Na afloop van de troostfinale tussen Kroatië en Marokko die in 2-1 eindigde kregen alle scheidsrechters een medaille en een handdruk van de organisatoren, waaronder de premier Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani. Alle scheidsrechters? Nou nee, de Braziliaanse Neuza Back, een van de negen vrouwelijke scheidsrechters op het toernooi, moest het zonder een handdruk van de Qatarese regeringsleider stellen. Volgens de Qatarese gebruiken mogen vrouwen alleen aangeraakt worden door hun echtgenoot en nabije familie.
Geweldig toch dat na corona handen schudden en zoenen niet meer overal even vanzelfsprekend is. Die man is gewoon met zijn tijd meegegaan. Maar nu even serieus. In veel Islamitische landen zoals Quatar is het schudden van handen van iemand van het andere geslacht absoluut not done. Ik heb hier echt geen moeite mee. Ik heb meer moeite met de ophef hierover.
Die hand was vast te schoon om aan te pakken.
Vanuit hygiene standpunt is het schudden van vrouwenhanden minder riskant.
Na het bekijken van het filmfragment durf ik hier rustig te stellen dat dat bovenstaande titel ook had kunnen zijn: vrouwelijke scheidsrechter geeft de premier van Qatar geen hand.
Volgens de Qatarese gebruiken mogen vrouwen alleen aangeraakt worden door hun echtgenoot en nabije familie.... Alleen in Qatar en in Qatar ?
Waarom vinden mensen dat raar? Qatar heeft eigen gewoontes en gebruiken. Een van is dat vrouwen niet mogen aangeraakt door een vreemde man.
Allemaal of niemand. Het is pure discriminatie als de mannelijke scheidsrechters wel een hand krijgen.
Ik sta graag op voor een dame in de trein, en voor heren alleen als zij op leeftijd zijn. Vrouwen geef ik op een verjaardag drie zoenen. Mannen niet. Waarom moet ik bij iedereen hetzelfde doen? Waarom moet een land waar ik te gast ben zich aanpassen aan mijn fatsoensnormen?
omdat weldenkende mensen met enig IQ inmiddels wel weten dat dit soort gebruiken/gedachten zijn gebaseerd op religie
Danielle, Met alle respect maar wij hebben geen recht om andere land wet voor te schrijven. Wat hier vanzelfsprekend is daar taboe en andersom. Ik ben in Sarajevo met Moslims geleefd en daar was normaal om hand te schudden. In Qatar doen zij dat anders en dat wisten wij toch?
Volrin, Jouw reactie slaat nergens op. Wat heeft Nazi Duitsland met deze te maken?
"Ik sta graag op voor een dame in de trein, en voor heren alleen als zij op leeftijd zijn." Corrigeer me als ik het verkeerd begrijp. Maar zoals ik het lees staat er dat je opstaat voor oudere mannen en voor alle vrouwen, ongeacht leeftijd. Zo ja, waarom? Vrouw zijn is geen lichamelijke beperking.
@ DanielleDefoe 12:13 'Het is pure discriminatie' Discrimineren (Latijn: discriminare) betekent inderdaad: een scheiding maken; en dat is hier dus gebeurd. Maar is hij ook onbeleefd geweest? Of schofterig? Heeft hij weggekeken toen deze vrouw voor hem stond en net gedaan alsof hij haar niet zag? Of heeft hij haar aangekeken en beleefd toegeknikt? Ja dus! Ik heb het filmfragment bekeken en ik heb ook gezien dat deze vrouw hem haar hand niet toestak en hem ook alleen maar toeknikte.
Dat heeft niets met discriminatie te maken. Ze zouden ook vrouwen uit eigen land geen hand geven. Ik zou het graag anders zien, maar het is nu eenmaal zo dat sommige landen en geloven nog eeuwen achterlopen in hun gebruiken en gewoontes.
“ Zo ja, waarom? Vrouw zijn is geen lichamelijke beperking.” Uit hoflijkheid. Ik laat dames ook altijd voor gaan, en hou de deur open.
