Joop

Geen vluchtelingen helpen, zet dan ook geen kerststal, zegt Italiaanse priester

  •    •  
04-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
birth-of-jesus-1150128_640
Een traditionele Italiaanse opfleuring van het kerstfeest is de kerststal. Als symbool voor de ontheemde die onderdak zoekt is het een belangrijk element in Italiaanse huiskamers tijdens de maand december. De priester Luca Favarin uit Padova, bij Venetië, roept echter op dit jaar geen stal op te tuigen. “Een kerststal zetten is vandaag de dag hypocriet,” zegt hij. “De kerststal is het symbool van een vluchteling die onderdak zoekt en krijgt in een schuur. De beeldjes uitstallen en een kruisteken maken voor het kindje Jezus terwijl je in het echte leven exact het tegenovergestelde doet, vind ik verwerpelijk.”
Het kwam hem op veel kritiek te staan in het door de antimigratiepartijen Lega en de Vijfsterrenbeweging geregeerde land. Onderstaande tweet illustreert het punt dat Favarin wil maken, waarbij een vluchteling niet welkom wordt geheten, maar wordt gezien als onderdeel van ‘een invasie:’
Op de Facebook-pagina van Favarin kwamen ook veel reacties binnen:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Peterrr2
Peterrr25 dec. 2018 - 18:12

Toch wel bizar dat mensen in dit topic elkaar de les lezen over een verhaal waar geen enkele historische bron bevestiging over geeft. De bijbel is een leuk verhalenboek met vaak een boodschap daarin, maar gebruik het aub niet als historisch boek. Vaak genoeg is aangetoond dat er wat dat betreft weinig van klopt wat er in dat boek staat. Gaan we de 'documentaire' Life of Brian ook gebruiken als bron ;-)

Hemk
Hemk5 dec. 2018 - 12:16

Die priester kan mooi lullen maar ondertussen predicte Jesus een extreemrechts immigraiebeleid in het hiernamaals met volledige assimilatie als vereiste voor toegang.

Eric Minnens
Eric Minnens5 dec. 2018 - 11:21

Ik heb op advies van Han van der Horst (voordat ik me met het christendom bemoei) het kerstverhaal nog eens gelezen en kan toch tot geen andere conclusie komen dan dat de scène van de kerststal plaatsvond ten tijde van, en vanwege, een volkstelling en niet vanwege het op de vlucht zijn van Jozef & Maria. Blijkbaar geeft de RK-kerk, bij monde van een priester, daar een zodanige draai aan dat deze kerststal, via het idee van een dakloze (reiziger! dus niet: ontheemde - zoals in bovenstaand artikel vermeld) die onderdak zoekt, in een ruimer kader symbool staat voor alle mannen en vrouwen, met name ook vluchtelingen, die onderdak zoeken. Hier is uiteraard niets op tegen, maar het lijkt me wel zinvol de historische context van het verhaal, ook tijdens het vertellen, zuiver te houden en te benadrukken dat Jozef & Maria op dat moment gewoon op reis waren. Waarom zij op reis waren, de door Augustus uitgeschreven volkstelling, is wat mij betreft het meest dramatische aspect van het verhaal. Die was immers precies georganiseerd om die kleine Jezus op te sporen en uit te schakelen. En dat J&M later echte vluchtelingen werden speelt natuurlijk met terugwerkende kracht mee in de symbolische betekenis van de kerststal. Kortom, hoewel ik een ongelovige Thomas ben, heeft de priester wat mij betreft, 'logisch' en symbolisch bekeken, gelijk, zij het dat hij wellicht iets overdrijft. Maar hij zet de zaken op scherp en houdt zijn geloofsgenoten een spiegel voor.

1 Reactie
José
José5 dec. 2018 - 15:00

Het verhaal in het tweede hoofdstuk van Matteüs over de vlucht naar Egypte en de kindermoord hoort er ook bij. De Kersttijd begint op de vooravond van Kerstmis en eindigt op de avond van de eerste zondag na 6 januari, het feest van Driekoningen. Dan ook pas wordt het stalletje afgebroken. Om in de sfeer te blijven twee links naar toespraken/preken, ook geschikt voor niet(meer)-gelovigen ;) http://ekklesia-amsterdam.nl/upload/multimedia/131224.-.19.30.kees.kok.pdf En Bram Grandia over de kindermoord, Max Pam en het Matteüseffect. http://ekklesia-amsterdam.nl/upload/multimedia/cms_files_SLASH_MediaGalerij_SLASH_Other_SLASH_otherfiles1649_00.pdf

