Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Geert Mak waarschuwt voor gevaar PVV bij herdenking Februaristaking

  •  
25-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geertmak
Geert Mak heeft donderdag in een toespraak bij de herdenking van de Februaristaking gewaarschuwd voor rechts-radicale partijen. “De wolf staat Forum… voor ons als een politieke partij die ernaar streeft het land te zuiveren van een bepaalde bevolkingsgroep, in de peilingen als tweede uit de bus komt”, sprak de schrijver. Onder de toehoorders van Mak bevond zich ook PVV’er Martin Bosma, ondervoorzitter van de Tweede Kamer.
Het is donderdag 80 jaar geleden dat communisten Amsterdamse arbeiders opriepen om het werk neer te leggen uit protest tegen de eerste razzia’s in Nederland. Die vonden in het weekend van 22 en 23 februari 1941 plaats. De staking breidde zich al snel uit naar andere delen van Nederland. Het was het eerste grootschalige protest in een door de nazi’s bezet land tegen de behandeling van de joden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (151)

Jansen7
Jansen71 mrt. 2021 - 9:38

In West Europa (Frankrijk) beginnen geschiedenis en maatschappijleer gevaarlijk vakken te worden. Hoe kan het dat mensen (behalve die uit de bekende hoek) dit gevaar NIET zagen aankomen?

DaanOuwens
DaanOuwens27 feb. 2021 - 13:46

@ michel Jij schrijft: Wanneer we het in Nederland over ‘antisemitisch’ hebben (zie @Atijd Geslaagt), dan wordt daar jodenhaat onder verstaan. We? Ik heb je net uitgelegd dat daar verschillend over wordt gedacht. Extreem rechts denkt slechts aan joden. Anderen hebben een iets bredere definitie. Dus jouw -we- is niet iedereen. Het doet er weinig toe wat wel of niet in de Van Dale staat. Er zijn wel meer woorden die in delen van de samenleving heel gangbaar zijn en niet in de Van Dale staan. Verder frame ik niets. Ik ga uit ga het idee dat er geen Nederland -we- is, maar talloze verschillende groepen die andere normen en waarden delen en vaak ook geheel tegenstelde opvattingen hebben. Jij zit gezien je teksten in de groep PVV/Zionisten en ik niet. Ik heb ook de beschaving om niet namens -we- te spreken. Zou jij ook eens moeten overwegen, want zoals je ziet zijn jij en ik al sowieso geen ons. Tenzij je uiteraard spreekt namens de groep PVV/Cidi.

Trees2
Trees227 feb. 2021 - 6:00

@michel dat soort dingen (semitisme, antisemitisme) moet je opzoeken in Wikipedia, of de Bijbel. Daar vind je het antwoord

michellekepen
michellekepen27 feb. 2021 - 1:05

DaanOuwens, Wanneer we het in Nederland over 'antisemitisch' hebben (zie @Atijd Geslaagt), dan wordt daar jodenhaat onder verstaan. Ik ben overigens niet de enige die die mening is toegedaan. Maar eigenlijk alle gerenommeerde bronnen, doen dat. Zoals de door mij aangehaalde Van Dale. Voor de zekerheid heb ik zelfs nog een 2e woordenboek geciteerd. Fijn voor je dat je deze algemeen* aanvaarde begrippen, anders wenst te duiden. Ik zou zeggen, veel succes bij je discussie met de makers van alle NL'se woordenboeken.... Volgens mij spoor je niet helemaal als je algemeen bekend veronderstelde begrippen als mijn 'argumentatie' probeert te framen. En daar bovendien het Cidi(!?) en de PVV(!?) aan probeert te koppelen. Maar waarschijnlijk zijn die ook allemaal bij het Nederlandse taal woordenboek-complot betrokken. Naast jouw "extreem rechts" en het "zionisme". De adressen van alle woordenboeken en makers vind je zelf wel. Laat je ons de uitslag van de discussie even weten. Of nee, laat eigenlijk ook maar.... * correctie: bijna iedereen. Want zoals gezegd, er zijn enkele ‘newspeak’/woordkaap-groepen (waar antisemitisme welig tiert) die er hun eigen definities op nahouden....

DaanOuwens
DaanOuwens26 feb. 2021 - 17:28

@ michel Jij schrijft: an·ti·se·mi·tisch = vijandig tegenover de Joden an·ti·se·miet = vijand van de Joden an·ti·se·mi·tis·me = anti-Joodse gezindheid Er is nogal weinig reden om de tekst in een woordenboek als norm te beschouwen. Dan wordt het wat lastig voor mensen om hun eigen opvatting over een onderwerp te hebben. Immers Israël claimt de Joodse staat te zijn en dat wordt kritiek op Israël al snel antisemitisme. Dus mensen die kritiek hebben op Israël en zijn beleid kiezen voor een andere invulling van het begrip antisemitisme. Namelijk een anti semitische gezindheid heeft betrekking op Semieten. En Semieten zijn naast Joden ook Palestijnen. Dat geeft mensen de mogelijkheid zowel kritiek te hebben op lui die anti Joods zijn en mensen die anti Palestijns of anti moslim zijn. Kortom mensen hebben goede redenen af te wijken van jouw woordenboek regels. Jouw argumentatie leunt overigens nogal sterk op die van het Cidi en de opvattingen van de PVV. Het is dus geen neutrale inbreng die je hebt. Je kiest nadrukkelijk positie in deze discussie, namelijk op extreem rechts en naast het zionisme. Wel mooi dat je daar zo duidelijk in bent.

Sarajlija
Sarajlija26 feb. 2021 - 17:10

Volkomen terecht dat de heer Mak dat gezegd heeft. Voor de twijfelaars onder ons. Op 19 maart 2014 heeft Wilders tegen zijn kudde gezegd: Dan gaan wij dat regelen. Transport van Marokkanen bedoelde hij. Zuivere fascisme vind ik dat.

7 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers26 feb. 2021 - 23:01

Bedoelde hij dat? Het was een racistische opmerking, maar dat was me niet bij gebleven. Kan het niet gewoon over minder immigratie hebben kunnen gaan?

Tom7
Tom727 feb. 2021 - 6:34

@Sarajlija "Transport van Marokkanen bedoelde hij. Zuivere fascisme vind ik dat." Zo is dat, daarom zal ik nooit mijn stem aan hem geven. Maar dat hij veel stemmen krijgt begrijp ik dan weer wel, er zijn teveel mensen in dit land die zich verraden voelen en dat ook vaak zijn, zowel door de politiek als de media. De Linkse Politiek en de Linkse Media mag zich dat aantrekken, ze zijn vervreemd van hun vroegere stemmers en dienen het Groot Kapitaal met verdeel en heers spelletjes, net als de heer Mak geen idee heeft wat de arbeidersklasse uit binnen en buitenland nu doormaakt. Voorbeeldje: Sprak gisteren nog met iemand van net over de 60, die haar hele werkzame leven al politie en recherche werk doet, haar collega,s van rond de 60 vallen bij bosjes aan kanker of hart en vaatziekten, in mijn sector (de Bagger)heb ik al handenvol collegas, waar ik decennia schouder aan schouder mee heb gestaan, kapotgewerkt, het pensioen niet zien halen. De bouw de havens de chauffeurs, het onderwijs, de zorg, constructiewerk, zijn zo van die beroepstakken waar je op Zestigste moet kunnen vertrekken, maar door verraad hebben we dat, en daarmee onze gezondheid, en zelfs ons leven in de vorm van het genieten van een oude dag kwijtgespeeld. Wilders sprong toen in dat gat van verraad, en stak een links vlaggetje op, uit zijn valkuil.

Sarajlija
Sarajlija27 feb. 2021 - 11:17

@ Paul Spijkers, https://www.youtube.com/watch?v=BaB75uznT8o Ik hoor hem dat zeggen en dat gaat specifiek over Marokkanen.

Sarajlija
Sarajlija27 feb. 2021 - 12:14

@ Tom, Linkse elite minachten eigen idealen. Zij zwammen liever over onhaalbare doelen dan zij aandacht schenken naar echte leven hier in Nederland. Wilders is goede politicus die vanaf dag 1 zijn verhaal simpel en begrijpend overbrengt. Dat spreekt veel mensen aan en hij heeft geen dubbele agenda. Vorige verkiezingsprogramma stond op een A4-tje en hij haalde 20 zetels. In Europa is conservatisme ook steeds groter en dat wordt zwaar onderschat. De linkse elite dendert maar door en begrijpt niet dat mensen zoals Wilders of Orban niks hoeven te doen. Windmolenparken aanleggen die voor grote geld stroom bezorgen is ook zo een voorbeeld. Zij praten liever over problemen elders in de wereld en laten bijvoorbeeld Groningen links liggen.

Stheno
Stheno27 feb. 2021 - 17:01

@Sarajlija Fijn dat je het linkje erbij zet met de volledige tekst. Soms gaan dingen een eigen leven leiden. En ik vermoed dat dat nu ook het geval is. Volgens mij was Wilders daar in functie. En als ik sommige berichten lees, zo ook die van jou, dan is Wilders blijkbaar een transportondernemer, immers: "Transport van Marokkanen bedoelde hij" zeg je. Alleen vraag ik me dan af hoe dat werkt bij de eerste 2 punten. Ten eerste: minder EU..kan volgens mij niet op transport. En t 2e punt (minder PvdA): houdt dit ook in dat PvdA-ers ook op de trein naar t oosten gezet zouden moeten worden? En waarom is het dan minder erg om PvdA-ers op transport te zetten dan Marokkanen? Het bevreemdt mij dat hier dan geen enkele ophef over is, wat ook al ruim meer dan genoeg zou moeten zijn voor heel veel artikelen, zeker op deze site. Of zou t toch meer in de lijn liggen van zijn echte beroep: parlementarier..en probeert hij dingen te regelen via zijn werk in het parlement. Net zoals Klaver van GroenLinks meer windmolens en zonnepanelen wil 'regelen' en de huidige energiecentrales wil afbreken. Of moet ik hier toch iets radicaals achter zoeken?

