Joop

Geen versoepeling coronamaatregelen, avondklok blijft

  •  
21-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Netherlands Ministers consult about corona crisis

© Minister Hugo de Jonge of Health, Welfare and Sport (CDA) and Prime Minister Mark Rutte arrive at the Catshuis for a consultation about the corona measures. Multiple members of the resigning

Er komt voorlopig geen versoepeling van de coronamaatregelen. Dat is de uitkomst van het Catshuisoverleg deze zondag onder leiding van demissionair premier Mark Rutte. Ook de avondklok wordt voorlopig niet afgeschaft, zo melden bronnen in Den Haag.
Twee weken geleden hintten Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid nog op versoepelingen vanaf 31 maart. Die zouden bijvoorbeeld inhouden dat de terrassen open mogen en dat het hoger onderwijs weer fysiek les mag geven. Gezien de opnieuw stijgende besmettingscijfers willen de bewindslieden daar nu nog niets van weten. Ook verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) lieten de afgelopen dagen al doorschemeren geen voorstander te zijn van versoepelingen.
Hoewel er dus geen versoepelingen komen, worden de maatregelen ook niet verder aangescherpt. De komende dagen wordt er nog vergaderd over de coronacijfers en de maatregelen. Dinsdagavond is er een nieuwe persconferentie van Rutte en De Jonge.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (86)

Leontrotsky
Leontrotsky22 mrt. 2021 - 13:57

Verlenging van de lockdown is bij lange na niet genoeg om de toenemende aantal besmettingen te verminderen. Het moge duidelijk zijn, de toename van de besmettingen komt omdat we juist te soepele lockdown maatregelen hebben. Zoals het OMT ook reeds aangeeft, Nederland zal niet slechts de lockdown moeten verlengen maar juist en vooral ook veel meer beperkingen moeten invoeren. Te denken valt bijv aan: Avondklok vervroegen naar 8 uur en op termijn naar 7 uur; Net als bijv in Frankrijk, binnenblijven als men geen geldige reden heeft buiten te komen; dit betekent ook veel meer thuiswerken en waar mogelijk stoppen met werken of bedrijf als dit betekent dat men buiten de deur moet komen; Mondneusmasker plicht in de buitenlucht (dit is een heel belangrijke); Geen bezoek thuis ontvangen; Veel meer testen, iedereen moet minimaal 1x of liefst 2x per week getest worden en zodra positief getest 4 weken in Quarantaine met controle. Bij overtreding quarantaine moet net als in het VK 10 jaar gevangenisstraf worden opgelegd; Alle winkels dicht, Verbod op reizen naar buitenland behalve wanneer absoluut noodzakelijk (familiebezoek als familie in buitenland woont, Bedrijfsreizen, of politiek noodzakelijke reizen; En zo kunnen nog meer beperkingen worden opgelegd, de lijst is eindeloos, er is alleen kracht en moed nodig voor politici om deze te durven invoeren nu het volk meer begint te zeuren en te morren;

2 Reacties
Simplex2
Simplex222 mrt. 2021 - 14:33

Zullen we dan ook maar direct een hoge betonnen muur om Nederland bouwen, met wachttorens en gewapende grensbeambten?

khuat
khuat22 mrt. 2021 - 15:13

Satire of toch ironie; ik ben er niet helemaal uit.

Dehnus
Dehnus22 mrt. 2021 - 12:44

Avondklok is een placébo, echte maatregelen (zoals limiteren van school contact nu dat daar de infecties totaal uit de klauw lopen). Hoor je niet? Waarom... nou de Vrindjes willen het werkvolk op het werk zien. Dus ook al zegt de overheid voorde bühne van "Blijf thuis en werk uit huis!", zorgen ze er voor dat bazen gewoon kunnen eisen dat mensen heen gaan want "Koters zijn ja niet thuis!". 1 keer per week naar school, voor sociaal contact en ter controle van de voortgang had ook gekund, en dan met kleinere klansen door ze zo te spreiden. Maar nee, dan kunnen de vrindjes niet eisen dat het werkvolk naar het werk komt he. De koters moeten worden opgehokt. En om toch maar te doen alsof ze WAT doen, hebben ze een avondklok, met hele nare bijsmaak die ook eigenlijk niet veel helpt. Want de meeste mensen waren al binnen (is toch niks te doen) en de mensen die zich er niet aan hielden? Doen dat nu ook niet.

Phantom3
Phantom322 mrt. 2021 - 12:35

De besmettingen gaan omhoog. De avondklok heeft dus een averechts effect en moet afgeschaft worden.

Bouwman2
Bouwman222 mrt. 2021 - 11:59

Foto"s zeggen meer dan woorden. De vraag bij deze is: wie van de twee is de meest optimistische. Die rechtse met die ijsmuts lacht door zijn tranen, die is zojuist weer als leidende kracht benoemd in het land der vrijzinnigen en de linkse stapt onbewust dat ie gevolgd en gecontroleerd wordt blijmoedig en goedgemutst verder. Maar meneer de Jonge, je ziet toch wel dat scherm op de achtergrond, en je kunt toch wel inschatten wie zich daarachter bevinden?

harmmeijer
harmmeijer22 mrt. 2021 - 10:21

Rutte wil bij verkenning serieus kijken naar coalitie met ‘Ja21’. Om een meerderheid te krijgen in de Tweede Kamer, maar vooral omdat die partij een flink aantal zetels heeft in de Eerste Kamer met overgestapte ex-FvD-leden. Probeert ie het weer te flikken na het debacle met de PVV? Houdt Rutte dan nooit op met het aanschurken tegen extreem rechts? Hij kan het zich veroorloven. Wat hij ook flikt, het heeft hem nooit ene mallemoer schade berokkend in tegenstelling tot andere partijen waar hij een regering mee heeft gevormd.

