Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Geen opvolger voor bedrijfspoedel, Wilders stelt teleur

  •  
01-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2318 keer bekeken
  •  
4139577788_2f085e3494_o

© cc-foto: Living in Monrovia

Cabaretiers zijn op een bepaald moment over hun hoogtepunt, deze ijzeren wet geldt zelfs voor de beste grappenmaker die de Tweede Kamer ooit had: Geert Wilders. Ik herinner me zijn bedrijfspoedel-conference uit 2011. “Kijk ‘m staan, de grote gedoger”, sneerde de PVV-leider met allitererende zachte g richting toenmalig PvdA-fractievoorzitter Job Cohen.

De grap was dat Wilders op dat moment het eerste kabinet-Rutte gedoogsteun gaf, behalve op enkele punten. Om zich op die dossiers van een meerderheid te verzekeren, had Rutte steun bij oppositiepartij PvdA gezocht. Er was destijds in de Kamer slechts één grote gedoger: Geert zelf. Toch speelde Cohen, in een te ruim zittend pak, achter het spreekgestoelte gedwee zijn rol van lijdend voorwerp. 

“Je zou kunnen zeggen: de heer Cohen is de bedrijfspoedel van Rutte 1”, deed de blonde provocateur er een schep bovenop. “Hij mag een beetje keffen, zijn poot optillen om te plassen tegen een lantaarnpaal, maar als Mark Rutte thuiskomt, gaat hij netjes in zijn mand.” Gelach steeg op, waarna Cohen Wilders een ‘jengelende kleuter’ noemde, uiteraard veel minder grappig dan Geerts ‘bedrijfspoedel’.

Honderden staaltjes retorische slapstick voegde Wilders toe aan de parlementaire geschiedenis, gelukkig staat veel op YouTube. Helaas zag ik vorige maand dat de rek er nu echt uit is. Tijdens een of ander slaapverwekkend debat sjokte Geert werktuiglijk naar de interruptiemicrofoon om een plichtmatige plaagstoot uit te delen aan de dienstdoende VVD-fractievoorzitter, wier naam me even is ontschoten.

“Zeg, mevrouw …, hoe lang blijft u eigenlijk nog de tassendrager van premier Rutte?”, klonk het als inleidende beschieting. Voor de echte liefhebbers van barok PVV-taalgebruik, waar de VVD-fractievoorzitter er opmerkelijk genoeg een van bleek, was het om te huilen. “Dit… dit raakt me echt…”, reageerde de vrouw met een brok in haar keel. Even verdrietig als zij zette ik vlug het filmpje uit.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Jopie666
Jopie6662 jul. 2022 - 13:04

Wilders is inmiddels wel de grootste plucheplakker allertijden. Weet u nog hoe hij anderen daarvan beschuldigde. Verder heeft hij met zijn konten gelik naar Poetin gedurende vele jaren nu natuurlijk een groot probleem.

develhunt
develhunt2 jul. 2022 - 11:27

Ik weet niet of Wilders op zijn retour is, volgens mij is hij niet de enige, heel politiek Den Haag is op zijn retour, er wordt bovendien door de coalitiepartijen partijen liters water bij de wijn gedaan waardoor er geen smaak meer aanzit, smakeloos, Wilders zorgt nog voor wat vuur, en dat doet hij goed, dat is nog iets van smaak, je weet wat je er aan hebt, of je het er nu mee eens ben of niet.

2 Reacties
Sonic2
Sonic22 jul. 2022 - 16:15

Wilders is absoluut op zijn retour. De PVV krimpt sinds 2010 alleen maar. Een enkele opleving daar gelaten. Het gaat heel traag, maar dat komt omdat PVV stemmers totaal koppige drammers zijn die te onbeschoft zijn om hun grote ongelijk te erkennen. Wilders zorgt niet voor vuur, maar voor gif. Hij lost niets op en krijgt niets voor elkaar. Behalve ruzie maken en zijn achterban ophitsen is hij nergens goed in. En je weet helemaal niet wat je aan Wilders hebt. In Rutte 1 kreeg hij niets voor elkaar en was hij juist de bedrijfspoedel van Rutte. Toen het Geert te heet onder de voeten werd, was hij weg. En dat vindt zijn achterban dan sterk. Wilders staat voor achterlijk schreeuwen. En dat noemt u dat we weten wat we aan hem hebben.

