Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Geen wapenhandel met foute regimes

  •  
25-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het kabinet Rutte weigert een wapenembargo in te stellen tegen
dictatoriaal geregeerde landen. Daarmee kiest de regering voor bloed aan de handen.
Ondanks een Kamermeerderheid wil de regering geen verbod op wapenexport naar dictaturen invoeren. De argumenten om een verbod te weigeren, zijn op drijfzand gebaseerd. Blijkbaar zijn handelsbelangen belangrijker dan mensenrechten.
Nederland is een grote speler op de wapenmarkt. Per hoofd van de bevolking staan we op de derde plaats van de wereld. Mede daarom had een meerderheid van de Tweede Kamer in juni stevige kritiek op het Nederlandse wapenexportbeleid.
Tijdens de opstanden in de Arabische regio was te zien hoe dictatoriale regimes wapens tegen de eigen bevolking inzetten. Daar zaten ook Nederlandse wapens bij, zoals de pantservoertuigen in Bahrein en Egypte. Hadden we geen Europese afspraken om dit te voorkomen? En leeft Nederland die afspraken wel goed na?
De confronterende beelden waren aanleiding om een aanscherping van het beleid te bepleiten. Daarom nam de Tweede Kamer een motie aan die stelt dat Nederland geen wapenexportvergunning dient te verlenen aan landen waar mensenrechten worden geschonden en waar geen vrije verkiezingen worden gehouden. Een volstrekt heldere lijn die de regering direct kan overnemen.
De motie werd aangenomen met steun van SP, GL, PvdA, D66, CU en PVV. Op 2 december laat de regering echter weten dat ze de motie niet wil uitvoeren. Dit onder andere omdat Nederland ‘in het verleden nooit eigenstandige wapenembargo’s’ heeft ingesteld zonder internationale overeenstemming. Dat is onzin. Direct na de kernproeven in 1998 besloot oud-minister Van Mierlo tot een stop op wapenleveranties aan India en Pakistan, zonder dat daar overeenstemming over was in Europa.
De regering beroept zich op de Europese criteria voor wapenexport. Het is echter geen enkel probleem om als lidstaat aanvullende eisen te stellen aan wapenexportvergunningen. Ook op dat punt is de motie dus uitvoerbaar. Het komt blijkbaar neer op een kwestie van politieke wil. De regering moet kiezen tussen handelsbelangen en mensenrechten. Door te kiezen voor handelsbelangen, kiest de regering voor bloed aan de handen. Als de regering de motie niet uitvoert, bestaat het risico dat Nederland opnieuw wapens verkoopt aan landen waar mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Wij doen de oproep aan de regering om de door de Kamer aangenomen motie alsnog uit te voeren. Daarmee geven we steun aan de ontluikende democratieėn in de Arabische landen. Want landen die demonstraties gewelddadig neerslaan, zoals nu Egypte, moeten worden uitgesloten van wapenleveranties.
In plaats van terugtrekkende bewegingen, zou Nederland hierin voorop moeten lopen en ook de EU moeten oproepen hetzelfde te doen: geen wapenhandel met foute regimes.
Dit artikel werd mede geschreven door ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind en GL-Kamerlid Arjan El Fassed. Het verscheen op 24 december 2011 in De Gelderlander

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

addystoker
addystoker25 dec. 2011 - 11:51

vreselijk die geldzucht, de verering van het Gouden Kalf is springlevend, geen wapenhandel met foute regimes, mag je van mij ook vervangen door helemaal geen wapenhandel!

HenkDeBree
HenkDeBree25 dec. 2011 - 11:51

Horen daar ook oa Turkye en Argentinie bij? Want vrijwel al ons oude wapentuig, Leopards, YP's, YPR's, F104 en NF5's zijn meer tegen bevolkingen gebruiken na verkoop dan door dienstplichtigen.

Plexus
Plexus25 dec. 2011 - 11:51

Hoe fout is ons eigen Nederlandse regime?: Nederland heeft politieke gevangenen. Nederland verleent toestemming voor de uitvoering van de V.S. Patriot Act op Nederlandse bodem. Er zijn hier mensen die voor hun onderhoud afhankelijk zijn van voedselbanken. Minder bedeelden wachten jaren en jaren op een passende woning. Bedrijven bepalen in Nederland de politieke agenda. De media zijn in handen van bedrijven. ANP is enkele jaren geleden geprivatiseerd. Ons rechtsstelsel is in grote mate gecorrumpeerd. Nederland is zelf een dictatuur, een ten gunste van de rijken. Hoe vaker in de Tweede Kamer en in de Media het woord 'democratie' in enig verband wordt gebruikt, hoe meer dit bewijst dat het Militair-Industrieel Complex ons heeft gegijzeld, in letterlijke zin, alsook mentaal.

pietdevries2
pietdevries225 dec. 2011 - 11:51

En zelf kopen we kruisraketten en JSF's, en doen mee aan de oorlogen tegen Irak en Afghanistan. Al Jazeera bracht een paar dagen geleden een reportage over misvormde babies in Falluja als gevolg van uranium munitie. De moeder van een van hen zei 'ik hoop dat Allah geen medelijden heeft met Amerikaanse militairen'. Ik kon haar begrijpen.