Jay K
Jay K5 dec. 2018 - 6:31

Niet om het een of het ander. Jozef en Maria moesten naar de stad om zich te laten inschrijven en waren geen vluchtelingen. (Lukas 2:1-4) Toch wel weer jammer dat een Italiaanse priester niet helemaal weet wat hij zegt. Verder is het zeker in Europa geen kwestie van geen vluchtelingen willen ondersteunen, maar een kwestie van hoe ver moeten we gaan? Van de meeste vluchtelingen hebben we geen last. Deze mensen zijn blij dat ze ergens worden opgevangen en willen het liefst hun leven oppakken. Echter met de stroom vluchtelingen komt een (misschien nog wel grotere) stroom met parasieten mee, mensen die geen vluchteling zijn en graag misbruik willen maken van de menselijkheid van Europa (Voor mensen die van mening zijn dat Europa niet menselijk is, kan je nagaan hoe erg andere landen zijn). Doordat elk plan om deze parasieten te weren als racistisch/xenofobisch of wat dan ook wordt aangemerkt verdwijnt vanzelf de wil om vluchtelingen te ondersteunen.

Paul!
Paul!4 dec. 2018 - 22:45

De betekenis van de kerststal kende ik niet, maar met die uitleg over de symboliek, geef ik die priester volledig gelijk in zijn oproep. Ik snap niet waarom mensen daar boos over zijn, voor de mensen die het betreft is het immers een kleine moeite de kerststal gewoon in de kast, zolder of schuur te laten staan? Wel vind ik het verkeerd als hierdoor alle mensen zonder kerststal in de woonkamer, zoals ondergetekende, nu opeens worden weggezet als rechtsradicalen vol vreemdelingenhaat.

robheus2
robheus24 dec. 2018 - 22:01

Hij heeft wel een punt, zoals iedereen die de hypocritie aan de orde stelt.

OlavM
OlavM4 dec. 2018 - 21:10

Priester Luca Favarin heeft er gelijk in deze hypocrisie aan de kaak te stellen. Die zit er niet in dat Jozef en Maria per se gelijk zouden moeten kunnen worden gesteld met hedendaagse vluchtelingen -hoewel ze Jezus hebben moeten redden van de furie van Herodes-, maar natuurlijk wel in de beleden boodschap van "vrede op aarde" en barmhartigheid enz. die zo veel beleden wordt tijdens Kerstmis, terwijl de opstelling jegens vluchtelingen en migranten in het algemeen verhardt. Karingin verwoordt het hieronder krachtig. (4 december 2018 at 16:29). Natuurlijk voelt rechts Italië zich hierdoor pijnlijk en persoonlijk aangevallen. Dat patroon is ons ook hier bekend.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 dec. 2018 - 8:52

Zoals alle linkse pro-pieten mensen ook rechts-extremisten en racisten zijn? Daar zit wel enige consistentie in!

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 dec. 2018 - 8:53

Van 'vrede' heb ik dan ook weinig gemerkt!

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 dec. 2018 - 20:25

Zonder priesters en andere vertegenwoordigers van ieder willekeurig geloof hadden we waarschijnlijk geen noodzaak tot vluchten gehad. Hypocriet

Henri Zwols
Henri Zwols4 dec. 2018 - 18:52

Een priester die oproept geen kerststal op te tuigen. Als atheïst kan ik dat natuurlijk wel waarderen. :-P

Joop den Uil
Joop den Uil4 dec. 2018 - 16:23

beetje hypocriete priester … ten eerste was het gezin van Joseph geen vluchteling, wilden ze geen asiel maar alleen onderdak. Dat werd een herberg en tegenwoordig airbnb . Als mijnheer priester een statement wil maken had hij dat eerder kunnen doen met waardigheid. Geen hemel voorspel ik hem.

3 Reacties
johannn2
johannn24 dec. 2018 - 19:30

Joop, Je bent een beetje spuit 11 hier. Lees de reacties hieronder maar eens door. Dan kom je erachter, waarom Jezus en zijn pa en ma politieke vluchtelingen waren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 dec. 2018 - 19:33

Waren ze het op dat moment niet volgens de bijbel werden ze het snel daarna.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 dec. 2018 - 19:38

Maar maakt dat wat uit dan? Als je de kerststal plaatst en je dientengevolge je vereenzelvigt met de inhoud van het bijbelverhaal, of dat wat het wil zeggen, dat waar het voor staat, de waarde ervan, de zeggingskracht, dan kan dat enkel van ' waarde zijn' als het altijd en overal toepasbaar is.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*4 dec. 2018 - 15:01