4 Reacties
rvb2
rvb222 mrt. 2021 - 11:46

Natuurlijk blijft Rutte aanschuren tegen extreemrechts. Een gedeelte van de VVD is immers extreemrechts. Zij doen hard mee met pogingen de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting af te schaffen in Nederland.

Jozias2
Jozias222 mrt. 2021 - 12:23

@Merel, Natuurlijk zegt Rutte dit. Dit kun je niet los zien van het onderhandelingsspel. Door dit te stellen, iets wat D66 niet wil, is dat al een concessie die de VVD doet als er uiteindelijk toch gewerkt wordt aan een centrum links kabinet. Een concessie waar hij dan wel wat voor terug wil krijgen. In die zin is deze stelling heel slim.

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 12:25

Probeert ie het weer te flikken na het debacle met de PVV? Kennelijk. Hardleers noemen ze dat.

Phantom3
Phantom322 mrt. 2021 - 12:34

Merel, JA heeft toch juist afstand genomen van FvD?

Greendutch
Greendutch22 mrt. 2021 - 8:50

dat kan ook niet want : het virus is niet minder gevaarlijk geworden!!!

3 Reacties
adriek
adriek22 mrt. 2021 - 9:32

Dat niet, maar de laatste verzwaringen hebben ook niet het gewenste effect gehad. R0 lag onder de 1.0 en sinds de avondklok stijgt het aantal besmettingen weer. Logischerwijs zou je moeten concluderen dat de avondklok en de een-bezoeker-regeling het tegengestelde hebben gedaan dan verwacht en dat deze dus zo snel mogelijk weer afgeschaft moeten worden. Praktisch: er moeten gecontroleerde versoepelingen ingevoerd worden. Liever mensen gecontroleerd op anderhalve meter op een terras en in een restaurant dan de ongecontroleerde samenkomsten die nu blijkbaar gebeuren - de besmettingen moeten toch ergens vandaan komen. Bovendien beloon je dan de mensen die zich al acht maanden aan de regels houden: voor de deugnieten maakt het niet uit. (Thuiswerken iemand? De ochtend- en avondspits zijn weer bijna 'as usual' ...)

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 12:27

Logischerwijs zou je moeten concluderen dat de avondklok en de een-bezoeker-regeling het tegengestelde hebben gedaan dan verwacht en dat deze dus zo snel mogelijk weer afgeschaft moeten worden. Volstrekt foute redenering. De introductie van de avondklok viel samen met de opkomst van de britse variant die veel besmettelijker is en de effecten van de avondklok en andere maatregelen dus deels weer overcompenseert. Dát is de logische hypothese die uit de feiten volgt.

erikbos
erikbos22 mrt. 2021 - 12:42

@Eirda "Logischerwijs zou je moeten concluderen dat de avondklok en de een-bezoeker-regeling het tegengestelde hebben gedaan dan verwacht" Nee dat kan je niet, het kan ook zo zijn dat de avondklok heeft voorkomen dat de stijging nog een stuk sterker zou zijn geweest. Het RIVM gaat op basis van de cijfers en haar inschattingen ervan uit dat de avondklok een demping heeft van 0.1 op R. Dus zonder de avondklok zou je dus nog meer besmetting en opnames hebben.

FromValue
FromValue22 mrt. 2021 - 8:16

Voorspelbaar - slechte sturing in beleidsmaatregelen. Matige data granulariteit en te ruwe datamodellen. Hierdoor zijn de maatregelen weinig verfijnd en kan niemand een zinnig woord woord zeggen m.b.t. de attributie in de resultaten. Ook moralistische uitgangspunten hebben tot stupide besluitvorming geleid. Dat hele advies van de gezondheidsraad had per omgaande in het ronde archief gemoeten. Door dit advies is een 92 jarige in een verpleeghuis nu ingeent en een 62 jarige leerkracht die dagelijks voor de klas staat niet. Dat dit cohort juist oververtegenwoordigt is op de IC (was dat niet een van de kerndoelen van ons beleid?) is een gegeven waarmee niets is gedaan. Misschien een schrale troost dat dit in de heel Europa het geval is. Schade per dag is 1.3 miljard in de EU. Daar had de EU commissie wel wat minder pennywise mogen zijn. Dit gaat nog minimaal een half jaar duren, Minimaal 2 tot 3 maanden langer dan de VS, VK en Israel. De onnodige schade zal daardoor oplopen naar waarschijnlijk zo'n 200 tot 300 miljard extra. Voor zo'n bedrag had de EU zich wel wat drukker mogen maken m.b.t. productie capaciteit van vaccins.

JasDon
JasDon22 mrt. 2021 - 7:07

Gelukkig kan je overal flexibele tickets en boekingen plaatsen, want gezien de vaccintekorten lijkt 1 juli nu wel heel erg onwaarschijnlijk te worden. Zover mijn overwegingen bij dit soort nieuws...

Geert9
Geert922 mrt. 2021 - 5:13

Het blijft wel apart te zien dat de regering je als ondernemer de nek omdraait uit je eigen bescherming.

