Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Conservatives torpederen pardon voor Britse homoseksuelen

  •  
22-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
turing
Een wet die de veroordeling van duizenden homoseksuelen ongedaan zou maken is gesneuveld in het Britse parlement door toedoen van een filibuster door de Conservatieve minister Sam Gyimah. De ‘Wet van Turing’ zou alle nog levende Britten die veroordeeld werden voor homoseksuele ‘vergrijpen’ voor de wet veranderd werd, in een klap verlossen van hun strafblad.
Sabotage Parlementariër John Nicolson van de Scottish National Party ging er vooraf vanuit genoeg steun te hebben voor zijn wetsvoorstel en raakte zichtbaar geëmotioneerd door de sabotage van de regerende Tory Party. Doordat zij zich de complete toegestane spreektijd voor het onderwerp toe-eigenden, door niet-terzake-doende angstpreken over veroordelingen voor verkrachting en pedoseksualiteit af te steken (deze zaken zijn nog steeds strafbaar en zouden niet onder de pardonregeling vallen), verviel de mogelijkheid tot stemming en kon de wet niet worden aangenomen.
De Conservatieven hebben hun eigen pardonplannen die aanzienlijk minder ver gaan. Zij stellen een amendement van een aangekondigd criminaliteitsbestrijdingsplan voor, waarbij slechts reeds overleden veroordeelde homoseksuele mannen gepardonneerd zouden worden. Nog levende personen zouden zelf het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten aanschrijven om hun strafblad te laten wissen.
Excuses Het sneuvelen van de oorspronkelijk wet is een klap in het gezicht voor homorechtenorganisaties die het oorspronkelijke wetsvoorstel een stap in de goede richting vinden, maar die het na al die jaren ook weleens tijd vinden dat de Britse regering haar fouten toegeeft en excuses maakt. Labour-parlementariër Chris Bryant , die zelf homoseksueel is, vocht tegen de tranen terwijl hij zijn Conservatieve collega’s vroeg:
“Waarom zou iemand in vredesnaam het ministerie van Binnenlandse Zaken willen aanschrijven en vragen ‘Mag ik alstublieft een pardon’? Waarom zou je dat hele proces opnieuw willen ondergaan? Waarom zou je willen dat iemand opnieuw gaat beoordelen of je ooit schuldig was?”
Alan Turing Alan Turing , de briljante wiskundige die aan de wieg stond van de moderne informatica en die bekend werd door zijn bijdrage aan het kraken van codes gegenereerd door de Duitse Enigma-machine, stierf een tragische dood. Na te zijn veroordeeld voor schennispleging werd hij in 1952 chemisch gecastreerd, alleen maar omdat hij op mannen viel. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord met behulp van een fatale dosis cyaankali. Pas in 1967 werd homoseksualiteit gedecriminaliseerd en in 2013 ontving Turing postuum gratie van de Britse koningin voor zijn ‘misdrijf’.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor