Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geert, het is tijd voor een carrièreswitch

  •  
19-09-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_BoekDennis_01.jpg
Als ik jou was zou ik dan ook het volgende doen, je doekt je hele boevenbende op en gaat aan de slag als spindoctor
Beste Geert,
Dat was een fikse verkiezingsnederlaag. Je verliet je besloten feestje al vrij vlot omdat je geen zin had in die linkse klefbekken die zich journalisten noemen en slechts op deze wereld zijn gezet om jou het leven zuur te maken. Toch is je irritatie niet langer nodig; ik zie een nieuwe carrière voor je opdoemen.
Je kunt namelijk gerust zijn. De populistische onderstroom waar jouw eenmansleger en de SP deel van uitmaken is nog altijd niet verdwenen. Samen komen jullie nog altijd op 30 zetels: een vijfde deel van het electoraat. Sterker nog, als we de populistische campagne die resulteerde in de 41 zetels van Rutte erbij optellen zit je bijna aan een Kamermeerderheid. Rutte’s opmerking over de staatsgevaarlijkheid van het programma van de PvdA had er immers één uit jouw hoge hoed kunnen zijn en zijn leugentjes om bestwil zijn ook niet bepaald beschaafde politiek te noemen.
Een kenmerk van populisten is dat zij zich gedragen als een windvaan. De vorm is belangrijker dan de inhoud, zoals jij in de afgelopen jaren keer op keer demonstreerde. Het opvallende is, je was niet de enige. Was het niet Jolande Sap die met een stekkerdoos aan kwam zetten? De media zijn belangrijk tegenwoordig, misschien wel té belangrijk. Rare fratsen uithalen zoals weglopen uit een debat doe je niet om een inhoudelijk punt te maken. Zoiets doe je voor de bühne. En daar ben jij een meester in, Geert. De beste van de hele Kamer.
Als ik jou was zou ik dan ook het volgende doen, nu je politieke hoogtepunt voorbij lijkt. Je doekt je hele boevenbende op en gaat aan de slag als spindoctor. Dion vind wel ergens een baantje als zeehonden-knuffelaar in Pieterburen en Fleur kan zo aan de slag als opvolger van Gerdi Verbeet. Haar blik is streng genoeg om al dat testosteron in toom te houden. Desnoods kan Hero je komen vervangen. Kan hij gelijk de door hem zo gewilde democratisering binnen de PVV doorvoeren. Waarschijnlijk kiezen zijn fractieleden dan direct een andere fractieleider, waardoor we voorgoed van Hero af zijn. Dat is een mooi vooruitzicht, niet waar?
Vervolgens verhuur je je aan de hoogste bieder en ga je je politiek kapitaal te gelde maken. Je schreef al speeches voor Frits Bolkestein in de jaren 90 en kent alle trucs die nodig zijn om een boodschap over te brengen. Met jou als tekstschrijver zou zelfs Mitt Romney een inspirerend leider worden, ja echt zélfs hij. Hij zou met fraaie vergezichten Obama verslaan, in plaats van de onnozele onzin uit te kramen, die hij nu doet.
Kaj van der Linde, Jack de Vries: ‘they ain’t got shit on you.’ Een spindoctor van jouw formaat bestaat niet. De beste combinatie die ik op dit moment kan bedenken is een tandem Geert Wilders – Jolande Sap. Jij zou haar weer de weg naar meer zetels kunnen wijzen. Het lijkt me geweldig. Jolande Sap die namens GroenLinks tijdens een Kamerdebat over milieuwetgeving naar de verantwoordelijke minister roept: “GroenLinks wil meer groen, paarse oen!” En dat Kamervoorzitter Agema haar dan ter verantwoording roept en fatsoenlijk taalgebruik eist. In Den Haag kan namelijk alles. Dit dus ook.
Dennis L’Ami schrijft iedere woensdag een column in de vorm van een brief op Joop waarin hij het nieuws op satirische wijze beschrijft.
Hij debuteerde in 2011 met de roman De Eeuwige Mens. Volg Dennis ook op Twitter

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

CliffClavin1993
CliffClavin199319 sep. 2012 - 9:58

Haha, mooi stuk. Ja, ook Geert wordt een dagje ouder, en de ogen staan soms vermoeid. Inderdaad: hij kan nu nog een nieuw en door hem onbetreden pad inslaan: dat van 'éminence grise' onder de spindoctors. Ik voeg daaraan toe dat Geert enkele eigenschappen heeft die hem uniek maken: hij blonk uit in het de wereld insturen van programma's en plannen die rijkelijk gevuld waren met interne contradicties. En stelde, als hem dat zo uitkwam, zijn opinies per dag geheel bij, en kwam er nog mee weg ook. Waarom zou hij zich derhalve slechts verhuren aan de hoogste bieder? Hij kan scripts gaan schrijven voor álle partijen, en gehele scenario's voor dialogen en ruzies in beide Kamers. De enige voorwaarde is dat zulks geheim blijft. Nu de politiek definitief een malle satire op zichzelf geworden is, getuige de voorbije verkiezingscampagne, kan dit er dan ook nog wel bij. Geert, grijp je kans, jongen!

neutralist
neutralist19 sep. 2012 - 9:58

Ik denk dat we van Geert nog niet af zijn. Die kan nog groot worden in de toekosmt hoor. Dit is wishful thinking.

SonnyBoliv
SonnyBoliv19 sep. 2012 - 9:58

Ben geen PVV-er, maar goed, toch even kritisch en objectief blijven. De enige niet-populist is wat mij betreft Thieme. Dat de PVV zoveel zetels heeft verloren, komt voornamelijk doordat er massaal strategisch is gekozen. PVV heeft verloren, maar niet kansloos verloren zoals Groenlinks. Er staat veel te gebeuren in Europa. Zodra het eerlijke verhaal over de EU door de politiek en media wordt verteld, zal de PVV ongetwijfeld weer 'populair' worden. Dat weet Wilders donders goed. Dus nee, Wilders blijft lekker zitten waar hij zit.

JanVG2
JanVG219 sep. 2012 - 9:58

Ik snap niet hoe mensen zo makkelijk GW afschrijven. Het begint nu pas echt spannend te worden. Als VVD en PvdA samen gaan werken zijn er twee opties: het gaat goed en ze bezielen de mensen OF het gaat mis en de groep mensen die zich niet gerepresenteerd voelen neemt zwaar toe. Fortuyn kwam na twee paarse regeringen, waardoor er geen alternatief was voor ontevredenen. (Bedenk dat Diederik en Mark zich erg tegen elkaar hebben afgezet - beiden waren niet vrij van populisme - en binnen een week al die retoriek bij de afvalbak hebben gezet!) Dat risico van zwaar ontevredenen op zoek naar een `alternatief' keert nu terug ..en GW kan wellicht oogsten. De komende vier jaar zijn juist een heel grote kans voor PVV en SP, de uitdaging voor VVD en PvdA is veel groter dan alleen maar goed regeren, ze moeten mensen inspireren en een toekomst bieden! Er staat nu veel meer op het spel

tofmac
tofmac19 sep. 2012 - 9:58

Geert, de Dominee's in de VS staan om je te schreeuwen en ze betalen heel erg goed, zoals je weet. Waarom ben je nog niet weg? Iemand, die het goed met je meent.

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2012 - 9:58

Met de populistische toonzetting in deze column laat je zien dat je eigenlijk heel veel met Wilders gemeen hebt.

1 Reactie
BasVV
BasVV19 sep. 2012 - 9:58

Je hebt gelijk.