Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Geen ontslag meer vanwege geaardheid

  •  
10-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gaycouple300_01.jpg
Ook wordt de weigerambtenaar afgeschaft en wordt de positie van lesbische ouders onderkend
Nadat de Tweede Kamer eerder al de weg vrijmaakte voor het niet kunnen ontslaan van homoseksuelen vanwege hun geaardheid, heeft nu ook de Eerste Kamer akkoord met een initiatiefwet van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks.
Zo wordt ook de ‘weigerambtenaar’ afgeschaft, voorlichting over homoseksualiteit op scholen verplicht, de juridische positie van lesbische ouders verbeterd en de genderidentiteit van transgenders erkend. De ChristenUnie en SGP stemden tegen de wet.
Cc-foto: Thaths

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

[verwijderd]
[verwijderd]10 mrt. 2015 - 17:45

Paar vraagjes: Discrimineren was toch al verboden? Hoe zit het me alle andere miljoenen vormen van discriminatie die mogelijk zijn? Komt er ook een speciale wet voor hetero-seksualiteit? Wat als een werkgever toch in een paar gevallen kan beargumenteren dat het werk minder geschikt is voor een homoseksuele (kan niet direct een goed voorbeeld bedenken maar netzoals men bijvoorbeeld voor sommige rollen bij een film een bepaald 'ras' moet hebben) Zijn de bijbel en de koran nu nog wel legaal?

2 Reacties
Herman4
Herman410 mrt. 2015 - 17:45

Euhhh, ik kom niet verder dan gigolo

Florian2
Florian210 mrt. 2015 - 17:45

U mag de hele dag in de bijbel of de koran lezen! U kunt slechts deze boeken niet meer aanhalen als smoes om homoseksuelen te discrimineren of uit te sluiten. Homoseksuele mannen en vrouwen zijn verder gewone mensen net als alle andere mensen!! (duh!) Ik kan geen voorbeeld bedenken waarom een homosexuele man of vrouw niet geschikt zou zijn voor een bepaalde functie om het ENKELE feit dat hij/zij homoseksueel is!!

johanham
johanham10 mrt. 2015 - 17:45

hm, en ontslagen worden omdat je homoseksualiteit in praktijk brengt? Het lijkt me dat een christelijke school daarom zeker een leerkracht zou mogen ontslaan. Anders wordt het wel heel paternalistisch, dat een overheid zich bemoeid met wat als zonde gezien wordt (en dus niet geaccepteerd kan worden op een christelijke school) en wat niet.

4 Reacties
Florian2
Florian210 mrt. 2015 - 17:45

Naar uw mening mag je iemand ONTSLAAN omdat deze een homosexuele relatie aangaat? Wat heeft dat met werk of een werkgever te maken? De overheid bepaalt hier niet wat de definitie van "zonde" is; slechts dat je mensen die een relatie aangaan met mensen van hetzelfde geslacht niet mag discrimineren. Een helder en terechte wet.

DitBenIk2
DitBenIk210 mrt. 2015 - 17:45

Wat mensen in hun sprookjeswereld allemaal voor regels bedenken, moeten ze zelf weten. Als ze er maar van bewust zijn dat in de reële wereld deze regeltjes niet gelden. Anders blijven we bezig.

Beisser
Beisser10 mrt. 2015 - 17:45

[“hm, en ontslagen worden omdat je homoseksualiteit in praktijk brengt?”] Niet de homoseksueel zit fout, maar het geloof. Homoseksualiteit als geaardheid (noodgedwongen omdat de wet het verplicht) aanvaarden, maar het in praktijk brengen ervan niet toestaan is één van de vele staaltjes van hypocrisie waarin religie grossiert. [“Het lijkt me dat een christelijke school daarom zeker een leerkracht zou mogen ontslaan.”] Mis! De school zou gesloten moeten worden. Op geloof gebaseerd onderwijs is schadelijk voor een gezonde psychische en morele ontwikkeling van het kind. En daarmee schadelijk voor de toekomst van de samenleving. [“ Anders wordt het wel heel paternalistisch, dat een overheid zich bemoeid met wat als zonde gezien wordt (en dus niet geaccepteerd kan worden op een christelijke school) en wat niet.”] Weer mis. Het is een van de kerntaken van de overheid om te zorgen voor een gezonde speel- en leeromgeving voor het kind, zonder de schadelijke invloed van intolerante en potentieel agressieve ideologieën. Binnen het privé-domein van het gezin is dit niet mogelijk, maar binnen het publieke domein van het onderwijs wel. Godsdienstige indoctrinatie in het onderwijs zou verboden moeten worden. Dit is niet paternalistisch, maar een belangrijk facet van de zorg die de overheid heeft (zou moeten hebben) voor de ontwikkeling van de samenleving.

msj_meijerink
msj_meijerink10 mrt. 2015 - 17:45

Diezelfde gristelijke school vindt het wél normaal dat diezelfde 'paternalistische' overheid de salarissen van de school betaalt. Een beetje selectief shoppen dus van onze mannenbroeders (en de heer Hamerlink).

[verwijderd]
[verwijderd]10 mrt. 2015 - 17:45

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
johanham
johanham10 mrt. 2015 - 17:45

Dat is zeker paternalistisch, maar wel binnen de context van een eigen kring, namelijk een school of organisatie, niet vanuit de overheid. Dat maakt een groot verschil. De overheid hoort neutraal te zijn (als dat überhaupt kan), dus iedere levensbeschouwing gelijke kansen te geven, een organisatie hoeft niet neutraal te zijn.