Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GeenGelijk voor Baudet

  •  
11-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-03-11-om-16.54.56
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) hoeft niet voor meer stembureaus te zorgen bij het Oekraïne-referendum volgende maand. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die door Thierry Baudets Forum van Democratie tegen de minister was aangespannen, zo meldt de NOS vrijdag.
Uit eerder onderzoek van de NOS bleek dat een op de tien stembureaus tijdens het referendum gesloten blijft. In sommige gemeenten gaat zelfs maar drie op de tien bureaus open. De rechter heeft echter besloten dat daarmee niet kan worden gezegd dat gemeenten hun werk niet goed doen. De wet zegt immers niets over het verplichte aantal stembureaus in een gemeente. Welke stembureaus open zijn en welke niet, is aan de gemeenten zelf. Ook hoeft de minister daar geen extra geld voor uit te trekken.
Volgens Baudet is de uitspraak ‘erg jammer voor de democratie’. Zijn nee-kamp denkt dat gemeenten expres minder stembureaus instellen, of ‘boerenbedrog’ zoals Baudet het zelf noemt. ‘Dat Plasterk dat niet kan rechtzetten, is een fout in de wet.’
Doordat niet alle stembureaus volgende maand open zijn, vreest het Forum nu dat de opkomst daardoor lager zal uitvallen. Ongunstig, want bij een opkomst van minder dan 30 procent, is het referendum – ongeacht de uitslag – niet geldig. Een eerdere rechtszaak van GeenPeil tegen de gemeente Oldenzaal over extra stembureaus, werd ook al verloren.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.