Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Geen humanitaire hulp, maar opheffing van de blokkade van Gaza

  •  
10-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
14507388168_76b64feb25_z
De internationale gemeenschap moet niet de symptomen maar de ziekte te bestrijden
Woensdag 11 oktober bezoekt Robert Piper, de humanitaire coördinator van de VN, de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken om te spreken over de humanitaire situatie in Gaza. Volgens Stichting Kifaia is die niet het gevolg van orkaan of overstroming, maar van beleid. Opgesteld in Tel Aviv en feitelijk gedoogd door de internationale gemeenschap. De oplossing zal dus niet komen door het sturen van medicijnen maar door de opheffing van de blokkade.
Een delegatie van Stichting Kifaia en van de Belgische organisatie Vrede vzw was vorige maand in Gaza voor een bezoek aan onze samenwerkingspartner, de Palestinian Medical Relief Society (PMRS). De al tien jaar durende blokkade heeft desastreuze effecten op (onder andere) het welzijn van zieken en gehandicapten in Gaza en in het bijzonder op hun toegang tot gezondheidszorg.
De elektriciteitscrisis heeft, zoals de Piper in zijn recente rapportage  aangeeft, een enorme impact, ook op de kwaliteit van zorg. De ziekenhuizen in Gaza zijn afhankelijk van 76 generatoren, die bij elkaar 1500 liter brandstof per uur verbruiken. Gebruik van generatoren is op termijn schadelijk voor medische apparatuur. Het zorgt voor storingen en verkort de levensduur van machines. Behandeling van niet-levensbedreigende ziekten wordt momenteel uitgesteld. De voorraden bloed dreigen te bederven en nierpatiënten kunnen minder vaak dialyseren, omdat niet alle machines draaiende gehouden kunnen worden. Tekorten aan schoon water hebben niet alleen gevolgen voor de dagelijkse hygiëne in en om het huis, maar ook op die in zorginstellingen. Schoonmaken van zalen en gangen en sterilisatie van instrumenten gebeurt noodgedwongen minder intensief dan zou moeten.
Het volstaat niet de verantwoordelijkheid hiervoor bij de interne strijd tussen Fatah en Hamas te leggen. Israël heeft als bezettingsmacht de internationaalrechtelijke plicht zorg te dragen voor het welzijn van de burgerbevolking. Hen elektriciteit, water en medische behandeling onthouden is een flagrante schending van het internationale recht. De internationale gemeenschap moet Israël houden aan zijn verplichting.
De zorg in Gaza kan, zeker voor bepaalde ernstige aandoeningen, onder de maat worden genoemd. De beperkte toelating van levensreddende medicijnen tot de Gazastrook is een van de oorzaken. Een van de grootste problemen is echter dat het mensen zeer moeilijk wordt gemaakt om voor medische behandeling naar de Westelijke Jordaanoever of naar het buitenland te gaan. Steeds minder patiënten krijgen toestemming Gaza via de grensovergang met Israël te verlaten, zo meldt het Palestinian Center for Human Rights (PCHR) dat hun zaken bij de Israëlische autoriteiten bepleit. Vorig jaar werd slechts veertig procent van de bijna 1100 aanvragen gehonoreerd. Alle patiënten tussen de 16 en 55 jaar worden aan langdurige ‘veiligheidsonderzoeken’ onderworpen. Die vertraging levert onnodige verslechtering van hun gezondheidstoestand op, soms met de dood tot gevolg. Deze onderzoeken treffen ook ouders van jonge kinderen, die precies in die leeftijdscategorie vallen, en hierdoor vaak niet met hun doodzieke kind mee mogen naar het ziekenhuis.
Ook jongere kinderen zelf zijn niet verzekerd van een uitreisvisum. Tijdens ons laatste bezoek aan Gaza ontmoetten we een zevenjarig meisje met zware tumoren in het gezicht, hals en aan de borst. Al bijna een jaar probeert de moeder het kind Gaza uit te krijgen voor behandeling – zonder resultaat. Voor dit gezin is de blokkade letterlijk dodelijk.
Gaza is geen ontwikkelingsland maar een bezet land. En de slechte toegang tot zorg is niet het gevolg van orkaan of overstroming, maar van beleid, opgesteld in Tel Aviv en feitelijk gedoogd door de internationale gemeenschap. De oplossing zal volgens Stichting Kifaia niet komen van het sturen van medicijnen, apparatuur of van eindeloos soebatten over de bewegingsvrijheid van zogenaamde ‘humanitaire gevallen’. De internationale gemeenschap – Nederland incluis – moet niet de symptomen maar de ziekte te bestrijden en politieke druk op uitoefenen op de bezetter om de illegale blokkade te beëindigen.
Deze opinie is in briefvorm verstuurd aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer.
 
