Joop

Geen gezamenlijk programma PvdA en GroenLinks bij Europese verkiezingen

  •    •  
12-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1717 keer bekeken
  •  
eickhouttimmermans

De PvdA en GroenLinks komen bij de Europese verkiezingen van volgend jaar niet met een gezamenlijk verkiezingsprogramma. Terwijl het tot nu toe vooral de PvdA was die op de rem trapte, is het nu GroenLinks dat weinig haast maakt, schrijft NRC.

Europese samenwerking is onder meer complex omdat de twee partijen zijn aangesloten bij verschillende fracties in het Europarlement. “In Europa is in veel landen de samenwerking tussen de sociaal-democraten en groene partijen suboptimaal en dat is nog zacht uitgedrukt”, zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. “Het samengaan van GroenLinks en PvdA in Nederland wordt niet overal begrepen, ik moet dat continu uitleggen.”

Een woordvoerder van Jesse Klaver laat aan NRC weten dat het vormen van een fractie op landelijk niveau de hoogste prioriteit heeft. In provincies, gemeenten en Brussel is er minder reden om haast te maken. “In de senaat en de Tweede Kamer gaat het echt om de machtsvraag. Als we daar met de PvdA de grootste fractie kunnen vormen, is er zicht op een linkse premier.”

GroenLinks en de PvdA zullen voor de Europese verkiezingen wel met een gezamenlijk manifest komen. De programmacommissies van de twee linkse partijen zullen daarnaast regelmatig overleggen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Rob12342
Rob1234214 mei 2023 - 10:38

Jammer, anders konden ze beiden goed verliezen

Mathijsco
Mathijsco13 mei 2023 - 9:44

De foto (soms kunnen die heel erg sprekend zijn) zegt eigenlijk alles: de ietwat arrogante en invloedrijke salon-socialist Timmermans (want wat je ook van de man vind, hij legt gewicht in de schaal) tegenover de scheikundestudent van GroenLinks die de reus ‘port’, maar eigenlijk helemaal niet de juiste persoon is om dat te doen. Je ziet het ongemak. Je ziet dat verhoudingen niet kloppen.

Pietje Puk139
Pietje Puk13913 mei 2023 - 9:39

Als we daar met de PvdA de grootste fractie kunnen vormen, is er zicht op een linkse premier.” In Nederland is de premier het uithangbord van het kabinet. De premier heeft totaal geen macht, zoals Macron in Frankrijk dat wél heeft. Het doet er dus niet toe wie de premier is. Wat wél belangrijk is: de samenstelling van de tweede kamer. Tot nog toe is die voor het merendeel liberaal. Voor wie het nog niet weet, liberaal betekent dat de overheid alleen voor politie en leger zorgt. Het doel van liberaal beleid is een n a c h t w a k e r s s t a a t.

1 Reactie
Mathijsco
Mathijsco13 mei 2023 - 11:59

Echt lang geleden dat ik zulke Bullshit heb gelezen. Nederland heeft geen liberale regering: Nederland heeft een idioot aan het roer zitten die zich van neoliberale tactieken, centraliseren en semi-privatiseren allemaal tegelijkertijd bediend. Daarbij wordt hij ingefluisterd en gesouffleerd door zijn oldboys-netwerk wat gelegen is in de wereld van Multinationals. Het is niet vergelijkbaar met wat dan ook. Het is een fout regime.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal13 mei 2023 - 7:59

Steeds meer vraag ik me af: zetten de (gekozen) EP's zich nu in voor het land dat ze vertegenwoordigen ? Of is hun gezamenlijk streven een EU te creeren die los staat van hun vaderland ? Als dat eerste het geval is lijkt het me logisch daat er samenwerkingsverbanden worden gezocht. Bij dat laatste wil men niets te maken hebben met hun kiezers. GL geeft dus het antwoord op deze belangrijke (voor mij dus) vraag, hoewel FT zich zo al tijden gedraagt.

haarklover
haarklover12 mei 2023 - 13:13

Heel goed! PvdA en GroenLinks trekken verschillende kiezers, want ze hebben verschillende prioriteiten. Na de verkiezingsuitslag weten we welke partij de meeste concessies doen moet als ze samenwerken.

