Joop

‘Geen toekomst voor Tata Steel als vervuiling zo blijft’

  •  
03-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Provincie Noord-Holland publiceert rapport RIVM over Tata en grafietregens

© WIJK AAN ZEE - De hoogovens van Tata Steel gezien vanuit Wijk aan Zee. De provincie Noord-Holland geeft het rapport van het RIVM vrij over de stofneerslag en grafietregens van Tata Steel op d

Tata Steel kan niet actief blijven in IJmuiden als het bedrijf net zoveel blijft vervuilen als nu. Dat zei staatssecretaris Steven van Weyenberg vrijdagmorgen in reactie op een RIVM-onderzoek waaruit blijkt dat de vervuiling afkomstig van het staalbedrijf schadelijk is voor kinderen. Ook de provincie Noord-Holland betwijfelt of het bedrijf wel door kan gaan.
Bewoners trekken al jaren aan de bel over de grafietregens afkomstig van Tata Steel. Het stof bevat schadelijke hoeveelheden lood, mangaan en vanadium. Vorig jaar bleek al uit onderzoek dat omwonenden tot 50 procent vaker longkanker krijgen dan het landelijke gemiddelde.
Ook is Tata Steel een van de belangrijkste producenten van broeikasgassen in Nederland. Het bedrijf is in zijn eentje verantwoordelijk voor 7 procent van de totale uitstoot, al bestaan er sterke vermoedens dat dat percentage in werkelijkheid nog een stuk hoger ligt.
Tata Steel IJmuiden boekte de afgelopen acht jaar een winst van 1,7 miljard euro , maar betaalde nul euro vennootschapsbelasting.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

The Apple
The Apple4 sep. 2021 - 12:25

Dat een neo-liberaal zoals Daan Ouwens het bedrijfsleven het monopolie wil geven op elke vorm van organiseren en de democratie tot een instituut wil reduceren dat alleen maar de regeltjes mag opstellen ( liefst niet teveel) en handhaven, kan geen verwondering wekken. Dat hij dat verpakt in een persoonlijke aanval, die er op neerkomt dat alleen ouderwetse verstarde communisten er anders over denken, eveneens. Dat het vroeger heel normaal was dat er een gemeentelijk vervoerbedrijf bestond, een kredietbank, de GEWAB en streekziekenhuizen, terwijl Nederland absoluut geen socialistisch land was, is hem blijkbaar ontgaan. Of het gaat om een gebrek aan kennis, een ideologisch gedreven valse voorstelling van zaken, of puur persoonlijk gericht is, is niet duidelijk Wat de maatschappelijke gevolgen zijn van zijn denkwijze heeft Adam Curtis in 2007 al eens beschreven in een prachtig drieluik, getiteld "The Trap" (te zien op YouTube).

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens4 sep. 2021 - 15:00

@ The Apple Jij schrijft: Dat hij dat verpakt in een persoonlijke aanval Dat is niet iets waar jij over mag klagen. Het overgrote deel van jouw tekstjes zijn persoonlijke aanvallen. Dus droog je tranen en niet meer huilen. Daarnaast ben je gezien je gezien je plannen tot nationaliseren een ook ouderwetse verstarde communist. En ook hier schrijf je: Dat het vroeger heel normaal was dat er een gemeentelijk vervoerbedrijf bestond, een kredietbank, de GEWAB en streekziekenhuizen Nu niet meer dus. Dat was vroeger. Dan schrijf je: Of het gaat om een gebrek aan kennis, een ideologisch gedreven valse voorstelling van zaken, of puur persoonlijk gericht is, is niet duidelijk Het zal jou ook nooit duidelijk worden. Maar dat is ook niet van belang. Ik maak af en toe een kanttekening bij jouw gedateerde conservatief socialistische tekstjes. De illusie dat jou daardoor iets duidelijk wordt heb ik allang niet meer. Het is meer mijn eigen vermaak.

The Apple
The Apple4 sep. 2021 - 21:00

Kersen plukken op zijn Daans: er staat: Dat het vroeger heel normaal was dat er een gemeentelijk vervoerbedrijf bestond, een kredietbank, de GEWAB en streekziekenhuizen, terwijl Nederland absoluut geen socialistisch land was, Gewoon negeren wat er werkelijk staat om er een eigen draai aan te kunnen geven, dat is Daan.

The Apple
The Apple4 sep. 2021 - 21:05

Dat het zou gaan om een gebrek aan kennis kunnen we dus afstrepen. "De illusie dat jou daardoor iets duidelijk wordt heb ik allang niet meer. Het is meer mijn eigen vermaak." Aha, het is dus persoonlijk bedoeld.

