Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen grote rol migratie bij bevolkingsgroei Nederland

  •  
06-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Populatiegroei in Nederland komt, in tegenstelling tot andere EU-landen, met name door natuurlijke aanwas
Migratie draagt in Nederland maar voor een klein deel bij aan de bevolkingsgroei. Terwijl migratie in andere Europese landen ruim driekwart van de groei verklaart, is dat in Nederland minder dan een kwart. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In de Europese Unie kwam gemiddeld 81 procent van de bevolkingsgroei door migratie. In Nederland ligt dit percentage op slechts 22 procent. Ter vergelijking: In België was dit 74 procent en in het Verenigd Koninkrijk 57 procent.
De populatiegroei in Nederland heeft met name te maken met natuurlijke aanwas: In tien jaar tijd zijn er ruim een half miljoen meer mensen geboren dan er overleden. De Nederlandse bevolking is in de eerste tien jaar van deze eeuw met 4,5 procent gestegen van 15,9 naar 16,6 miljoen.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt ook dat de afgelopen drie jaar het aantal vrouwen dat voor het eerst moeder werd is gestegen met 3000 naar bijna 86.000. Dit terwijl het aantal vrouwen in de leeftijdscategorie 20-40 juist daalde.
Bijdrage migratie aan bevolkingsgroei (exclusief landen met een krimpende bevolking), 2000 tot 2010
cc-foto: Tony Kwintera
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

ratio2
ratio26 jul. 2011 - 10:12

Nu wachten op de eerste PVV'er die roept dat het allemaal allochtone babies zijn die de groei veroorzaken.

Maastricht2
Maastricht26 jul. 2011 - 10:12

Juich pas als er nul groei is van kansloze immigranten(Kansrijke blijven welkom,indien nodig)en als bevolkingstoename afneemt tot nul.Eerst maar eens kanslozen inpassen in het arbeidsproces,en daar hebben we hele bevolkingswijken van.Nederland zou m.i. moeten streven naar een bevolking van plm 10 miljoen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman6 jul. 2011 - 10:12

[Veel vluchtelingen uit islamitische landen komen naar ons land om dezelfde achterlijke praktijken hier voort te zetten en zich tevens ongegeneerd en ongeremd voort te planten.] Er bestaan eigenlijk alleen in de biblebelt nog grote gezinnen: als je die wilt afschaffen zul je de SGP eropaan moeten spreken: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2008/2008-2456-wm.htm Allochtone gezinnen zijn,afgezien van die biblebelt, net zo als autochtone gezinnen geworden,qua grootte.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman6 jul. 2011 - 10:12

[Vervolgvraag is: "wie veroorzaken die natuurlijke aanwas?"] De biblebelt. Zie: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2008/2008-2456-wm.htm (je had natuurlijk ook eerst een paar reacties kunnen lezen voor je je vraag stelde).

Bouwman2
Bouwman26 jul. 2011 - 10:12

En zo wordt weer eens onderstreept dat het vruchtbaarheidscijfer van niet westerse allochtonen vrijwel hetzelfde is als dat van de autochtone bevolking. Het moslimgevaar, de stunami, waarop de PVV altijd hamert is daarmee verwezen naar het rijk van de propaganda. Maar zijn niet westerse allochtonen niet criminler dan autochtonen? Ook dat is een falsificatie: criminaliteit is gekoppeld aan sociale klasse, niet aan afkomst. Wie de autochtone onderklasse vergelijkt met de corresponderende niet westerse allochtone ziet geen verschil. De remedie is niet nog meer repressie, maar gewoon scholing en werk. Of zoals de PvdA altijd zei: verhef de onderklasse. En dat ideaal wordt niet haalbaarder door kunst en cultuur als niet volks af te schaffen.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten6 jul. 2011 - 10:12

'Maar zijn niet westerse allochtonen niet crimineler dan autochtonen?. Het is andersom Leo. Van alle 'tonen' plegen de 'autoch's' veruit de zwaarste delicten.

.2
.26 jul. 2011 - 10:12

En vergeet ook niet dat mensen uit een lager sociaal milieu ook vaker meer kinderen baren. Ja, de tweede/derde generatie die in de zwakkere milieu's zijn blijven steken zitten ongetwijfeld op die 2,1/2,3 kind per huishouden (terwijl de Nederlandse vrouw gemiddeld 1,3/1,4 kind baart). Maar is dat de schuld van de migratie? Of sociale milieu?

doeidoei
doeidoei6 jul. 2011 - 10:12

De kop boven dit artkel dekt mi een andere, veel algemenere lading. Het betreft de laaste 10 jaar, terwijl de basis voor de groei, of beter de verschuiving in de samenstelling van de NL bevolking, in de decennia daarvoor werd gelegd. Zo bekeken is er weldegelijk veel veranderd.