Roep en Toeter
Roep en Toeter12 mei 2023 - 13:02

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje312 mei 2023 - 20:12

Valt dat redelijkerwijs uit te leggen dan? Je kan hele goede vrienden zijn en toch niet vallen op dezelfde vrouw of zo. Ik bedoel dat het vrij normaal is dat over veel zaken nog vrij lang anders gedacht zal worden. Dat is ook prima lijkt me voor beide partijen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 mei 2023 - 12:45

Gaat lekker met die fusie tussen GL en PvdA. Willen ze nu wel of niet samen? Als er binnen die partijen echt draagvlak is om samen te gaan, moet die Europese lijst toch een peulenschilletje zijn. Gewoon een kwestie van beslissen bij welke fractie je wilt aansluiten. Voor de idealisten willen ze bij de groenen blijven en voor de machtsfactor bij de sociaal-democraten.

10 Reacties
Sonic2
Sonic212 mei 2023 - 15:01

Jij steunt hier altijd rechts radicaal Nederland en die fuseren helemaal niet. PVV/Forum/Ja21/BVNL werken langs elkaar heen. Ik weet niet of jij een geschikt persoon bent als "rechts" zijnde om je over linkse fusies te uiten. Je mag hier alle onzin uitslaan die je wilt, maar kijk eerst eens naar je eigen soort. De ego's struikelen over elkaar daar. Altijd vermakelijk hoe "rechts" zich meent te moeten uiten over links. 0.0 prestaties. Veel geschreeuw en weinig wol, maar wel een grote bek van hier tot Tokio. Voor de rest vind ik de samenwerking wel prima. Het huidige PvDA en Groenlinks verschillen niet zoveel meer. Bovendien vind ik dat je best verschillen mag hebben. Ik voel meer dus voor deze vorm. Zou er een aantal partijen bij doen. SP of PvDD. Zou jouw soort "rechts" ook iets moeten doen. Iets van tot een gezamenlijke programma komen. Tot gedeelde waarden. Het enige waar jouw soort goed in is dat is ruzie maken en intern elkaar de tent uitvechten.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 mei 2023 - 15:50

Het is eerder een overname van PvdA door GroenLinks. De rest van de reactie is alleen maar afleiding van het onderwerp.

E w T
E w T12 mei 2023 - 16:02

Sonic. Dat komt omdat het rechts gepeupel niet aangeeft een samenwerking aan te willen gaan. (PVDA /GL doet dat wel.) En maak ze alsjeblieft niet slimmer dan ze zijn. Je ziet zelf toch ook wat een meerderheid dat volk zou krijgen als ze hun ego's achterwege zouden laten en echt gingen samenwerken. PVDA en Gl wekken verwachting bij de mensen en die zullen ze moeten waarmaken. Anders kunnen ze blijven uitleggen tot ze een ons wegen maar dat gaat dan ten koste van hun geloofwaardigheid .

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 mei 2023 - 16:14

Ik ben het met Sonic eens, zoals meestal. Géén feeling voor humor dat platrechtse peupelement, maar wel schrééuwenderwijs op Joop VMU opeisen, uitsluitend voor zichzelf.

Sonic2
Sonic212 mei 2023 - 17:08

@ IKAG Ik heb geen idee wat je met overname bedoeld. Of je moet in de jaren 80 zijn blijven hangen en denken dat de PvdA van Kuiken nog steeds hetzelfde is als onder Den Uyl. Verklaar je dus nader. Was de PvDA onder Ploumen of onder Samsom nu echt een arbeiderspartij? Wat de PvDA nooit trouwens echt was. De PvdA is altijd een mix geweest tussen klassieke sociaal democratie en sociaal liberalisme. De kracht van de oude middenpartijen zat er in allerlei groepen met elkaar te verbinden. Dus verklaar je nader. Schelden en bashen gaat je wat beter af. @ EWT Een meerderheid? Links een meerderheid. Nederland is een cultureel conservatief land. Althans de kiezers. En de bevolking vindt vooral Simons en Klaver een groot probleem. Wilders en Baudet een stuk minder. Voor de rest heb je het over verwachtingen wekken? Welke dan? Volgens mij is het van belang dat je elkaar tot zekere hoogte vast houdt. En elkaar daarna weer los laat. Ik geloof dat GL/PvDA door geen enkele partij wordt uitgesloten die er toe doet. Bovendien zitten ze rond de 25 zetels samen. Zowel BBB als de VVD kunnen er niet om heen. Het zal arrogant rechts sieren eens de realiteit te erkennen. IHAG zeurt over links, maar links krijgt tenminste nog wat gedaan.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 mei 2023 - 18:15