Sarajlija
Sarajlija28 feb. 2021 - 10:25

@ Stheno, Iedereen weet waarover Wilders heeft. Hij is kristalhelder. Klaver is kleine bier voor Wilders.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 mrt. 2021 - 2:00

@Sarajlija Het zou best kunnen dat mijn vermoeden niet juist is hoor. Dat het om minder immigratie en dus over minder Marokkanen gaat. Immers, immigratie is iets dat men kan verminderen en kan opvoeren. Vandaar Marokkanen in Nederland. En er waren problemen met integratie. Een soort apartheid en achter blijven en het uitblijven van open paden voor gelijke participatie en success. Wilders ging altijd belachelijk tekeer over massa immigratie stoppen. Dus de immigratie betekenis lijkt te passen. Maar het kan best zijn dat hij afvoeren bedoelde. Mischien zijn daar aanwijzingen en teksten voor die ik niet ken. Alleen, het blijkt niet uit dat filmpje.

De Baas
De Baas26 feb. 2021 - 16:10

De term Semieten wordt gebruikt voor Arameeërs, Akkadiërs, Feniciërs, Hebreeën en Arabieren. Antisemieten zijn dus mensen die tegen Arameeërs, Akkadiërs, Feniciërs, Hebreeën èn dus ook tegen Arabieren zouden moeten zijn.

De Baas
De Baas26 feb. 2021 - 16:07

@sonic, idd Gratis moet de enige pooier blijven ????????????????????????????

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 feb. 2021 - 16:01

@Norsemen "Anti moslim, anti jood, anti homo. Het is hetzelfde. U vergeet anti-christen.

harmmeijer
harmmeijer26 feb. 2021 - 15:29

Vele reacties lezende wordt het duidelijk dat de verschrikkingen van WOII bezig zijn te vervagen bij de aanhang van rechts en extreem rechts. Verder is ‘Bosma is toch zo’n geweldige en aardige politicus’. NOT.

3 Reacties
MG1968
MG196826 feb. 2021 - 16:23

Veel reacties lezende staat nogal wat van rechts en met name extreem rechts helemaal niet principieel afkeurend t.o.v. het gedachtegoed dat heeft geleid tot de verschrikkingen van WOII. Ze vinden alleen dat de verkeerde groep slachtoffer is geworden.

MG1968
MG196826 feb. 2021 - 16:27

Het gedachtegoed mag dan ook niet benoemd worden. Want als dat gedachtegoed al niet de basis is van eigen inzichten.. dan hebben ze er in elk geval geen moeite mee".

MG1968
MG196826 feb. 2021 - 16:30

"Ze vinden alleen dat de verkeerde groep slachtoffer is geworden." En willen dan ook alleen de slachtoffers herdenken en noemt alle andere bespiegelingen 'er niet bij thuis horen'.

jantje
jantje26 feb. 2021 - 14:55

Ik vond het een hele goede plek en tijd om er aandacht aan te geven.. Ik denk dat al de stakers van toen het ook zo zouden ervaren. Die fascisme van toen was toch de aanleiding voor de staking..

4 Reacties
o u wisbaar
o u wisbaar26 feb. 2021 - 18:47

Fascisme was niet de aanleiding, het weghalen van Joodse arbeidskrachten, dat was de aanleiding.

Paul250371
Paul25037126 feb. 2021 - 21:42

het weghalen van Joodse arbeidskrachten, dat was de aanleiding. Dat is een onderdeel van wat fascisme behelst. Dus dat is natuurlijk wel de aanleiding.

The Apple
The Apple27 feb. 2021 - 2:14

o u wisbaar is blijkbaar van mening dat de analogie bestaat in het "weghalen" van islamitische arbeidskrachten en verzet zich tegen de opvatting dat dat -in beide gevallen- op fascisme zou berusten.

Zandb
Zandb27 feb. 2021 - 7:30

wisbaar Dat ziet u verkeerd. Dat die joodse arbeiders weggevoerd werden was een daad die direct voortvloeide uit het feit dat (en was er een bewijs van dat) het regime fascistisch was.

Visionair NL
Visionair NL26 feb. 2021 - 14:52

Waarom worden islam-aanhangers niet langs dezelfde meetlat gelegd als PVV-aanhangers?

10 Reacties
De Baas
De Baas26 feb. 2021 - 15:46

Hahaha ????????????????????????????

MaxMax2
MaxMax226 feb. 2021 - 15:58

Nee, want die zijn zielig.

Norsemen
Norsemen26 feb. 2021 - 17:38

Jouw opmerking is precies wat er fout is aan de PVV.

Tom Meijer
Tom Meijer26 feb. 2021 - 19:42

Hoe bedoel je??

Paul250371
Paul25037126 feb. 2021 - 21:45

Waarom werden de Jodenaanhangers niet langs dezelfde meetlat gelegd als de nazisympathisanten?

Sonic2
Sonic226 feb. 2021 - 22:05

Omdat ze niet te vergelijken zijn. PVV aanhangers zijn volledig fout. Je hebt zeer goede moslims. Dus het is al niet te vergelijken. En bovendien is het een domme tegenstelling. Het idee van achterlijk radicaal rechts is het volgende. Ik ben anti communistisch en ik ben anti klimaat maatregelen. Ook ben ik tegen immigratie en tegen de EU. En voor een referendum. Dan moet ik wel bij Wilders en Baudet uitkomen en dan staan ik aan de goede kant van de geschiedenis. Terwijl er een gemene deler is. Communisme is fout, maar PVV en FvD aanhangen is ook fout. Te duur klimaatbeleid is fout. En de radicale islam is ook fout. Voor de rest is het ook niet echt een tegenstelling. Je punt is waarschijnlijk dat links hypocriet en selectief is. Een objectief oordeel over Kaag en Klaver ben ik op (ultra) rechts nog niet tegen gekomen. Over de negatieve kanten van het christendom hoor ik (ultra) rechts nooit. Als ik voor vrouwen rechten en homo rechten ben dan kunt u ook zelf nadenken. Dan weet u op islam en moslim gebied hoe ik er over denk. En ik weiger in al die domme frames van ultra rechts te figureren. Jullie weten best hoe links over verschillende dingen denkt. En je kunt best bedenken dat als links tegen een zeer conservatieve geestelijke is dat het ook voor een imam geldt. Maar liever spelen jullie spelletjes.

Zandb
Zandb27 feb. 2021 - 7:35

Visionair We leggen ze langs dezelfde meetlat en zien dan dat er in Nederland bijvoorbeeld ook een islampartij - als de SGP - bestaat. Tja. Maar omdat die te klein zijn om werkelijk invloed uit te oefenen, sluiten we devoot de ogen daarvoor. Verder is er wel een heel groot verschil tussen "islam-aanhanger" en "PVV-aanhanger". Wanneer u dat zelf niet kunt of wilt bedenken, leg ik u dat graag uit

Le Chat Botté
Le Chat Botté27 feb. 2021 - 8:58

@visionair Omdat islamieten een heterogene groep vormen en dus niet allemaal dezelfde filosofie aanhangen. Fascistische overtuigingen komen dus voor bij een deelverzameling van de groep islamieten, net zoals fascistische overtuigingen voortkomen bij een deelverzameling van christenen.

MaxMax2
MaxMax227 feb. 2021 - 17:01

@Le Chat 'Fascistische overtuigingen komen dus voor bij een deelverzameling van de groep islamieten' Dat valt wel mee hoor: 'Onderzoek Denk-kiezers: 9 op de 10 voor verbod op spotprenten profeet Mohammed' https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13859/artikel/2370382-onderzoek-denk-kiezers-9-op-de-10-voor-verbod-op-spotprenten-profeet-mohammed

Visionair NL
Visionair NL27 feb. 2021 - 21:53

@Sonic "PVV aanhangers zijn volledig fout. " Waarom vormen volgens je islam-aanhangers wel een heterogene groep, en PVV-aanhangers niet? In feite blijkt uit onderzoek keer op keer dat PVV-aanhangers veel heterogener zijn dan islamieten.

Fredje3
Fredje326 feb. 2021 - 14:30

Als we toch al politiek gaan bedrijven... Waarom herdenken we een staking die is georganiseerd door mensen die een ideologie aanhangen die het grootste aantal slachtoffers op haar geweten heeft in de moderne tijd? Misschien dat de vergelijking dan wel niet helemaal eerlijk is, Russische/Chineze communisten tegenover Nederlandse, maar vergelijkingen die niet helemaal eerlijk zijn, daar zijn we hier bij Joop.nl toch helemaal gek op?

MaxMax2
MaxMax226 feb. 2021 - 14:20

@Michel Ze houden zich bewust van de domme.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen26 feb. 2021 - 14:16

Tja, dan luister je naar die prachtige voordracht van Geert Mak en besef je tegelijkertijd dat er aan de randen van de EU vluchtelingen verzuipen en in concentratiekampen worden opgesloten. Daar kan niet alleen de PVV verantwoordelijk voor worden gehouden, dat is ons aller verantwoordelijkheid. Toch maar weer eens een staking organiseren?

2 Reacties
vdbemt
vdbemt28 feb. 2021 - 13:16

".....dat er aan de randen van de EU vluchtelingen verzuipen en in concentratiekampen worden opgesloten. Daar kan niet alleen de PVV verantwoordelijk voor worden gehouden, dat is ons aller verantwoordelijkheid." En die "aller verantwoordelijkheid" zou door kabinet Rutte vormgegeven moeten worden. door, samen met de andere westerse Europese landen, immigranten hier op te vangen. Maar dat wil de VVD niet, omdat de PVV dat niet wil. Zou de VVD dat wel doen, dan stijgt de PVV nog meer in de peiling. Kortom: dus toch wel een flinke verantwoordelijkheid van de PVV

Visionair NL
Visionair NL2 mrt. 2021 - 0:55

En de enige manier om vluchtelingen te helpen is ze met miljoenen tegelijk per jumbojet binnen te vliegen? Wat een ideeënarmoede weer.

snieanders
snieanders26 feb. 2021 - 13:31

Totaal ongepast en misplaatst om tijdens een zo belangrijke herdenking je eigen politiek te bedrijven. Lekker makkelijk scoren.