3 Reacties
Simplex2
Simplex222 mrt. 2021 - 8:19

Als ondernemer zijnde kan ik zeggen dat het heel bijzonder is. Het voelt alsof je hoofd op het hakblok ligt. Ondanks dat de weg naar beneden die je bedrijf is ingeslagen totaal niet je schuld is, voel je je extreem verantwoordelijk. Verantwoordelijk voor de facturen die je niet hebt kunnen betalen, verantwoordelijk voor de mensen waar je altijd goed voor geweest bent, die voor je gewerkt hebben in het verleden. Het voelt alsof je een offer brengt dat letterlijk een straf is die je opgelegd is. In mijn geval ben ik inmiddels financieel 5 jaar terug in de tijd geworpen...alles wat ik in 5 jaar heb weten op te bouwen is opgegaan aan het betalen van de zakelijke en persoonlijke vaste lasten. Vorig jaar afgesloten met een behoorlijk verlies, dat nog enigzins gecompenseerd is door de overheidsregelingen. Echter, bedragen die regelingen maar een relatief klein deel van het geheel en ga je alsnog richting het afvoerputje. In onze branche werken we extreem veel met ZZP'ers (Evenementen/theater), maar die mensen zijn inmiddels niet meer beschikbaar omdat ze (logisch!) elders een aanstelling hebben gevonden met vriendelijkere uren en wellicht een beter salaris. Wanneer we wellicht weer los mogen is er van onze branche weinig meer over... De sfeer onderling wordt er ook niet beter op; de solidariteit die er in het begin was is min of meer verdwenen. Het voelt alsof je in een doolhof zit waarvan je de uitgang niet kunt vinden. Het wordt er allemaal niet beter op. We tellen niet meer mee in de huidige maatschappij, dat doet wel wat met je.

pastafari
pastafari22 mrt. 2021 - 14:10

@simplex we leven in een kapitalistische maatschappij, een feit waarvan u als ondernemer lang heeft kunnen profiteren. Nu heeft u het als ondernemer zwaar, dat is de schaduwkant van het kapitalisme. U bent waarschijnlijk van uitgegaan dat er nooit een crisis zou komen, daar zat u fout. Ik vind dat u gecompenseerd moet worden voor het lijden tijdens deze crisis, er is geld genoeg. maar u kunt niet de schuld bij de overheid leggen. Die koos ervoor om de gezondheod van mensen te beschermen, mijn inziens een terechte beslissing.

Simplex2
Simplex222 mrt. 2021 - 20:54

U bent waarschijnlijk van uitgegaan dat er nooit een crisis zou komen, daar zat u fout. -------------------------- Ik ben in 2005 begonnen en heb de kredietcrisis/hypothekencrisis ook meegemaakt. Toen deed ik nog gedeeltelijk iets anders en hadden we ook te maken met een terugval van 45% in omzet, verlies van inkomen en financiële zekerheid. Ik heb mij tegen de meeste bedrijfsrisico's verzekerd, voor zover je je ertegen kunt verzekeren. Pandemieën zijn uitgesloten door iedere verzekeraar. Je kunt je er dus niet tegen wapenen. Ik ben geen ondernemer uit financiële overtuiging. Geld is niet mijn nummer 1 drijfveer; weinig mensen in een facilitaire functie binnen de evenementen/theatersector zijn geld gedreven. We doen dit omdat we dit werk fantastisch vinden. U zegt ik kan de schuld niet bij de overheid leggen; het was toch echt de overheid die mijn bedrijf en de bedrijven van collega-ondernemers aan de ketting legde. Weliswaar met een hoger doel, maar toch ben ik kind van de rekening. Weinig mensen zijn kind van de rekening. De gehele leisure industrie ligt op zijn gat, dreigt kopje onder te gaan aan een onzichtbare vijand. Dat is zuur. Niets meer, niets minder. Je gaat ten onder, maar kunt je er niet tegen wapenen.

EenMening
EenMening22 mrt. 2021 - 1:25

@JanB Tijdens de eerste quarantaine hielden de meeste mensen zich goed aan de regels en dat had na een week of 8 resultaat. Na een jaar ellende lappen veel mensen de regels aan hun laars en nemen eventuele boetes op de koop toe. De meest objectieve maatstaf voor de effectiviteit van het beleid is het aantal doden per miljoen inwoners. Nederland is het dichtstbevolkte land van de EU en je zou verwachten dat het aantal doden per miljoen hier het hoogste is maar dat is duidelijk niet het geval. België, Frankrijk, Zweden, Zwitserland, Polen, Slowakije, Tsjechië, Spanje, Italië, het VK , Kroatië, Roemenië, Letland, Montenegro, Bulgarije, Litauen ,Hongarije, Noord-Macedonië en Oostenrijk doen het allemaal slechter dan Nederland. Het is dan irrelevant om eilandstaten als Nieuw-Zeeland, Taiwan, Japan en een heremetisch afgesloten schiereiland Zuid-Korea op te voeren.

2 Reacties
EenMening
EenMening22 mrt. 2021 - 1:36

dichtstbevolkte land van de EU = - na Malta en enkele ministaatjes - het dichtstbevolkte land van Europa

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mrt. 2021 - 10:18

Australië is ook afgesloten behalve voor een handjevol rijkelui. Tienduizenden Australiërs zitten nog steeds vast in het buitenland. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/17/australiers-in-het-buitenland-kunnen-al-een-jaar-niet-naar-huis-a4036128

Joost Spits
Joost Spits21 mrt. 2021 - 22:36

"Hoewel er dus geen versoepelingen komen, worden de maatregelen ook niet verder aangescherpt." Dat laatse bevalt mij niet. Het OMT heeft in niet mis te verstane bewoordingen aangegeven dat besmettingen zich steeds meer openbaren bij jongere leeftijdscategorieën. Met name de scholen (voortgezetonderwijs) zou de aanstichter zijn. Gezien de totaal onwerkbare situatie op scholen, omdat men nooit afstandhoudt, noch onderling, noch naar de docenten; men met schering en inslag geen mondkapjes draagt, tegen mekaar aanzit in de klaslokalen en mensa in de pauzes, is het een onverantwoordelijke bende op de scholen. Als docent kan ik de deplorabele situatie uittekenen als geen ander. Ik stel voor, terug naar de online-lessen. Ik weet dat het niet optimaal is, maar ongelimiteerd doorgaan met besmetten is ook geen optie. Bovendien zijn er vele leerkrachten die tot de kwetsbare groepen behoren. Er is weer niet goed over nagedacht...en veel docenten voelen zich respectloos behandeld. Zo, van laat ze maar risico lopen. Het stemt mij bezorgd; er zijn immers al collega's gestorven aan covid 19 en dat is een trieste ervaring...