Doet er allemaal niet meer toe; wij hebben in ieder geval de gastoevoer veilig gesteld ! en daar ging gaat het om (en ''wij'' zijn uiteraard de europeese landen). Complimenten aan Helder voor haar stille diplomatie.
"Volgens de Qatarese gebruiken mogen vrouwen alleen aangeraakt worden door hun echtgenoot en nabije familie." Dan moeten we een volgend WK naar in de Emiraten houden. Qua omstandigheden is dat land hetzelfde als dit "beste WK ooit" (volgens Infantini), maar dan hebben we geen last van dit plaatselijke Qatarese gebruik.
Hij raakt haar dus niet aan uit respect voor haar familie? Mooi toch. Maar blijkbaar moeten alle landen zich maar aanpassen aan onze regels. Als ik met mijn vrouw naar een verjaardag in Qatar ga, dan moeten iedereen haar 3 zoenen geven. Want ja, zo doen we dat Nederland dus zij ook.
Darule Het probleem is hier dat het blind opvolgen van regels niets met respect tonen te maken heeft. Kortom, de vraag is hier dus waarom deze man weigert: Omdat het moet of omdat hij werkelijk respect wil tonen. Wanneer u anderen dwingt om uw vrouw drie zoenen te geven, bent u dezelfde eikel als die anderen verbiedt om zijn vrouw aan te raken.
Het gaat om fatsoensnormen. In Qatar gelden er fatsoensnormen om een vrouw van een ander niet aan te raken zonder toestemming. Wat is daar mis mee? Waarom gaan we daar over zeuren? Omdat wij het anders doen?
"Hij raakt haar dus niet aan uit respect voor haar familie?" Onzin smoes uit een tijd dat vrouwen nog als bezit van de man/familie werd gezien.
@volrin 'Onzin smoes uit een tijd dat vrouwen nog als bezit van de man/familie werd gezien. ' Hoezo uit de tijd? Dat is nog gewoon gaande hoor..
Lands wijs, lands eer..hij staat in het volste recht het niet te doen. Doet mij denken aan Verdonk en de Iman. "Wij" vinden dat misschien vreemd, maar misschien zijn wij wel vreemd met dat handen schudden en luchtzoenen geven
Oke, maar met Verdonk was in Nederland. Geldt dan ook lands wijs, lands eer?
onyxcumulus Dat ben ik beslist niet met u eens: Je kunt niet opleggen hoe mensen zich dienen te gedragen, als het om dit soort zaken gaat. Niet dat het er gemakkelijker op wordt, maar ik ben er van overtuigd, dat als de vrouw in deze kwestie er meent, dat dit een integere manier van respect betonen is, dan zal ze daar geen moeite mee hebben. Maar als het is omdat het moet, dan zal ze zich - en zeer terecht - enorm beledigd voelen.
"Lands wijs, lands eer..hij staat in het volste recht het niet te doen." Waar in het artikel wordt ook maar gesuggereerd dat hij dat recht niet zou hebben? Maar net zoals hij dat recht heeft, heeft de rest van de wereld het recht hem daarom te bekritiseren.
@Volrin 18 dec. 2022 - 12:39 ""Maar net zoals hij dat recht heeft, heeft de rest van de wereld het recht hem daarom te bekritiseren.""" Dat is natuurlijk zo. Dat mag. Maar neemt niet weg dat hij het recht heeft om de de hand aangeboden door een vrouw te weigeren.
"Volgens de Qatarese gebruiken mogen vrouwen alleen aangeraakt worden door hun echtgenoot en nabije familie." Dan is het bijzonder respectvol dat de premier die mevrouw niet aanraakt. Wat een schandaal zou dat opleveren in Qatar.
In een schokkende wending, blijkt Qatar naast homofoob ook nog vrouwonvriendelijk te zijn. Wie had dat ooit gedacht?
HectOrro Dat is wel heel kort voor de kop. Je kunt op zeer verschillende wijzen respect aan anderen betonen. Als u meent te kunnen uitmaken wat dan wel of niet respectvol is, bent u gewoon als die u hier bekritiseert.
Volgens de Qatarese gebruiken mogen vrouwen alleen in de keuken verblijven. Het mogen fluiten was al een hele aderlating voor het progressieve Qatar, onze fijne partner,.... zolang ze gas hebben.