10 Reacties
Wilma3
Wilma326 feb. 2021 - 13:55

Hoezo? Wel vroeger herdenken en net doen alsof er nu geen gevaren dreigen? Wat heeft herdenken dan voor zin? Het gaat nu alleen niet om de Joden maar om de Moslims. Of zijn de Moslims minder waard dan de Joden? Net zoals bij 4 mei wordt gezegd: 'dit mag nooit meer gebeuren!' En wat gebeurt er dan met de Oeigoeren. Waarom 4 mei herdenken als we onze ogen sluiten voor wat er nu gebeurd?

Mark Huysman
Mark Huysman26 feb. 2021 - 13:59

[Totaal ongepast en misplaatst om tijdens een zo belangrijke herdenking je eigen politiek te bedrijven] Wou je beweren dat antifascistische strijd niet politiek is?

Zandb
Zandb26 feb. 2021 - 14:00

Als het nou echt zo en niet anders is, wie z'n 'politiek bedrijven' we dan, met zo'n herdenking? Ik bedoel, daar is toch niet onderuit te komen dat de een of ander degene die het woord voert op zo'n herdenking van 'politiek bedrijven' beticht? Wat is er nu makkelijk scoren, wanneer iedereen over je heen kan vallen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 feb. 2021 - 14:55

Snie neemt aanstoot aan kritiek op facisme. Dat noemt hij al 'kritiek op politieke tegenstanders'. Door het zo te benoemen zet hij het neer als 'gewoon een andere mening' Totaal ongepost en misplaatst.

De Baas
De Baas26 feb. 2021 - 15:48

Wel herdenken maar niet herinneren , bevechten en benoemen als we het zien. Waarom dan überhaupt herdenken ????????????????????????????????

MG1968
MG196826 feb. 2021 - 16:44

Totaal ongepast en misplaatst om tijdens een zo belangrijke herdenking het benoemen van het gedachtegoed dat deze herdenking noodzakelijk maakte typeren als eigen politiek bedrijven. Wat zegt dat over jou? Dat je de slachtoffers betreurt maar achter dat gedachtegoed staat?

Norsemen
Norsemen26 feb. 2021 - 17:44

Waarschuwen tegen racisme en facisme tijdens een WO II is ongepast en misplaatst?

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 feb. 2021 - 23:03

Het is DEZELFDE politiek. De herdenking heeft ALTIJD al met antifascisme te maken gehad. Sinds de strijd tegen het fascisme die de doden veroorzaakten.

vdbemt
vdbemt28 feb. 2021 - 13:22

Mak doet niet anders dan duiden, waarover de herdenking gaat, nu weer in toenemende mate plaatsvindt. Zelfs in de politiek, m.n. de PVV en FvD. Dan is het niet Mak die het politiek maakt. Maar het zijn (vooral) de PVV en FvD die het politiek maken. Als je dat, waarover het gaat, niet mag zeggen op een herdenking waarover het gaat, maar diegenen die doen waarover het gaat, in bescherming gaat nemen, dan ben je goed op de verkeerde weg.

snieanders
snieanders3 mrt. 2021 - 11:51

Benoemen van fascisme is niet het probleem, uiteraard moet je daar bij stil staan en blijven staan. Ik heb het over de verwijzing naar o.a. de 2e partij, dat is politiek bedrijven en hoort daar niet thuis!.

Rutger Groot
Rutger Groot26 feb. 2021 - 13:24

Dank Geert Mak dat je de herdenking voor je eigen politieke agenda gebruikt, jammer dat een schrijver van bekroonde boeken toch zo'n eenzijdige blik heeft. De ondervoorzitter van de 2e Kamer bleef er heel profesioneel onder. Als reactie hierop 'uit de joodse hoek' een goede colum van Soesan - aanrader! https://www.joods.nl/2021/02/nooit-meer-een-nieuwe-column-van-simon-soesan/

12 Reacties
Wilma3
Wilma326 feb. 2021 - 13:57

Dank Geert Mak dat je aangaf dat er nu ook gevaren dreigen en dat we niet net moeten doen of het nu niet kan gebeuren. Wat heeft herdenken anders voor zin? Het verleden kun je niet veranderen de toekomst wel. Door ogen te openen kunnen we voorkomen dat we ooit weer in een situatie belanden als in 40-45. Het maakt mij daarbij niet uit of het dan om joden gaat of om moslims. Niemand mag zo worden behandeld!

Mark Huysman
Mark Huysman26 feb. 2021 - 14:01

[Dank Geert Mak dat je de herdenking voor je eigen politieke agenda gebruikt,] De februaristakers hadden dezelfde politieke agenda als Mak: stoppen van fascistische, racistische politieke praktijk en ideologie.

Zandb
Zandb26 feb. 2021 - 14:07

Ritger Doe niet zo sneu. Ieder die daar een verhaal houdt kan er van 'beschuldigd worden' zo'n staking voor zijn politieke (of een andere) agenda ter houden. En waarom zou de ondervoorzitter van de 2e Kamer er 'professioneel' onder blijven? Waarom zou zijn bewust gekozen houding dan niet ingegeven zijn door politiek gewin? Ieder zijn mening over dit soort herdenkingen, maar je ontkomt niet aan de een of andere stellingname met als gevolg dat er mensen zijn die er anders over denken. Zouden er mensen zijn, die achterom kijkend zich niet voor willen stellen, dat andere bevolkingsgroepen dit kan overkomen, laat ze hun gang gaan. Maar daar ben ik het dan weer niet mee eens. Erger nog; dat vind ik te dom voor woorden.

MaxMax2
MaxMax226 feb. 2021 - 14:18

@Mark Is de strijd tegen de politieke Islam racisme?

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 feb. 2021 - 15:00

Hmm: 'uit de Joodse hoek' moet zijn: uit de mond van een rechtse rakker (die waarschijnlijk Joods is) die veel moetie heeft met het zien van parallellen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 feb. 2021 - 15:35

Wat een slechte column, ongelofelijk, die gast zou eens een krant moeten openslaan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 feb. 2021 - 17:20

@Max opeens dat woordje 'politieke' erin fietsen in ieder geval wel. Beetje hetzelfde als 'criminele' vergeten als je een spreekkoor aan het organiseren bent.

Sonic2
Sonic226 feb. 2021 - 21:55

@MaxMax Dit moet ik even specifiek maken. Als het uit de PVV of FvD hoek is kritiek op de islam inderdaad een vorm van racisme. Wilders wilt geen islam in Nederland en dat betekent of geen moslims of ze moeten afvallig worden. Baudet wil inzetten op remigratie. Vrij links bijvoorbeeld zijn geen racisten. En voor de rest moeten nationalisten eens eerlijk zijn. Een Koran verbod is een islam verbod en dat is een moslim verbod. Als je een heilig boek verbiedt dan verbied je een godsdienst en je verbiedt indirect mensen hier te zijn. Wanneer wordt het mensen zoals u nu eens duidelijk dat je als je anti islam, pro joden, pro vrouwen en homo rechten gedachtengoed hebt dat je niets bij Wilders of Baudet te zoeken hebt? Dat je er flink afstand voor moet doen. En dat je alles moet doen om het ultra rechtse partijkartel om ver te werpen. Zodat er iets nieuws voor terug moet komen. Als je mij niet gelooft. Roderick Velo( die is echt niet links) vond dat Baudet en Wilders een rechts kabinet blokkeert. Ik heb het al vaker gezegd. Als je echt normaal rechts bent dan heb je een gruwelijke hekel aan Wilders en Baudet. Echte rechtse mensen strijden zij aan zij hier met Mark Huysman, Paul, DaanOuwens, Han en ook mij. Die hebben namelijk nog meer belang aan een geïmplodeerde PVV of FvD als dat links dat heeft. . Maar dat is kennelijk voor vele ook hier heel moeilijk. Want dan moet je je grote ongelijk toegeven. Moet je erkennen dat alle "extreemlinkse" types hier helemaal 100 procent gelijk hadden.

Sachs
Sachs26 feb. 2021 - 23:11

[‘uit de joodse hoek’] Soesan spreekt voor zichzelf. In Joodse kring geldt hij als nobody. [.. die veel moeite heeft met het zien van parallellen.] Voor Soesan is de ene bezetting de andere niet – een gangbare opvatting in zionistische kringen. Maar er is niets Joods aan, laat dat duidelijk zijn.

Zandb
Zandb27 feb. 2021 - 7:39

Max Niet als je dezelfde strijd voert tegen elk geloof dat zich politiek manifesteert.

MaxMax2
MaxMax228 feb. 2021 - 11:28

@Stockkcik 'opeens dat woordje ‘politieke’ erin fietsen in ieder geval wel.' Is de strijd tegen een ideologie die letterlijk en figuurlijk fascisme dus racisme?

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 feb. 2021 - 14:27

@Max Wow Mak heeft het over de gevaren van facisme. Dat bouw jij om om dan een aanhoudende strijd tegen de politieke islam op te veoren, met de vraag of dat racistisch is. Ja, Max, wat jij hier aan het doen bent is wat mij betreft racisme. Er wordt een probleem aaangekaart (facisme), en de kern van dat probleem is niet de islam.

Biokat
Biokat26 feb. 2021 - 13:20

Ik gok zomaar dat we over tien jaar nog steeds de PVV aan het vergelijken zijn met Nazi's en dat dat hier op de Joop steeds weer dezelfde uitgekauwde reacties oproept. De kans dat onder bewind van Geert W. de treinen weer rijden naar het oosten lijkt me wat minder vanzelfsprekend.