 
Christine de Vos (1973) is journalist en voorzitter van Stichting Kifaia, een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die sinds 18 jaar actief is in de Gazastrook en hier de Palestinian Medical Relief Society (PMRS) ondersteunt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

Franco2
Franco212 okt. 2017 - 5:34

Hoezo fijne band met Israël? In twee eerdere boeken heeft de schrijfster de interne ruzies bij Joden en bij Christenen in de regio blootgelegd. Onbevooroordeeld en ondogmatisch. Haar empathie ligt bij de gewone Palestijn, niet bij hun corrupte leiders of de Israëlische bezetter.

Franco2
Franco211 okt. 2017 - 16:41

Voor iedereen die genoeg heeft van de simplificatie en meer wil weten van de situatie voor de Palestijnen: Gisteren is een nieuw boek uitgekomen “We haten elkaar meer dan de Joden”, van de onafhankelijke Midden-Oostenkenner en journaliste Els van Diggele. Dit boek geeft een ontluisterende blik achter de schermen van de Palestijnse maatschappij. Het gaat over de autocratische Palestijnse leiders (onder wie Abbas) die geen vrije verkiezingen willen houden, de pers censureren en godsdienstvrijheid verbieden. Wie is hiervan de dupe? De gewone Palestijnse man en vrouw en hun kinderen. Zij hebben al 50 jaar te lijden onder de Israëlische bezetting en ook nog eens bijna 100 jaar onder hun eigen leiders. Je kunt je afvragen wat is erger? Een Palestijn in het boek zegt het zo: we moeten ons eerst bevrijden van onze eigen bezetting. Knap geschreven, bijzonder en uniek boek.

6 Reacties
Sachs
Sachs11 okt. 2017 - 20:21

[Je kunt je afvragen wat is erger] Pfff. Wat denkt u dat Nederlanders na vijf jaar Duitse bezetting zouden antwoorden? Dat de Palestijnen moeten dealen met het corrupte leiderschap dat hen is opgedrongen is klein bier in vergelijking met de Israëlische bezetting. Daarin huist het vileine karakter van dit soort kletspraat. Ik ken deze Midden-Oostendeskundige niet, maar ik schat in dat ze een fijne band onderhoudt met Israël.

Bart N.
Bart N.12 okt. 2017 - 0:10

Sachs, Ooh, schijnbaar mag je wel kritisch zijn richting Israël maar nooit en te nimmer richting de Palestijnen. Kijk, daarom veranderd er niets aan de situatie. Palestijnen zijn het eeuwige slachtoffer. En mensen zoals jij willen dat graag zo houden. Els van Diggele woont deels in Israël inderdaad. Maar schrijft ook over de spanningen binnen de Israëlische maatschappij, en o.a. over de ontwrichtende invloed van de orthodoxen. Maar goed, ze heeft een binding met Israël dus volgens Sachs per definitie fout. Lekker makkelijk.

Mark Huysman
Mark Huysman12 okt. 2017 - 8:01

[Ooh, schijnbaar mag je wel kritisch zijn richting Israël maar nooit en te nimmer richting de Palestijnen.] Sachs heeft het over “het corrupte leiderschap” van de Palestijnen “dat hen is opgedrongen”. Natuurlijk mag je daar kritisch over zijn. De Palestijnen zijn daar zelf ook uiterst kritisch over zoals blijkt uit onderzoek: https://rightsforum.org/nieuws/palestijnen-abbas-en-palestijnse-autoriteit-beu/ “Tweederde van de Palestijnen eist dat president Mahmud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA) opstapt, en de helft van de bevolking ziet de PA als een last.” Het is alleen, zoals Sachs ook schrijft, ‘klein bier’ in vergelijking met de Israëlische bezetting die de marges bepaalt waarbinnen Palestijns bestuur mogelijk is. De PA en Abbas treden veelal op in het verlengde van de Israëlische bezetter. Dat bleek onlangs weer toen Israëlische militairen een kritisch radiostation op de Westoever sloten. De directeur van de zender uitte kritiek op de PA omdat zij niks doet om de Palestijnse samenleving te beschermen tegen de bezetter. Vervolgens werd hij door veiligheidstroepen van de PA opgepakt en vastgezet. Palestijnse journalisten en mensenrechtenactivisten die hier protest tegen aantekenden werden daarop zelf weer geïntimideerd en opgepakt. Zie: https://rightsforum.org/nieuws/wereld-reageert-furieus-op-arrestatie-issa-amro-pa/ [Kijk, daarom veranderd er niets aan de situatie. Palestijnen zijn het eeuwige slachtoffer.] Ze zijn slachtoffer maar ze verzetten zich ook. En zoals uit bovengenoemd voorbeeld blijkt verzetten ze zich niet alleen tegen de bezetter maar ook tegen de zetbaas van de bezetter.