The Apple
The Apple4 sep. 2021 - 21:17

Waar het werkelijk om gaat is dat het nuttig zou zijn, of zelfs noodzakelijk is, om de hoogovens te behouden in een andere vorm, gericht op elektrisch omsmelten in het kader van een circulaire economie. Maar Daan en andere neo-liberalen laten de boel nog liever failliet gaan omdat de aandeelhouders het te duur vinden om zich aan de milieunormen te houden, of betogen dat we die normen dan maar moeten vergeten, omdat het er elders nog veel slechter aan toegaat; de neo-liberale race to the bottom, daar gaat het hier om.

LeftFuturist
LeftFuturist4 sep. 2021 - 21:26

Nationaliseren en centraal geleiden is hotter dan ooit. De democratie wordt maar half doorgevoerd er huist een heuse dictatuur binnen organisaties. Werknemers hebben niks te zeggen, daarbij hebben ze als burger en consument in hun vrije tijd ook al niks te zeggen. Ik zou zeggen de organisatie staat boven de werknemer maar de burger boven de organisatie, dat laatste daar moet de overheid voor zorgen. Desnoods door meer centrale geleiding.

LeftFuturist
LeftFuturist3 sep. 2021 - 21:21

Ik heb tata steel weleens in zo'n docu van Al Gore gezien. Toen All Gore ze aansprak dat ze duurzamer te werk moesten gaan zeiden ze. Dikke vinger het westen heeft al eeuwen lang onze planeet vervuilt en nu doen wij het een paar jaar en hebben we succes en dan worden we teruggefloten. Om maar even de mindset weer te geven van die lui. Waarin ze overigens wel deels gelijk hebben, maar ook weer niet. Dit gaat nog een slepende kwestie worden waar veel bijgetrokken gaat worden. Het lijkt zo'n net verhaal maar ik vrees dat er een hele berg wrok onder schuilgaat.

JanB2
JanB23 sep. 2021 - 21:14

Hinderwet vergunning intrekken, wachten tot Tata de tent sluit, vervolgens als overheid de hele tent voor een habbekrats opkopen en dan duurzaam weer opstarten om winsten voor de staatskas te draaien.

1 Reactie
The Apple
The Apple4 sep. 2021 - 12:30

Zo is dat - en overschakelen op elektrisch omsmelten in het kader van een circulaire economie. Dat is zo vanzelfsprekend dat je afvraagt waar die hele discussie over gaat.

Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 18:12

Big Money is slecht gezelschap. Niet beursgenoteerd MKB is waar Nederland het van moet hebben. De grote belastingontwijkende en valse concurrenten (ook mcDonalds, star bucks enz) verpesten het voor de eerlijke ondernemers.

Eid
Eid3 sep. 2021 - 16:03

Tientallen jaren mocht zijn Hoogovens er bestaan, en werd de boterham die de hele omgeving verdiende er gekoesterd. En nu ineens moet Tata met vloek en een zucht schoon worden. Hoe realistisch ben je dan......

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot4 sep. 2021 - 9:59

'En nu ineens moet Tata met vloek en een zucht schoon worden. ' Alsof dat niet eerder is gevraagd. 'Hoe realistisch ben je dan…… Je kan beter vragen waarom ze jarenlang zo laks zijn geweest.

Berend22
Berend223 sep. 2021 - 12:23

Ach ze zullen ons wel weet gaan chanteren met arbeidsplaatsen en wij geven dan weer toe met als gevolg dat de burger voor de schade mag opdraven

5 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 14:40

"wij geven dan weer toe" ? "wij"? De partijen die zich laten sponsoren door het bedrijfsleven en de politici die een baan in het bedrijfsleven op het oog hebben, geven dan weer toe.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 sep. 2021 - 16:07

mensen moeten eens ophouden met die arbeidsplaatsen het is in de huidige wereld gewoon niet haalbaar iedereen aan het werk te hebben daarbij heb ik een vermoeden dat een arbeider daar sneller doodgaat en rotwerk doet

Eid
Eid4 sep. 2021 - 5:27

@griezel Iets vertelt mij dat u niet zo van t werken bent, toch? En gelet uw voorliefde, opmakend uit uw reacties, voor nationaliserjngen, heeft u t ook niet zo op geld verdienen, of heb ik t heel erg mis? En waar komt t geld naar u toe vandaan, m'n beste griezel? Ezeltje in uw tuin?