4 Reacties
Wilma3
Wilma326 feb. 2021 - 14:01

Geert W. is ook iemand die een bevolkingsgroep uitsluit en mensen met valse argumenten en overdrijving van alles aanpraat. Daarvoor waarschuwen is zeker op zijn plaats.

Zandb
Zandb26 feb. 2021 - 14:15

Biokat Voor wat het waard is: Ik kan me zoiets niet voorstellen en ik zou me zoiets ook 'toen' niet voor hebben kunnen stellen, dat er ooit treinen met joden op weg zouden rijden naar vernietigingskampen. Maar die treinen kwamen er desondanks. Verder kun je andere manieren ook heel verkeerd zijn. Dat hebben het Russische en Chinese communisme bv wel duidelijk gemaakt. En volgens Wilders is wat er in de koran staat nog erger dan wat in Mein Kampf staat. Daar moeten we ons dan, koste wat het lost, tegen 'verdedigen' en daarbij heiligt het doel de middelen, in die zin, dat de PVV bereid is de vrijheid voor een bepaalde bevolkingsgroep te beperken.

Richard Engels
Richard Engels26 feb. 2021 - 14:22

Dan moet je voor de grap eens het verkiezingsprogramma van de PVV lezen. Als het aan de PVV ligt worden burgerrechten voor islamiteiten in nederland ingetrokken en als tweederangs burgers behandeld. Terugkeer naar land van herkomst (we hebben het over nederlanders, maar de PVV bedoelt natuurlijk landen in het midden-oosten) is doel van het beleid. Als het aan de PVV ligt is de toeslagen-affaire geen probleem, maar slechts het begin.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 feb. 2021 - 15:22

'de treinen weer rijden naar het oosten lijkt me wat minder vanzelfsprekend' Naar het zuiden is het dit keer,

michellekepen
michellekepen26 feb. 2021 - 13:01

@Michiel van Reenen, @Karingin, Als jullie het woordenboek er even bij pakken, Van Dale: an·ti·se·mi·tisch = vijandig tegenover de Joden an·ti·se·miet = vijand van de Joden an·ti·se·mi·tis·me = anti-Joodse gezindheid Woordenboek.org: antisemitisch = anti-Joods, tegen het Joodse volk antisemiet = iemand die tegen Joden is. Synoniem: Jodenhater antisemitisme = haat tegen Joden in het algemeen Opvallend dat er desondanks een groep mensen bestaat, die deze algemeen aanvaarde begrippen probeert te herdefiniëren. Doet denken aan 'newspeak'! Een vorm woord-kaping. Nog opvallender wordt het als je kijkt naar wat deze mensen gemeen hebben. En de 'bronnen' waar ze hun eigen 'wijsheid' vandaan halen. (en dat allemaal om hier zogenaamd aan te kunnen tonen, dat de PVV antisemitische zou zijn) Hint: binnen deze 'newspeak'/woordkaap-groepen, tiert het antisemitisme (althans, wat algemeen aanvaard met deze term bedoeld wordt) welig...

Thuiszitter
Thuiszitter26 feb. 2021 - 12:35

Wilders was er niet mee eens : zijn twitter: Wat een smerige vuile leugen over de PVV van Geert Mak en hoe vals kan je zijn om dit soort bagger uit te spreken terwijl @Martinbosma_pvv namens de Tweede Kamer respectvol aanwezig is bij de herdenking van de Februaristaking. Denk dat de moslims in het land het in ieder geval geen leugen vinden.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt26 feb. 2021 - 13:21

"Wat een smerige vuile leugen over de PVV van Geert Mak en hoe vals kan je zijn om dit soort bagger uit te spreken terwijl @Martinbosma_pvv namens de Tweede Kamer respectvol aanwezig is bij de herdenking van de Februaristaking." Je kunt je dan afvragen wie er een leugenachtige houding vertoont. De PVV met Bosma (hypocriet; als er 1 een racist is, is het Bosma wel) of Geert Mak. Ik heb het antwoord al gegeven.

Wilma3
Wilma326 feb. 2021 - 13:59

Ja omdat het om het joodse volk ging. De uitspraak 'alle moslims het land uit' was natuurlijk niet erg.

Thuiszitter
Thuiszitter26 feb. 2021 - 14:12

vd Bemt dat moge duidelijk zijn wie er een leugen vertoont. Han vd Horst haalt het nogeens duidelijk aan.

Bert de Vries
Bert de Vries26 feb. 2021 - 12:23

Wie beweert dat Mak de vergelijking niet mag maken omdat de PVV niet van zins is om concentratiekampen en gaskamers te bouwen, is van Lotje getikt. Fascisme ken vele vormen, waarvan de Nazistische er één is. Wees zorgvuldig en vind of maak een behoorlijke definitie van fascisme en zie dan, in welke mate de PVV daaraan beantwoordt. En zie dan ook eens, in welke mate de VVD daaraan beantwoordt. Gewoon bij wijze van exercitie. Neem mee de 'veroordeling' van toenmalig staatssecretaris Rutte voor rascisme of de hartekreet van toenmalig premier Rutte richting allochtonen, 'pleur lekker op'. Mogelijk maken definitie en toetsing van fascisme meer duidelijk dan kretologie.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt26 feb. 2021 - 13:24

Dat Geert Mak de PVV noemt en niet de VVD, wil niet ook zeggen dat ook de VVD dergelijke trekken vertoont (Bente Becker). Bij de PVV en Forum, waar een zinspeling op was, is dat wel veel duidelijker.

vdbemt
vdbemt26 feb. 2021 - 13:25

.... wil niet zeggen dat niet ook de VVD dergelijke trekken....

Albert_Bakker
Albert_Bakker26 feb. 2021 - 17:12

Dat is nog eens een goed idee, een definitie van fascisme. Doe dat eens. Wat is het precies? Is het alleen een scheldwoord dat linkse broeders gebruiken tegen politieke tegenvoeters. Is een geüniformeerde ambtenaar per definitie inderdaad een fascist? Ben je fascist af en opeens een communist als je in plaats van de PVV toch op het laatste moment een kruisje zet bij de SP? En ben je communist af en plots een fascist vice versa? Ben je m.a.w. fascist voor het leven of is het meer een vluchtig ding dat je op ieder moment kunt wisselen zoals je geslacht? Heeft fascisme nog wel iets te maken met fascisme of is het meer een soort invuloefening van insinuaties die afgestemd zijn op het kunnen blijven plakken bij een voldoende gelijkgestemde toehoor wanneer voldoende emotioneel geprimed? Maar een definitie dus. Dus? Dus....?

vdbemt
vdbemt28 feb. 2021 - 13:28

@Albert_Bakker. Ja. Dus? Wat wil jij hier nou mee zeggen? Omdat hier niet duidelijk gedefinieerd is wat fascisme is (terwijl we dat allemaal toch wel weten) vind jij de houding en het gedachtengoed van de PVV en FvD.......wel oké?

tempest
tempest26 feb. 2021 - 12:16

Tja, snap het punt van Mak wel, maar toch blijven vergelijkingen met dit soort historische gruweldaden zelden nuttig. Op rechts zie je dat ook: linkse partijen of de EU in verband brengen met de Sovjet-Unie en Stalin of China en Mao. Uiteraard zijn nieuwe gruwelijke dingen niet uit te sluiten en moet je daarvoor waarschuwen, maar als je dat zonder inhoudelijke punten doet werkt het niet. Sterker, je geeft alleen maar aandacht aan de extremere partijen (de reactie van Wilders werkt voor de PVV-aanhang). Dus dan is het enige voordeel is een persoonlijke voor Mak: aandacht en een duidelijke virtue signal.

3 Reacties
Zandb
Zandb26 feb. 2021 - 14:19

tempest Maar waar begint u dan te redeneren? Hoe lang heeft het nazisme er wel niet over gedaan om daar te komen, waar het uiteindelijk kwam? Hoeveel goedgelovige mensen zijn er in meegegaan, simpelweg omdat ze zich niet konden - net zoals ze zich nu niet kunnen voorstellen - voorstellen, dat het daar op uit zou draaien! En daardoor te laat tot inkeer kwamen.

tempest
tempest26 feb. 2021 - 15:17

@Zandb Je hebt zeker een punt. Maar achteraf kan iedereen de toekomst voorspellen. Ik heb het antwoord ook niet, maar kan me niet voorstellen dat er mensen tot inkeer komen door deze actie van Mak. Net als dat ik me niet kan voorstellen dat het gebrul over Stalin en Mao dat je soms op rechtse sites/kranten leest ook maar iemand zal overtuigen toch maar niet op de SP of GL te stemmen. Wat betreft rechts populistische partijen heb ik eigenlijk best wel vertrouwen in het Nederlandse politieke systeem. Zoveel mensen hebben de afgelopen 20 jaar geprobeerd een beweging op te zetten en telkens stort zo'n kaartenhuis toch weer in elkaar, meestal door intern geruzie. Extreme groepjes zijn niet makkelijk bij elkaar te houden, want mensen hebben nooit op 1 enkel punt extreme ideeën en dus ontstaat er conflict als er keuzes moeten worden gemaakt. Ook het hebben van een gezamenlijke vijand houdt extreme groepjes samen. Je moet mensen opnieuw betrekken bij de maatschappij en problemen op zien te lossen. Dat doe je niet met dit soort "waarschuwingen".