6 Reacties
Tom7
Tom722 mrt. 2021 - 8:37

Mensen van de werkvloer uit de zorg en het onderwijs wisten allang dat scholen de brandhaarden waren, dat gelijk krijgen ze nu het ziekenhuis ingeworpen. En voor winkels en horeca gelegenheden waren eerder al door de werkvloer doeltreffende maatregelen genomen, ze zijn niet gehonoreerd. Nu kom je in het stadium dat steeds meer mensen een dikke vinger geven, ze worden toch maar als losers behandeld. En een ieder die een afwijkende mening wil poneren die hout zou kunnen snijden, wordt bij voorbaat afgeserveerd als gekkie. Kaag stond niet voor niets boven op een tafel de overwinning, van nieuw leiderschap na het behalen van 27 zetels te promoten (wat er dus 4 minder bleken te zijn, foutje van 280.000 stemmen), dat hoort bij de psychose van de shock doctrine, (nieuw) leiderschap, hoog opgeleid Nederland trapte verdwaasd in de gecreëerde roes. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In de Groene staat nu een stuk over hoe dat eerder met Economisch beleid is gebeurt. Afwijkende meningen werden kaltgestellt, het is waaraan we nu uitdijende rijen van de voedselbanken hebben te danken, en de toename van rechts-rechts stemmers, waarbij ik Wilders niet meer als een afleider zie, om het Groot Kapitaal groot te houden en sterker te maken. https://www.groene.nl/artikel/het-is-een-stalinistische-cultuur

Jozias2
Jozias222 mrt. 2021 - 8:51

Het OMT geeft juist aan dat leraren geen verhoogd risico lopen. Uiteraard raakt er wel eens een leraar besmet, net als mensen in andere beroepen. En als leerlingen zich niet aan de regels houden dan is het toch aan de leraren om dat te handhaven? https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5212687/rivm-leraren-lopen-niet-meer-risicos-dan-andere-groepen

Tom7
Tom722 mrt. 2021 - 9:24

@Joost Vind achteraf niet dat mijn reactie genoeg respect betoont naar wat jullie nu in het onderwijs meemaken, doordat ik er zaken aan vast knoop die teveel uit het hart van jou verhaal lopen. Mijn excuus daarvoor.

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 12:17

@ Tom Erg consistent in je reactie's ben je niet. Eerst lul je over chinese propaganda. Dan moeten de scholen weer dicht. Je hebt gelijk met dat laatste maar aangezien dat volstrekt los staat van je eerdere "betogen" hecht ik niet al teveel waarde aan je standpunt in deze. Per slot van rekening is het allemaal rampenkapitalisme volgens je eerdere uitlatingen.

Tom7
Tom722 mrt. 2021 - 16:28

@JanB Ben juist wel consistent, begin maart vorig jaar had ik de mening na berichtgeving uit Italie dat er rigoureus door de Overheid moest worden ingegrepen, de dreiging die onbekend was buitensluiten defensie en het Rodekruis inzetten etc., en gelijk luisteren naar de werkvloer. (Directeur Buurtzorg, UMC Groningen testbeleid, en luchtcirculatie Zorgcentra. werden weggehoond) En Rutte stond met z,n handen te wapperen. Toen er meer bekend was over het virus, had daar op geanticipeerd moeten worden, de werkvloer anticipeerde immers al goed (horeca bijv.), dus goed informeren transparant zijn en continue gedachten uitwisselen met de werkvloer. Dat laatste gebeurde niet vorig jaar oktober keek de Overheid de andere kant op. terwijl alle signalen op Rood stonden, weer werd er dus niet geanticipeerd. De Overheid is een faalinstituut geworden, vraag maar aan defensie of zij uberhaubt nog in staat zijn een grootschalige ramp te bestrijden, elke slag die er is, wordt er meer en meer geprivatiseerd. (rampenkapitalisme, surveillance kapitalisme) Waarom allerlei bedrijven in moeten huren, terwijl je de capaciteit in huis zou moeten hebben. Mijn consistentie zit dus in het meer vertrouwen en betrekken van de werkvloer (het volk), en een (z.g.n) apathie en dan vervolgens de angstcultuur van de Overheid, met het uitbesteden van diensten van de Overheid aan uitzendbureaus e.d. en big tech, (surveillance) als resultaat. Bij jou ging ik in het begin mee, maar daarna bleef je hangen in een bubbel en maakte je het Volk tot zondebok, en dat laatste vind het Groot Kapitaal helemaal prima. Zij zijn de grote winnaars, en hebben nu een vrijbrief door de angstcultuur van hun marionetten, om te knevelen. Ze komen er immers toch wel mee weg.

