Een wereld te winnen.
Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan, zong Eliza Doolittle in My Fair Lady. Maar in onze dagen gaat het om de droogte, deels veroorzaakt door aardbeientelers en golfers.
Met ander graan gaat het ook slecht. De VN voorzien grote problemen met de internationale graanvoorziening na de verwoesting van de stuwdam in Oekraïne, waardoor aldaar de oogst wordt bedreigd. Elders, in India, valt de tarweoogst tien procent lager uit dan verwacht. De tegenvaller leidt tot een scherpe prijsstijging. Vorig jaar had India al een exportverbod ingesteld voor tarwe.
Goed dat Nederland minder afhankelijk wil zijn van andere landen voor onze energie. Maar we zouden ook minder afhankelijk moeten zijn voor ons graan. Een uitstekende kans voor de Nederlandse boeren die nu nog granen als mais, tarwe, gerst en haver verbouwen als voedsel voor vee, dat grotendeels - meer dan 60 % - wordt geëxporteerd.
Met 8,8 miljard aan vlees is ons kleine landje de grootste exporteur van de EU. Er is voor dat exportvlees zelfs zoveel graan nodig dat het extra moet worden geïmporteerd. Jawel, uit Oekraïne, India, Spanje en andere landen. Naast al die soja uit Brazilië en Indonesië.
Stop met die import en ga voortaan graan verbouwen voor ons eigen voedsel in plaats voor exportvlees. De toekomst van ons land is sowieso een drastische vermindering van grootschalige en intensieve bio-industrie. Van de weilanden die daarbij vrijkomen, kan behalve voor nieuwe natuur een groot deel gebruikt worden voor het verbouwen van graan.
Stop vooral met het telen van snijmais, die een extreme vorm van beregening eist, anders dan andere graansoorten. Er is in ons land een enorme expertise aanwezig die kan bepalen welk ras voor welke omgeving het meest geschikt is. Een wereld te winnen.
En dan ook geen landbouwgiffen meer, maar korenbloemen en klaprozen.
Ruimte voor graan voor mens of vee is geen enkel probleem in de wereld, overal goede goedkope grond met voldoende regen en zon (behalve in onze dure delta), in Kansas, Argentinie, Canada, Roemnie , Oekraine (alleen nu even niet), dus waar praten we over? Waar wel gebrek aan is, aan ruimte voor natuur, voor voetbalvelden, begraafplaatsen (in China gooien ze de doden voor de goedkoopte al gewoon in zee, hoeven ze die dure begraafplaatsen niet te betalen), voor wegen en woningen, ik snap het probleem echt niet hoor....
Koffie, thee, banaan, ananas en baktarwe zullen we voorlopig nog wel voor 100% moeten invoeren. Datstaat volkomen los van de noodzaak om de onhoudbaar hoge veedichtheid in ons land te gaan verlagen. De BBB, FD en andere organen zullen dit zoveel mogelijk proberen te traineren, maar uiteindelijk keert de wal noodgedwongen het schip.
Tarwe komt natuurlijk wel van relatief dichtbij, ananas en mango niet. Maar de pijn zit vooral in de megastallen. Afschaffen. Niet alleen in Nederland maar overal.
vergeten: olijfolie en citroenen, niet van veraf, niet van dichtbij, maar van ergens ertussenin (aan te vullen met 1000 en 1 andere zaken uit de schappen)
Soja melk is een prima vervanger van gewone melk. Er zitten zelfs meer voedingsstoffen en mineralen in. En het is goedkoper. Lees hier over de mythes die de agribusiness in stand houdt om aan elk onderdeel in het productieproces te verdienen. https://www.animalrights.nl/de-tien-grootste-mythes-uit-de-vlees-en-zuivelindustrie#
Geheel of gedeeltelijk van roggemeel gebakken brood is ook heel lekker. Noren zijn ook niet zo obsessief bezig met "vers".
'Die Soja waar hele bossen voor worden gekapt?' Nee, die soja waar hele bossen voor worden gekapt is voor veevoer en cosmetica. Soja voor tofu en sojamelk komt bijna allemaal uit Europa, meestal biologische teelt.
Ik begrijp niet waarom er geen nationale stikstofbalans wordt ingevoerd: er mag niet meer in dan dat er wordt uitgevoerd. Lijkt me veel beter werken dan dat geneuzel over een landbouwakkoord en zogenaamde emissiearmestalvloeren.