Zandb
Zandb27 feb. 2021 - 7:49

Tempest Het zou wel erg simpel zijn om van een toespraak als die van Mak, te verwachten dat dat de oplossing is. Dat mensen tot inkeer komen, alleen door zo'n toespraak. Zo'n toespraak maakt slechts onderdeel uit, van alle pogingen die er zijn om mensen in het 'goede' spoor te houden. Natuurlijk is het het meest effectief, wanneer je mensen de 'noodzaak' tot vijanddenken ontneemt. Ik geloof ten eerste niet dat zoiets mogelijk is en ten tweede vind ik dat een enge gedachte omdat je de verantwoordelijkheid van de persoon in kwestie afneemt. Je maakt iemand die zich verlaagt tot het uit willen sluiten van een andere bevolkingsgroep, tot slachtoffer. Met u stel ik mijn vertrouwen in ons politieke systeem dat gebaseerd is op een redelijke rechtsstaat. Daarbij accepteer je wel de grote kwetsbaarheid van de ware democratie. En op dit moment, ziet het er wat dat betreft, wel heel somber uit.

Leman
Leman26 feb. 2021 - 11:07

Je gunt de mensen een fijne, betrokken en geëngageerde volkspartij. De oorzaak dat er zoveel arbeiders op de PVV stemmen moet dan misschien gezocht worden in het ontbreken van een duidelijk en fatsoenlijk alternatief die er blijkbaar op links niet is.

6 Reacties
Dehnus
Dehnus26 feb. 2021 - 13:04

En als die er wel is word het zwartgemaakt door media, partijen en beinvloeders op social media. Hoe anders kan je die intense haat jegens iemand als Sylvana Simons omschrijven? Dat is echt niet alleen omdat ze een keer wat over zwarte piet zei hoor, dat word gewoon gekweekt en het komt de racisten ook nog eens goed uit.

ton14024
ton1402426 feb. 2021 - 13:44

L, Vrij vertaald: Slijm, slijm, slijm, zo doen we dat op rechts.

MaxMax2
MaxMax226 feb. 2021 - 14:21

@Dehnus 'En als die er wel is word het zwartgemaakt door media, partijen en beinvloeders op social media.' Wat is dit voor calimero gedrag? 'Hoe anders kan je die intense haat jegens iemand als Sylvana Simons omschrijven? ' Ze kraamt net zoals Thierry Baudet, veel onzin uit; en die laatste krijgt ook heel veel haat over zich heen.

Zandb
Zandb26 feb. 2021 - 14:25

Leman Een fatsoenlijk alternatief voor zulke onfatsoenlijke denkbeelden, bestaat inderdaad niet. Links kan en wil niet bieden, waar PVV en FvD geen enkel probleem in zien. Dan zal je toch echt, vanwege je foute denkbeelden, naar die PVV en FvD en kan je bij links inderdaad niet terecht.

Marinus Calamari
Marinus Calamari26 feb. 2021 - 14:40

Het probleem is dat Bruin gebral als "Moslims nemen het land over dus flikker alle moslims het land uit" sneller is uitgelegd dan de ingewikkelde echte oplossingen voor de ingewikkelde echte problemen waar (bijvoorbeeld) fatsoenlijke linkse partijen zich mee bezig houden. Dus de alternatieven zijn er wel, maar kunnen niet concurreren met het simplistische gekrijs en de one-liners van de populisten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 feb. 2021 - 15:26

'Een duidelijk en fatoenlijk alternatief voor PVV gedachtengoed'. Kun je een puntje van de sluier oplichten, waar zit je aan te denken?

Tom Meijer
Tom Meijer26 feb. 2021 - 11:02

En onwetendheid is onze grootste vijand.

1 Reactie
ton14024
ton1402426 feb. 2021 - 14:26

Doel je op jouw gebrek omtrent het verschil tussen een metafoor en een vergelijking?

Tom Meijer
Tom Meijer26 feb. 2021 - 11:01

Wolven zijn fantastische dieren. Zij zouden nooit en te nimmer met fascisme vergeleken mogen worden. Het is onwetendheid die tot zo'n vergelijking leidt.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander26 feb. 2021 - 10:20

Klip en klaar. Geert Mak is duidelijk.De PVV, het FvD, Ja 21 zijn fascistische en racistische partijen. Fascisme is niet iets wat plotseling(na wat ‘incidenten’) verschijnt maar al heel lang heel erg duidelijk is. Als je het wilt zien tenminste. Antifascistische organisaties waarschuwen wereldwijd ook historisch gezien al lange tijd tegen opkomend racisme en fascisme. Maar partijen uit het midden, Rutte voorop, met vaak ook bedenkelijke eigen-volk-eerst demonen(immigratie) keken, in het verleden en ook nu nog vaak weg. Het zou wel meevallen, de democratie die ze vaak zelf uithollen is sterk genoeg en antifascisten dat is toch ook een beetje extreem volk .Genoeg redenen om niets te doen en het gezwel voor te laten woekeren. Dezelfde processen zie je in de klimaatdiscussie: voor de bühne een beetje brandje blussen en oorzaken ongemoeid laten. In bijna alle bestuurslagen wordt extreemrechts zeer vriendelijk gedoogd en doet men alsof het om fatsoenlijke politici c.q. bestuurders gaat. Maar op een fatsoenlijke brief over bewustwording van het extreemrechts gezwel( ook hier in Friesland waar het zelfs tot in het onderwijs is doorgedrongen) krijg je op een enkele bestuurder na geen enkel antwoord of publieke reactie. Want ja, die antifascisten die zijn pas eng. Het is goed om te zien dat Comité 21 maart nu ook in de slogan het fascisme benoemt.Racisme en fascisme zijn namelijk twee vervelend met elkaar vergroeide neefjes die je geen enkele ruimte moet geven. Tenminste als je om een fatsoenlijke beschaving geeft. Wees niet bang. Kom in verzet.

7 Reacties
Cave Canem
Cave Canem26 feb. 2021 - 11:36

Ik raad je aan eens (een van) de boeken “ Der Faschismus in seiner Epoche” en “Die faschistischen Bewegungen” van Ernst Nolte te lezen. Misschien dat het je kan helpen in je pogingen om wat voorzichtiger en vooral doordachter om te gaan met verschijnselen en groeperingen onmiddellijk als fascistisch te typeren. Verdiep je bijvoorbeeld om te beginnen eens in het onstaan van het fascisme omstreeks 1920 in Italië. Lang niet alles wat reactionair en verwerpelijk is kun je meteen fascistisch noemen.

o u wisbaar
o u wisbaar26 feb. 2021 - 12:49

"De PVV, het FvD, Ja 21 zijn fascistische en racistische partijen" Wat een onzin, als het racistische partijen zouden zijn had de rechter ze al verboden. Ja21 is net nieuw, hebben nog niets fout kunnen doen, dus schop die maar meteen in dezelfde hoek. En dan durf jij te zeggen dat deze partijen bevolkingsgroepen wegzetten?

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander26 feb. 2021 - 13:16

@Cave Canem e@ O u wisbaar, Oh, we gaan weer anoniem definitie kluiven. De ander moet weer boeken lezen. En vooral niet over de inhoud van het geschrevene hierboven hebben. Kennelijk hebben jullie je goed verdiept in of zijn verdwaast door ( de tactiek van) Baudet en Wilders. "Ach ja, Neurenberg das war einmal! "Neuhh.... dat zijn geen fascisten hoor. Ja (21) Annabel doet geen vlieg kwaad. Verdiep je eens in de al heel oude antifascistische strijd. Racisme en fascisme begint net al seen gezwel nooit met een hoofdletter behalve aan het begin van een zin. "Lang niet alles wat reactionair en verwerpelijk is kun je meteen fascistisch noemen. " Hoezo alles? Hoe lees jij/jullie (je boeken)?

MaxMax2
MaxMax226 feb. 2021 - 14:26

@Sjoerd Wat een zwaktebod haha

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 feb. 2021 - 15:33

@cave Wat is je punt: dat niet alles wat stinkt facisme is? Eens Het gaat er natuurlijk om dat we politieke partijen in ons bestel hebben die niet iedere Nederlander als gelijkwaardig zien. Dat is het probleem. Dat er dan geprobeerd wordt parallellen met het verleden te vinden om te zien waar dat toe kan leiden is logisch, dat die parallellen in de tweede wereldoorlog gevonden worden ook, het enige waar dan de 'deskundigen' over gaan praten is of je dit nou facisme mag noemen of dat er een andere term voor moet worden gebruikt. Welke term stel jij voor?

o u wisbaar
o u wisbaar26 feb. 2021 - 15:35

@Sjoerd Bonnema Ik weet het, je hebt gelijk, alles links van het CDA is tenslotte fascistisch en racistisch

Cave Canem
Cave Canem26 feb. 2021 - 15:37

Wederom kom je opnieuw met geen enkele onderbouwing maar zoek je je toevlucht tot door randgroeperingen gebezigde fraseologie

harmmeijer
harmmeijer26 feb. 2021 - 10:05

“Nee we hebben niet meer te maken met het fascisme van de vorige eeuw, maar wel met de 21e eeuwse varianten van hetzelfde fenomeen.” De propaganda zoals die door Wilders en Baudet worden gebezigd: bijvoorbeeld het constant blèren van onwaarheden. “Propaganda veranderde het Duitse volk in nazi’s” https://historianet.nl/oorlog/tweede-wereldoorlog/propaganda-veranderde-het-duitse-volk-in-nazi-s

Geert Hofstee
Geert Hofstee26 feb. 2021 - 9:41

De dreiging die Nederlandse Joden trof die aanleiding gaf tot de de Februaristaking kent geen enkele aanleiding in de hedendaagse PVV. Integendeel is deze partij juist zeer gekant tegen de reële hedendaagse antisemitische dreiging. Er is meer aanleiding, als het over antisemitisme gaat, om dan voor GroenLinks, Denk, en Bij1 te waarschuwen. Het is daarbij ook nog eens zo dat het zeer onfris is dat Geert Mak hier duidelijk uit politiek opportunisme over de ruggen van de toenmalige Joods Nederlandse slachtoffers probeert te scoren.