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 21:17

@ Tom De informatievoorziening voor de bevolking is inderdaad belabberd. Maar dat past in een breder plaatje dat je zelf al aangeeft. De overheid is volkomen uitgehold. Resultaat van 30 jaar neoliberalisme. Er waren niet een mondkapjes op het moment dat de eerste golf zich aandiende! In Afrika lachen ze daar om! Verder is de huidige situatie tav Covid-19 hier in Nederland en de rest van Europa juist een uitvloeisel van het neoliberale "denken". Er is van meet af aan geprobeerd om met een minimum aan inspanningen en maatregelen de economie uit de wind te houden. Dat dat niet zou lukken was voor iedereen met een beetje hersens duidelijk. Hersens zijn echter een schaars goed aan het worden in de westerse wereld. Dat wist ik al voor deze crisis. Deze crisis bracht het probleem echter in z'n volle omvang aan het licht. Een groot deel van de bevolking is zo stom als het achtereind van een varken. Zoveel is mij inmiddels duidelijk. Men weet niets. Men doet zelfs niet de moeite iets te weten te komen. Hoeveel onzin van deze of gene hier alleen al op Joop verschijnt die via 2 trefwoorden op Google te weerleggen is! Tenenkrommend! En dan kom je niet ver tijdens een pandemie. Vooral niet als de overheid: a) ieder moreel gezag heeft verspeelt in de 30 jaar dat men naar de pijpen van het grootkapitaal danst en b) zelfs niet de moeite neemt om zaken uit te leggen. De persconferentie's van Rutte en de Jonge zijn dan ook in de regel een aaneenschakeling van platitudes en open deuren die worden ingeptrapt en vooral...van gezever. Geen niet mis te verstane waarschuwingen waarin men stelt hoe het zit en hoe de vlag erbij hangt zoals van de kant van Merkel ("dit wordt de laatste Kerst met de grootouders als men zich niet aan de regels houdt"). Slechts uitingen van "begrip" en het nodige popiejopie-gedoe. Men nam zelfs niet de moeite eerst het gebied rond het torentje hardhandig schoon te vegen toen daar met pannen werd gerammeld voor (en daarna dus ook tijdens) een persconferentie. Ik bedoel maar! Het grootkapitaal staat hier grotendeels buiten. Athans op dit moment en voor deze ene keer. Het heeft namelijk zijn kwalijke invloed al doen gelden in de voorafgaande decennia (ik herhaal: er waren niet eens mondkapjes, de zorg moest immers worden uitgekleed ("anders wordt het te duur"). En een grote ramp kan Nederland inderdaad niet meer aan. Dat zijn de feiten. Maar waarom zijn dat de feiten? Juist, omdat het klootjesvolk jarenlang de slippendragers van het grootkapitaal de regering in heeft gestemd. In Nederland en daarbuiten. En de houding van het gepeupel tav corona is al niet anders. Niet gehinderd door enige kennis van zaken wordt continu druk uitgeoefend op de besluitvorming. Omdat het leven zonder gezuip en gefeest en gepomp aan de Costa Brava kennelijk niet de moeite waard is om geleefd te worden. Een goed boek als alternatief zit er kennelijk ook niet in (het sluiten van de boekhandels is derhalve grotendeels overbodig). Dus nee, kom me niet aanzetten met het arme volk dat wordt gepiepeld. Het wordt gepiepeld, zeer zeker. Maar niet inzake corona. Daarin probeert een zich lam geschrokken overheid tussen het algemeen belang, de neoliberale doctrine en het Volksempfinden door te laveren en met het bescheiden gezag dat men nog heeft het ergste te voorkomen. Met niet echt heel veel succes trouwens. En het volk? Dat stemt opnieuw in grote lijnen voor diegenen die deze puinhoop mede hebben veroorzaakt. Ddat strookt nu eenmaal niet met een bovengemiddelde intelligentie. Dus face it: de gemiddelde Nederlander is gewoon niet al te snugger. Een snugger volk kiest geen Rutte 4!

Max6
Max621 mrt. 2021 - 22:27

Ik vind de cijfers wel lastig hoor... de bevestigde besmettingen lopen op... maar er worden steeds meer mensen getest. Dus van iedereen die zich laat testen is nog steeds zo'n 7% positief. Meer testen, meer bevestigde besmettingen, meer maatregelen. Dus als we ons nu vanaf morgen gewoon niet meer zo massaal laten testen, dan schiet het belangrijkste getal (dat we elke dag op het nieuws horen) als een speer omlaag en kunnen we met Pasen gewoon een terrasje pikken ;-) Misschien moeten we die besmettingen gewoon eens loslaten en gewoon kijken naar IC-opnames en eventuele oversterfte.

Ferdinand Binnendijk
Ferdinand Binnendijk21 mrt. 2021 - 22:23

En toch vraag ik me af hoe de draconische maatregelen nog besmettingen gaan voorkomen, als de niet handhaafbare toch massaal worden overtreden? Is het niet véél veiliger als ik met een paar vrienden op anderhalve meter een terras pak, dan als we bij iemand thuis het bier gaan opmaken? (niet dat ik dat zou doen, natuurlijk......) Versoepel gewoon een paar dingen, dan heb je ook niet elk weekend het museumplein vol gekken, de mensen worden weer wat gelukkiger, MKB'ers kunnen eindelijk weer een beetje omzet pakken..

Biff Everwood
Biff Everwood21 mrt. 2021 - 21:20

met de vaccinatie van de kwetsbare groepen: kan het zo zijn dan het aantal besmettingen oploopt, maar dat het aantal corona patienten op de IC niet of minder? Zo ja, dan kun je tijdens de voortgang van de vaccinatie toch wel versoepelen? Een steeds groter deel van de bevolking, zeker de groep die op de IC kan belanden, is gevaccineerd.

