Geen tolkentelefoon, dan duurdere gezondheidszorg
• 01-06-2011
• leestijd 2 minuten
Artsen zullen veel patiënten over de vloer krijgen voor wie een tolk een te grote uitgave is
De geest van de PVV wordt ook over de gezondheidszorg vaardig. Binnenkort zal de tolkentelefoon bij de dokter niet langer worden vergoed. Dat zal Ali en Fatima leren, die in plaats van Nederlands te oefenen de hele tijd voor de buis hangen om naar haatzenders van de schotel te kijken in plaats van het zo gezonde SBS6.
De havenarts van Amsterdam zit over dit besluit met de handen in het haar. Hij behandelt zeelui uit de hele wereld en voor het stellen van een behoorlijke diagnose is glasheldere communicatie essentieel. Daarom moet hij heel vaak een beroep doen op de tolkentelefoon. In Ochtendspits zei hij dat het voorschrijven van verkeerde pillen duurder uitkwam dan het betalen van zo’n tolk.
Hij sloeg de spijker op de kop. Artsen zullen veel patiënten over de vloer krijgen voor wie een tolk een te grote uitgave is. Dan moet er met handen en voeten worden gecommuniceerd. Daardoor duurt het consult langer dan nodig is. Dan nog kan de arts door misverstanden de verkeerde therapie voorschrijven. Of de eerste stadia van een ernstige kwaal missen zodat later peperdure behandelingen en operaties noodzakelijk zijn.
Wie weet, is die EHEC-bacterie daarom pas zo laat geïdentificeerd. Foute diagnoses bedreigen namelijk niet alleen de patiënt maar ook de volksgezondheid. Ziektes zijn nu eenmaal vaak besmettelijk. Zo wordt om het principe van eentalig Nederland de gezondheidszorg duurder terwijl de kwaliteit achteruit gaat.
De nieuwste maatregel van angstig Nederland is opnieuw een voorbeeld van ongerichte daadkracht die alleen negatieve gevolgen met zich meebrengt.
Denk maar niet dat mensen Nederlands gaan leren omdat ze anders de dokter niet kunnen verstaan. Denk maar wél dat door communicatiefouten in de spreekkamer allerlei exotische ziektes extra kansen krijgen in Nederland.