Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Geen sci-fi: meteoriet slaat in op Russisch grondgebied

  •  
15-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Meteoriet.jpg
400 Mensen in Oeral-gebergte gewond geraakt ... Rusland schiet op grote meteoriet die langs de aarde scheert
Het was misschien nog geen dinosaur-killer, maar de meteoriet die vannacht in Rusland insloeg was een flinke. Vierhonderd mensen in het Oeralgebergte raakten gewond. De meteorietregen kwam terecht in een dunbevolkt gebied in de regio Tsjeljabinsk. De meeste mensen raakten gewond door glasscherven nadat ruiten door knallen waren gesprongen.
Direct na de inslag verschenen op YouTube al de eerste filmpjes. Getuigen zeggen dat de inslag gepaard ging met luide knallen:
“Alsof er tegelijk een aardbeving gebeurde en de bliksem insloeg.” Sommige zagen brandende voorwerpen vallen, anderen alleen lange rookpluimen in de lucht. Wat precies het formaat en de snelheid van de meteoriet was is volgens wetenschapsjournalist Govert Schilling nog niet precies te zeggen:
Typische forse meteoriet. Qua snelheid meter of tien? Heel speculatief nog allemaal”, meldt hij op Twitter.
Het Russische leger beweerde vanochtend raketten op de meteoriet te hebben afgeschoten. Die zouden hem ook geraakt hebben op zo’n twintig kilometer hoogte, zo schrijft althans de Russische staatszender Russia Today.
Ook de komende nacht komt er weer een meteoriet richting de aarde, maar volgens Schilling ziet het er nu nog naar uit dat deze niet in de baan rond de aarde komt. In Rusland staan de autoriteiten op scherp. De politie en het leger hebben een noodplan in werking gesteld om de ‘essentiële infrastructuur te beschermen’. Daarvoor zijn 20.000 man ingezet.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Michael2
Michael215 feb. 2013 - 8:32

Een meteoriet is iets dat op aarde terecht is gekomen, anders heet het meteoor. En wat is "de baan rond de aarde"? In wetenschappelijk opzicht slecht geschreven!

basOoms
basOoms15 feb. 2013 - 8:32

Ben blij dat het nu gebeurde en niet zo'n 50 jaar geleden.

mees.
mees.15 feb. 2013 - 8:32

Waar kan ik asteroïde 2012 DA14 zien? De asteroïde 2012 DA14 mag dan rakelings langs de aarde scheren: met het blote oog is deze niet te zien. Gelukkig zijn er online genoeg mogelijkheden om de asteroïde toch op de voet te volgen! http://www.scientias.nl/waar-kan-ik-asteroide-2012-da14-zien/80670

Hazmat Guy
Hazmat Guy15 feb. 2013 - 8:32

In de provincie Tsjeljabinsk is een groot stuk land met een doorsnede van 40 kilometer onbewoonbaar verklaard. Er staan hekken omheen en fotograferen is er verboden. In het centrum van dit gebied ontplofte in 1957 het koelsysteem van de Mayak-kerncentrale. Ter vergelijking, de hoeveelheid radioactiviteit die daarbij vrijkwam, was twee keer zo groot als tijdens de ramp in Tsjernobil in 1986. De Sovjetautoriteiten wisten de ramp stil te houden en de bevolking werd nauwelijks geïnformeerd. Net buiten het geëvacueerde gebied liggen dorpjes als Moesloemovo, Koermanova en Karabolka. Ze liggen aan de zwaar vervuilde rivier Tetsja, dezelfde rivier die ook langs de kerncentrale stroomt. Het aantal miskramen, ziektes en sterfgevallen ligt in deze dorpen opmerkelijk hoog. Tot aan de jaren negentig dachten de inwoners van deze dorpen dat mensen ziek werden door een mysterieuze rivierziekte. Pas na de val van het communistische regime ontdekten ze, met hulp van buitenlandse organisaties, dat de grond waarop ze wonen nucleair zwaar vervuild is. Zo zwaar, dat een Japans onderzoeksteam, dat een aantal jaren geleden metingen wilde verrichten aan de rivieroever, zo hevig schrok toen ze de waarden op hun geigerteller zagen, dat ze al hun spullen lieten staan en rechtstreeks terugreden naar het vliegveld.

Michiel Online
Michiel Online15 feb. 2013 - 8:32

It has begun! :O voor wie mee wil helpen google "game asteroids" :P

1 Reactie
imalama
imalama15 feb. 2013 - 8:32

Weer blaren op de vingertoppen krijgen? Ik ga voor "Duck and Cover" http://www.youtube.com/watch?v=IKqXu-5jw60

mees.
mees.15 feb. 2013 - 8:32

gisteren bij dwdd die man vertelde dat als je inslag van meteoriet krijgt van grootte 4 km of zo dat je dan een tsunami krijgt van 40 km hoogte.....wat enggggg

4 Reacties
eeweew
eeweew15 feb. 2013 - 8:32

Dat hangt er natuurlijk vanaf waar.

PeterDraman
PeterDraman15 feb. 2013 - 8:32

Gelukkig voor jou is de kans daarop de eerste paar duizend jaar redelijk klein. Tis maar goed dat de meteorieten stofzuiger Jupiter zich ook in ons zonnestelsel bevind.