17 Reacties
Libertain
Libertain26 feb. 2021 - 10:34

@Geert, hoef je niet zo vurig de rabiaat xenofobe partij PVV te blijven verdedigen. Maak je weer gewoon melding van je eigen tunnelvisie, moet je in verband hiermee erop gewezen worden dat in de betrokken periode zijn er ook gelijk miljoenen Roma's, Serviërs, Oekraïners, Russen vermoord. Het verschil met je positie is dat Geert Mak terecht een brede visie op deze problematiek levert, dus niet enkel op een punt ervan gericht, en terecht erop wijst dat dit zelfde gevaar heden ten dage weer helemaal relevant is ten opzichte van de minderheden.

Norsemen
Norsemen26 feb. 2021 - 11:07

Hofstee laat hier toch zien dat hij eigenlijk wilsonbekwaam is. Alleen de allergrootste idioten kramen dit soort onzin uit.

Mark Huysman
Mark Huysman26 feb. 2021 - 11:10

[Er is meer aanleiding, als het over antisemitisme gaat, om dan voor GroenLinks, Denk, en Bij1 te waarschuwen.] Als je zoiets beweert dan is het natuurlijk wel handig als je het ook onderbouwt. Antisemitisme is immers een ernstige beschuldiging. Ik ben m.n. wel geïnteresseerd waaruit het antisemitisme van GroenLinks en Bij1 zou bestaan.

JaapBo
JaapBo26 feb. 2021 - 11:10

@Geert: Walgelijk om linkse partijen die tegen Israëls apartheidsregime zijn te beschuldigen van antisemitisme. Dat slaat nergens op. Daarnaast hebben PVV en FvD wel degelijk overeenkomsten met de nazi's. Zowel de nazi's als PVV en FvD reageren hun onvrede af door een onschuldige minderheid de schuld te geven. De nazi's begingen daardoor vreselijke misdaden. De PVV en FvD krijgen daar hopelijk niet de kans voor. Misschien zouden ze minder ver gaan, maar etnische zuivering is voor deze partijen zeker denkbaar.

Geert Hofstee
Geert Hofstee26 feb. 2021 - 11:13

@Libertain Je mag de PVV van mij vanwege haar anti-islamitische overtuiging best als xenofoob kwalificeren hoor. Het klopt alleen m.i. niet en daarom stel ik er wat tegenover. Feit is dat een anti-islamitische overtuiging wat anders is dan een die tegen moslims is. Zie het als de vooral in verleden anti-kerkelijke overtuiging van diverse progressieve linkse partijen die ook niet tegen christenen was gericht maar zeer kritisch tegen de religie zelf. Er is een verschil tussen religiekritiek en een afkeer van belijders van betreffende religie. Of zou je soms bij nader inzien de linkse strijd tegen de christelijke kerk net als die van de PVV tegen de islam als kwalijk willen kwalificeren? Of vond je dat altijd al vergelijkbaar kwalijk? Dat mag je de PVV dan aanrekenen zoals de progressieve partijen. Maar antisemitisch is zij al helemaal niet. Geen enkel programmapunt wat zoiets bevat of kopstuk die zich er schuldig aan maakt. Daar zijn aantoonbaar links politiek georiënteerde partij als GroenLinks ,net als Denk, en Bij1 wel mee besmet en het wordt ook door ervaringen van veel Joodse Nederlanders bevestigd.

Zandb
Zandb26 feb. 2021 - 12:07

Geert Als het antisemitisme gaat.... Maar daar gaat het toch helemaal niet om. Antisemitisme is niet meer dan een van de vreselijke vormen van discriminerend/racistisch denken en alleen de Februaristaking herdenken om die speciale vorm van discriminatie/racisme, alsof er nu geen PVV en FvD zijn, een bepaalde bevolkingsgroep willen uitsluiten, dat is wel erg dom. En hoeveel kritiek er mogelijk is op m.n. dan Bij1 en GL (Bij Denk ben ik 'voorzichtig'), die willen geen bevolkingsgroep uitsluiten. Altijd geslaagt Wat een nonsens; elke partij kan antisemitisch zijn, alleen zijn Bij1 en GL dat gewoonweg niet. (Wat Denk betreft is dat wat lastiger te bepalen.)

vdbemt
vdbemt26 feb. 2021 - 13:02

Net als Libertain, vraag ik me af hoe je zo vurig de rabiaat xenofobe partij PVV kunt blijven verdedigen. Het gaat niet uitsluitend en alleen om anti-semitisme. Het gaat om hetzelfde denken, waarmee bevolkingsgroepen met een, voor de denker, onwelgevallig karakter of onwelgevallige afkomst discrimineert. En dat doet Wilders. Dat doet Baudet, Dat doet Martin Bosma. Ook al was deze bij deze herdenking aanwezig. Over dit laatste maakt men zich bij Goedemorgen Nederland dan druk. Zoiets zeg je toch niet, Geert Mak, als de PVV op de herdenking vertegenwoordigd is. Het feit dat zij, en jij, het nodig vinden de PVV te verdedigen, en niet het thema van de herdenking (dit nooit meer), toont de keiharde waarheid van wat Mak zegt aan. Jij, en niet Geert Mak, gaat volledig voorbij aan het drama van de toenamlige Joods Nederlandse slachtoffers. Geert Mak benoemt waar het om gaat, op precies de plek waar het erover gaat. Heel goed, Geert Mak.

vdbemt
vdbemt26 feb. 2021 - 13:04

Dan nog even voor de duidelijkheid: het gaat niet alleen om anti-semitisme. Het gaat om elke vorm van racisme/fascisme.

vdbemt
vdbemt26 feb. 2021 - 13:08

"Er is meer aanleiding, als het over antisemitisme gaat, om dan voor GroenLinks, Denk, en Bij1 te waarschuwen." Dat kun je ongetwijfeld toelichten met keiharde voorbeelden en/of citaten.

ton14024
ton1402426 feb. 2021 - 13:31

Laat me niet lachen. ´´duidelijk uit politiek opportunisme´´ Doel je op de Europese verkiezingen? Die zijn over meer dan 3 jaar.

Geert Hofstee
Geert Hofstee26 feb. 2021 - 13:58

@JaapBo Het gaat om uit onderzoek op basis van een groot onderzoek gebleken ernstige ervaringen van antisemitisme tegenover Nederlandse joden en Europese joden in nog elf andere landen over vijf jaar. Waarom zou Israël daar, als dat al de aanleiding in een enkel geval zou zijn, een aanleiding toe vormen? En dan nog: Is er ook een excuus of zelfs maar een aanleiding om hier in Europa al generaties wonende moslims met b.v. een Marokkaanse of Turkse achtergrond agressief te confronteren vanwege handelen van islamitische landen als Saudi-Arabiê, Iran, Soedan, etc? Uit het onderzoek blijkt (Ik beperk mij hier tot Nederland en het gemiddelde van de onderzochte 12 landen: "Perceptions of the perpetrator(s) in the most serious antisemitic incident of harassment in the 5 years before the survey, by EU Member State (%)" "Someone with a Muslim extremist view" 35 (NL) 30 (12 country average) "Someone with a left- wing political view" 18 (NL) 21 (12 country average) "Someone with a right- wing political view" 6 (NL) 13 (12 country average) Bron pagina 54 table 6: https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/fra-2018-experiences-and-perceptions-of-antisemitism-survey_en.pdf @Zandb Als Mak het zou gaan tijdens de Februaristaking te waarschuwen tegen hedendaags antisemitisme had hij dus zeker achtereenvolgens die uit de hoek van moslims en links moeten benoemen. Of bedoel je nu dat b.v. bij de Slavernijherdenking door een spreker dan net zo goed gewaarschuwd kan gaan worden tegen hedendaagse vrouwenhandel of moderne criminele slavenhandel in Afrika die hen buiten eigen gebruik ook t.b.v. misbruik mensen naar de EU smokkelt en op dat continent traditioneel al van ver voor de Europese deelname bestaat?

Zandb
Zandb26 feb. 2021 - 14:30

Geert Probeer dat wat u zegt, "Feit is dat een anti-islamitische overtuiging wat anders is dan een die tegen moslims is." dan eens concreet te maken. Hoe ziet beleid er uit dat daarop gebaseerd is? Zoals de PVV dat wil: Kerken, geen probleem, een moskee wel. Vrijheid van onderwijs geen probleem alleen wel voor wie een islamitische school wenst. Kortom; het klopt feitelijk wat u zegt maar niet als het om de PVV gaat.

De Baas
De Baas26 feb. 2021 - 16:04

???????????????????????????????????? denk nog dat die slim is ook die Geert.

Mark Huysman
Mark Huysman27 feb. 2021 - 8:29

@Geert Hofstee Dat onderzoek dat je onder andere namen er al tig keer bij hebt gesleept is even zo vaak gedebunked. Probeer nou eens concreet aan de hand van voorbeelden duidelijk te maken waarom volgens jou GL en Bij1 antisemitisch zijn. Dat is je bewering en dat hoor je te onderbouwen.

Geert Hofstee
Geert Hofstee27 feb. 2021 - 12:32

@Mark Huysman Dat onderzoek is op geen enkele wijze "gedebunked" (toon maar aan) en al helemaal niet door (zonder enig bewijs) te beweren dat de door Europese joden gerapporteerde ernstige ervaringen van antisemitisme kritiek op Israël betrof. Zelfs al was Israël een aanleiding voor de daders dan is het nog antisemitisch Europese joden er zo mee te confronteren. Of acht jij soms dergelijke door Europese moslims ervaren ernstige confrontaties wanneer de verantwoordelijke daders zich zeggen te beroepen op door een willekeurige islamitische overheid ergens op de wereld gepleegde zaken ook gedebunked als islamofoob en racistisch? Of geldt er bij Europese joden soms een bijzondere uitzondering? @Zandb [Probeer dat wat u zegt, “Feit is dat een anti-islamitische overtuiging wat anders is dan een die tegen moslims is.” dan eens concreet te maken.] Concreet kan je krijgen: Het feit dat er al sinds de jaren zestig tot op heden stevige kritiek uitgeoefend is op christelijke overtuigingen, maar daarmee nog niet op de christenen als medeburgers, is hetzelfde als dat er nu ook stevige kritiek wordt uitgeoefend op islamitische overtuigingen, maar daarmee nog niet op moslims als medeburgers. Dergelijke religiekritiek acht ik niet alleen gerechtvaardigd maar zeker ook nodig. @vdbemt Ik stel slechts dat de PVV niet op antisemitisme te betrappen is maar verdedig PVV-ers die zich schuldig maken aan racistische haat tegen moslims verder net zo min als de antisemitische haat die bij een deel van links heerst en bewezen wordt door aangehaald onderzoek.

