Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen wachtgeld meer voor raads- en Statenleden

  •  
08-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
ANP-23117748.jpg
Plasterk: 'Wachtgeld voor lokale en provinciale politici niet nodig, hebben voldoende tijd over om te werken' 
De beruchte wachtgeldregeling, een uitkering voor politici die hun functie vroegtijdig moeten neerleggen of niet herkozen worden na een verkiezing, wordt per 1 juli geschrapt voor lokale en provinciale raadsleden.
Volgens minister Plasterk is de regeling voor raads- en Statenleden overbodig, omdat het nevenfuncties betreft en zij dus voldoende tijd zouden moeten overhouden om te werken. Zittende politici van gemeenten en provincies kunnen nog wel aanspraak maken op de regeling, als zij na de huidige termijn niet worden herkozen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

cormol
cormol8 mei 2013 - 17:27

"Hoogte vergoedingen De hoogte van de vergoeding en de onkostenvergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente. De gemeenten zijn hiervoor ingedeeld in 18 inwonersklassen. Een raadslid ontvangt minimaal € 228,01 (kleinste inwonersklasse) en maximaal € 2.138,33 bruto per maand (grootste inwonersklasse). Daarnaast krijgt hij een onkostenvergoeding van minimaal € 41,51 (kleinste inwonersklassen) en maximaal € 236,48 bruto per maand (grootste inwonersklassen). " PvdA-bewindslieden maken er een gewoonte van om recht te praten wat krom is. Plasterk is hiervan een perfect voorbeeld. Misschien gaan ze hun eigen onzin nog geloven ook?

msj_meijerink
msj_meijerink8 mei 2013 - 17:27

@Hans Groen: een prachtige NIMBY reactie van u, chappeau!!

JoopSchouten
JoopSchouten8 mei 2013 - 17:27

'Algemene wetten' deugen nooit. Kijk naar de persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden. Maatwerk is niet zo moeilijk in kaart te brengen... Dit zou voor iedereen die zonder eigen schuld (...) zonder 'werk' komt te zitten... Als bijstand-armoede het gevolg is deugt dit niet. Bijstand-armoede deugt sowieso niet.

FritzFriebl
FritzFriebl8 mei 2013 - 17:27

Ben benieuwd wie dan nog snel bij de volgende gelegenheid gebruik van gaat maken..... de records zullen sneuvelen

toshiba
toshiba8 mei 2013 - 17:27

Volslagen onzin. De meeste raadsleden zijn fulltime bezig met hun werk. Het zijn vaak mensen die al gepensioneerd zijn of op het inkomen van hun partner leunen.

3 Reacties
politiekistuig
politiekistuig8 mei 2013 - 17:27

Ik heb zo'n vermoeden dat het u portemonnee raakt. Een beetje hetzelfde met die superprovincie die Plaserk wil. Daar heeft niemand problemen mee, behalve de statenleden en gedeputeerden. Ik denk dat dit een goed begin is ,straks gaat dit hopelijk ook voor tweede kamerleden gelden , mislukte wethouders ,burgemeesters en andere banen in de overheid en semi overheid.

bruces
bruces8 mei 2013 - 17:27

vaak mensen die al gepensioneerd zijn. Dus bijverdiensten

adriek
adriek8 mei 2013 - 17:27

Tuurlijk... allemaal idealisten die voor een paarhonderd euro per maand 60 uur per week aan hun gemeenteraadsbaantje waar 10 uur voor staat besteden. (Het gaat hier niet over de fulltime bestuurders zoals die in grote steden wel voor schijnen te komen, maar om kleine gemeenten waar de lokale agrariër twee avonden per week in het gemeentehuis vergadert...)

tomaat70
tomaat708 mei 2013 - 17:27

Dan zal het inkomen/de vergoeding voor de nieuwe raadsleden wel weer om omhoog gaan, met als 'argument': anders krijg je er geen goede mensen meer voor.

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mei 2013 - 17:27

Natuurlijk zal dat gaan gebeuren. Maar eerlijk gezegd vind ik dit nu eens een goede wetgeving. Alleen moet dit gewoon ook voor Kamerleden, staatssecretarissen en ministers gaan gelden. Als het voor mensen met een 'gewone' baan geldt, dan ook voor hen. Inclusief alle verplichtingen.

KoningPruts
KoningPruts8 mei 2013 - 17:27

Wellicht kunnen ze een eigen club starten en voor subsidie in aanmerking komen. Ziedaar het overzicht subsidie 2012 van AMSTERDAM ALLEEN. http://www.geenstijl.nl/archives/images/bijlage_4_overzicht_verstrekte_subsidies_2012_gemeente_amsterdam.pdf Bijna 400 miljoen, nee laten we vooral een miljoen besparen op ambtenaren in kleine gemeentes terwijl een stichting als Spirit! vier miljoen per jaar opstrijkt. Onlangs is ook nog eens bewezen dat dit soort instanties niets helpen, weten we dat nog? Nederland is helemaal de weg kwijt.

2 Reacties
KoningPruts
KoningPruts8 mei 2013 - 17:27

Gewoon even ter indicatie: 120 miljoen aan kunst & cultuur 100 miljoen aan onderwijs 14 miljoen aan economie 17 miljoen aan sport 80 miljoen aan zorg 11 miljoen aan orde en veiligheid Doorgetrokken naar nationale schaal kost dit geintje ons 8 miljard per jaar. Dat is ongeveer 2,000 euro dat iedere werkende Nederlander per jaar betaald aan andermans hobbies. De kunstsector loopt ondertussen te klagen dat ze het zo moeilijk hebben. Voor de goede orde: Er wordt 10x meer aan kunst besteed dan aan veiligheid en openbare orde. Er wordt 1.5x meer aan kunst besteed dan aan zorg, er wordt 10x meer aan kunst besteed dan aan economie. Kunst lijkt me ondergeschikt aan onderwijs, economie, zorg en veiligheid. U niet?

JongLinks
JongLinks8 mei 2013 - 17:27

Waar is bewezen dat dit niet helpt?