Geen schoon water in eenderde gezondheidscentra
• 03-04-2019
• leestijd 1 minuten
Uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF blijkt dat ongeveer eenderde van alle gezondheidscentra in de wereld geen toegang hebben tot schoon water. Dit kan leiden tot wereldwijde verspreiding van dodelijke bacterieën, stellen de organisaties. Zo’n 2 miljard mensen maken gebruik van de bewuste centra. In de armste landen ligt het percentage zorginstellingen dat geen schoon water heeft op 50 procent, in rijkere landen is dat een stuk lager.
Volgens de Verenigde Naties sterven jaarlijks meer dan een miljoen moeders en pasgeborenen omdat er geen schoon water voorhanden is tijdens en net na de geboorte. Een op de zes patiënten die bij zulke instellingen zijn geweest loopt een infectie op. Ook het gebrek aan toiletten is een groot probleem, stellen de onderzoekers. In minstens een op de vijf gezondheidscentra in de wereld kan men niet even de behoefte doen. Wereldleiders spraken eerder af
een speerpunt te maken van schoon water en sanitaire voorzieningen. In 2030 zou het probleem onder controle moeten zijn, is het streven.
“De strijd om levens te redden en de groei van dodelijke bacteriën die ons allemaal bedreigen tegen te gaan, kan niet worden gewonnen zolang de mensen in de frontlinie niet over de basismiddelen voor gezondheidszorg beschikken,” zegt analist Helen Hamilton van WaterAid, dat zich inzet voor schoon water.