Een nostalgie gedreven column. Met korenbloemen en klaprozen op je graanakkers en geen chemische onkruidbestrijding heb je weliswaar minder opbrengsten maar het oog wil ook wat en je houdt meer migranten aan het werk. Maar waag het niet om het Ot&Sien-landbouw te noemen.
Ot en Sien landbouw is met paard, Frans, ik zie die migranten al achter een ingespannen paard lopen of meerijden. Mooi nieuw gezichtspuntje in het debat.
Maar Ot&Sien kunnen ook met hun tijd meegaan tenzij je fossiele energie ook uit de landbouw wil verbannen.
Ot en Sien die met hun tijd meegaan heten niet meer zo, maar bijv. Sven en Maureen. Zij zit op paardrijles, hij skeltert. gelukkig heb ik de boeken met al die fraaie plaatjes nog, wat een leven, de weides vol gruttos en kieviten, het varken dat losbreekt uit zijn hok.
Brood? Dat is toch het trieste verhaal van graan dat geen bier mocht worden? Even serieus… Om de vleessector serieus te veranderen zal aan de consumptieknop gedraaid moeten worden. Zolang wereldwijd er steeds meer vlees wordt gegeten is het vrij zinloos om in ons land de productie daarvan aan te pakken.
Kip of ei? Zolang wij veel te goedkoop (want milieu- en ziektekosten niet in de prijs meegerekend) idiote hoeveelheden vlees blijven exporteren, zal er wereldwijd steeds meer vlees worden gegeten. Een veel logischer knop om aan te draaien is die van de stikstofimport. Nederland moet niet meer vee houden dan Nederland vanaf eigen bodem kan voeden (grondgebonden veehouderij). Andere landen kunnen hun eigen vleesproductie regelen, Nederland is te klein om de halve wereld van vlees te voorzien.
NL heeft minder dan 1% van de koeien, varkens en kippen op de wereld, dus legt geen gewicht in de schaal. De eerste echte grens aan vleesverbruik zal van de runderen zijn, ook al wil iedreen rundvlees gaan eten, zal dat als eerste afvallen vanwege het enorme ruimtebeslag voor vleesvee (want zelfs in de USA heb je daar veel grasland , weides en graan voor veevoer voor nodig).
Ik vind het altijd weer bijzonder: je zelf wetenschapper noemen, maar als het op onderzoekend vermogen aankomt niet thuis geven. Lees dit even August https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5293272/brood-tarwe-baktarwe-oorlog-oekraine-sancties-rusland-nederlandse-tarwe#:~:text=In%20Nederland%20verbouwen%20we%20zo,verbouwen%22%2C%20legt%20Emmen%20uit.
Nederlands graan is grotendeels niet zo geschikt voor brood, daarom wordt het al een paar eeuwen geïmporteerd uit Frankrijk.
En uit Oost-Europa. In het veenstreken in Holland en Friesland kun je zo wie zo geen graan verbouwen, want het is daar veel te nat. Vandaar dat daar al sinds de Middeleeuwen koeien en schapen lopen. Op de zandgrond in het Oosten en Zuiden van het land kun je rogge en boekweit verbouwen en schapen laten lopen. Het is wel dat schattig dat literatuurwetenschappers inmiddels ook verstand van landbouw hebben.
@Westen2 Er is een reden dat er vanouds koeien en schapen lopen in de Hollandse en Friese veengebieden. Veen is zo nat dat je er geen enkele graansoort kunt verbouwen. Terwijl koeien en schapen onverteerbaar gras om kunnen zetten in kostbare proteïne. Er is een reden dat Nederlandse boeren geen tarwe verbouwen die geschikt is om brood van te bakken: het is hier simpelweg te nat. Er is een reden dat er op de zandgronden vanouds gemengd bedrijf was. Het vee zorgde voor mest die de onvruchtbare zandgrond enigszins vruchtbaar maakte. Dat vee werd gevoerd met gras, hooi en voederknollen. Daarnaast werd er rogge en boekweit verbouwd. Als je zandgrond echt wil verbeteren, heb je grote hoeveelheden mest en compost nodig.
Voedrknollen, inderdaad, mening. Ik de herfst waren dat herfstraapjes, in de winter en voorjaar echte voederbieten. Op elk erf stond een bietenhakselaar om ze fijn te malen. beide knolsoorten voor 100% verdwenen uit NL, jongere lezers hier weten er niet eens meer iets van, waarom? Omdat er dingetjes ingevoerd konden worden die enkele centen goedkoper waren en makkelijker waren vanwege de veevoeingsindustrie. We waren dus echt regeneratief, waar we het nu steeds over hebben, maar wat we kwijt zijn geworden. Hoe is het mogelijk. Voor mij duidelijkste bewijs dat je sommige dingetjes niet gewoon aan de markt moet overlaten, komt alleen maar ellende van.