Machosofty
Machosofty15 feb. 2013 - 8:32

Maar hopen dat zo'n ding niet in het Lonnekermeer valt, want dan worden we in Twente allemaal nat.

BasVV
BasVV15 feb. 2013 - 8:32

Nee hoor. Het was maar een tsunami van 30 km hoogte!

eeweew
eeweew15 feb. 2013 - 8:32

Was hier op schieten wel slim?

1 Reactie
Wout Berlinck
Wout Berlinck15 feb. 2013 - 8:32

Stel je bent militair en je hebt jarenlang beweert een adequaat luchtafweersysteem te hebben. Op een dag vliegt een object met hoge snelheid je luchtruim binnen. Wat zou jij dan zeggen als je gevraagd wordt of je luchtafweersysteem 'm onderschept heeft?

[verwijderd]
[verwijderd]15 feb. 2013 - 8:32

20.000 man ingezet om essentiële infrastructuur te beschermen. Die kan ik even niet plaatsen. Ten eerste omdat je zo'n object beslist niet tegen kan houden en ten tweede omdat absoluut niet valt te raden waar een eventuele volgende neerkomt. Overigens redactie, dit soort objecten komen niet in een baan rond de aarde. Meteorieten bewegen zich doorgaans in een baan om de zon en als vriend aarde toevallig hun baan kruist is het .... boem.

2 Reacties
eeweew
eeweew15 feb. 2013 - 8:32

En dat is ook weer een iets te simpele beschrijving, de aarde heeft wel degelijk invloed op de baan van deze dingen, als ze dichtbij genoeg komen.

Wout Berlinck
Wout Berlinck15 feb. 2013 - 8:32

U kent ons mensen hè .. Waar is het feestje? Hier is het feestje.

[verwijderd]
[verwijderd]15 feb. 2013 - 8:32

Slim van die Russen: raketten inzetten om van een meteoriet een meteorietenregen te maken.

1 Reactie
Wout Berlinck
Wout Berlinck15 feb. 2013 - 8:32

Geen condensspoor te zien vanaf de grond richting steenbrok.

[verwijderd]
[verwijderd]15 feb. 2013 - 8:32

Wat maken we ons nog druk om Noord-Koreaanse of Iraanse raketten. Als we stenen zonder hittebron al uit de de lucht kunnen schieten dan zijn raketten een makkie.

2 Reacties
PeterDraman
PeterDraman15 feb. 2013 - 8:32

Stenen zonder hittebron? Wat denk jij dat er gebeurt als objecten met enorme snelheden de dampkring binnen komen. Dat zijn geen koude klontjes die uit de lucht komen vallen. Door de wrijving met lucht onstaat er behoorlijk wat hitte

hannogroen
hannogroen15 feb. 2013 - 8:32

'Als we stenen zonder hittebron al uit de de lucht kunnen schieten' Dat is maar de vraag. Die meteoriet kwam volkomen onverwacht, en iets raken wat met 30 km/s uit de ruimte komt vallen is tamelijk onmogelijk.

lembeck
lembeck15 feb. 2013 - 8:32

Wat is de natuur toch mooi.... en zo bijzonder. En wat zijn de Russen slim met hun dashboard camera's. :-)) Wel erg van alle gewonden en de enorme schade aan gebouwen e.d., maar of het nu een meteoriet is, of een stuk ruimteschroot, het was een groots spectakel.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger15 feb. 2013 - 8:32

***En wat zijn de Russen slim met hun dashboard camera's. :-))*** Pure noodzaak, althans als je nog wat vergoed wilt hebben via je autoverzekering in Rusland. Er zijn zoveel verzekeringsscams dat veel Russische autoverzekeringen alleen nog maar uitbetalen in het geval van visueel bewijs. ***Wel erg van alle gewonden en de enorme schade aan gebouwen e.d., maar of het nu een meteoriet is, of een stuk ruimteschroot, het was een groots spectakel.*** Godsdienst gekkies zullen het als teken van (een) god zien, dan hebben we de idioten die zullen beweren dat aliesn het op ons gemunt hebben...en dan hebben we nog de 'reguliere' conspiracy achterlijken. De komende Genoeg (ruimte)stof voor 1000'den terabytes erbij met onzin over dit fenomeen.

Miesje3
Miesje315 feb. 2013 - 8:32

Ja hoor.. Rusland heeft de meteoriet met een snelheid van 60.000 kilometer per uur eventjes uit de lucht geschoten... ja hoorrrrrrrrrrrrr! Daar is niks van te zien op de filmpjes. Maar wel gaaf om te zien die meteoriet, dat ziet een mens niet vaak!

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 feb. 2013 - 8:32

Ha ha ja, met 3 minuten voorbereidingstijd, een gebied waar het ding kan vallen van een paar honderd vierkante kilometer, en een doel zo klein als een spel in een hooiberg. Ongelofelijk dat er in Nederland zulke on-ontwikkelde redactie op de media werken dat sommige gisteren dit gewoon zonder enig commentaar als feit brachten....