Bart N.
Bart N.12 okt. 2017 - 9:36

*** niet Mark, Sachs probeert Els van Diggele meteen in een verdachte hoek te zetten. Ze zal wel een goede band hebben met Israël dus haar mening doet er niet toe. Tja, vooral die houding vasthouden. Dan mis je toch echt de kritische geluiden uit Israël en die heb je toch echt nodig om ook binnen Israël een verandering te krijgen.

Josef K
Josef K12 okt. 2017 - 10:49

Reactie op Sachs 'Pfff. Wat denkt u dat Nederlanders na vijf jaar Duitse bezetting zouden antwoorden?' Onvergelijkbare situatie. 'Dat de Palestijnen moeten dealen met het corrupte leiderschap dat hen is opgedrongen is klein bier in vergelijking met de Israëlische bezetting. Daarin huist het vileine karakter van dit soort kletspraat.' Klein bier - dat zou je wel willen. Imo het kernprobleem. 'Ik ken deze Midden-Oostendeskundige niet, maar ik schat in dat ze een fijne band onderhoudt met Israël' Wie is hier nu vilein? Weerzinwekkende post, al met al.

Sachs
Sachs12 okt. 2017 - 16:44

@ Bart, Josef [Ooh, schijnbaar mag je wel kritisch zijn richting Israël maar nooit en te nimmer richting de Palestijnen. Kijk, daarom veranderd er niets aan de situatie. Palestijnen zijn het eeuwige slachtoffer. En mensen zoals jij willen dat graag zo houden.] Nee, ik wil het juist niet zo houden. Wees gerust kritisch op de Palestijnen, maar geef ze eerst hun rechten en vrijheid, wilt u? Daarna praten we verder. Verder hoeft u geen mystificaties te gebruiken: het is in detail bekend waar de Palestijnen het slachtoffer van zijn. [Maar goed, ze heeft een binding met Israël dus volgens Sachs per definitie fout. Lekker makkelijk.] Makkelijk is het om niet de Israëlische bezetting en kolonisering als voornaamste Palestijnse probleem op te voeren, maar hun onderlinge verdeeldheid en corruptie. De redenering daarachter is dat eerst het Palestijnse leiderschap maar eens tegen het licht moet worden gehouden, en dat aansluitend (wellicht) kan worden gedacht over beëindiging van Israëls misdaden. Tegen die tijd is heel Palestina gekoloniseerd. [Sachs probeert Els van Diggele meteen in een verdachte hoek te zetten] U hebt haar stuk in de VK vanmorgen gelezen? Niet de Israëlische bezetting en kolonisering is hun grootste probleem, maar hun eigen leiders. Aldus de auteur. Mij valt op dat iemand die zo begaan is met de Palestijnen als de auteur zegt te zijn niet in de eerste plaats voor hun rechten en vrijheid opkomt. Wat is daar de bedoeling van? [Dan mis je toch echt de kritische geluiden uit Israël en die heb je toch echt nodig om ook binnen Israël een verandering te krijgen.] ‘Binnen Israël verandering te krijgen?’ Hebt u een plan? Voor uw informatie: de bezetting woedt nu vijftig jaar en Israël is extreem verrechtst. Hoe denkt u die verandering te bewerkstelligen, en vooral: hoe lang moet de wereld daar nog op wachten? Is vijftig jaar genoeg? Zie bijvoorbeeld: https://rightsforum.org/nieuws/israel-viert-vijftig-jaar-bezetting-illegale-nederzetting/ [Duitse bezetting: Onvergelijkbare situatie.] Misschien moet u eens in gesprek gaan met de slachtoffers. Die denken daar anders over. [Klein bier – dat zou je wel willen. Imo het kernprobleem.] Aha, niet de Israëlische bezetting is het kernprobleem, maar het Palestijnse leiderschap? Is dat in uw gedachtengang toevallig ook een voorwaarde voor het verkrijgen van hun vrijheid, rechten en land?

adriek
adriek11 okt. 2017 - 8:32

Geldt niet bij alle humanitaire rampen dat bestrijden van de oorzaak veel effectiever is dan bestrijden van de gevolgen? Zelfs bij veel natuurrampen hadden bij goede voorbereidingen de gevolgen beperkt kunnen blijven. Het spreekwoord over het kalf en de put is niet uit de lucht komen vallen. Een en ander neemt niet weg dat ik achter het artikel sta: het is een gotspe dat de wereld deze situatie laat bestaan.