Ed Verbeek
Ed Verbeek4 sep. 2021 - 16:45

@Eid Die persoonlijke insinuaties en op de man gespeelde fantasiën van je hebben niets met het onderwerp te maken. Maar zijn wel typerend voor een bepaalde bekende mentaliteit.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout5 sep. 2021 - 17:29

De eid: iets vertelt mij dat u niet zo van t werken bent, toch? Bijzonder domrechtsige telegraafstijl onderbuikse lozing. Je mag nog blij zijn dat je hier geplaatst wordt want je mindset is erbarmelijk en antimens.

Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 12:19

“ Tata Steel IJmuiden boekte de afgelopen acht jaar een winst van 1,7 miljard euro, maar betaalde nul euro vennootschapsbelasting.” Als je rijk genoeg bent hoef je geen belasting te betalen EN kun je ongestraft mensen de dood injagen. Gelukkig kunnen we de onderzoeken van de pharmaceutische industrie wel vertrouwen.

1 Reactie
lmgikke
lmgikke3 sep. 2021 - 13:49

wat is jouw haat tegen de farmaceutische industrie? bij elk onderwerp post je een suggestieve zin die die industrie zwart moet maken. Kom met bewijzen of argumenten niet met deze laffe verdachtmakingen.

Greendutch
Greendutch3 sep. 2021 - 12:15

waarom een oud bekend Nederlands bedrijf ooit aan India verkocht is ?? een land waar corruptie hoogtij viert. zulke zakenpartners kun/moet je niet vertrouwen. daar heeft men geen zorg om de eigen bevolking dus waarom zou men dat hebben voor mensen die duizenden m'ers ver weg wonen? schandalig dat bewoners in de omgeving zo ontzettend lang moeten klagen, politiek aanspreken en procederen voordat er iets gebeurt! er hoeft alleen maar een wet uitgeschreven te worden met normen die gehanteerd en gerespecteerd moeten worden en vervolgens een controlerende organisatie de omgeving en fabriek te laten controleren. ook bij andere vervuilers toepassen aub.

1 Reactie
nikita72
nikita723 sep. 2021 - 12:50

Laten we niet ervan uitgaan dat een buitenlandse eigenaar erger is. Een Nederlandse eigenaar kan ook ervoor kiezen de omgeving te vervuilen. We moeten zorgen dat de wetgeving ons beschermt. (ik heb een tijdje bij Tata Steel gewerkt en ik had de indruk dat de eigenaar best sociaal was. Helaas was Hoogovens IJmuiden gefuseerd met British Steel, en de winst in IJmuiden was nodig om de pensioenen in Engeland te betalen e.d.).

GHS
GHS3 sep. 2021 - 12:06

Gisteravond (Nieuwsxuur) vertelde Tata dat men rees hevig bezig was met renovatie, maar wanneer is dit klaar? Daar kwam het jaar 2023 te horen, dus niet onmiddellijk. Ergo er moet veeeeeeel meer achterheen gezeten worden En waar is die winst van Tata gebleven? Ik vermoed, dat veel mensen hier erg benieuwd naar. zijn.

The Apple
The Apple3 sep. 2021 - 12:04

Het beste zou zijn om het bedrijf te nationaliseren en dan over te schakelen op het elektrisch omsmelten van (reeds gewonnen) ijzer en staal.

3 Reacties
nikita72
nikita723 sep. 2021 - 12:54

Dat heeft pas zin als alle electriciteit uit windmolens komt. Tata Steel is wel aan het onderzoeken of de ijzerwinning zuiniger kan, in een cycloon. Overigens helpt dit tegen de CO2-uitstoot, maar niet tegen de "grafietregens". Het lood, mangaan en vanadium komt, meen ik, van de Tata-fabriek die coatings aanbrengt (voor conservenblikken e.d.)

Eid
Eid3 sep. 2021 - 16:05

Nationaliseren; de droom van elke leftwing. Dan komt t vast goed. China, Rusland...

DaanOuwens
DaanOuwens3 sep. 2021 - 20:53

@ Eid Jij schrijft: Nationaliseren; de droom van elke leftwing Wel nee. Dat is conservatief links. Oude mannen met idealen die in 1970 al niet meer relevant waren. Het nationaliseren van dat bedrijf heeft geen enkele zin. Het kan ook alleen functioneren in een groot mondiaal verband. Alle toeleveranciers zitten over de hele wereld en alle klanten. Als de vervuiling zo groot is als nu blijkt en de mensen die wonen in de omgeving willen niet meer zo verder. Dan moeten de vergunningen ingetrokken worden en het bedrijf sluiten.