Het is een overname door GroenLinks doordat de PvdA haar standpunten en principes opschuift naar GroenLinks, terwijl GroenLinks op haar beurt geen enkel standpunt inlevert. En je kan wel roepen dat de VVD en BBB niet om PvdA/GroenLinks heen kunnen, maar dat geldt andersom nog veel en veel meer. Kijk maar naar het huidige kabinet. D66 kan de VVD wel verfoeien, maar zonder hen kon D66 geen coalitie vormen.

Kuifje3
Kuifje312 mei 2023 - 20:22

Of PvdA/GL nou 10, 25 of wie weet opnieuw de 60 aan gaat tikken weten we pas als er verkiezingen geweest zijn. Bij 60 zou Sonic vrij zeker wel gelijk krijgen en kan er niemand om ze heen. Bij 10 verwacht ik geen poging van wie dan ook om ze te laten aansluiten. Bij die 25 hebben ze een kans, maar die is dan afhankelijk van heel veel andere factoren. Even afwachten dus. Iets met een huid en een beer of zo. Tussen nu en (tenzij Rutte4 valt) 2025 kan er vreselijk veel gebeuren. Er kan zomaar een linkse Fortuyn opstaan of een crisis die alles anders maakt. Zo had Rutte nooit opnieuw PM geweest met deze ploeg vermoed ik zonder dat pokke-corona.

Sonic2
Sonic212 mei 2023 - 21:28

@ Hannes Van Achterhout Dank u. U bent ook een realist en onderdeel van een vrij select groepje hier dat handelt uit ratio, kennis en kundigheid. Waarvoor veel dank. @ IHAG Ik zie al tientallen jaren dat de PvdA en Groenlinks op een neoliberale koers zitten. Dus geen idee wat je nu allemaal loopt te zwammen. Halsema, Samsom, Sap, Ploumen. Het is allemaal 1 pot nat ideologisch. Je kunt nog een debat voeren dat Bos wat conservatiever was. Het is absoluut geen overname. Het is een logisch uitvloeisel van wat voor partijen PvDA en Groenlinks geworden zijn. Dat jij nu in de jaren 70 en 80 leeft samen met je rechtse vriendjes is jouw grote probleem. Voor de rest heeft D66 niet eens de route geprobeerd over links. D66/ CDA/ PvdA/ GL/SP/ PVDD/CU. En nog VOLT erbij. Dan kies je als Kaag zijnde echt voor een linkse coalitie. Voor de rest heeft Rutte zonder D66/ CU en CDA geen meerderheid en dus geen premierschap. De positie van de grootste partij in Nederland is altijd zeer kwetsbaar. Je krijgt in de formatie het voortouw. Je bent niet eens verzekerd van het premierschap als je begint aan de formatie. Beter voorbeeld is BBB. In elke provincie kan er een coalitie gevormd worden zonder BBB. Als Van der Plas niet Forum achterna wil gaan, zou ze dat moeten willen voorkomen. Voor de rest draait u de zaken om. Het gaat erom dat u net doet als PvDA en Groenlinks 2 dwergen zijn. Niemand kan om die partijen heen. Dus wat minder rechtse arrogantie zou u sieren.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 mei 2023 - 0:22

'Realisme'. Dwz, als de PvdA naar liberaal rechts opschuift en hun volks partij kant laat vallen voor individualisme het gewoon links blijven noemen. Wat maakt het uit dat je ze nodig hebt, als ze niet links doen? Nou, 'het is mijn clubje', dus het land en volk kan stikken. Nederlandse inwoners zijn helemaal niet zo rechts aangelegt. Alleen er is geen (sociaal) links. (niet te geloven dat het nodig is dat erbij tussen haakjes te moeten zetten hoe ver is men gevallen). Wel identitair individualistisch liberalisme en economische asocialitiet. Dat is niet links. Ook niet als Simons dat doet. Je kan wel ellelange letters naast elkaar leggen, maar het blijft op termijn een drang naar rechts door de verloochening van links. En als dat je realiteit is voor waar je heen wilt zal het niet beter worden, maar slechter.