Beate Ahlmann
Beate Ahlmann11 okt. 2017 - 7:53

De blokkade is slechts een symptoom, daarmee genees je de ziekte niet. Bovendien is Gaza geen ontwikkeld land, dus een ontwikkelingsland. Of ze bezet zijn is in discussie, zolang Israël het land niet besturen kun je doen alsof, maar meer dan de standaard overdrijving om mensen voor je standpunten en beleid te winnen is het niet. Buitenlandse Zaken heeft dus alle reden deze brief terzijde te schuiven.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037111 okt. 2017 - 9:58

" maar meer dan de standaard overdrijving om mensen voor je standpunten en beleid te winnen is het niet." Noemt u eens een voorbeeld van "een standaard overdrijving" in dit artikel.

Sachs
Sachs11 okt. 2017 - 12:31

[Of ze bezet zijn is in discussie .....] Waar? Met wie? Bij u aan de keukentafel of zo? [ ... zolang Israël het land niet besturen ...] Hebt u dat zelf bedacht of is dat ergens op gebaseerd?

Mark Huysman
Mark Huysman11 okt. 2017 - 13:54

[De blokkade is slechts een symptoom, daarmee genees je de ziekte niet.] Dat kun jij vinden maar de wereld denkt er anders over. Volgens de VN dreigt Gaza in 2020 onleefbaar te worden. En de oorzaak is de blokkade: “UNCTAD is warning that donor support remains a necessary but insufficient condition for Gaza’s recovery and reconstruction. Short of ending the blockade, it said donor aid will remain vitally important but will not reverse the ongoing de-development and impoverishment in Gaza.” http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=51770#.Wd4KS62YP-Y [Bovendien is Gaza geen ontwikkeld land, dus een ontwikkelingsland] Een ‘ont-ontwikkelingsland’ zul je bedoelen. Zoals de VN terecht constateert vindt er door de blokkade een ‘ongoing de-development’ plaats. [Of ze bezet zijn is in discussie] Nee, daar bestaat grote eensgezindheid over. De VN, de EU, alle grote mensenrechtenorganisaties, veruit de meeste regeringen beschouwen Gaza als bezet gebied. [..zolang Israël het land niet besturen kun je doen alsof] Israel heeft controle over de grensovergangen (behalve die met Egypte), de import en export, personenverkeer, het luchtruim, de territoriale wateren, het bevolkingsregister, telefoon en internetverkeer, een ‘bufferzone’ binnen Gaza waar Palestijnen niet mogen komen. Dat is een effectieve bezetting. De bevolking en het Palestijns bestuur hebben geen soevereiniteit. [Buitenlandse Zaken heeft dus alle reden deze brief terzijde te schuiven] Buitenlandse zaken heeft alle reden om deze brief serieus te nemen. Nederland is volgens de grondwet gebonden aan bevordering van de internationale rechtsorde. De bezetting en blokkade staan daar haaks op.

Inspector Gadget
Inspector Gadget11 okt. 2017 - 5:56

Ik heb veel verhalen gehoord over misbruikte mensen die op latere leeftijd ook kinderen hebben misbruikt. Soms denk ik dat sommige traumatische ervaringen zo in elkaar zitten dat je op een gegeven moment gaat denken dat het normaal is en het daarom bij anderen gaat doen.

Inspector Gadget
Inspector Gadget11 okt. 2017 - 4:34

“Gaza is natuurlijk geen bezet land” Meent u dit serieus of is dit een sarcastische reactie? Uiteraard weet ik dat veel mensen de situatie in Israël en Palestina niet goed kennen, maar dat sommige mensen zo weinig van dit onderwerp afweten is naar mijn mening bizar! Hoe kun je na zoveel aandacht voor dit onderwerp nog steeds 0 van dit onderwerp afweten?

0073
007311 okt. 2017 - 1:25

De haat tegenover de Joden was inmens, tot en met de tweede wereldoorlog. Ook in Nederland! Indien er geen Holocaust had plaats gevonden, hadden ze nu nog steeds in het verdom hoekje gezeten. Schuldgevoel bij de internationale gemeenschap, over deze gebeurtenis, heeft geleid tot de staat Israel. Afkopen van die schuld, was belangrijker dan de rechten van de autochtone bewoners van Palestina. Als je groepen mensen (danwel landen/regio's) gaat bevoordelen cq. andere maatstaven daarvoor gaat aanleggen, dan staat niets een nieuwe Holocaust in de weg.

1 Reactie
Sachs
Sachs11 okt. 2017 - 20:26

[Schuldgevoel bij de internationale gemeenschap, over deze gebeurtenis, heeft geleid tot de staat Israel. Afkopen van die schuld, was belangrijker dan de rechten van de autochtone bewoners van Palestina.] Roerend mee eens. Die schuld is overigens nog steeds niet afgekocht als je naar Gaza, Jeruzalem en de Westoever kijkt en de oorverdovende stilte daarover waarneemt.