1 Reactie
Joeri2
Joeri26 jul. 2011 - 10:12

" Zo bekeken is er weldegelijk veel veranderd. " Tja, veel minder boeren en meer internet specialisten. What's your point?

kubus2
kubus26 jul. 2011 - 10:12

Beetje flauw, maar ligt de verklaring wellicht in de natuurlijke aanwas bij met name migranten?

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat6 jul. 2011 - 10:12

Niet "flauw" maar FOUT ! En ook een beetje DOM, wat u wilt weten staat in het artikel.... PVVDyslectici .....

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2011 - 10:12

Het slechte nieuws is dat de bevolking blijft toenemen. Afschaffen van de kinderbijslag en een verbod op het voortplanten van steuntrekkers lijkt toch dringend geboden zo langzamerhand.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman26 jul. 2011 - 10:12

Over pak weg twintig jaar is de vergrijzing goeddeels verleden tijd. Het is dan prettig als de bevolkingspyramide dan weer een normale opbouw kent. En het maakt dan ook niet meer uit uit welke kleur de stenen bestaan, want de multiculturele samenleving is dan wel mislukt, maar ook mislukte koeken met een donker randje smaken prima.

doeidoei
doeidoei6 jul. 2011 - 10:12

Het kan zelfs nog wat eenvoudiger en mogelijk ook humaner. Geef vrouwen met name in ontwikkelingslanden toegang tot opleiding en de eindverantwoordelijkheid over hun zwangerschappen. Dat gaat wel ten koste van de impact van religies, dus op heel korte termijn niet te verwachten.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2011 - 10:12

Migratie is wel degelijk -indirect- verantwoordelijk voor bevolkingsgroei. En niet bepaald van het soort dat Nederland vooruit helpt. Veel vluchtelingen uit islamitische landen komen naar ons land om dezelfde achterlijke praktijken hier voort te zetten en zich tevens ongegeneerd en ongeremd voort te planten.

4 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil6 jul. 2011 - 10:12

Veel vluchtelingen uit islamitische landen komen naar ons land om dezelfde achterlijke praktijken hier voort te zetten en zich tevens ongegeneerd en ongeremd voort te planten. ============ Ergens is het een schande dat mensen zoals u nog steeds vrij mogen rondlopen.

matrix2
matrix26 jul. 2011 - 10:12

Moet dat nou?

Joeri2
Joeri26 jul. 2011 - 10:12

"Veel vluchtelingen uit islamitische landen komen naar ons land om dezelfde achterlijke praktijken hier voort te zetten en zich tevens ongegeneerd en ongeremd voort te planten. " Grappig stukje. Zo is Nederland om te beginnen ontstaan. Adam en Eva komen niet uit de polder hoor.

MrOoijer
MrOoijer6 jul. 2011 - 10:12

Dit zou tien jaar geleden nog een veroordeling hebben opgeleverd, zo'n opmerking. Het is beledigend en racistisch. Als je een paar keer doorklikt naar de CBS site dan kun je in wat meer detail zien waar de bevolkingsgroei vandaan komt.

TulayM
TulayM6 jul. 2011 - 10:12

In zijn fascinerende studie http://www.hitte.nu/volksbeving.html over de wereldwijde bevolkingspolitiek komt de wetenschapsjournalist Fred Pearce tot de conclusie dat het goed denkbaar is dat aan het eind van de eeuw nauwelijks Europeanen meer bestaan. "Als Italië op het recente vruchtbaarheidsniveau blijft steken en zijn bevolking niet aanvult met immigranten van buiten, het land tegen het einde van deze eeuw 86 procent van zijn inwoners zal verliezen en er nog maar 8 miljoen overhouden, tegen 56 miljoen nu. Spanje zal 85 procent verliezen, Duitsland 83 procent en Griekenland 74 procent". Is dat niet even schrikken dan wel een plezierig vooruitzicht ? Afhankelijk van de bril die je op hebt ?

1 Reactie
kraai21
kraai216 jul. 2011 - 10:12

" Is dat niet even schrikken dan wel een plezierig vooruitzicht ? Afhankelijk van de bril die je op hebt ? " Het vervelende is de overgangsperiode van vergrijzing waarin een klein deel van de bevolking moet zorgen voor een groot deel. Ik hoop voor mijn kinderen, die in een veel ernstiger vergrijzing dan ik terechtkomen, dat het een beetje soepel zal verlopen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2011 - 10:12

Vervolgvraag is: "wie veroorzaken die natuurlijke aanwas?"

1 Reactie
kraai21
kraai216 jul. 2011 - 10:12

Je bedoelt Moslims/niet Moslims, of "niet westerse migranten" zoals ze tegenwoordig politiek correct worden genoemd, door PVV en vrienden? Of bedoel je iets anders Ik denk dat 15 miljoen niet-Moslims voor meer kinderen zorgen dan 1 miljoen Moslims. Maar dat is een natte vinger schatting. Bij het CBS kon ik dit niet vinden, ik was je anders graag van dienst geweest. Zal deels een geruststelling zijn, maar deels ook verontrustend, immers bij een gevaar dat weigert zich te manifesteren is het moeilijk kiezers vangen.