Is er nog barmhartigheid in Italië, anno 2018, op weg naar Kerst 2018, namelijk o.l.v. Matteo Salvini en zijn zeer populistische vrienden van Lega en Vijfsterrenbeweging, ik vraag me wel af. Dat gezicht van hij, met het grote glimlach van een sluwe fox (wat mij betreft), hoeveel nachtmerries heeft hij al veroorzaakt, bij echt goede, christelijke en wel empathische Italianen?. Net zoals in de VS op dit moment, met Donald Trump, een deel van het Italiaanse volk wil (op dit moment tenminste) per se ook dit soort zeer populistische leiders. Brussel stond sowieso stevig onlangs wat betreft de blijkbaar zeer onredelijke begroting van deze nieuwe Italiaanse regering en met succes blijkbaar en zo moet het met dit soort zogenaamde leiders. Een heel fijne dag verder.

johannn2
johannn24 dec. 2018 - 13:52

Inderdaad. Hypocrieten. Niet alleen dat kerststalletje, maar het gezinnetje is daarna het land uit gevlucht naar Egypte als politieke vluchtelingen. Asielzoekersgezinnetje. Dus, ja, de vergelijking is meer dan terecht. Ook Jezus is in de bijbel erg duidelijk wat je met vluchtelingen moet doen: onderdak verlenen. .

8 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 dec. 2018 - 15:22

Volgens mij woonden ze in Nazareth en gingen naar Bethlehem omdat jozef daar geboren was vanwege een volkstelling, om nadien weer terug te gaan naar Nazareth waar Jezus vervolgens ook opgegroeid is. Dat kind is in een stal geboren omdat er geen slaapplaats meer was in Bethlehem. Hoeveel daklozen heb jij al onderdak gegeven? Zomaar een vraag.

Satya
Satya4 dec. 2018 - 17:39

'Hoeveel daklozen heb jij al onderdak gegeven? Zomaar een vraag.' Wat maakt dat uit Minoes&tuin? Volgens mij gaat het hier over een draagvlak in de samenleving om voor de zwakkeren te zorgen.

johannn2
johannn24 dec. 2018 - 19:15

Minoes, Maak je er een jij-bak van ? Valt me van je tegen. Nog los van het feit dat ik geen stalletjes plaats - het gaat die priester ook niet om het persoonlijk onderdak geven, maar het voor of tegen de opvang van asielzoekers door je land zijn,. Dat gezinnetje is het land uit gevlucht naar Egypte, omdat ze gewaarschuwd waren voor de komende kindermoord in Bethlehem. Daar zijn ze gebleven, ik meen tot Herodes' dood. Niet bekend met de bijbel ? Daar is dit hele ritueel op gebaseerd. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 dec. 2018 - 19:25

Het klopt inderdaad dat ze naar Egypte zijn gevlucht volgens het bijbel althans. Dit omdat Herodus bang was dat Jezus als 'nieuwe koning' zijn macht zou overnemen. Daarom liet hij alle kinderen onder de twee jaar vermoorden. Dit was dus wel na zijn geboorte in de stal.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 dec. 2018 - 19:31

het bijbelverhaal..

johannn2
johannn25 dec. 2018 - 0:06

Minoes, Het is gebaseerd op het bijbelverhaal, dus het is volgens het bijbelverhaal, ja. Vluchteling werd hij inderdaad na zijn geboorte, wat vrij algemeen is onder vluchtelingen. Deze kerstviering met stal is ook na zijn geboorte en zelfs na zijn hele leven, inclusief dat politiek vluchtelingschap. Zoals die priester zegt, zij waren leden van die' tsunami' die de bedoelde mensen zonder onderscheid afwijzen. .

Extra belegen
Extra belegen5 dec. 2018 - 5:05

Een ieder die belasting betaald, draagt bij aan de opvang van asielzoekers. Of je er nu tegen of voor bent overigens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 dec. 2018 - 15:57

johan Nee. Herodes had gehoord dat er een nieuwe koning was geboren. Hij wilde zijn macht natuurlijk niet afstaan. Daarom gaf hij opdracht alle kinderen tot 2 jaar om te brengen. Dan zat die nieuwe Koning er zeker wel tussen. Ik weet dat wel. Maar het principe van het 'geen onderdak geven' is even toepasbaar op precies dezelfde manier van een vergelijking maken. ( zonder nuances) Vandaar mijn vraag. Zou jij een dakloze onderdak geven? Kan toch niet zo moeilijk zijn. ik weet echt wel wat de vraag hier is m.b.t. vluchtelingen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 dec. 2018 - 13:50

En de kerstman naar huis! Die heeft daar genoeg te doen aan de Mexicaanse grens!