@Doom U bent er nog nooit geweest, zie ik. Maar wel een duidelijke veraf opinie.
Tja, je kunt natuurlijk niet van elk mens verwachten dat er beschaving in zit.
Je denkt dat “beschaving” iets natuurlijks is? Dat het in de mens zit ipv aangeleerd?
Een groot misverstand aangaande beschaving is dat mensen denken dat het verfijnd en ethisch gedrag impliceert, terwijl het woord naar het ontwikkelingsniveau/de complexiteit van een samenleving verwijst.
@KritischKijken, ik denk in veel opzichten wel en ik heb er meerdere mee mogen maken, maar voel mij het meest op mijn gemak bij jullie beschaving. Soms slaan jullie idd wel wat door, maar als het gaat om het gelijke tussen man en vrouw, kan ik zeker wel zeggen, dat een land als Quatar best wel achterlijk is.
Dan is dat toch respectvol? Wat is het probleem? Denk eens na over wat de man bedoeld had als hij haar wel de hand had geschud.
Dat gebruik komt voort uit het idee dat vrouwen het bezit van hun man/familie zijn en dat anderen daar af moeten blijven. Anders zijn ze bedoezeld.
In India schudden de mensen geen handen. Vrouwen schudden de handen van mannen niet, omgekeerd gebeurt ook niet, vrouwen schudden elkaar niet de hand en mannen evenmin. Als Indiërs elkaar begroeten, dan legt men de handpalmen tegen elkaar, wiebelt met het hoofd en kijkt devoot een klein beetje naar de hemel. Dit alles om hygiënische redenen, want na het poepen spoelt men de achtergebleven restjes weg met een blikje water, dat op geen enkel toilet ontbreekt, en poetst de anus af met de linkerhand. Je zou zeggen, dan kun je rustig de rechterhand gebruiken voor het uitwisselen van een vriendschappelijke handdruk, maar Indiërs nemen hierbij het zekere voor het onzekere en schudden helemaal geen handen. Zou dit een exclusief Indiase gewoonte zijn? Hoe deed men dit vroeger in Quatar, voor er olie en gas werd geboord en men zakelijke contacten ging onderhouden met Europeanen? Schudden Quatarezen elkaar ook toen reeds de hand? Eerlijk gezegd geloof ik daar geen bliksem van. Wij Europeanen hebben de handdruk in Qatar geïntroduceerd. En Qatarezen hebben zich aan ons geconformeerd. De mannen hebben zich geconformeerd. Maar om nu ook de vrouwen te onderwerpen aan deze westerse gewoonte. Dat is kennelijk lastig.
Moderne vrouwen nemen de westerse gewoonten over. https://www.expatica.com/qa/living/integration/culture-and-social-etiquette-in-qatar-70936/#Gender
Dit is geen seksisme maar religieus extremisme, me dunkt…
Hier kunnen we heel verbaasd over doen, maar we hebben het hier wel over Qatar, een van de grote geldschieters van het Moslimbroederschap en clubjes zoals Al-Nusrah en Islamitische Staat.. Ik had het eerder bijzonder gevonden als ze die scheidsrechter wél een hand hadden gegeven. Overigens hebben we destijds ook zo iets in Nederland gehad, Nacer Barazite van FC Utrecht die niet zo'n zin had om Hélène Hendriks van ESPN een hand te geven..
Hij had van handenschudden kunnen afzien. Dat doen we hier sinds corona ook. Dan had hij de vrouwelijke scheidsrechter niet hoeven schofferen.
Wij schudden geen handen meer sinds corona? Ik schud ondertussen gewoon weer handen hoor. Eeuwen lang is het in aanraking komen met ziekteverwekkers het beste geweest voor het menselijke ras. Pokken was ooit een erg dodelijke ziekte. In feite is het beste wat we kunnen doen voor ons immune systeem met zoveel mogelijk kleine beetjes ziekteverwekkers in aanraking komen. En ja dan zullen er ook mensen sterven. En dat is heel vervelend en niet beschaafd. Maar Ik wil ook niet alleen maar afhankelijk zijn van medicatie en vaccinatie.