Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen verbetering ventilatie scholen want overheid stimuleert alleen onbetaalbare ingrepen

  •  
13-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Middelbare school voert mondkapjes in

© HAARLEM - Een leraar zet een raam van een klaslokaal van het Mendel College open. Om vanwege het coronavirus goed te ventileren zijn de ramen in de hele school open gezet. ANP ROBIN VAN LONKH

Goede ventilatie is een van de methodes om verdere verspreiding van het coronavirus terug te dringen. Dat lijkt een eenvoudige zaak maar voor scholen ligt dat anders omdat de rijksoverheid omstreden subsidieregels hanteert. Alleen scholen die een compleet nieuw ventilatiesysteem krijgen een – gedeeltelijke – vergoeding van de kosten. Voor veel scholen is zo’n nieuw systeem niet nodig omdat enkele aanpassingen voldoende zijn. Bovendien is er te weinig geld om alle scholen van een nieuw ventilatiesysteem te voorzien.
Henk Zielstra, bestuurder van de Zeeuwse scholengroep Archipel Scholen die achttien scholen op Walcheren onder zijn hoede heeft, slaat alarm bij Omroep Zeeland.
"Iets simpels als het installeren van ventilatieroosters of het aanbrengen van CO2-meters om de luchtkwaliteit te monitoren vallen buiten de regeling. Volgens Zielstra kan en moet dat beter. Want de tijd dringt. Zelfs al zou het Rijk de subsidie-aanvragen wél goedkeuren, dan nog zou het volgens Zielstra te duur zijn om op al ‘zijn’ achttien scholen op Walcheren de ventilatie op orde te brengen. “Een nieuw ventilatiesysteem voor een middelbare school kost al gauw een miljoen. En voor een basisschool zullen die kosten wat lager zijn, zeg vijf à zes ton. Maar doe dat keer het aantal scholen in onze scholenkoepel en zelfs al krijgen we dan dertig procent vergoed, dan nog zouden we geen geld meer overhouden voor onze basistaak: lesgeven.”"
Om de leerlingen toch te kunnen beschermen worden lessen nu gegeven met open ramen, een situatie die straks in de winter onwenselijk is. De schoolbestuurder doet dan ook een oproep aan het Rijk:
"“Als je ziet dat het niet werkt, dat die SUViS-regeling niet voldoet, bedenk dan een regeling die wél werkt. Want dit kun je niet zomaar op de scholen en gemeenten afwentelen. Als wij zeggen dat we een kenniseconomie zijn en dat we onderwijs belangrijk vinden, dan is het toch vreemd dat het gemiddelde kantoorpand geweldige ventilatie heeft terwijl onze kinderen het maar zonder ventilatie moeten doen?”"
Vorige maand meldde EenVandaag dat de verbetering van ventilatiesystemen ernstig te wensen overlaat. Alleen in rijke gemeenten worden leerlingen beschermd tegen het virus.
"Volgens Trouw zitten veel meer scholen met dit probleem, want gemeenten en scholen hebben zelf geen extra budget voor de ventilatie. “Het gaat om aanzienlijke bedragen, tussen de 10.000 en 20.000 euro per lokaal. Zo ontstaat een tweedelling: scholen in rijke gemeenten kunnen wel geholpen worden, in gemeenten met minder middelen hebben kinderen pech.”"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Jozias2
Jozias213 sep. 2021 - 15:40

“Dat lijkt een eenvoudige zaak maar voor scholen ligt dat anders omdat de rijksoverheid omstreden subsidieregels hanteert. “ Wel weer erg makkelijk om de schuld bij de overheid te leggen. Het gaat compleet voorbij aan de verantwoordelijkheid die scholen zelf hebben om te voldoen aan het bouwbesluit op het gebied van constructieve veiligheid, brandveiligheid en dus ook klimaat De ventilatie om Corona te bestrijden zijn gewoon de eisen uit het bouwbesluit. Dat zijn dus geen nieuwe of extra eisen maar geweest in deviezen die altijd al gelden om te komen tot een gezond binnenklimaat overigen voldoen de meeste scholen hier gewoon aan, 12% niet. De overheid stelt hier 360 miljoen extra ter beschikking. Overigens is nog helemaal niet zeker hoe de subsidie regeling er uit ziet. “Het kabinet heeft € 360 miljoen beschikbaar gesteld voor de verbetering van het binnenklimaat in scholen. Hiervan is nu bijna € 200 miljoen beschikbaar via de SUVIS-regeling. De overige € 160 miljoen is gereserveerd voor 2022 en 2023. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) verkent op dit moment hoe dit geld besteed gaat worden. Het ministerie neemt hierbij de uitkomsten van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek Onderwijshuisvesting (IBO) mee en de ervaringen met de SUVIS. Of het weer een soortgelijke subsidieregeling wordt, is nog onduidelijk.“

3 Reacties
lmgikke
lmgikke13 sep. 2021 - 16:23

De leerlingen en leraren zullen je dankbaar zijn met jouw antwoord. Wat een kwats antwoord is dat zeg. Het gaat hier om een pandemie, waarbij de overheid een grondwettelijke plicht heeft om voor de gezondheid van haar burgers te zorgen. Zoals algemeen bekend is het bouwbesluit juist NIET voldoende. Heb je het artikel niet gelezen?

Ewout Pool
Ewout Pool13 sep. 2021 - 16:39

Met respect, dat is te kort door de bocht. Schoolgebouwen zijn van de gemeente en worden ook door hen ontworpen, gebouwd en (aan de buitenzijde) onderhouden. Een school heeft daar weinig invloed op en kan alleen maar wensen indienen. En scholen houden zich niet bezig met bouwbesluiten, ze zijn te druk met lesgeven.