BasVV
BasVV25 dec. 2011 - 11:51

Er zijn mensen die altijd alles scherp van de snee willen hebben. Maar dat zijn eenzame politici. Wij, als burger, willen gewoon ons eigen leven lijden. Laat ons met rust.

Spelchecker2
Spelchecker225 dec. 2011 - 11:51

Mag ik aan die landen waartegen Nederland een (wapen)boycot zou moeten instellen ook Israël toevoegen? Weliswaar geen dictatuur in de traditionele zin maar wel zó fout bezig tegen de Palestijnse bevolking dat een wapenboycot op humanitaire gronden zeker gerechtvaardigd zou zijn. Daarnaast zou een handelsboycot op zijn plaats zijn want Israël exporteert goederen die van roof uit bezet gebied afkomstig zijn. Ze weigert ook die goederen herkenbaar te maken zodat onderscheid tussen legale en illegale export uit Israël onmogelijk is. Dus dan maar beter alles uit dat land boycotten want anders maken we ons ongewild misschien schuldig aan heling.

adrie2
adrie225 dec. 2011 - 11:51

Wanneer worden die "zwaarden" nu eens omgesmeed tot "ploegscharen"? De totale uitgaven voor wapentuig bedroegen in 2010 1630 miljard dollar. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Defensie-industrie ) Als de machthebbers van de wereld de intentie zouden hebben om hun geschillen bij te leggen dan is er slechts een fractie van dit bedrag nodig voor het kunnen uitvoeren van politietaken en het handhaven van gezag binnen de eigen regio. Het gigantische bedrag dat over blijft lijkt me zelfs te groot om nuttige zaken te bestemmen! Armoede, uitbuiting, machtswellust, corruptie en onrecht houden de wereld op de rand van oorlog. Dus, richt wereldwijde organisaties op en gebruikt die miljarden om zulke problemen op te lossen!

2 Reacties
pietdevries2
pietdevries225 dec. 2011 - 11:51

Nooit, lijkt me. Met één soort grote apen is de mens de enige diersoort die z'n soortgenoten uitroeit vanwege macht.

Centurion2
Centurion225 dec. 2011 - 11:51

Wanneer worden die "zwaarden" nu eens omgesmeed tot "ploegscharen"? ------------ Wanneer 7 miljard mensen een consensus bereiken over alles. Dat heb jij nog niet eens met de mensen in je eigen omgeving. Lijkt me uitleg genoeg, nietwaar?

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2011 - 11:51

“En vrede op aarde bij mensen van goede wil” Hoe maak je een stel brave borsten en mondige adolescenten tot gehoorzame moordenaars? Zoals onderzoekers van gewelddadige sekten je kunnen vertellen: via een proces van hersenspoeling. Wat dat betreft kan men het leger gerust een van staatswege georganiseerde sekte noemen, zoals onderstaand filmpje aantoont. http://www.liveleak.com/view?i=4db_1323983308

1 Reactie
Centurion2
Centurion225 dec. 2011 - 11:51

Wat wil je nu zeggen? De wereld is zo'n perfecte plek, schaf het leger maar af?

BasVV
BasVV25 dec. 2011 - 11:51

Wat een zinloze motie. Die landen kopen dan gewoon hun wapens in een ander land. En wat is een dictatuur. Een relatief begrip. En als je dat land als zodanig benoemd en een embargo oplegt dan denk maar dat diplomatieke- en andere handelsbelangen ook sneuvelen. Oeps. Daar gaat China. Eh. Hoeveel werklozen worden er ook al weer verwacht het komend jaar.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-225 dec. 2011 - 11:51

Zelf vuile handen maken is te preferen boven de vuile handen van een ander, zeker als er geld mee verdiend wordt. Het is alleen al een correcte samenvatting van het huidige rechtse wereldbeeld omdat het laat zien dat het rechtse brein in staat is tot een vreemde perspectiefwissel: de ander blijft als fout beoordeeld en zelf was je handen in onschuld.