Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen nieuwe opvangplekken asielzoekers door 'achteroverleunende' gemeenten

  •  
28-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Asielzoekers protesteren bij voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag tegen slechte opvang + VIDEO

© Den Haag - Op donderdag 12 november protesteren tientallen vluchtelingen tegen de omstandigheden in hun nieuwe tijdelijke verblijfplaats bij het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den

Het Rijk, de provincies en gemeenten hebben bijna een half jaar geleden harde afspraken gemaakt over nieuwe opvangplekken voor asielzoekers die geregeld moeten worden. Het COA constateert dat er desondanks nauwelijks vooruitgang geboekt is. Volgens Jacques Tichelaar, commissaris van de koning in Drenthe en onderdeel van het landelijk bestuursoverleg komt dat vooral door ‘gemeenten die achterover leunen’. Dat zegt hij in een interview in Trouw.
Tichelaar stelt dat verschillende bestuurders een ‘te afwachtende houding’ aannemen bij het nakomen van gemaakte afspraken over asielopvang. Ook zouden gemeenten te snel ‘afgeleid’ zijn. Hij noemt het voorstel van de Tilburgse burgemeester voor kleinschalige opvang als voorbeeld.
"Ja, denk ik dan, dat is prachtig, maar daarmee wordt het ook vier keer zo duur. Want er moet beveiliging geregeld, scholen, medische verzorging, noem maar op. En wie betaalt dat? Dus daarna gaat het debat over de behoefte aan meer geld van het Rijk. Allemaal logisch, maar ik zeg: zullen we nu eerst eens gaan uitvoeren wat we afgesproken hebben? De tijd dringt. En gemeenten moeten ook veel meer woningen ter beschikking stellen voor vergunninghouders. Dus ik zeg: gemeenten, leun nu niet achterover, ga aan de slag."
Volgens de commissaris wordt er hard gewerkt en vindt er wel degelijk overleg plaats tussen gemeenten en provincies maar de nieuwe plekken die erbij zijn gekomen, halen de doelstelling bij lange na niet. De taakstelling die zij op zich hebben genomen is om dit jaar 2500 nieuwe plekken per provincie en 500 per veiligheidsregio te hebben. Om die reden spoort Tichelaar gemeenten aan om de handen uit de mouwen te steken.
"De opvang van asielzoekers is voor gemeenten een ingewikkeld opgave, dat begrijp ik heus wel. Maar nu is het weer de voorjaarsnota die eraan komt en waar mogelijk meer geld voor de opvang in vrij komt. Laten we dat dan maar even afwachten, klinkt het dan snel. Of het is de onzekerheid over wat er nu in Turkije en Griekenland gaat gebeuren. De instroom van asielzoekers naar ons land is sterk teruggegaan, we hebben er nu zo’n 400 per week, in het najaar hadden we er 4000. Dus dan denken sommige bestuurders: oh, het valt wel mee. Maar: als de route wordt verlegd naar Libië, dan gaat de instroom weer behoorlijk omhoog. En we willen niet weer met bussen rondrijden terwijl we eigenlijk niet weten waar we die mensen naartoe moeten brengen"
De instroom van asielzoekers naar ons land is sterk teruggegaan, we hebben er nu zo’n 400 per week, in het najaar hadden we er 4000. Dus dan denken sommige bestuurders: oh, het valt wel mee. Maar: als de route wordt verlegd naar Libië, dan gaat de instroom weer behoorlijk omhoog. En we willen niet weer met bussen rondrijden terwijl we eigenlijk niet weten waar we die mensen naartoe moeten brengen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.