Jan_Modaal
Jan_Modaal4 dec. 2018 - 13:48

Dan moet deze priester de bijbel nog eens lezen: Josef en Maria waren geen vluchteingen, maar moesten naar Bethlehem vanwege een volkstelling, daarna zouden ze weer terugkeren naar hun woonplaats. Bethlehem was vol, en er was geen ander onderdak dan een stal, enz....dus de vergelijking gaat wat mank.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst4 dec. 2018 - 15:14

Je moet het evangelie eens lezen voordat je je met het christendom gaat bemoeien. Jozef en Maria moesten na de geboorte van Jezus de vlucht nemen omdat koning Herodes de kleine Jezus wou vermoorden. Zie ook de kindermoord van Betlehem.

Bert Jansen2
Bert Jansen24 dec. 2018 - 17:02

Je kunt ook een niveautje hoger kijken, help je mensen die hulp nodig hebben aan bed bad en brood of niet? Maar ja, abstraheren is een vaardigheid die niet iedereen heeft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 dec. 2018 - 19:12

Volgens mij werden ze geweigerd in de herberg.

LaBou
LaBou 5 dec. 2018 - 6:28

"Volgens mij werden ze geweigerd in de herberg." Ze hadden geen geld om te betalen en aangezien alleen maar rijke mensen worden geholpen en arme niet was er dus geen plaats voor ze.

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 dec. 2018 - 15:43

Ze hadden geen geld om te betalen en aangezien alleen maar rijke mensen worden geholpen en arme niet was er dus geen plaats voor ze. Kijk eens, het wordt steeds toepasselijker allemaal.

Peter van Veen2
Peter van Veen24 dec. 2018 - 13:43

In beginsel zijn maar ontzettend weinig mensen tegen de opvang van vluchtelingen. Echter door het toelaten tot de procedure van asielzoekers uit veilige landen als Marokko, Algerije, Albanië en Georgië daalt het draagvlak en komt ook nog eens de hulp aan echte vluchtelingen in het gedrang.

4 Reacties
Karingin
Karingin4 dec. 2018 - 15:29

Hou toch op, in Italië en Griekenland zitten veel vluchtelingen uit bv. Syrië en Irak. Die kampen waar ze in zitten worden bewust heel slecht gehouden, van hulp is nauwelijks sprake, laat staan goede opvang. Dat vindt men een goede strategie om vluchtelingen te ontmoedigen. Wat nou draagvlak...we staan al jaren op een glijdende helling die stijl naar beneden gaat. Als er dan opgeroepen wordt om 1000 van die lui op te halen, staat het rechterdeel van de samenleving alweer gillend op de banken. Sodemieter toch op met je draagvlak.

Satya
Satya4 dec. 2018 - 17:34

'Echter door het toelaten tot de procedure van asielzoekers uit veilige landen als Marokko, Algerije, Albanië en Georgië daalt het draagvlak en komt ook nog eens de hulp aan echte vluchtelingen in het gedrang.' Hoezo komt de hulp aan echte vluchtelingen dan in gedrang? Het vluchten voor oorlog blijft even verschrikkelijk. Dit klinkt voor mij meer als een excuus om iets niet te doen. Het is een interpretatie en misschien vind je dat net als mij een smoesje.

Jan_Modaal
Jan_Modaal4 dec. 2018 - 17:54

@hanvandenberg, de stal waar het hier over gaat, gaat over de geboorte in de situatie van volkstelling....ik sleep de bijbel er verder niet bij

OlavM
OlavM4 dec. 2018 - 21:16

@ Peter van Veen: Verdragsrechtelijk is ook Nederland verplicht asielzoekers tot de desbetreffende procedure toe te laten, ook al komen ze uit "veilige" landen. Het is wel zo dat de procedure beter zou moeten worden gestroomlijnd en sneller werken als het om bij voorbaat kansloze zaken gaat. @ Karingin: Krachtig verwoord. Het "draagvlak" voor "echte" vluchtelingen is bij rechts sowieso minimaal.

vdbemt
vdbemt4 dec. 2018 - 13:22

Een verdomd goede associatie.

1 Reactie
Starter2
Starter24 dec. 2018 - 15:20

Alleen jammer dat hij niet klopt.