JanB2
JanB221 mrt. 2021 - 19:54

Verstandig. De cijfers laten geen ander beleid toe,

12 Reacties
Tom7
Tom722 mrt. 2021 - 6:02

@JanB Daar hebben we JanB, die zijn gebruikelijke bagger uit de Gele Rivier het internet op pruttelt, en daarmee maar weer eens een steentje bijdraagt aan het vergroten van de macht van het Groot Kapitaal. Want JanB is heel slim, en het Volk, ach het Volk is sowieso dom. Dus hup Jan, hup Groot Kapitaal. https://nl.wikipedia.org/wiki/De_shockdoctrine,_de_opkomst_van_rampenkapitalisme

rvb2
rvb222 mrt. 2021 - 7:48

De cijfers laten wel degelijk een ander beleid toe. Geen soepeler beleid, wel een ander beleid. Er is bewust gekozen voor het openen houden van kappersbedrijven. Die kunnen weer gesloten worden, zodat we sneller van de vermaledijde avondklok af zijn.

LBNB
LBNB22 mrt. 2021 - 8:38

Goed geanalyseerd Jan, heel inhoudelijk weer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mrt. 2021 - 8:57

Het aanvankelijk zo succesvolle Noorwegen kampt met een toenemend aantal locale uitbraken. Vaccinatie is de enige manier om corona eronder te krijgen. Helaas ook daar gemor over AstraZeneca.

Exkraker
Exkraker22 mrt. 2021 - 9:44

Precies jan. Vergeet ook niet dat huidige mutaties besmettelijker lijken dan de oorspronkelijke variant.

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 12:06

@ Tom Aan komplottheoretici heb ik schijt.

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 12:08

@ LBNB Klopt. IK heb de analyse maar weggelaten. Voor mensen met hersens is die een open deur. Voor anderen een niet te nemen horde dus daar verdoe ik mijn tijd niet mee. Wie na 1 jaar corona niet in staat is "the bloody obvious" in te zien zal het noot inzien. Er zijn veel sukkels hier.

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 12:09

@ Exkraker Het doet goed ook nog iemand met gezond verstand hier aan te treffen. Zeg het voort!

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 12:13

@ rvb De cijfers laten geen versoepelingen in het algemeen toe. Dat geldt ook voor de scholen en kapperszaken. Vlak het belang van die avondklok overigens niet uit. Die weerhoudt veel mensen van bezoek aan elkaar in de avonduren (wanneer men tijd heeft na het werk en in het weekend). Veel besmettingen vinden in een informele setting plaats. De avondklok zet daar enigzins een rem op.

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 12:23

@ Danielle De vaccinatiegraad is momenteel te laag (veel te laag) voor groepsimmuniteit. Voorlopig zullen we het van "de maatregelen" moeten hebben. De vaccins hebben het in zich uiteindelijk het échte verschil te maken, eventueel nog aangevuld met een af te bouwen pakket van maatregelen (mits er tegen die tijd geen mutanten zijn die een loopje met de vaccins nemen) , maar voorlopig zijn we aangewezen op een strak regime van beperkingen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mrt. 2021 - 18:21

JanB 22 maart 2021 at 13:23 De Noren hebben meer dan genoeg van alle restricties en willen naar hun buitenhuizen.

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 20:48

@ Danielle Stranden in het zich van de haven is voor pechvogels. In het zicht van de haven de zaak willens en wetens verkloten is daarentegen meer iets voor de echte sukkels.

Archie Bunker
Archie Bunker21 mrt. 2021 - 19:49

Percentage positieve testen daalt nog steeds. Sterftecijfer als verwacht. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel Maar goed, niks verbaast me meer in dit land van calvinistische stockholm syndromers die hun kwelgeest weer net zo vrolijk in het pluche stemmen.

6 Reacties
LBNB
LBNB21 mrt. 2021 - 21:34

@archie Inderdaad, maar het gezag is weg. Er is nog een gedeelte mensen wat zich ergens aan houdt en voor de rest leeft iedereen weer zijn leven. Enkel wat deskundigen en mensen in de angstpsychose denken dat men zich nog aan dit soort onzin houdt. Over een paar weken is het helemaal over gok ik,

gimli55
gimli5521 mrt. 2021 - 22:31

De verkiezingen zijn voorbij, de duimschroeven kunnen weer aangedraaid worden. Een deel van de huidige regeringspartijen hebben geprofiteerd en een deel niet. Het neoliberale smaldeel kan binnenkort weer uit de haven vertrekken. Er zal weinig tot niets veranderen.

JasDon
JasDon22 mrt. 2021 - 7:09

Archie, de laatste cijfers waren wel weer iets hoger, boven de 8%. Alleen het RIVM werkt iedere keer met een gemiddelde over een wat oudere dataset. Hopelijk gaat beter weer voor verbetering zorgen, net zoals vorig jaar.

LBNB
LBNB22 mrt. 2021 - 8:36

@gimli55 [De verkiezingen zijn voorbij, de duimschroeven kunnen weer aangedraaid worden. Een deel van de huidige regeringspartijen hebben geprofiteerd en een deel niet. Het neoliberale smaldeel kan binnenkort weer uit de haven vertrekken. Er zal weinig tot niets veranderen.] Ja, terwijl er vrijwel niks aan de hand is. Gisteren bij nieuwsuur zag ik marc bonte weer met het model waarbij 1300 mensen met corona op de ic zouden liggen op 1 mei met de huidige maatregelen. De ondergrens van het model lag op 500 en de bovengrens op 3000, we moesten wachten. Hoe dan? Na een jaar lijken ze het seizoenseffect nog niet eens te begrijpen. Dit is absoluut onmogelijk en op 1 mei zitten we gewoon dik onder de 500, hoe kan dit nog geloofd worden?

