Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen sigaretten meer in de supermarkt

  •  
31-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
nietroken.jpg
Vandaag is het Wereld Niet Roken Dag... Longfonds wil sigaretten uit supermarkt en drogist weren
Als het aan de Nederlandse gezondheidsorganisaties ligt, worden sigaretten in de toekomst alleen nog maar verkocht in tabaksspeciaalzaken en niet meer in drogisterijen of supermarkten. Dat voorstel doet het Nederlands Longfonds met een aantal andere gezondheidsorganisaties vandaag aan de regering in Den Haag.
In Nederland zijn ongeveer 60.000 plekken waar tabak verkocht wordt. Daar zitten ook veel supermarkten, boekhandels en drogisten bij. Het Longfonds, KWF Kankerbestrijding, Stivoro, het Trimbos Instituut en de Hartstichting vinden dat tabak alleen nog in speciaalzaken met een vergunning verkocht zou moeten worden.
RTEmagicC_nietroken_01.jpg
Michael Rutgers, directeur van het Longfonds zegt: 
“Net als alcohol in de slijterij, is tabak een product met grote risico’s voor de gezondheid. Voor beiden geldt straks een leeftijdsgrens van 18 jaar, want op jonge leeftijd ben je sneller verslaafd. Dan moet je ook de verkoopgrens gelijk trekken. Bovendien help je handhaving van de leeftijdsgrens: bij speciaalzaken is dat makkelijker dan in duizenden supermarkten.
De gezondheidsorganisaties doen hun voorstel juist vandaag omdat het Wereld Niet Roken dag is. World No Tobacco Day is een initiatief van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). De dag, waarop rokers wordt gevraagd 24 uur lang niet te roken, werd in 1987 voor het eerst georganiseerd om wereldwijd aandacht te vragen voor de gezondheidsproblemen die sigaretten veroorzaken.
De afgelopen dertien jaar is roken flink duurder geworden. Kostte een pakje sigaretten in 2000 nog 3,21 euro, tegenwoordig is het ruim zes euro. Toch is het aantal rokers de afgelopen jaren niet echt gedaald. Het aantal rokers schommelt de afgelopen jaren tussen de 25 % en 28 % van de bevolking.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

HomoRidenti
HomoRidenti31 mei 2013 - 10:02

Voor nog meer betutteling wordt er gewezen naar een andere betuttelende wet. "Bij alcohol is het toch ook zo". Ja, inderdaad ja. Zijn er nu minder kinderen aan het drinken? Lijkt me niet. Alcohol mag van mij ook bij de boekhandel verkocht worden. Alleen die leeftijdsgrens moet gewoon gehandhaafd worden. En omdat dit niet gebeurt -ja stel je voor dat je die heilige drank- en peukenverkopende middenstanders eens aanspreekt op hun amorele gedrag- moet de verkrijgbaarheid worden teruggebracht tot praktisch nihil. Nou rook ik zelf niet, maar ik ging vandaag op de 'wereld niet-rokendag' sinds jaren weer eens een pakje shag kopen voor mijn buuf. Dit omdat zij lekker met een bakkie koffie in de tuin zat en ik toch boodschappen ging doen. Maar dat kost tegenwoordig iets van 10 euro. Ongelooflijk.

bruces
bruces31 mei 2013 - 10:02

Wel consequent blijven. En niet meten met drie maten. Als niet roker lig ik nu in een deuk van het lachen. De tabaksspeciaalzaken verkopen ook boekjes om te overleven. En de koffieshops ? Moeten dan de tankstations ook stoppen met de verkoop van sigaretten en uitlaatgassen en uitlaatrook producerende producten ? Dat wordt gewoon ruilhandel volgens het systeem Silvio Gesell. Nederland verzorgt de koffieshops en Duitsland de tankstations. Wordt nog druk bij de grensplaatsen. Lekker, oudewetse handje klap handel.

politiekistuig
politiekistuig31 mei 2013 - 10:02

Goed nieuws voor de tabakspeciaalzaak. Over tien jaar heb je ook de colaspeciaalzaak,chipspeciaalzaak,zoetbroodbelegspeciaalzaak ,Nederland word al leuker!!! We zitten in de ergste crisis ooit maar we gaan ons zorgen maken waar tabakjunks hun peuken kopen. En naïeve meneer longfonds ; des te meer verbieden en moeilijk doen des te groter de uitdaging voor pubers. De comazuipers zijn ook altijd 14 jarige snotapen die nergens in het reguliere circuit alcohol kunnen kopen . ipv volwassene die gewoon bij iedere winkel een kist bier kan halen.