Zandb
Zandb3 jul. 2022 - 8:04

develhunt Dat je weet wat je aan Wilders hebt, dat is nu juist DE reden om niet op hem te stemmen; aan Wilders heb je namelijk niets. Als het om manieren gaat om kiezers te winnen, om aan de macht te komen, juist hij is dan bereid om zelfs de wijn te vervangen door water.

de passie preker
de passie preker2 jul. 2022 - 10:31

Raymond kon in twee seconden de naam “Sophie Hermans” googelen. Beetje gemakzuchtig om dit na te laten.

pahan
pahan2 jul. 2022 - 5:51

Ik heb me altijd afgevraagd of hij een cabaretier in dienst heeft om zijn teksten te schrijven. Het blijft een matige stand-up comedian, maar wel met een podium waar zijn vakgenoten jaloers op zijn. Zijn rant over de Kaagbaan was wel soort van briljant.

Eric Minnens
Eric Minnens2 jul. 2022 - 5:36

Ik bedenk liever ad hominems om Geert mee te (dis-)kwalificeren. Waterstofperoxide-expert. Blondie-lookalike. Vuurspuwende draak (in nette kleren). Het gestrekte been (van de Tweede Kamer). ("Pas op dat u zich net verstuikt, meneer Wilders!") Veel geschreeuw, weinig wol. (Wel veel haar.) Variant: Wilders? Veel geschreeuw, en ook veel haar. Witte Geert. Boze buurman. Clini-clown. ("Waar is uw neus, meneer Wilders?) Paljas /Harlekijn van de Tweede Kamer. Cabaret-amateur. (Onze) pestkop van dienst. (Onze) peroxide-pestkop. Kamer-keffer(tje). Kopvoddendrager. Tsunami-expert. "Wie zijn uw tassendragers, meneer Wilders?"

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens2 jul. 2022 - 9:16

(Vervolg) Islamo-leugenaar. Tweederangs Kamerlid. Escalatiestrateeg. Reuringkweker. Opgewonden standje. Vrijheidsbeperker van het eerste uur. Obsessief-compulsieve populist. Motie van wantrouwen-recidivist. (Etc. etc.) (En dan overal 'driedubbel overgehaalde' voorzetten, à la kapitein Haddock.)

Yuki36
Yuki363 jul. 2022 - 17:56

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Eric Minnens
Eric Minnens4 jul. 2022 - 4:05

@Yuki36 Ja, ik zou ook 36 typeringen van jou kunnen bedenken, maar daarvan zou jij de humor eveneens niet inzien. Jouw verjaardig laat ik dan ook schieten. Een kwalificatie wil ik je desondanks niet onthouden: de droogste kloot.

Zandb
Zandb2 jul. 2022 - 5:32

Kip Wat is er populistisch aan iemand terecht veel kwalijk nemen?

Le Chat Botté
Le Chat Botté1 jul. 2022 - 22:08

Wilders heeft onmiskenbaar een veel geschikter uiterlijk voor een bedrijfspoedel dan Job Cohen. Zijn overcompenserend gekef vult het poedelprofiel overtuigend aan.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop11 jul. 2022 - 19:04

Populisten kunnen PVV Wilders (terecht) veel kwalijk nemen maar niet dat hij een draaikont is. Zijn plaat is compleet grijs gedraaid. VVD beleid met als praktisch enige variatie minder EU en vluchtelingen/gelukszoekers opvangen in de eigen regio. Voorlopig moeten we vaststellen dat het agressieve expansie EU beleid alleen maar steeds meer nadelen oplevert als EU subsidieslurpers en oorlog en dat opvang van buitenlanders in het overbevolkte Nederland ook voor de nodige problemen zorgt. Problemen die niettemin wel oplosbaar zijn. Zodra de landbouwgronden langs EU natuur2000gebieden onteigend zijn volplempen met asielopvang in plaats van met luxe villa's met subsidie.

4 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus2 jul. 2022 - 6:39

Je mag natuurlijk betogen dat Wilders geen draaikont is [alhowel ik dat ook betwijfel] echter dat levert hem dus helemaal nada, niente noppes op. Wil je in de politiek wat bereiken dan zal je toch wat water bij de wijn moeten doen. Hij doet dat blijkbaar niet, dus doe je er ook helemaal niet aan toe in de politiek behalve een riante vergoedeing opstrijken en een cordon beveiligers om je heen. Fijn, ik zit in de politiek maar eigenlijk ben ik een niemandalletje

Kipzonderkop1
Kipzonderkop12 jul. 2022 - 12:28

''Wil je in de politiek wat bereiken dan zal je toch wat water bij de wijn moeten doen.'' Met de nadruk op ''wat''. Vanzelf niet zo ver gaan als het CDA met het bij de enkels afzagen van een groot deel van de eigen achterban, de boeren. Of de PvdA met het afschudden van de ideologische veren. Het verheffen van de (arme) arbeider. Want dat is de doodsteek voor een politieke partij die een belangengroep vertegenwoordigt. Alleen populistische partijen hebben niet te lijden onder draaikonten van hun elite. Die kunnen het ene na het andere ''kroonjuweel'' in de prullenbak kieperen onder luid applaus van hun hypocriete aanhang.