Archie Bunker
Archie Bunker22 mrt. 2021 - 10:34

@LBNB: Ik denk het niet. Gezag is soms weg (casus Grapperhaus), maar angst niet. Heel veel mensen zijn door angst bevangen en kunnen zaken niet in het juiste perspectief plaatsen. De angst gaat weer op zoek naar gezag en dan telt wat er in het verleden is gebeurt niet meer mee. Ratio verdwijnt als angst zijn intrede doet. Kijk ook naar masker. Iedereen is het er over eens dat het niet werkt, maar toch klampen mensen, tegen beter weten in, zich daaraan vast in de hoop dat ze daarmee het virus de baas kunnen. Zo blijft men gevangen in angst. Keer op keer zullen er nieuwe issues opduiken die de angstpsychose voortzet.

JanB2
JanB222 mrt. 2021 - 12:24

Iedereen is het er over eens dat het niet werkt. Veel mensen denken te weten dat die niet werken. IN de zorg weet men wel beter.

Berenboot2
Berenboot221 mrt. 2021 - 19:04

Winkels keken er naar uit om per 1 April open te gaan. Deze boodschap komt niet aan als een dreun maar als een knock out. Heel veel winkels en bedrijven gaan hun duren sluiten, Bedankt Rutte. Bedankt Nederlanders door de VVD te belonen voor hun wanbeleid, en bedankt voor het groot maken van die verschrikkelijke eurofiele partij D66. Dan nog de vraag of die verkiezingen wel eerlijk zijn verlopen.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt21 mrt. 2021 - 19:25

Met je laatste opmerking is het duidelijk waar we je moeten plaatsen.

Thuiszitter
Thuiszitter21 mrt. 2021 - 20:05

en .... welk land heb je in gedachte om te gaan wonen ?

HappyBuddha
HappyBuddha22 mrt. 2021 - 10:55

@Berenboot 21 maart 2021 at 20:04 Winkels keken er naar uit om per 1 April open te gaan. Tja, 1 april. Het blijft een aparte datum

chwiedijk
chwiedijk21 mrt. 2021 - 18:58

Wat vindt die Kaag ervan?

2 Reacties
vdbemt
vdbemt21 mrt. 2021 - 19:26

Iedereen vindt er wat van.

itsme3
itsme321 mrt. 2021 - 20:54

Kaag is van de partij van Rubberen Ruggengraat Robbie

Salama.
Salama.21 mrt. 2021 - 18:13

Volgend weekend gaat de zomertijd weer in en zitten we nog steeds met die avondklok. Ik verwacht dat die half april afgeschaft wordt.

1 Reactie
korheiden2
korheiden222 mrt. 2021 - 7:35

@Salama : 'Ik verwacht dat die half april afgeschaft wordt.' Ik las vanmorgen dat er pas versoepelingen kunnen plaatsvinden als alle zestigplussers in elk geval één prik hebben gehad en dat wordt wel mei. Dan zijn ze in het VK, Servië, de VS en Israël zo ongeveer allemaal gevaccineerd, maar daar hebben ze geen last van de stroperige besluitvorming van de EU. Op 13 april begint de Ramadan, dat zal de iftarmaaltijden er niet eenvoudiger op maken.

WeesGeenKees
WeesGeenKees21 mrt. 2021 - 17:09

En ondanks alle maatregelen stijgen de cijfers weer als een gek. Wat zegt dat? Juist dat die maatregelen niet werken en dat klopt ook. - Avondklok: Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor te vinden dat dit écht werkt - Lockdown: Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor te vinden dat dit écht werkt - 1,5 meter afstand: Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor te vinden dat dit écht werkt - Mondkapje: Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor te vinden dat dit écht werkt

6 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie21 mrt. 2021 - 18:17

UV intentietijd grafiekje bekijken doet..

Karingin
Karingin21 mrt. 2021 - 18:52

Nou weet je wat, als jij je nou aanmeldt als proefkonijn en je een paar dagen lang, zonder mondkapjes en op een halve meter afstand, in je gezicht laat schreeuwen, hijgen en hoesten, en je wordt niet ziek, dannuh, nou dan heb je eigenlijk nog nix. Als je wel ziek wordt ook niet. Het is een beetje lastig om wetenschappelijk onderzoek te doen middenin een pandemie namelijk, aangezien je daar meerdere grote en diverse groepen voor nodig hebt, en een heleboel tijd. We kunnen natuurlijk gewoon de gok wagen, maar ik geloof niet dat daar draagvlak voor is

vdbemt
vdbemt21 mrt. 2021 - 19:28

Dan zal het wel goed helpen als we stoppen met alle maatregelen. Dat zie je in Brazilië. Je ziet ook best wel snel, het verschil tussen Amerika onder de gróte Baudet en die onder Biden.

JanB2
JanB221 mrt. 2021 - 19:56

@ WGK Dat is dus 4 keer totale onzin in één reactie. Dat lukt niet veel reageerders.

