Raad van State: gemeente hoeft geen paspoort te verstrekken
Een inwoonster van Amsterdam die weigerde om haar vingerafdrukken af te geven krijgt voorlopig geen paspoort. Dat heeft de Raad van State dinsdag geoordeeld in een voorlopige uitspraak.
Volkskrant meldde begin dit jaar al dat er ten minste zeven rechtszaken lopen van ‘vingerafdrukweigeraars’ tegen hun burgemeester. Zij eisen een paspoort of identiteitsbewijs zonder hun vingerafdruk af te hoeven geven, omdat dit een inbreuk is op hun privacy.
Vanwege Europese regels moeten sinds 2009 gegevens van de vingerafdrukken worden opgenomen in een chip in het paspoort. De biometrische vingerafdruk is omstreden omdat het volgens deskundigen te snel is ingevoerd. Hoogleraar en beleidsadviseur Roel Bekker deed in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek naar de invoering van het biometrisch paspoort en zegt dat de technische moeilijkheden van het massaal afnemen van vingerafdrukken structureel is onderschat.
Het nieuwe paspoort werd ingevoerd om fraude te bestrijden, maar volgens Bekker schiet het dat doel volledig voorbij. Uit proeven blijkt dat bij het lezen van de ingescande vingerafdrukken in meer dan 20 procent van de gevallen een ‘mismatch’ ontstaat. De computer herkent de overeenkomst niet tussen de ingescande vingerafdrukken en de gegevens op het paspoort, terwijl het wel degelijk gaat om dezelfde persoon. Volgens Bekker hebben de aanslagen op 11 september 2001 de invoering van het biometrisch paspoort onder druk gezet. Daardoor verdwenen de privacyargumenten op de achtergrond en werd de techniek onvoldoende getest. Vorig jaar bleek dat topambtenaren waarschuwingen hadden genegeerd over de veiligheidsrisico’s van het biometrisch paspoort en de centrale opslag van vingerafdrukken. Minister Donner besloot daarop de centrale opslag uit te stellen. De discussie over de opslag van vingerafdrukken is in Nederland indertijd aangekaart door het VARA-programma De Ombudsman. Kijk hier de verschillende afleveringen terug.