Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen gezamenlijk programma PvdA en GroenLinks bij Europese verkiezingen

  •  
12-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2427 keer bekeken
  •  
eickhouttimmermans

De PvdA en GroenLinks komen bij de Europese verkiezingen van volgend jaar niet met een gezamenlijk verkiezingsprogramma. Terwijl het tot nu toe vooral de PvdA was die op de rem trapte, is het nu GroenLinks dat weinig haast maakt, schrijft NRC.

Europese samenwerking is onder meer complex omdat de twee partijen zijn aangesloten bij verschillende fracties in het Europarlement. “In Europa is in veel landen de samenwerking tussen de sociaal-democraten en groene partijen suboptimaal en dat is nog zacht uitgedrukt”, zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. “Het samengaan van GroenLinks en PvdA in Nederland wordt niet overal begrepen, ik moet dat continu uitleggen.”

Een woordvoerder van Jesse Klaver laat aan NRC weten dat het vormen van een fractie op landelijk niveau de hoogste prioriteit heeft. In provincies, gemeenten en Brussel is er minder reden om haast te maken. “In de senaat en de Tweede Kamer gaat het echt om de machtsvraag. Als we daar met de PvdA de grootste fractie kunnen vormen, is er zicht op een linkse premier.”

GroenLinks en de PvdA zullen voor de Europese verkiezingen wel met een gezamenlijk manifest komen. De programmacommissies van de twee linkse partijen zullen daarnaast regelmatig overleggen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.