Liever chemisch krachtvoer uit het buitenland dan graan dat een boer op zijn eigen erf kan verbouwen.. okay... why?
Graan verbouwen in NL is geen sinecure. Al snel te koud en te nat voor de meeste soorten, en schimmels liggen op de loer. Terwijl buurlanden om de hoek veel beter presteren. Er is dus (al vele eeuwen) een handel tussen wat zij goed kunnen en waar wij beter in zijn: en dan ontstaat er handel. Net zoals de Romeinen hun graanschuur in Noord-Afrika hadden en er een uitruil plaatsvond met Rome.
'okay... why?' Omdat het zo lekker goedkoop is (tenminste, zolang de agro de milieukosten niet hoeft mee te betalen, en gelukkig hebben we daarvoor goede lobby en een regering die zorgt dat dat zo blijft)
"Er is in ons land een enorme expertise aanwezig die kan bepalen welk ras voor welke omgeving het meest geschikt is." Er is een reden dat in NL weinig baktarwe groeit. Dat heeft o.m. te maken met de (constante) kwaliteit van het deeg wat tegenwoordig vereist is door onze verwende randstedelijke havermelkdrinkers. Die hebben hebben liever de wat 'luchtigere' baktarwe dan de hier veel beter te verbouwen rogge zoals onze voorvaderen dat als brood aten. NL ligt vooralsnog iets te noordelijk (te weinig zonkracht) voor grootschalige baktarwe alhoewel hier wel aan gewerkt wordt dmv veredeling en modificatie. https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5293272/brood-tarwe-baktarwe-oorlog-oekraine-sancties-rusland-nederlandse-tarwe
U weet dingen. En dat is goed, ik houd daarvan. Het is echter niet aan iedereen besteed. August heeft gelijk als hij zegt dat er in NL veel expertise is maar ook de mensen met die expertise kunnen geen ijzer met handen breken. Roggebrood kan trouwens heel lekker zijn. Niet dat voorverpakte & voorgesneden, dat is voedzaam maar mist verder alle aantrekkelijkheid. Het roggebrood van Bakker Klontje, op Schiermonnikoog, dat was legendarisch lekker !
Roggebrood is lekker. Ik zou best meer roggebrood willen eten, zeker als dat ook nog eens een maatschappelijk doel dient.
Volgens mij groeit er niet zo veel in Brabant, grond is niet echt vruchtbaar.
Op de Kempen na (groeien wel lekkere Asperges) heeft Noord Brabant veel gebieden met vruchtbare grond zeer geschikt voor graan, voor het gemak gezegd boven de A58 vergelijkbaar met de Wieringermeer en Noordoost Polder. Alleen wordt die goede grond gebruikt om er spuig lelijke distributiecentrums op te zetten ( https://www.warehousetotaal.nl/nieuwbouw/lidl-bouwt-mega-distributiecentrum-op-logistiek-park-moerdijk/127798/ ) of kassen gebieden van te maken.
Als we ons eigen graan willen verbouwen is het wellicht een idee om de Markermeer eindelijk in te polderen. En eventueel nog een stuk van het IJsselmeer. Dan kan ook Schiphol daar naartoe verplaatst worden.
@Westen: Er ligt al een vliegveld klaar om in gebruik te nemen in de polder. Van de daarbij behorende discussie snap ik overigens helemaal niets meer. Hier worden miljarden weggegooid zonder enige fatsoenlijke reden.
De Markerwaard werd niet ingepolderd omdat daar een aantal een paar invloedrijke zeilers rondvaren. We zouden daar natuurlijk makkelijk een containerdorp voor vluchtelingen kunnen bouwen. Duizend jaar geleden was dat gebied ook land, tot Middeleeuwse stormen en zeespielstijging (toen al) de Zuiderzee creëerden.
We moeten gewoon onze gronden beter gebruiken, het is van te zotten dat we drassige veengrond gebruiken voor veeteelt omdat we er voor de rest geen voedsel vanaf kunnen halen en onze vruchtbare zee en rivierklei gronden volstampen met distrutie en datacentrums.