WitteTijger2
WitteTijger231 mei 2013 - 10:02

"Net als alcohol in de slijterij" oh dus bier, wijn, red wodka, malibu, tia maria, port, amaretto, blue curacao etc zijn geen alcohol, want die verkopen ze gewoon bij de winkel bij de c1000, superdeboer, ah, aldi, lidl ... weet ik dat ook weer :P Maar jeetje wat een betutteling, tax levert schatkist veel geld op, sommige winkels kunnen nu nog "gewoon" bestaan dankzij deze nevenfunctie, rokers sterven jonger dus minder pensioen ook weer winst voor de staat en dat rokers zoveel meer gebruik maken van zorg is niet waar, ik ken meer mensen met allerhande klachten, ziektes, chronische aandoeningen en andere kwaaltjes die niet roken en veel medicijnen en onderzoeken hebben dan rokers...

meijerlahn
meijerlahn31 mei 2013 - 10:02

60 jaar oorlog tegen drugs heeft niet geholpen. De gevolgen zijn rampzalig. Waarom zou het de antirookmaffia wel lukken om tabak uit te bannen? http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3450483/2013/05/31/Hepatitis-C-vormt-wereldwijde-tijdbom.dhtml

[verwijderd]
[verwijderd]31 mei 2013 - 10:02

Nog even en sigaretten vallen onder het kopje 'drugs"

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 mei 2013 - 10:02

[Nog even en sigaretten vallen onder het kopje 'drugs"] Dat vallen ze altijd al, net als jouw biertje of wijntje. Tabak en Alcohol behoren tot de meest gevaarlijke drugs die er zijn. Wat je bedoelt is; sigaretten staan binnenkort op lijst I van de Opiumwet. Ik rook en ik drink en val niemand lastig, de opiumwet afgeschaft moet worden.

schleborsjki
schleborsjki31 mei 2013 - 10:02

Ik steek er nog een op.

1 Reactie
lembeck
lembeck31 mei 2013 - 10:02

Ja. mijn vriendin die nu nog doodziek in het ziekenhuis ligt, is van plan, zodra ze ergens is waar ze mag roken, ze dat onmiddellijk weer zal gaan doen. Geschiedenis van roken gerelateerde kanker en hartkwalen in de familie, maar roken zal ze. Leve de Pollonium en Arseen in de tabak om de verslaving in stand te houden.

Rootman
Rootman31 mei 2013 - 10:02

Betuttel de betutteling! Verbieden van alle regeltjes!

1 Reactie
lancelot2
lancelot231 mei 2013 - 10:02

Hoe meer ambtenaren, hoe meer regels.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mei 2013 - 10:02

Is er al een dag waarop geen auto gereden mag worden? Want als we het toch over gezondheid hebben... En nu we toch bezig zijn; pleur ook meteen maar al die wijn etc. uit de supermarkt. Begin die hetze wel zo zat te worden!

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger31 mei 2013 - 10:02

Dat laatste is in ieder geval een stuk logischer, gezien het feit dat aan drasnk gerelateerde problemen veel groter zijn. Probleem is we hebben een vrij machtige drank lobby binnen onze landsgrenzen, dus dat zal wel niet zo snel gebeuren.

AntonyDaniels
AntonyDaniels31 mei 2013 - 10:02

Betutteling? Maar tegelijk verwachten mensen met longkanker van het roken wel dat wij aan de gevolgen van hun verslaving mee betalen. En dat dure dokters klaar staan om hun lijden te verzachten. Dan consequent zijn en niet zeuren als je straks met je longen half uit je lijf gehoest langs de stoeprand ligt te kreperen. Betutteling? Laat me niet lachen. Dat is blijkbaar het enige 'argument' dat deze verslaving het benevelde brein nog toe staat. De waarheid is hard, voor rokers te hard.

4 Reacties
MG1968-2
MG1968-231 mei 2013 - 10:02

Rokers zijn goedkoper. Tijdens de dure oude jaren waar veel verzorging nodig is zijn ze gemiddekd gezien niet meer in leven... En al die extra accijns ;)

bruces
bruces31 mei 2013 - 10:02

En aan die sportblessure, dat auto-ongeluk, die bacterie en/of virus die opliep bij die exotische vakantie, die moeilijke breuken (nu WAO) omdat je dacht dat je kon skiën, etc., moeten wij allemaal meebetalen.

bruces
bruces31 mei 2013 - 10:02

Antony. Kijk om je heen. Kijk naar je familie. Mensen boven de 80 jaar worden duur. Medicijnen, thuiszorg, opnamens in ziekenhuizen, bejaarden en verzorgingcentra's, etc..

TheRealHandyman
TheRealHandyman31 mei 2013 - 10:02

De gemiddelde roker betaald aan accijnsen zo veel dat je beter kan zeggen dat zei meebetalen aan ieders problemen en is het ziekte bed ook relatief erg kort. Als iedereen nu zou roken zou dat enorm in de zorgkosten schelen en ook nog eens aan AOW en pensioenkosten. Het is ook nog erg goed tegen de vergrijzing.

lancelot2
lancelot231 mei 2013 - 10:02

Er zijn ook mensen van 90 jaar, die een pakje per dag hebben opgerookt en die nog helemaal niets mankeren. En er zijn ook mensen die verbeelden dat ze kanker hebben opgelopen, als men bij een stadsbus met lopende dieselmotor langs zijn gelopen. Dus..................

1 Reactie
peterv2
peterv231 mei 2013 - 10:02

Er zijn nauwelijks mensen van 90 die een pakje per dag gerookt hebben.