Joop

Geen vliegvelden in vogelrijke natuurgebieden

  •    •  
14-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
800px-Lelystad_Airport

© cc-foto: Wikipedia

Alle signalen staan op rood voor Lelystad Airport
Hoe dichter je vogels en vliegtuigen bij elkaar in de buurt brengt, hoe groter de kans op ongelukken. Het stomste wat je dus kan doen is een vliegveld openen pal naast vogelrijke natuurgebieden. Zo mogelijk nog onverstandiger is het om vervolgens de risico’s op botsingen met vogels nauwelijks te onderzoeken. ‘Wat niet weet, wat niet deert’ als zeer onverstandige aanname. Zie daar in vogelvlucht de voorgeschiedenis van Lelystad Airport.
Het maatschappelijke draagvlak voor Lelystad Airport is als sneeuw voor de zon gesmolten. Het vliegveld is volstrekt overbodig en kent vooral veel nadelen. Klimaat, leefomgeving en veiligheid van mens en dier zijn sterk gebaat bij een stevige krimp van het aantal vliegbewegingen. Het goede nieuws? Voor de luchthavens van Rotterdam en Eindhoven zijn de eerste krimpstappen inmiddels al gezet. Het luchtvaartdebat is onomkeerbaar aan het kantelen.
Luchtvaartminister Van Nieuwenhuizen (VVD) heeft een beperkter horizon en geeft vol gas. In haar haast om de opening van Lelystad Airport zo snel mogelijk door te drukken vergat zij de tijd te nemen die nodig is om het risico op botsingen met vogels fatsoenlijk te onderzoeken. De minister leunt in haar Lelystad Airport-ramkoers volledig op rapporten van Bureau Waardenburg. In de milieueffectrapportage wordt dit werk opgevoerd als het benodigde “vinkje” bij het kopje vliegveiligheid: “geen verhoogd risico”. Maar het werk van Bureau Waardenburg ligt al enige tijd onder vuur. De nieuwste vogelradartechnieken zijn niet gebruikt, het veldonderzoek bleef zeer beperkt in omvang en bezorgde piloten worden niet gehoord.
Om de twijfels over de milieueffectrapportage (MER) weg te nemen organiseerde de Partij voor de Dieren recent een hoorzitting over vliegveiligheid en botsingen met vogels. Niet alleen lieten de aanwezige experts geen spaan heel van de veiligheidsstudies van Bureau Waardenburg, de bijdrage van het adviesbureau zelf was ronduit verontrustend. Bij monde van consultant Rob Lensink bleek Bureau Waardenburg niet in staat om de kritiek ook maar enigszins te pareren. De ophef over de rammelende MER deed bij de minister echter geen alarmbelletje rinkelen. Ze koos er in haar reactie tijdens het debat op 25 april voor om de aantoonbare onjuistheden in de MER te negeren. En neemt zo welbewust een onverantwoord risico.
Schiettent Vogelrijke natuur zoals de Oostvaardersplassen ligt pal naast de deur van Lelystad Airport. Over het lot van de vogels heeft ook de Vogelbescherming onlangs haar grote zorg uitgesproken. Terecht, gezien het feit dat de jagerslobby en luchtvaartsector nu al voorsorteren op het massaal doodschieten van vogels en vernielen van nestjes. Een onacceptabel scenario. De oorzaak van de conflicterende belangen tussen vogels en luchtvaartmaatschappijen ligt natuurlijk niet bij de vogels, maar bij het mechanische vliegverkeer. Vliegvelden in de omgeving van water- en voedselrijke natuurgebieden zijn letterlijk misplaatst.
Het zou verstandiger zijn om in te zetten op betaalbaar en comfortabele internationaal treinverkeer. De vliegbewegingen die nog overblijven moeten passen binnen de driehoek van klimaat, leefomgeving en veiligheid. Alle signalen staan op rood voor Lelystad Airport. Dit is het moment om de daling van het aantal vluchten in te zetten, en Lelystad Airport definitief af te blazen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

adriek
adriek15 mei 2019 - 15:02

Tsja, we bouwen ook nieuwe woon- en industriewijken ten koste van een heleboel natuur en vogeltjes. Het ware natuurlijk beter om de groei van de bevolking te beperken, dan waren er geen nieuwe wijken, wegen en ook geen vliegvelden nodig.

vdbemt
vdbemt14 mei 2019 - 15:01

Maar ook uit de markt zelf blijkt dat groei van de luchtvaart onzin is, als de praktijk is dat de vliegtuigstoelen, zelfs met woekerprijzen (hier: super goedkoop), niet vol raken.

