Geen voedselhulp meer voor Syrische vluchtelingen
• 01-12-2014
• leestijd 2 minuten
WFP stopt met voedselbonnen voor Syrische vluchtelingen ... Golf aan crises brengt hulporganisaties in het nauw
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties staakt de verstrekking van voedselbonnen waarmee Syrische vluchtelingen die leven in Libanon, Jordanië, Turkije, Egypte en Irak in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien. De organisatie kampt met ernstig geldtekort en kan de benodigde 51 miljoen euro niet bij elkaar krijgen. 1,7 miljoen vluchtelingen dreigen slachtoffer te worden van de maatregel.
Ertharin Cousin, de leider van het WFP, waarschuwt donorlanden voor de gevolgen:
“Het zal de gezondheid en veiligheid van deze vluchtelingen in gevaar brengen en waarschijnlijk meer spanningen, instabiliteit en onveiligheid tot gevolg hebben in de buurlanden waar ze worden opgevangen. Het opschorten van de WFP voedselhulp is desastreus voor veel gezinnen die al ernstig lijden.
Ze wees er op dat veel vluchtelingen slecht toegerust zijn voor de komende weer moeilijke winter. Met name in Libanon en Jordanië waar de tenten in de modder staan, de hygiënische omstandigheden zwaar te wensen over laten en veel kinderen geen schoenen noch warme kleding hebben. Het WFP verstrekt coupons waarmee de vluchtelingen bij lokale winkels en bedrijven voedsel kunnen kopen. Zo worden niet alleen de vluchtelingen geholpen maar ook de lokale economie van landen die veel vluchtelingen opvangen.
Het WFP en andere hulporganisatie hebben te maken met vijf ‘schaal 3’ crises die tegelijkertijd plaatsvinden: Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de ebola-crisis in West-Afrika. Eeder al werden de rantsoenen met de helft teruggebracht. Een woordvoerder van de organisatie verklaart tegenover
The Guardian dat de problemen mede worden veroorzaakt door het feit dat donorlanden onder strenge regels geld toekennen voor bepaalde doelen en er met de fondsen niet geschoven mag worden.
cc-foto’s: Mustafa Khayat en World Economic Forum