Jozias2
Jozias213 sep. 2021 - 18:02

@imgikke Lees de website van de Rijksoverheid. Voor scholen adviseert het rivm dat ze op het gebied van ventilatie voldoen aan het bouwbesluit. 12% voldoet daar kennelijk niet aan. Het klopt dat er een pandemie gaande is maar dat ontslaat school besturen toch niet van de verantwoordelijkheid om te zorgen voor veilige scholen? Als een gebouw niet voldoet aan de brandveiligheid kijk je toch ook niet naar Den Haag? @ e wood In principe zijn de gebouwen van het schoolbestuur. Zie deze tekst op vng.nl en ja, school besturen moeten wel rekening houden met wet en regelgeving. U stuurt uw kind naar een school waarvan het schoolbestuur zegt wij houden ons niet bezig met een veilig gebouw op het gebied van brandveiligheid, asbest, legionella en klachten vanwege een te hoge co2 concentratie? “Uitgangspunt van de onderwijswetgeving (WPO/WEC en WVO) is dat het eigendom van het schoolgebouw ligt bij het schoolbestuur. Dit eigendom wordt als zodanig vastgelegd in het kadaster via een notariële akte. In het spraakgebruik wordt bij de schoolgebouwen onderscheid gemaakt tussen het juridisch eigendom (schoolbestuur) en het economisch eigendom (claimrecht). Het eigendom van schoolgebouwen kan bij verschillende partijen liggen. 1) Bij het bevoegd gezag, lees: het schoolbestuur voorzover dit een zelfstandige rechtpersoon is. 2) De gemeente voor zover deze tevens het schoolbestuur is (integraal bestuur en via een bestuurscommissie ex artikel 83 Gemeentewet. 3) Een derde partij die een schoolgebouw in bezit heeft, zoals een woningbouwvereniging of een andere privaatrechtelijk partij. 4) Enkele schoolbesturen die oude scholen in bezit hebben.”

Ed Verbeek
Ed Verbeek13 sep. 2021 - 11:21

Juist. Iets wat Maurice de Hond vorig jaar mei al bepleitte dus; het zijn de aerosolen dus hang CO2 meters op, maar het zou nu teveel gezichtsverlies opleveren voor de “wetenschappers” van het RIVM.

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 sep. 2021 - 10:52

[ het zijn de aerosolen ] Nee, het zijn vooral de druppeltjes die je met anderhalve meter afstand kunt ontwijken. Aerosolen spelen een veel kleinere rol. Ventilatie zonder afstand houden is zinloos.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 sep. 2021 - 11:16

"Hoe effectief is de 1,5 meter maatregel als besmettingen vooral via aerosolen verlopen? Een debat tussen Willem Engel en Chi L. Chiu." https://mobile.twitter.com/chivo_tweets/status/1394307801715990533

adriek
adriek13 sep. 2021 - 10:41

Daar blinkt de overheid onder Rutte in uit: regelingen bedenken die er op papier geweldig uitzien maar die in de praktijk nauwelijks gebruikt (kunnen) worden. Op papier maken we goede sier en door het beperkte gebruik vallen de kosten achteraf erg mee. Goed voor de begroting. Alleen rulings voor internationals, die werken uitstekend...

Verver
Verver13 sep. 2021 - 9:43

10 tot 20 duizend euro per lokaal??? Wtf..worden ze omgebouwd tot cleanrooms?

2 Reacties
Marc Marc
Marc Marc13 sep. 2021 - 11:47

Je onderschat hoeveel debiet er nodig is voor het ventileren van een volle klas. Neem 32 personen x 25m3/h = 800 m3/h per klaslokaal. Een gemiddelde woning met ventilatie-eisen ingevuld conform bouwbesluit zit op 200-400 m3/h. Je hebt dus te maken met gigantische ventilatieunits en hele dikke buizen om die debieten aan te kunnen. Als je de WHO eisen zou volgen dan moet je in een ruimte de lucht 10x per uur vervangen. Voor een basisschool heb je per leerling 2-2,5 m2 nodig. Bij 3m hoogte en 32 personen zit je op ca. 200m3 inhoud en een benodigd ventilatiedebiet van 2000m3/h.

frankie48
frankie4814 sep. 2021 - 8:21

Beste Marc, Uit ervaringen weet ik dat een gat of gaten in de buitenmuur boren een veel grotere opgaven kan zijn, dan het latere afmonteren van de installatie.

Bouwman2
Bouwman213 sep. 2021 - 9:23

Ik heb als dominee natuurlijk ook de act van onderwijsgevende opgevoerd. De grote baas van het sput belde vaak op en zei dan: Doom, ik heb een invaller nodig voor Russisch en voor Speltheorie twee voor drie lesuren in lokaal 123. Nou, dan ging ik weer. Dus ik heb genoeg ervaring. Vaak werd me bevolen: Zet eens een raam open, want de stank van wierook. is hier niet te harden. Dan deed ik weer een kringegsprek. Ik zei: er is hier iemand die graag het raam open wil. Wat vinden jullie? Nou, meteen een lesuur verder. Ja ik ben me daar gek, ik ga mijn status als leraar toch niet .te grabbel gooien?

Knertel
Knertel13 sep. 2021 - 9:22

Er zullen wel weer bevriende bedrijven een aardige grijpstuiver aan verdienen.