gecreëerd. Daar mogen het mee doen. Of trots op zijn (wat ik niet ben - integendeel).

2 Reacties
Zelve
Zelve20 jul. 2014 - 15:21

Heb je de oorzaak al eens onderzocht? Waarom mensen opeens zo worden, terwijl ze dat voorheen niet waren? Waar ligt dat aan? M.i. moet je daarvoor o.a. bij de VVD zijn en alle afsplitsingen daarna, zoals D66, de PvdA uiteraard, CDA en de kleine gristelijke partijen. Ergo: Bij RECHTS. Het zo verheerlijkte individualisme en dat mensen best rijk mogen worden zonder dat ze daarvoor voldoende verantwoordelijkheid hoefden/hoeven te nemen heeft van mensen in veel gevallen asociale figuren gemaakt. En DIE regeren nu ons land. Burgers boos en grijpen uiteraard naar de partij die het hardste schreeuwt dat ZIJ het wel even zullen oplossen. De Nederlandse regeringen hebben dit monster zelf gecreëerd. Daar mogen het mee doen. Of trots op zijn (wat ik niet ben - integendeel). ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Zo zie ik het ook. Een logisch oorzaak en gevolg. De winst van de PVV is het falen van de rest. Met name van de machtspartijen die er een idiote consensus op na houden.

pietdeg2
pietdeg220 jul. 2014 - 15:21

"Waarom mensen opeens zo worden, terwijl ze dat voorheen niet waren?" Wie zegt dat ze voorheen niet zo waren? Misschien hielden ze zich alleen maar een beetje gedeisd vanwege aangeleerd fatsoen. Totdat Pimmetje ze vertelde dat ze best mochten zeggen wat ze dachten en Jannetje het "effe dimme" door de Kamer liet schallen, wat onfatsoen acceptabel maakte. "De Nederlandse regeringen hebben dit monster zelf gecreëerd." Uiteraard werp je iedere vorm van verantwoordelijkheid weer verre van je.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2014 - 15:21

Geert? Geert wie?

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser20 jul. 2014 - 15:21

Sorry Geert. Met al dat nieuws op TV, zijn we bijna Geert vergeten.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2014 - 15:21

Ik kies voor politiek principe, dus PVV. Als dat politiek isolement betekent, dan is dat jammer. Meer niet, want politieke invloed PVV verdwijnt toch niet.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 jul. 2014 - 15:21

In principe kiezers binnenhalen met een populair standpunt, en uit principe dat standpunt een uur na sluiting van de stembussen bij het grof vuil zetten.