Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen Nobelprijs voor de literatuur na misbruikschandaal

  •  
04-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8459286843_c2b3f5a282_k
Er zal dit jaar geen Nobelprijs voor de Literatuur worden toegekend, vanwege het seksueel misbruikschandaal binnen de Zweedse Academie. Dat heeft de Academie zelf laten weten. In plaats daarvan zal volgend jaar, bij de uitreiking van 2019, ook de prijs van dit jaar worden uitgereikt.
Spil in het schandaal is de man van dichteres en lid van het Nobelcomité Katarina Frostensen, een 71-jarige Franse theatermaker en een kopsuk binnen de Zweedse culturele sector. Hij zou achttien vrouwen hebben lastiggevallen of misbruikt, waaronder de Zweedse kroonprins Victoria toen zij een bezoek aan de Academie bracht. Ook veel van de andere misbruikgevallen zouden binnen gebouwen van de Academie hebben plaatsgevonden. Frostensen zelf zou geld van de Academie hebben overgeboekt naar de vereniging van haar man en ook zou ze namen hebben gelekt van kanshebbers voor de prestigieuze Nobelprijs.
Nadat de beschuldigingen aan het adres van Frostensen en haar man naar buiten kwamen, stapten meerdere leden van de Academie op, omdat zij niet langer met het stel geassocieerd wilden worden. Ook Frostensen zelf nam even later afscheid. En het is dat wat het nu lastig maakt om een prijswinnaar te kiezen. Volgens de statuten van de Academie moeten alle leden aanwezig zijn bij de stemming. Leden worden benoemd voor het leven en kunnen daarom niet zomaar worden vervangen.
De Zweedse Academie heeft laten weten dat hun prioriteit nu ligt bij het herstellen van het vertrouwen bij het publiek, en het op sterkte brengen van de Academie. De Nobelprijs voor de literatuur wordt sinds 1901 uitgereikt. Zeven keer eerder werd afgezien van een prijsuitreiking, maar dat was steeds omdat er geen geschikte kandidaat gevonden werd. De laatste keer was in 1943.
Bronnen: NOS, RTL Nieuws / cc-foto: Alfred Baker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.