Winterdepressie
Winterdepressie21 mrt. 2021 - 20:08

@Karingin, Je legt wel een bepaalde vinger op een zere plek. Het wetenschappelijke instrument van "het experiment" mist in de huidige situatie wel en dit is een enorm gemis. Je pessimisme over de mogelijkheid dit uit te voeren deel ik echter niet. Je hebt je sample set namelijk al klaar, namelijk de hele bevolking. Het is prima denkbaar dat je maatregelen uitsmeert ongeveer zoals je vakanties over het land laat verlopen. Met een week verschil kan je prima signalen uitfilteren of iets effect heeft of niet. Dat is natuurlijk een simplificatie van het proces, maar in essentie kan je maatschappij breed test en controle groepen sturen om zo zicht te krijgen over hoe maatregelen, gedrag of bijvoorbeeld weer elkaar kunnen versterken of verzwakken. Het is vrij duidelijke dat de werking van het verspreidingssysteem best wel complex kan zijn omdat we kunnen zien dat verschillende varianten van maatregelpakketten bijna dezelfde uitwerking lijken te hebben. Het zou dus fijn zijn om data te hebben waaruit je zou kunnen destilleren of bijvoorbeeld een avondklok samen met onze vorm van lockdown niet een extra besmettingsvector maakt via bijvoorbeeld supermarkt bezoek of winter/lente wandelingen. Uiteindelijk is het een ethisch vraagstuk of we op deze manier moeten kunnen "experimenteren" met de totale bevolking. Ik denk dat dit eigenlijk noodzakelijk is willen we echt grip op de zaak krijgen.

itsme3
itsme321 mrt. 2021 - 21:05

Avondklok. Werkt inderdaad niet. Mensen vervroegen hun ontmoetingen en feestjes beginnen ineens om 20.30. En eentje die me afgelopen week op viel. Het aantal auto's op de parkeerplaats van kantoor is exponentieel gestegen. Blijkbaar om de eenzame avond te compenseren. Beter collega's dan helemaal niemand is het motto. Lockdown en afstand Werken, maar sommige maatregelen hebben weinig tot geen effect. Mondkapje Verplichten van mondkapjes heeft geleid tot veel meer besmettingen omdat inmiddels een halve meter afstand houden al een illusie is geworden. Ineens spontaan in november (direct na aankondiging van de verplichting) was het gedaan met afstand houden (mensen achten zich onkwetsbaar met mondkapje), hetgeen ook duidelijk terug te zien is in Piek 2b in de besmettingen (die verder nergens optreedt in Europa).

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl21 mrt. 2021 - 17:09

Tussen neus en lippen door zei prof. Koopmans in Nieuwsuur afgelopen vrijdag dat de jeugd veel meer getest wordt tegenwoordig, wat zij ook logisch noemde. Feit is wel dat je zo appels en peren zit te vergelijken als je de cijfers naast elkaar legt. Dan heb je nog oproepen om je massaal te laten testen in wijken als Charlois wat ook weer zorgt voor uitschieters. Maar we gaan wel rustig door met de trendlijn doortrekken. Wederom een overwinning voor het OMT, deel zoveel in de eeuwige lockdown.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt21 mrt. 2021 - 19:31

Gelukkig maar. Van openen omwille van de economie, gaat de pandemie er niet beter op worden. Wat weer langduriger gevolgen heeft voor de economie.

LBNB
LBNB22 mrt. 2021 - 12:32

@vdbemt Een pcr test heeft geen nut zonder klachten. Dat massale testen van jongeren is onzin.

khuat
khuat21 mrt. 2021 - 17:04

Tja en maar lachen.

Mark Huysman
Mark Huysman21 mrt. 2021 - 16:57

Goh, de vorige keren was het toch zo dat bij toenemende besmettingscijfers er extra versoepelingen werden aangekondigd. Zouden ze langzaam aan beseffen dat dat niet zo heel slim was?

6 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari21 mrt. 2021 - 17:09

Dat was voor de verkiezingen?

Rode druppel
Rode druppel21 mrt. 2021 - 17:11

Mark. Zo slim zijn ze niet.

adriek
adriek21 mrt. 2021 - 17:13

Strengere maatregelen zoals de avondklok lijken ook niet te helpen. Het wordt tijd meer dingen - gecontroleerd - toe te laten zodat mensen minder - ongecontroleerd - de regels aan hun laarzen lappen.

Poeha
Poeha21 mrt. 2021 - 17:29

U had liever de scholen dicht gehouden? De besmettingen zijn hoger geworden, maar miljoenen kinderen krijgen onderwijs. Het aantal ic opnames stijgt overigens niet evenredig mee.

vdbemt
vdbemt21 mrt. 2021 - 19:33

@Poeha. Ook de IC opnames stijgen weer. Met jongere mensen dan de ouderen.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf21 mrt. 2021 - 19:38

Nee. De verkiezingen zijn voorbij.

Thuiszitter
Thuiszitter21 mrt. 2021 - 16:46

Dat zat er dik in maar zat die de Jonge niet in Quarantaine? of voor hem gelden andere regels ?

4 Reacties
korheiden2
korheiden221 mrt. 2021 - 17:04

@Thuiszitter : De Jonge is op corona getest en de uitslag was negatief.

WeesGeenKees
WeesGeenKees21 mrt. 2021 - 17:10

Zij hoeven niet getest te worden en mogen alles doen wat God verboden heeft dat zag je toch aan Grapperhaus.

Thuiszitter
Thuiszitter21 mrt. 2021 - 21:46

Korheiden - die tweede test gebeurd na 5 dagen aldus Rijksoverheid Ray - precies daar gaat het om woensdagmiddag ging zijn app . Dan testen en minimaal 5 dgn in quarantaine is zijn eigen beleid . Gisteren , zaterdag is dus na 2,5 dag en niet 5 dagen

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 mrt. 2021 - 8:34

@thuiszitter - ja lullig he dat in huis blijven. Ik zit ook, op een wandelingetje na, de gehele dag in huis. Maar ik zag de eerste muggen al weer vliegen, dat moet je toch goed doen!