onyxcumulus
onyxcumulus2 jul. 2022 - 15:19

Kipzonderkop1 2 jul. 2022 - 14:28 IK heb het over Wilders TokTok

Sonic2
Sonic22 jul. 2022 - 16:11

Wilders is een mega draaikont. Na 9 uur lag zijn AOW belofte al in de prullenbak in 2010. Wilders schreeuwde in 2016 niet met Rutte te willen samenwerken en wilde in 2017 wel weer samenwerken met Rutte. Je doet je naam aan Kipzonderkop. Het zou al erg helpen als al die PVV aanhangers zich eens verdiepen in wie Wilders werkelijk is. Wilders staat niet zozeer voor opvang in de eigen regio. Wilders wilt niemand van buitenaf. Hij wilt verscheidene moslims het land uit. Zelfs dat weet u verkeerd te framen. U heeft het over "progressieve draaikonten". Waarom u een nationalistische draaikont verdedigd is mij een raadsel. En waarom denkt u dat je aan die "socialistische leugens" van Wilders ook maar wat hebt? Wie zijn die mensen die 18 jaar nodig hebben om er achter te komen wie Wilders werkelijk is? Hoeveel jaar heeft u nog nodig? 20, 30 of 40 jaar? Snapt u het in 2052 pas?

Phantom3
Phantom31 jul. 2022 - 18:02

De opmerking was een schot in de roos. Totaal onbekwame Hermans wankelde bij de eerste speldeprik. Geert weet heel goed wanneer er een zwak hert in zijn koplampen staart.

2 Reacties
Zandb
Zandb2 jul. 2022 - 5:38

Phantom Misselijke opmerking, want wat doe je met een zwak hert wat in je koplampen staat! En als ik zo maar vind dat u volkomen onbekwaam bent, dan is dat slechts weinig meer dan onbekwaamheid van mijn kant.

Sonic2
Sonic22 jul. 2022 - 16:19

Het laat vooral zien hoe extreem, extreem onbeschoft Wilders is en dat geldt voor de rest van "rechts" ook. Je hoeft geen groot psycholoog te zijn om te zien dat Hermans zwaar overspannen is. Je ziet het aan de ogen van Hermans en haar hals. Wilders wist dat ze zwak was en maakte daar misbruik van. Het is puur pesten. Pestkoppen redeneren ook zo. Ze pakken degene die zwak zijn. Het zou u sieren als u stopt met die PVV propaganda en het gewoon ziet zoals het is. Het pesten van iemand die al op de grond ligt. Het komt uit dezelfde hoek van mensen die Biden de maat nemen. Terwijl iedereen volgens mij weet dat Biden een zware klap heeft opgelopen van de dood van zijn zoon Beau. Zeer zwaar onfatsoenlijk "rechts". Ik kan er zelf elke dag van mee genieten hier.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert1 jul. 2022 - 15:25

Tja, Geert - er komt binnenkort een DVD van hem uit. "Geert's Greatest Garbage" Deze compilatie wordt alleen verkocht door de Action. Over de aankoopprijs van € 0,99 kan niemand klagen. Of Wilders signeersessies gaat doen in zijn eigen land, de natie waar hij zo trots op is? Dat mag Geert weten.

Wie o Wie
Wie o Wie1 jul. 2022 - 14:50

Geef mij nog steeds maar Freek de jonge of Youp. Ook toon Hermans was nog op het laatst goed. Net als Paul van vliet. Geweldig.

Piet Helmons
Piet Helmons1 jul. 2022 - 14:48

Sophie Hermans (dat was de dienstdoende VVD fractievoorzitter) toonde emotie toen zij werd aangesproken door Wilders. Wanneer het gaat over alle slachtoffers van de kabinetten Rutte is zij een kille politicus. In mijn ogen totaal niet geschikt als fractievoorzitter.

1 Reactie
Sonic2
Sonic22 jul. 2022 - 16:22

Wilders is net zo fout in de toeslagen affaire als Hermans. Wilders schreeuwde in 2004/2005 al om keiharde maatregelen tegen fraudeurs. Wilders vind ik minimaal net zo schuldig als het kabinet .Hij is medeverantwoordelijk voor de cultuur van straffen en schreeuwen. Wilders is kil en leugenachtig dat hij net doet alsof hij dat allemaal niet meer weet. En Sophie Hermans is overspannen. En mensen die overspannen zijn die hebben hun emoties niet goed onder controle. Zeer laffe daad van pestkop Wilders om iemand die al op de grond ligt na te trappen. Hermans moet worden verlost uit haar lijden. Neemt niet weg dat Wilders een lafbek is.