0073
007311 okt. 2017 - 0:13

U heeft wel een heel eenzijdige kijk op deze zaak.

Pater
Pater10 okt. 2017 - 23:45

@Janssen Israël heeft het gebied in 1967 bezet. In Oslo (midden jaren 90) is afgesproken dat het gebied zelfstandig zou worden. Israël heeft echter de controle nooit opgegeven. Door de militaire blokkade door Israël beschouwen de Verenigde Naties de Gazastrook als door Israël bezet gebied. Je kunt wel heen en weer zwarte pieten wie wat fout doet (voordat Hamas één raket afschoot sloot Israël het gebied al af en ondernam Israël al militaire aanvallen; de wraak van Israël ná raketaanvallen was vele malen groter dan de raketten ooit hebben aangericht; waarmee ik trouwens Hamas' raketaanvallen waarbij de eigen burgers in feite als gijzelaars worden gebruikt zeker niet goed wil praten), maar het feit dat Israël de akkoorden van Rabin en Peres onder hun opvolgers nooit heeft willen uitvoeren ligt toch echt aan de basis van de zaak. Israël heeft de luchthaven in aanbouw vernietigd, idem de zeehaven in aanbouw. Er wonen nu bijna 2 mln Palestijnen, grotendeels zonder werk, grotendeels afhankelijk van de VN, te weinig water, te weinig elketrisch, geen perspectief. Dat is een bizarre toestand die niet voort mag duren en die wij ons zouden moeten aantrekken. Niet alleen om humanitaire redenen, ook omdat het niet anders kan dan dat het gebied een keer tot ontploffing komt als het zo doorgaat. Hier wordt haat gekweekt voor generaties.

dekoran1
dekoran110 okt. 2017 - 23:03

Makkelijker gezegd dan gedaan. Er bekruipt mij dan toch een gevoel waarin ik het spreekwoord "De Beste Stuurlui staan aan wal" meen te horen. Twee landen zorgen voor die blokkade. Egypte en israel. Gezien de geschiedenis kan ik me dat levendig voorstellen. Ik denk dat de internationale gemeenschap beter zich kan gaan richten op een blijvende vrede, die door beide partijen gewenst moet worden. Na al die raketten en aanslagen vanuit Gaza, kan ik me levendig voorstellen dat de muur naar israel gesloten blijft. Partij kiezen in deze, voor één van de twee, heeft geen enkele zin. Werken aan een tweezijdige vrede, lijkt mij beter en ook effectiever. Vooralsnog willen de Palestijnen geen vrede.Het zou een ijzersterke zet zijn, als ze nu zouden verklaren dat ze vrede willen en stoppen met alle agressie.

4 Reacties
Jan Vries2
Jan Vries211 okt. 2017 - 7:43

De Palestijnen willen hun land terug wat ze is afgepikt, zoals de joden hun goud en hun schilderijen terug wilden van de nieuwe Duitse. Regering. Er wordt gemeten met 2 maten

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz11 okt. 2017 - 12:33

@Jan, de Palestijnen hebben hun land terug, dat wil zeggen Gaza. Voor zover het hun land was, overigens. Want het was Egypte voor die tijd. Dus. Maar goed, Gaza is dus ontruimd en onder Palestijns bestuur / Hamas terreur. Het heeft geen donder geholpen. Maar inderdaad die zeeblokkade mag wel eens opgeheven worden. Al zal je zien dat Iran dan vrij snel raketten zal leveren aan Hamas.

Sachs
Sachs11 okt. 2017 - 20:34

[de Palestijnen hebben hun land terug] Welnee. Zelfs de 22 procent waarmee zij in 1993 genoegen namen raken zij kwijt. De Palestijnen in Gaza wachten nog altijd op terugkeer naar hun bezettingen en huizen in (met name) Jaffa en Haifa. Dát is hun land. En het is hun erkende recht ernar terug te keren. [Het heeft geen donder geholpen.] Klopt. De Israëlische bezetting duurt voort, nu als blokkade. Zie ook: Gaza sterft in stilte door illegale blokkade Israël https://rightsforum.org/opinie/gaza-sterft-stilte-illegale-blokkade-israel/