Ons klimaat en onze grond is simpelweg niet geschikt voor 'baktarwe', dat een hoog eiwitgehalte heeft, nodig voor brood. Daarom importeren we baktarwe en gebruiken we 'onze' tarwe met name voor veevoer. In NL verbouwen we nauwelijks 1% van de tarwe die in de EU wordt verbouwd... dus al zou je verplichten dit voor brood van matige kwaliteit, dan zet dat nog steeds geen zoden aan de dijk.
@FelixFlex - dat was zo, maar nu niet meer. Met nieuwe rassen en de hogere temperaturen van tegenwoordig kun je in Nederland prima baktarwe verbouwen. Royal Koopmans gebruikt voor meer dan de helft van hun productie meel uit Nederland.
Middenman, Je bent nog iets te optimistisch. Dit jaar wordt 4500 ton nedertarwe geproduceerd. Volgend jaar streeft men naar 15.000 ton. NL verbruikt 550.000 ton p/j aan baktarwe. Bovendien heeft baktarwe juist veel meer stikstof nodig dan maaltarwe, iets wat door een hoop mensen (hier) als een soort ultiem kwaad wordt gezien wat de groei van Koopmans in de kiem zal smoren. https://www.foodlog.nl/gespot/2023-03-14/
@Stheno- Het is een kwestie van willen. Als Royal Koopmans het kan, dan kan de rest ook. Baktarwe heeft niet per se meer stikstof nodig, maar bevat een hoger eiwitgehalte van voldoende kwaliteit. Stikstof speelt daarin een rol uiteraard, maar niet de enige. En het gebruik van stikstof is ook positief; we moeten juist lokaal geproduceerde rest-stikstof omzetten in eiwit dat we ook lokaal consumeren. Dat is circulaire landbouw. We moeten natuurlijk niet baktarwe gaan produceren met kunstmest of stikstof die achterblijft nadat we eerst de eiwitten hebben geïmporteerd. Het is echt niet ingewikkeld, maar het vraagt een ander systeem, waar de agro-industrie minder aan kan verdienen, daar zit het probleem.
Middenman, Het spijt me maar baktarwe heeft per se echt meer stikstof nodig. Want hoe krijg je een hoger eiwitgehalte in je tarwe: precies, stikstof. Het is niet alleen een kwestie van willen maar vooral van of het tot de klimatologische mogelijkheden behoort. Dat is nu nog niet het geval. Via veredeling is nu een kleine stap gezet. Hier zijn diverse mensen overigens ook tegen. De klimaatverandering gaat te langzaam om in NL voldoende baktarwe te verbouwen op de korte en zelfs middellange termijn voor de huidige (ook nog groeiende) bevolking. Een autarkische maatschappij zit er vooralsnog niet in wat tarwe betreft, zeker niet indien er minder meststoffen toegestaan zullen worden. Overigens blijft er geen reststikstof achter bij de productie van baktarwe, dit wordt volledig opgenomen. Wat betreft de agro-industrie. Tot welke categorie zou Koopmans behoren is de retorische vraag? En hoe verhoudt dit project met 50 akkerbouwers zich tot het feit dat Koopmans deze akkerbouwers wel tot van alles kan verplichten maar zelf genoeg tarwe uit andere regio's (DE, FR) aantrekt om de gevraagde kwaliteit te mengen/leveren aan de NL-se bakkers. Over stikstof, voertarwe, wintertarwe, zomergerst en baktarwe hier wat meer info: https://www.handboekbodemenbemesting.nl/nl/generieke-tonen-op-paginas/hogere-graanopbrengsten-rechtvaardigen-hogere-stikstofgebruiksnorm-op-zand-en-lossgrond.htm en ook hier: https://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/eiwitkwaliteit-graanproducten-0
Meer welvaart resulteert helaas in meer vleesconsumptie. Ook de Oekraïne exporteer(t)/(de) veevoer.
Onze boeren verkopen hin graan gewoon aan de gene die het meeste bied. Wil je dit graan in nederland houden zal je iets meer moeten bieden.
De graan die verbouwt wordt is te weinig eiwitrijk. Dit komt voornamelijk omdat het als tussengewas gebruikt wordt tussen bijvoorbeeld een jaar aardappelen en suikerbieten. Om de grond zeg maar tot rust te laten komen om die redenen wordt er ook geen kunstmest gebruikt. Wat het eiwitgehalte zou kunnen verhogen. Ben trouwens geen boer mijn opa was dat wel.