EricDonkaew
EricDonkaew13 mei 2023 - 3:50

@Sonic: U bent ook een realist en onderdeel van een vrij select groepje hier dat handelt uit ratio, kennis en kundigheid. ------------------------------ Moest jij zelf niet gniffelen toen je dit opschreef?

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde12 mei 2023 - 12:30

Spijtig, dat zeker.

Mathijsco
Mathijsco12 mei 2023 - 12:19

GroenLinks kan zich denk ik het beste aansluiten bij 'Alde', de fractie van hun nieuwe boezemvriend VVD.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier12 mei 2023 - 16:56

De PVV is de enige boezemvriend van de VVD. De PVV stemt altijd mee met de VVD op sociaal economisch gebied.

oproerkraaier
oproerkraaier13 mei 2023 - 1:22

Geen idee waarom dit soort stompzinnige commentaren 5 duimpjes krijgt. Wat zijn dat voor mensen?

EenMening3
EenMening312 mei 2023 - 12:09

"In de senaat en de Tweede Kamer gaat het echt om de machtsvraag. Als we daar met de PvdA de grootste fractie kunnen vormen, is er zicht op een linkse premier.” Principiële Groene Europeanen mensen zullen deze opstelling waarschijnlijk opportunistisch vinden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen12 mei 2023 - 12:05

Over die verschillende Europese fracties ivm de mogelijke fusie had ik eigenlijk niet nagedacht, dat is nog wel een complicerende factor. Als ze ook op Europees niveau fuseren zouden ze moeten kiezen tussen de S&D en de EVA.

5 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde12 mei 2023 - 13:11

Kees, precies. Logisch dus dat ze zo beslissen. Het onderhandelen zou anders wel erg ingewikkeld worden.

haarklover
haarklover12 mei 2023 - 13:14

Het lijkt mij niet verboden om een aparte fractie in het Europese parlement op te richten (voor socialisten en natuurliefhebbers die Nederlands spreken) maar dan wordt het een kleine fractie...

haarklover
haarklover12 mei 2023 - 13:18

Eigenlijk zouden we voor het EP Europese kieslijsten en partijen moeten hebben. Onze eigen Tweede kamer heeft ook niet aparte partijen per provincie. (behalve de Partij voor het Noorden, denk ik). Natuurlijk wil ieder land invloed houden, ook als de eigen kiezers thuisblijven, maar daarvoor kun je een systeem verzinnen zoals bij onze verkiezingen van de Eerste Kamer.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 mei 2023 - 18:35

"Eigenlijk zouden we voor het EP Europese kieslijsten en partijen moeten hebben." Het Europees Parlement is eigenlijk een soort van districtenstelsel met een proportionaliteit per district (land). Laat het Europees Parlement maar eerst zelf een einde maken aan het maandelijkse verhuiscircus. Pas daarna praten we verder. En om nu te vallen over dat de Europese Raad dat moet besluiten. De parlementariërs beslissen zelf om maandelijks naar Straatsburg af te reizen. Als ze allemaal stoppen met dat te doen, is het zo opgelost. Alleen zo dapper zijn ze jammer genoeg nog niet.

Kuifje3
Kuifje312 mei 2023 - 20:29

@Kees: Dat hele Europa is heel vreemd als je naar eigen land kijkt. Zo zijn de PvdA en Groen Links inderdaad bijna uitwisselbaar hier, maar in Europa staan ze best ver uit elkaar. D66 en de VVD daarentegen staan in eigen land vaak niet bepaald als echte vrienden te boek, maar zijn in Europa lid van dezelfde fractie. Kijk naar het CDA dat met Orban in dezelfde fractie zit. Toch vreemd niet? Zo zijn er meer rare combinaties en tegenstellingen.