Pater
Pater13 okt. 2017 - 2:47

@decoran Door de militaire blokkade door Israël beschouwen de Verenigde Naties de Gazastrook als door Israël bezet gebied. Je kunt wel heen en weer zwarte pieten wie wat fout doet (voordat Hamas één raket afschoot sloot Israël het gebied al af en ondernam Israël al militaire aanvallen; de wraak van Israël ná raketaanvallen was vele malen groter dan de raketten ooit hebben aangericht; waarmee ik trouwens Hamas’ raketaanvallen waarbij de eigen burgers in feite als gijzelaars worden gebruikt zeker niet goed wil praten), maar het feit dat Israël de akkoorden van Rabin en Peres onder hun opvolgers nooit heeft willen uitvoeren ligt toch echt aan de basis van de zaak. Israël heeft de luchthaven in aanbouw vernietigd, idem de zeehaven in aanbouw. Er wonen nu bijna 2 mln Palestijnen vlak op elkaar, grotendeels zonder werk, grotendeels afhankelijk van de VN, te weinig water, te weinig elketrisch, geen perspectief. Dat is een bizarre toestand die niet voort mag duren en die wij ons zouden moeten aantrekken. Niet alleen om humanitaire redenen, ook omdat het niet anders kan dan dat het gebied een keer tot ontploffing komt als het zo doorgaat. Hier wordt haat gekweekt voor generaties.

Lopez
Lopez10 okt. 2017 - 21:13

@Maarten Janssen [Gaza is natuurlijk geen bezet land.] Is het heus? Vergist de internationale gemeenschap zich? Interpreteert zij het internationaal recht verkeerd? Israël beheerst het complete leven in Gaza, tot het bevolkingsregister toe. Daarom geldt het internationaalrechtelijk als bezetter en is het gehouden aan de internationale verdragen die het zelf heeft ondertekend.

Lopez
Lopez10 okt. 2017 - 20:01

[Israël heeft als bezettingsmacht de internationaalrechtelijke plicht zorg te dragen voor het welzijn van de burgerbevolking. Hen elektriciteit, water en medische behandeling onthouden is een flagrante schending van het internationale recht. De internationale gemeenschap moet Israël houden aan zijn verplichting.] Precies, dat is waar het om gaat zolang de blokkade niet is opgeheven. [De internationale gemeenschap – Nederland incluis – moet niet de symptomen maar de ziekte bestrijden en politieke druk uitoefenen op de bezetter om de illegale blokkade te beëindigen.] Alweer: precies. Heel goed dat je de vaste Kamercommissie hebt geschreven, Christine.

5 Reacties
Stratemakeropzee
Stratemakeropzee10 okt. 2017 - 21:51

Het 'weg met ons' zoals dat zo populair is in het Europese welvarende deel van de westerse wereld is in Israël niet aan de orde, en terecht. Die blokkade is door de VN goedgekeurd dus daar graag klagen, en rekeningen niet betalen levert afsluiting op, net als in elk ander geciviliseerd land.

Jan Vries2
Jan Vries211 okt. 2017 - 7:44

Amerika en de VS zijn beiden systematische schenders van het internationale recht......

Paul250371
Paul25037111 okt. 2017 - 10:00

Lopez " Die blokkade is door de VN goedgekeurd." Pardon??? Ik dacht dat Israël de VN en zijn resoluties aan haar laars lapte.

KnorretjeBig
KnorretjeBig11 okt. 2017 - 15:25

@Lopez " Hen elektriciteit, water en medische behandeling onthouden is een flagrante schending van het internationale recht. De internationale gemeenschap moet Israël houden aan zijn verplichting." Zou kunnen, maar dat wordt hen onthouden door hun overburen. " Door toedoen van de Palestijnse president Abbas hebben inwoners van de Gazastrook maar drie uur stroom per dag - met maatschappelijke ontwrichting tot gevolg. ....... Zo verstrekt de Palestijnse Autoriteit ook geen reispapieren meer aan inwoners van Gaza die voor een medische behandeling naar Israël zouden moeten. ........... Ook de waterzuivering is het grootste deel van de dag buiten bedrijf. (Knorretje Big: Dat heeft ook stroom nodig) .......... Abbas heeft twee maatregelen genomen tegen Gaza. Hij heeft de leveringen van brandstof waarmee elektriciteit kan worden opgewekt duurder gemaakt. Ook levert Israël op verzoek van Abbas minder stroom aan de enclave." Dus voor klachten zult u toch bij Abbas en de Palestijnse Autoriteit moeten zijn.