Mark Huysman
Mark Huysman27 feb. 2021 - 13:45

Geert Hofstee 1) Ga je gewoon geen antwoord geven op mijn vraag om je bewering te onderbouwen dat GL en Bij1 antisemitisch zijn? Kunnen we daaruit concluderen dat je geen argumenten hebt? 2) Wat betreft dat FRA-rapport zie o.a.: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/opnieuw-stijging-aantal-antisemitische-misdrijven-in-duitsland Ik voerde toen een discussie met jou over dat rapport maar toen heette je nog Thomas Toverbal dus misschien ben je dat vergeten.

vdbemt
vdbemt28 feb. 2021 - 13:37

@Geert "@vdbemt Ik stel slechts dat de PVV niet op antisemitisme te betrappen is" Dat zegt Mak ook niet. Mak heeft het erover dat nu op eenzelfde manier andere bevolkingsgroepen bejegend worden. "maar verdedig PVV-ers die zich schuldig maken aan racistische haat tegen moslims verder net zo min ....." Dat is dan, indien waar, geruststellend. ".... als de antisemitische haat die bij een deel van links heerst en bewezen wordt door aangehaald onderzoek." Dit laatste is dan nu inmiddels afgezwakt tot 'een deel van links'. Het was eerst nog: "Er is meer aanleiding, als het over antisemitisme gaat, om dan voor GroenLinks, Denk, en Bij1 te waarschuwen." Zeggen dat het bewezen is door herhaald onderzoek, is nog niet hetzelfde als dat ook laten zien, dat herhaalde onderzoek. Je harde cijfers blijven ontbreken.

Karingin
Karingin26 feb. 2021 - 9:16

Moslims zijn ook Semieten, dus...

Norsemen
Norsemen26 feb. 2021 - 9:15

Anti moslim, anti jood, anti homo. Het is hetzelfde.

Norsemen
Norsemen26 feb. 2021 - 9:13

Benoemen en waarschuwen, meer kunnen we niet doen. Heel goed dat Geert Mak dit zo heeft gedaan. En wat zou het mooi zijn om deze toespraak terug te kunnen kijken terwijl de camera constant gericht is op Martin "Goebbels" Bosma.

1 Reactie
jantje
jantje26 feb. 2021 - 12:38

Was dat die man met de bruine jas aan? Als dat zo is, dan durft hij wel..

Sonic2
Sonic226 feb. 2021 - 9:10

De PVV is vooral erg anti islam. De bescherming van Joden wordt altijd in de context gezet van het opkomen voor Joden. Net als de PVV ook altijd erg boos is als vrouwen en homoseksuelen worden aangevallen. Alleen komt de PVV alleen haar bed uit als dat aanvallen door een moslim gebeurt, want dan kunnen ze er een electoraal slaatje uitslaan. Een misverstand dus dat de PVV een pro Joden partij is. Of een pro vrouwen of pro homoseksuelen partij is. Zijn ze allemaal niet. Ik zal ook niet zeggen dat ze Joden haten, maar laten we a.u.b eens stoppen met misverstanden de wereld in te sturen.

tinekea2
tinekea226 feb. 2021 - 8:23

Goed zo, Geert!

Libertain
Libertain26 feb. 2021 - 8:09

@Altijd, ("Maar de PVV is niet antisemitisch,..") Mogelijk heb je te snel gelezen. Geert Mak duidt wel op het volgende: ("'Nee we hebben niet meer te maken met het fascisme van de vorige eeuw, maar wel met de 21e eeuwse varianten van hetzelfde fenomeen.'") Het gaat thans om de partijen die hun aanhang suggestief ondervragen of ze "minder, minder" van die allochtonen willen, de verklaring voor de opruimingsmethoden voor later open laten, en worden tevens door de groepen "ons-kent-ons" op de verkiezingen en daarna gesteund.

Bernie2
Bernie226 feb. 2021 - 8:08

Goed gedaan Geert Mak, klasse. Als je een fascist herkent kun je 'm aanwijzen en benoemen. Jaarlijks bij Dodenherdenking en de Februaristaking besteed ik er op Facebook ook de nodige aandacht aan. Over de verklede wolf die -terwijl de herdenkingen plaatsvinden- Geert Wilders (en Baudet tegenwoordig) die dan een plein verderop zijn fascistisch geleuter op zijn gevolg loslaat. Dit zijn levensgevaarlijke mensen waarvan de trieste retorieken regelrecht uit de mond van een mislukte schilder uit Oostenrijk anno 1933 - 1944 lijken te komen. Een besnorde idioot die in Berlijn wat aanstekelijke rekoefeningen met zijn rechterarm kwam doen. Dit nooit meer. Toch?

Zandb
Zandb26 feb. 2021 - 7:27

Geslaagt En welke partijen mogen dat dan zijn, die net als PVV en FvD ons land willen zuiveren van een bepaalde bevolkingsgroep?

Tom7
Tom726 feb. 2021 - 6:57

Geert Mak ~benoemt ~De Bagger van het Internet. Yep kijk maar in dit reaguurders cafe, waar andersdenkenden systematisch worden beklad, crypto fascisten kleur bekennen, mensen die bij voortduring mensen in kleurgroepen indelen en dus racist zijn, maar die anderen racisten noemen. Waar het in elkaar meppen van demonstranten wordt toegejuicht of ze nu oud, jong, man of vrouw zijn. En de verworpenen der aarde worden genegeerd en nog verdere in de drek worden getrapt, zodat het Rechtse Fascisme de compost krijgt om te woekeren. ~Bubbel-Socialisme~ Het nieuwe Linkse(?) norrmaal. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Hannah Arendt over Democratie. Arendt gruwde van het reduceren van democratie volgens het stereotype van het Westminster-model tot de macht van het getal of de 'algemene wil van het volk'. De heerschappij van het abstracte volk was voor haar een andere vorm van tirannie. Voor Arendt moet een gemeenschap politiek engagement kennen om als democratie te kunnen functioneren, en daarom ook ruimte bieden aan verscheidenheid, een stem geven aan eenieder, ook aan individuen en minderheden (meer aan de eersten dan aan de laatsten, want groepsdenken leidt makkelijk tot identificatie). Nochtans is algemene participatie aan het bestuur een mooi maar moeilijk te verwezenlijken ideaal. Arendt toonde zich een voorstander van “directe democratie”, maar werkte geen theorie uit hoe dit concreet te realiseren valt. Arendt koesterde het idee dat burgers spontaan moesten kunnen opkomen voor hun mening en zichzelf dan moesten verkiezen, zoals de vroegere radenrepublieken.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens26 feb. 2021 - 11:27

@ Tom Ik snap eigenlijk niet waarom jij naar Hannah Arendt grijpt. Zij is overleden in 1975 en heeft dus de laatste 50 jaar niet meegemaakt. Dat zijn 50 jaar van fundamentele veranderingen in de mondiale samenleving en dus ook in Nederland. Het is voor mij decennia geleden dat ik wat van haar heb gelezen. Wat ik mij ervan herinneren is dat een kritische denker was zoals ten aanzien van de totalitaire volksstaat als ten aanzien van het zionisme. Maar we zitten nu in een Multi-sociale en multiculturele mondiale samenleving. Waarom zijn volgens jou de denkbeelden van Hannah Arendt nog relevant?

Martin108
Martin10826 feb. 2021 - 6:35

Het gaat hier niet specifiek om antisemitisme maar om t wegzetten van welke minderheid dan ook. In t geval van de PVV dus de moslims.

Eric Minnens
Eric Minnens26 feb. 2021 - 5:18

"de 21e eeuwse varianten van hetzelfde fenomeen" Tegenwoordig noemen we zo'n variant een mutatie. Steeds verandert het fascisme iets in haar dna-structuur om nieuwe zwakke plekken in ons afweersysteem (ons gezonde verstand) op te sporen en oude afweermechanismen (goed onderwijs, kennis van de geschiedenis e.d.) te omzeilen. Mutaties zijn vaak besmettelijker dan het origineel.

Michiel van Reenen
Michiel van Reenen26 feb. 2021 - 0:06

Arabieren zijn ook semieten. Daarmee zijn veel islamieten semiet. En dat maakt de PVV wel degelijk een antisemitische partij.

Déjà vu
Déjà vu25 feb. 2021 - 22:35

Ongehoord laf eigenlijk dat de Christelijke Partijen in 40-'45 NIET hebben opgeroepen tot een staking. Gelukkig dat er nog zoiets bestond als de atheïstische, humanistische CPN. Anders hadden we ons nu helemaal de ogen uit je kop geschaamd voor Nederland in die periode. De tokkie rechtse politiek is altijd erg 'in' geweest en bevindt zich tegenwoordig ook nog eens in haar hoogtij dagen. Laten we reëel zijn: 80 jaar geleden konden de communisten het tij niet keren, de linkse humanisten van nu kunnen dit evenmin. De Joods-Christelijke beschaving is synoniem aan een xenofobe, racistische maatschappij: het zij zo.

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 feb. 2021 - 10:20

Nooit van kardinaal de Jong gehoord zeker? Het heldhaftig gedrag van veel communisten in de oorlog en de offers die ze brachten neemt niet weg dat ze de ogen sloten voor de misdaden van de Sovjet Unie.

