Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen misleidende geitjes-in-de-wei verpakkingen meer

  •  
18-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geiten.jpg
Wakker Dier boekt wederom succes: Grote producenten van geitenkaas gaan verpakkingen aanpassen
Stichting Wakker Dier meldt zondag dat grote producenten van geitenkaas hun verpakkingen gaan aanpassen. Nu zijn deze veelal voorzien van plaatjes met geiten die rondlopen in de wei. Dit terwijl de dieren bijna altijd op stal staan.
Wakker Dier voerde actie tegen onder meer Bettine en Milner en supermarkten Lidl en Aldi vanwege de afbeeldingen. Volgens Wakker Dier staan van de 270 duizend melkgeiten alleen de biologische geiten in de wei. De rest staat het hele jaar in een stal, waar ze weinig ruimte hebben. De plaatjes op de verpakkingen zijn dan ook misleidend.
De stichting spande eerder dit jaar een proefproces aan bij de Reclame Code Commissie tegen de misleidende verpakkingen. Dit proces is nu ingetrokken omdat de grote Nederlandse geitenkaas- en melkproducenten nu van plan zijn niet meer te misleiden. Aldi en Bettine waren de eerste partijen die toezegden hun verpakkingen aan te zullen passen. Daarop volgden er meer, schrijft NRC.
Uiterlijk volgende zomer moeten op alle etiketten de geiten uit de wei zijn weggehaald. Wakker Dier hoopt dat de geitensector ook werk gaat maken van weidegang voor geiten.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

hvwrd
hvwrd18 aug. 2013 - 10:12

"Wakker Dier boekt wederom succes." Ik zal er geen plakje / stukje geitenkaas meer of minder door eten En wat wordt de volgende actie ?? Het wasmiddelen beertje ???

BasVV
BasVV18 aug. 2013 - 10:12

Daar hebben die geiten wat aan.

Sonia2
Sonia218 aug. 2013 - 10:12

Dan ook geen auto's meer die fileloos door ongerepte natuur rijden a.u.b.!

analbersxs4allnl
analbersxs4allnl18 aug. 2013 - 10:12

Dit is maar een onderdeeltje van de reclame en de werkelijke omvang van dieren, die nooit geen weide zien en alleen reageren op de knop van de computer van de boer. 95% van de koeien staan met hun kop tussen 2 spijlen te vreten en daar blijven ze staan tot ze naar de slager gaan. Om dit tegen te gaan probeert wakker dier, iets te doen. Dieren hebben ruimte nodig, de ruimte is er, maar het kost de boer teveel werk om het dier een normaal leven te geven. En de consument denkt alleen aan "Als wij het maar kunnen kopen". De consument begint trouwens aardig op de koe te lijken, mond open doen, happen, nergens bij nadenken, als je maar genoeg hebt gehad.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2013 - 10:12

Mamma, het geitje in de wei staat niet meer op het pakje kaas. Wat jammer nou, ik vond dat net zo leuk. Ach lieverd, je werd zo misleidt, dat kon echt niet meer, de meeste geitjes staan in de stal en niet in de wei. Ja maar mama, nu ik dat weet kan ik het plaatje toch wel leuk vinden? Nee lieverd, dat mag je niet behalve als de kaas in het pakje geproduceerd is uit melk van geitjes in de wei. Ja maar mama, er zijn toch heel veel kindjes die geitenkaas eten en het plaatje ook leuk vinden, kunnen al die geitjes dan wel in de wei staan? .... mama denkt na ........ mama denkt nog een keer na en prevelt in zichzelf: christus 270.000 geiten en dan nog tig miljoen koeien, paarden, schapen, velden vol met tarwe, bieten, aardappelen, snijbloemen, broekassen, moerassen, bos en heide, aan de natuur teruggegeven polders, dorpen, steden, industrieterreinen ...... Nee, niet allemaal lieverd. Dat is dan wel zielig voor kindjes die kaas eten van geitjes uit de stal want die mogen het plaatje van de geitjes in de wei niet meer zien. Ja dat weet ik lieverd maar dan hadden die kindjes maar ouders moeten nemen die kaas van geitjes uit de wei kopen. Mama, is kaas van geitjes uit de wei duurder dan kaas van geitjes uit stal? Ik denk van wel lieverd. Dan kunnen alleen de kindjes met rijke papa's en mama's kaas van geitjes uit de wei eten en plaatjes van geitjes in de wei zien, arme kindjes die kaas van geitjes uit de stal eten niet. Wat voor plaatje staat er dan op de pakjes kaas die arme kindjes eten? Nou lieverd, daar staan dan geen plaatjes op of een plaatje van geitjes in de stal. Oh, nou dan hoop ik maar dat er een plaatje van een geitje in de stal op die pakje staat anders weten de arme kindjes niet dat het kaas van geitjes is.

1 Reactie
analbersxs4allnl
analbersxs4allnl18 aug. 2013 - 10:12

@ Berthold Ook jij weet al niet meer, hoe het platte land er uitziet en denkt net als zoveel kinderen dat eieren van de C1000 komen en dat krijg je als men kinderen het natuurlijke onthoud.

basOoms
basOoms18 aug. 2013 - 10:12

Kosten worden aan de consument doorberekend. En het gaat al zo verschrikkelijk goed in Nederland.

1 Reactie
eeweew
eeweew18 aug. 2013 - 10:12

Huh, Waarom kost een afbeelding van geiten in de wei minder dan een afbeelding van geiten die niet in de wei staan?