Lopez
Lopez11 okt. 2017 - 21:48

@Stratemaker [Die blokkade is door de VN goedgekeurd dus daar graag klagen] Goedgekeurd door de VN… is dat lachen. Reden voor klagen is er overigens wel, aangezien de VN al tien jaar aan symptoombestrijding doet in plaats van een eind aan de blokkade te maken: lees het artikel hierboven. [en rekeningen niet betalen levert afsluiting op, net als in elk ander geciviliseerd land.] Over geciviliseerd gesproken: een bezettende mogendheid heeft de verantwoordelijkheid in de elementaire levensbehoeften van de bevolking te voorzien. Israël weigert dat. @Paul [Pardon??? Ik dacht dat Israël de VN en zijn resoluties aan haar laars lapte.] Dat klopt. Het schendt een berg VN-resoluties, heeft zijn contributie tot bijna nul teruggebracht, en in zijn recente speech tot de VN noemde Netanyahu diezelfde VN ‘het epicentrum van het wereldwijde antisemitisme’. @Knorretje [Dus voor klachten zult u toch bij Abbas en de Palestijnse Autoriteit moeten zijn.] Abbas en de PA hebben een berg klachten gehad n.a.v. hun onbeschaamde maatregelen, maar de blokkade die al tien jaar van kracht is is toch echt het werk van Israël, dat als bezetter de plicht heeft in de basisbehoeften van de bevolking van Gaza te voorzien. Deed het dat, dan had Abbas geen enkele kans gehad er een heel klein schepje bovenop te doen. Maar Israël werkte graag mee aan het onzindelijke idee van Abbas.

Kees777
Kees77710 okt. 2017 - 18:40

Zolang Gaza (Hamas) weigert om het bestaansrecht van Israël te erkennen en om terreur tegen Israël te stoppen, zal Israël nooit de grens open kunnen stellen. Los daarvan is de huidige malaise in Gaza het gevolg van de ruzie tussen Abbas en Hamas.De meeste problemen worden veroorzaakt door de Palestijnen zelf, zoals de zoon van de Hamasleider zelf zegt via UNWatch: https://www.youtube.com/watch?v=c2NaiX-hvVQ

5 Reacties
karimpie
karimpie10 okt. 2017 - 20:27

Het verzet in WW2 had het Duitse Rijk tot waar ze ook naar toe wilden uitbreiden moeten erkennen en het verzet, u noemt het terreur, tegen de Duitse bezetter moeten staken, dan zouden alle NLers inderdaad beloond worden net zoals wanneer je een onderduiker verlinkte, kreeg je ook een beloning... En wat een verdwaalde Palestijn zegt doet er niet toe, het gaat om internationaal recht icm moraal. Trouwens, genoeg joden die tegen het zionisme strijden, niet?

Lopez
Lopez10 okt. 2017 - 21:00

@Kees7 [Zolang Gaza (Hamas) weigert om het bestaansrecht van Israël te erkennen en om terreur tegen Israël te stoppen, zal Israël nooit de grens open kunnen stellen.] Los van het feit dat Hamas Israël wel degelijk heeft erkend, begrijp ik uit uw woorden dat Israël met militairen en kolonisten en al moet ophoepelen uit Oost-Jeruzalem en van de Westelijke Jordaanoever. Het weigert immers nog steeds Palestina te erkennen en zijn terreur tegen de Palestijnse bevolking te stoppen. [Los daarvan is de huidige malaise in Gaza het gevolg van de ruzie tussen Abbas en Hamas.] Dit Blaming the Victim kennen we al, Kees. Israël draagt als bezetter internationaalrechtelijk de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de bevolking van Gaza (en Oost-Jeruzalem en de Westoever). Echt, het is heel eenvoudig. [De meeste problemen worden veroorzaakt door de Palestijnen zelf] Vijftig jaar illegale bezetting en kolonisering, en rara wiens schuld dat is: die van de onderdrukte bevolking! [zoals de zoon van de Hamasleider zelf zegt.] Is Mosab Hassan Yousef de zoon van Ismail Haniye? Daar zal hij zelf van opkijken… De man wijdt helaas geen woord aan Gaza, Kees.

KnorretjeBig
KnorretjeBig11 okt. 2017 - 15:11

@Lopez "Los van het feit dat Hamas Israël wel degelijk heeft erkend" Nee dat heeft Hamas niet. "Het herziene politieke document van Hamas zal het Israëlische bestaansrecht nog steeds verwerpen en steunt de 'gewapende strijd' tegen het land." https://www.ad.nl/buitenland/hamas-israeneuml-l-hoeft-niet-meer-te-worden-vernietigd~af607c3c/ " Maar Hamas verloochent zijn politieke identiteit niet helemaal: in het nieuwe document wordt over het bestaansrecht van Israël niet gerept." https://www.volkskrant.nl/buitenland/hamas-verzacht-anti-israel-standpunt-in-nieuw-manifest-jeruzalem-sceptisch~a4491854/ Twee krantenartikelen van niet eens een half jaar geleden.