Tjeempie2
Tjeempie226 feb. 2021 - 10:31

'De Joods-Christelijke beschaving is synoniem aan een xenofobe, racistische maatschappij: het zij zo.' Gewoon even een vraagje: welke beschaving is er niet-xenofoob en niet racistisch?

Paul250371
Paul25037125 feb. 2021 - 22:14

Als de Moslims weg zijn dan zijn de Joden, zigeuners, etc etc etc . de volgende. Extreem rechts van veroordeelde haatzaaier crimineel Geert W bestaat uit uitsluiten en achterstellen want dat is de enige manier dat zij bevestigd worden. Haat stopt niet bij de laatste Moslim.

Sonic2
Sonic225 feb. 2021 - 22:12

Het nieuwe fascisme is inderdaad moeilijker te herkennen. Omdat nazi's niet meer direct zeggen dat ze nazi zijn. Het zit meer onder de oppervlakte. Ik ben zelf in Birkenau en Auschwitz geweest. Om nu te zeggen dat ik Wilders en Baudet daar toe in staat acht. Nou nee. En dus zal ik dat label er niet op plakken. En ik vind dat je daar ook vreselijk voorzichtig mee moet zijn. Wel vind ik PVV en FvD vaak over de grens zijn. En is er veel reden voor grote waakzaamheid en is het broodnodig om deze twee partijen( en de SGP trouwens ook) te bestrijden. Hitler had het Aktion T4 programma, de holocaust en op het einde het geweld tegen het eigen volk. En die oorlog. Daarmee wil ik Wilders en Baudet niet mee op 1 lijn zetten.

8 Reacties
Déjà vu
Déjà vu25 feb. 2021 - 22:58

"Om nu te zeggen dat ik Wilders en Baudet daar toe in staat acht. Nou nee" Hitler was daartoe ook niet instaat, maar heeft het wél laten uitvoeren door anderen. In uw betoog gaat u wel heel makkelijk op de stoel van psycholoog en psychiater zitten.

Paul250371
Paul25037125 feb. 2021 - 23:00

Om nu te zeggen dat ik Wilders en Baudet daar toe in staat acht. Nou nee Wellicht zij nu niet maar de ideologie die ze uitdragen zijn wel voorzetten. Als het ontmenselijken van de minderheden, linkse mensen en een ieder die niet qua uiterlijk of denkwijze aan hun doctrine voldoet, is verwezenlijkt, komt de volgende stap. Als deze trend voortzet en extreem rechts wordt een groot machtsblik dan is na de ontmenselijking de volgende stap een logisch gevolg. Wees Waakzaam.

Michiel van Reenen
Michiel van Reenen26 feb. 2021 - 0:06

Dat een nazi het nog niet zo bont gemaakt heeft als de oorspronkelijke maakt 'm nog niet geen nazi. Zoek de encyclopedische definitie van het begrip op: een nazi is een racistische fascist. Aan die omschrijving voldoet ook de neonazi die in zijn leven niets fouters gedaan heeft dan meelopen met demonstraties. En ook zeker theorie en praktijk van PVV en FvD. Het. Zijn. Nazipartijen.

Albert_Bakker
Albert_Bakker26 feb. 2021 - 4:49

Kijk, luister, leer, Geert Mak is een historicus nou ja, de facto dan, dus die weet heus wel dat als je met een serieus gezicht bij een herdenking van de Februaristaking gaat zeggen dat de PVV gemoderniseerde nazi's zijn dit ook helemaal historisch koosjer is. Anders zou dat betekenen dat je ergens een verkeerde afslag hebt genomen en staat te raaskallen op een verkeerd podium.

Daniel Blank
Daniel Blank26 feb. 2021 - 7:42

Helemaal eens. Hoewel PVV en Forum misschien wel facistisch zijn, maar niet meteen nazistisch. Er zijn meer facistische regimes geweest, die mensen onderdrukten maar niet op de massale schaal vermoorden als Hilter deed.

Mark Huysman
Mark Huysman26 feb. 2021 - 9:20

[Om nu te zeggen dat ik Wilders en Baudet daar toe in staat acht. Nou nee. En dus zal ik dat label er niet op plakken.] Ik denk niet dat het begrip fascisme of nazisme staat of valt bij de holocaust. Fascisme *kan* leiden tot genocide omdat het uitgaat van de superioriteit van het ene volk of ras over het andere. Maar het kan natuurlijk ook tot andere vormen van discriminatie of etnische zuivering leiden. Wilders wil het land ontdoen van moslims. Daar zal hij waarschijnlijk geen gaskamers voor willen bouwen maar het principe is natuurlijk niet anders dan het land te willen zuiveren van joden. En vergeet niet dat de vernietigingsplannen van de nazi’s pas later later ontwikkeld zijn. In het begin had Hitler ideeën over het transporteren van de joden naar andere gebieden.

korheiden2
korheiden226 feb. 2021 - 9:36

@Sonic : Inderdaad is de PVV vooral erg anti-islam en men wil een streng immigratiebeleid. Met name door de islamstandpunten stelt Wilders zich buiten de realiteit. Fascisme, zoals door Geert Mak aangehaald, lijkt me toch van een andere orde. Wat dat betreft denk ik dat er bij de nog overgebleven aanhang van Baudet veel meer reden tot ongerustheid is. Maar geen misverstand : een stem op een van beiden is een verloren stem.

Sonic2
Sonic226 feb. 2021 - 13:12

@ Deja vu Het is een beetje surrealistisch dit. Je moet gewoon uitkijken met mensen op 1 lijn zetten met een nazi of fascist. Dat kan ook mensen op het idee brengen om Baudet en Wilders wat aan te doen. En dat gun ik hun persoonlijk niet en hun aanhang zal ze daarna nog meer (onterecht) vereren. Fortuyn is het beste voorbeeld. Wat mij betreft zou hij een grote politieke mislukking zijn geworden. Hij werd al uit Leefbaar Nederland gezet. Ik trek hier de grens. Andere mogen op andere plekken de grens trekken. @ Paul Zorgelijk. Zeer zorgelijk. Iedereen zijn mening. Als mensen Baudet of Wilders nazi's, racisten of fascisten vinden, is dat hun mening. Ik vind dat een zeer grote kwalificatie. Wel vind ik ze allebei twee het dichtst bij fascisme staan. En de situatie is zeer, zeer zorgelijk. Al zullen we 17 Maart zien hoe groot deze gevaarlijke stroming wordt. Waarschijnlijk komen er zetel aantallen die nog wel enigszins meevallen, maar vooral Baudet is dermate zeer gevaarlijk aan het radicaliseren. Dat het gevaarlijk wordt. We hebben een coalitie stelsel en dat remt ook een beetje Wilders en Baudet. Ik maak me nog veel meer zorgen als ze samen 76 zetels hebben. @Albert_Bakker Ik vind de Februari staking zo'n gevoelig onderwerp dat ik Wilders zijn emotie kan voorstellen. Op het verkeerde moment. Op de verkeerde plaats. De zorgen van Mak snap ik zeer. Het gevaar wat hij signaleert ook. Dat zullen veel mensen veel te gematigd vinden, maar laat Wilders en Baudet a.u.b in leven. En doe dit niet op herdenkingen. Laat FvD en PVV kiezers wel weten dat ze in de foute hoek zitten. En maak ze ook duidelijk dat hun eigen debiele stemgedrag er voor zorgt dat ze zichzelf in de voet schieten. Maar ik vind dit gewoon te ver gaan. En dat zeg ik niet makkelijk, want ik weet dat ik hier mee van mening verschilt met een aantal zeer fatsoenlijke linkse reageerders. Maar die kunnen het kennelijk wel allemaal op een normale manier verwoorden. @ Korheiden Er stemmen zeker niet alleen maar nazi's en racisten op PVV en FvD. Toch vind ik het nodig om te beklemmen dat stemmen op PVV en FvD een verraad aan Nederland is. Dat het een stem voor complot denken is. Dat het een stem op fout nationalistisch gedachtengoed is. Dat ik het niet goedkeur dat mensen die PVV en FvD kiezers misschien vrienden of hun baan verliezen, maar dat het ook oorzaak en gevolg is. Het is geen stem op vrijheid. Het is geen stem op Nederland zoals het in 1960 is. Het is geen stem op verlossers. Het is geen stem op de verlossing van vrouwen. Nederland wordt niet Nederland onder Wilders en Baudet. Met het Corona beleid ging het ook mis omdat partijen niet duidelijk communiceren. Dat doe ik wel richting PVV en FvD kiezers en zo moeten we ook naar PVV en FvD kiezers gaan communiceren. Je bent niet de SS van 2021 en ook niet de SA. Je bent niet bij voorbaat een racist. Maar je stemt wel fout. Heel erg fout. En je maakt een hele erge grote fout. En als dat negatieve gevolgen heeft dan is het omdat je heel fout stemt. Op de foute leiders. Op de foute partijen. Op fout gedachtengoed. En liever denk ik niet in deze termen, maar het is volgens mij nodig. Niet een verloren stem, maar een hele erge foute stem. Period. In deze casus geen nuance. Dat staat los van de zorgen. Maar die zorgen moeten nooit door Wilders en Baudet van oplossingen worden voorzien. Nooit. Never.

Tom Lucassen
Tom Lucassen25 feb. 2021 - 21:46

Het gaat (net als bij de Chinezen met de Oeigoeren trouwens) om het zuiveren van een bepaald volk. Wilders wil af van de islamieten in dit land.

Indisch4ever
Indisch4ever25 feb. 2021 - 21:22

De PVV streeft naar onderdrukking en verwijdering van islamieten uit de samenleving. In hun visie vernietigen islamieten de Nederlandse cultuur, dan wel zijn het slechte mensen die geen recht van bestaan hebben in Nederland. Zoets dacht men vroeger ook over joden.

Paul250371
Paul25037125 feb. 2021 - 20:43

Briljant en sterk gedaan van de heer Mak. Helemaal fijn dat Bruine Bosma toekeek.