6 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 16:09

Als er vluchten minder om komen dan gebruiken ze de ruimte wel voor extra vrachtvluchten?

itsme3
itsme314 mei 2019 - 19:17

Super goedkoop? U heeft zeker al lang niet gevlogen.

Tom7
Tom715 mei 2019 - 6:30

@itsme Waarom zo,n reactie? https://www.vliegtickets.nl/airlines/transavia/?gclid=EAIaIQobChMIgeG10fOc4gIViMx3Ch2p9A6zEAAYASAAEgKFNPD_BwE&gclsrc=aw.ds

itsme3
itsme315 mei 2019 - 9:23

@Tom "Waarom zo,n reactie? " Ik vlieg met regelmaat en ik kan u vertellen dat na alle toeslagen, rekening houdend met de onmogelijke plekken waar een bedrijf als Ryanair je naartoe brengt en alle manieren die ze verzonnen hebben om je financieel uit te kleden, vliegen aanzienlijk duurder is dan een aantal jaren geleden.

vdbemt
vdbemt15 mei 2019 - 14:23

@itsme. Alles is duurder dan een aantal jaren geleden. Het gaat om de vergelijkingen NU. Op vliegen zit geen enkele tax, wat de prijzen laag houdt. Zeker als je dat vergelijkt met reizen met de trein.

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 mei 2019 - 9:54

@Itsme 'Super goedkoop? U heeft zeker al lang niet gevlogen.' Ik een maandje gelden nog voor werk. Heen en weer naar Basel voor minder dan 70 Euro. Waarvan het enkeltje heen slechts €21,67 kostte..

Paul250371
Paul25037114 mei 2019 - 12:54

De ophef over de rammelende MER deed bij de minister echter geen alarmbelletje rinkelen. Ze koos er in haar reactie tijdens het debat op 25 april voor om de aantoonbare onjuistheden in de MER te negeren. En neemt zo welbewust een onverantwoord risico. De een na de ander, incompetente sukkels. Wat een leeghoofdige sukkels.

4 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 13:08

Ben bang dat het geen incompetentie is maar doelbewust elke keer weer. Zo dom kunnen ze gewoon niet zijn hoewel ze dat natuurlijk wel proberen als reden op te voeren zodra het probleem zich voordoet. "Helaas had niemand dat voorzien, nu moet het natuurgebied wel weg want anders...…."

JoostdeV
JoostdeV14 mei 2019 - 14:53

Incompetentie is het verkeerde woord. Wiebes is ook ruim beloond met een ministerschap na de chaos die hij bij de belastingdienst heeft achtergelaten. De politiek verantwoordelijken voor de miljarden kostende misinvestering in de recent gebouwde kolencentrales zijn ook ruim beloond voor hun 'blunders'. Hoe heet het ook alweer als als openbaar bestuurder je persoonlijke belangen laat prevaleren boven het algemeen belang?

vdbemt
vdbemt15 mei 2019 - 14:29

@Anoniempje. Inderdaad. Zie Zuid-Holland: dat mag duizenden ganzen gaan vergassen. Want zij vormen een bedreiging voor de luchtvaart en de landbouw. 2 sectoren die horen bij de gootste bedreigers van klimaat en leefomgeving. (Dit laatste laat zich zien in het 'moeten' vergassen van ganzen)

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mei 2019 - 7:57

Heeft niets te maken met competentie maar een keuze maken voor 'de economie' als allesbepalende maatstaf.