Lopez
Lopez11 okt. 2017 - 21:50

@Knorretje Het zal u niet zijn ontgaan dat Hamas vorige maand zijn eigen bestuur over Gaza heeft ontbonden, de Palestijnse eenheidsregering heeft laten terugkomen naar Gaza en op één punt na (de ontwapening van de gewapende arm van Hamas) de uitgangspunten van die regering heeft onderschreven. Hoe die regering denkt over erkenning van Israël heeft u Abbas een paar weken geleden in zijn speech tot de VN voor de honderdste keer kunnen horen zeggen: ze erkent Israël binnen de grenzen van 1967. Maar het probleem is niet of Hamas Israël wel of niet zou erkennen, maar dat Israël nog altijd weigert Palestina te erkennen, het bestaan daarvan zelfs in alle toonaarden afwijst en als klap op de vuurpijl het grondgebied van Palestina al vijftig jaar bezet houdt en illegaal koloniseert. Dat is nog eens andere koffie, nietwaar?

Josef K
Josef K12 okt. 2017 - 14:21

Palestina? Bestaat dat dan?

karimpie
karimpie10 okt. 2017 - 18:38

Waar is het CIDI nu dan? Of alle andere mensen die iets vonden van het Nationaal Bevrijdingsmuseum? 'Als het slachtoffer dader wordt'....

3 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget11 okt. 2017 - 5:44

"Als het slachtoffer dader wordt" Dit is pure onzin. Als je vandaag de dag het verschil tussen een Jood en Zionist nog niet kent, dan heb je niet veel kennis over Israël.

KnorretjeBig
KnorretjeBig11 okt. 2017 - 15:49

@Inspector Gadget "Als je vandaag de dag het verschil tussen een Jood en Zionist nog niet kent, dan heb je niet veel kennis over Israël." Nou, dan valt voor u veel voorlichtingswerk te doen. "Op zaterdag 22 juli was er te Rotterdam een demonstratie tegen de detectiepoortjes op de Tempelberg, georganiseerd door de plaatselijke BDS-afdeling. Op zeker moment scandeerden betogers in het Arabisch: 'Joden, herinner je Khaybar, Mohammeds leger keert terug' - een verwijzing naar een slag in 628, waarin de Profeet naar verluidt uiterst bloedig afrekende met een Joodse stam. Kijk, ik wil best geloven dat de demonstranten met die leuze eigenlijk Israëliërs op het oog hadden - althans, dat is de exegese die je dikwijls hoort als moslims lelijk doen over Joden. Maar bedoel je Israëliërs, noem ze dan ook zo, zou ik zeggen." https://www.volkskrant.nl/opinie/bds-ers-hebben-wat-tegen-israel-maar-heus-niks-tegen-joden-hoor~a4514318/

karimpie
karimpie11 okt. 2017 - 23:20

Dat verschil doet er nu niet toe, geen idee waarom u dat er bij de haren bij sleept... om de discussie te doen verzanden? Het gaat er om dat een volk dat groot onrecht is aangedaan decennia later bezig is om een ander volk flink onrecht aan te doen, niet meer en niet minder

Stratemakeropzee
Stratemakeropzee10 okt. 2017 - 18:27

Als ik m'n rekening niet betaal wordt ik ook afgesloten van gas/water/licht, terwijl ik daar volgens allerlei internationale afspraken recht op heb...

4 Reacties
karimpie
karimpie10 okt. 2017 - 20:36

Ik bezet uw familievilla met tuin en u mag vervolgens slechts in het schuurtje verblijven (en dan nog verschuif ik de wanden in de loop van de decennia zodanig dat het schuurtje inmiddels een hondenhok is geworden) en mijn sadistische willekeur bepaald of en hoe u (over)leeft in dat schuurtje, en ik dwing u ook nog om mij daar huur voor te betalen, zou u dan ook met een dergelijke opmerking komen? En nee, de vergelijking is niet krom

Lopez
Lopez10 okt. 2017 - 21:01

@stratemaker Zoals Christine uitlegt in haar artikel: als bezetter heeft Israël de plicht zorg te dragen voor het welzijn van de bevolking van Gaza.

Anoniempje5
Anoniempje511 okt. 2017 - 6:47

@Stratenmaker; In Nederland mag je niet van gas/water/licht worden afgesloten alleen omdat je niet betaald en al helemaal niet in de winter. Zoek maar op, iets met kwetsbare consumenten.

Stratemakeropzee
Stratemakeropzee11 okt. 2017 - 17:28

Hoezo is Gaza bezet Lopez ? Of bedoel je door Hamas ?

Wittemuis
Wittemuis10 okt. 2017 - 17:03

Christine zal toch van de afgelopen 18 jaar hebben meegekregen dat Israël geheel zijn eigen gang gaat en zelf beslist wat te doen of juist niet te doen.

1 Reactie
Klaas Vaak2
Klaas Vaak211 okt. 2017 - 3:15

Ongetwijfeld en niet alleen vanwege de afgelopen 18 jaar.