Joop

'Geen gekus meer op de werkvloer in 2018'

  •  
20-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Algemene Politieke Beschouwingen in Eerste Kamer

© 2015-10-13 10:30:10 DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte (L) en PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. Tijdens dit debat besp

In Nederland is de plaag wat minder hardnekkig dan in Frankrijk maar in dat laatste land is nu de discussie geopend: stop het zoenen op het werk. Daarbij gaat het om de twee of drie wangkussen waar sommige collega’s op trakteren bij wijze van begroeting. En niet iedereen is daarvan gediend. De kwestie is op de agenda gezet door een Franse burgemeester, schrijft De Standaard :
"‘Ik ben al meerdere keren opzettelijk te laat gekomen voor de gemeenteraad’, bekent Aude Picard Wolff, burgemeester van Morette, tegenover de krant Le Dauphiné Libéré. ‘Ik heb simpelweg geen zin om 73 gemeenteraadsleden te kussen. Picard Wolff hoopt dat haar bekentenis mensen tot nadenken stemt. ‘We zouden ons vrijer moeten voelen in onze keuze om al dan niet te kussen.’"
De Nederlandse deskundige Willeke Bezemer komt in de Vlaamse media aan het woord. Ze hekelt de nieuwjaarszoenen die op de werkvloer na 1 januari worden uitgedeeld. “Ook die zijn niet oké. Ik heb het zelfs wel eens over “nieuwjaarsterreur”. Ik ken mensen die zich zelfs ziek melden op zo’n dag.” De wenselijkheid ervan zou onder collega’s besproken moeten worden. Volgens haar wordt dan duidelijk dat veel mensen er een afkeer van hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 dec. 2017 - 18:49

En ook niet meer je collegae in de nek lopen hijgen he. Denk eraan!

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin23 dec. 2017 - 12:59

Haha, Minoes - dat is wel zoiets. Lang geleden konden wij als studenten op het laboratorium in de pauze lekker de Volkskrant lezen (toen nog OK, toen nog groot formaat). Uitgespreid op het bureau. Er kwam een collega-student met me meelezen. Over mijn schouder heen. Hij gniffelde, en ik voelde zijn neuslucht over mijn nek blazen. Dat heb ik hem afgeleerd. Op een vreedzame, collegiale manier.

bob b.
bob b.21 dec. 2017 - 17:02

De Kus is door al dat gedoe nog al aan devaluatie onder hevig. Want de Kus is speciaal. Ik kus alleen vrienden en vriendinnen. En mijn kinderen natuurlijk. De rest moet het met een hand doen. Soms krijgt een goede bekende een hug. Als ik hem lang niet heb gezien en er voelt nog steeds iets van genegenheid. Niet al te innig maar op de mannenmanier, een arm kloppend op zijn rug of schouder en andersom. Heel soms als de emotie al of niet aangemoedigd door drank de overhand krijgt gaat de hug vergezeld met een kus in de nek. Zoiets overkomt je min of meer. Dat gaat niet bewust. Het gebeurt zelden. De laatste keer toen ik afscheid nam van een oud collega na een gezellige avond vol eten en drank. Daar stak opeens een nooit duidelijk uitgesproken band de kop op. Toevallig deed hij hetzelfde op hetzelfde moment. Ik zag de andere aanwezigen even verstarren en elkaar aankijken. Maar het deed goed. Blijkbaar was het nodig. En sommige vriendinnen zijn gewoon te lief, te aardig of te lekker om niet te zoenen. Maar alleen als ik weet dat ze het zelf ook willen. Ik wil niet de indruk van een lebberaar of vieze man wekken.

koffieleut2
koffieleut221 dec. 2017 - 16:36

Ik vind ook wel dat we best wat afstandelijker mogen zijn. Al dat gelebber en handjes geschud, het brengt alleen maar bacteriën en verkeerde gedachtes over.

msj_meijerink
msj_meijerink21 dec. 2017 - 8:48

Gelukkig, ik ben niet de enige tegenstander van al dat overdreven amicale gelebber bij begroetingen.

Janpastoor
Janpastoor21 dec. 2017 - 8:47

@JohnVKR: mijn vrouw laat het initiatief voor het wel of niet geven van wangzoenen altijd over aan de man...

JStokx
JStokx21 dec. 2017 - 8:44

2018 wordt het jaar dat je van iets beschuldigd kunt worden als je je binnen een straal van twee meter van iemand anders begeeft.

1 Reactie
Robbels
Robbels21 dec. 2017 - 13:23

Vind u het ook niet altijd opvallen dat mensen met een slecht gebit en een onwelriekende adem altijd het dichtste bij uw gezicht komen als ze iets tegen je willen zeggen? Stel de straal maar op 3 meter!

RobSon2
RobSon221 dec. 2017 - 8:39

Waarom altijd gelijk dingen afschaffen die je niet zinnen? Geef zelf aan wat je wel en niet wenselijk vind, maar dring dat niet op aan anderen.

6 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin21 dec. 2017 - 12:07

Mee eens, RobSon - wat is toch die obsessie tot het verbieden van onschuldig menselijk gedrag? Iedereen heeft het toch wel in zich om duidelijk te maken wat zij of hij aangenaam vindt, en wat niet? En er is altijd die solide tussenoplossing: doen alsof. wangen kundig langs elkaar laten bewegen, één centimeter ruimte ertussen, en in de lucht zoenen. Goed voor de lipstick, goed tegen herpes.

Robbels
Robbels21 dec. 2017 - 13:28

@ RobSon Niemand heeft het hier dan ook over verbieden. Het gaat vooral om het doorbreken van het gebod/ongeschreven regel om het wel te moeten doen. En vervolgens dus niet raar te worden aangekeken als je het niet doet/wilt doen. Dus inderdaad: dring het niet op aan anderen. Kus niet iemand die er niet van gediend is.

RobSon2
RobSon222 dec. 2017 - 5:07

Zo is het Cliff. Dat betuttelen altijd maar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 dec. 2017 - 15:51

Ja de betutteling is niet van de lucht, zal ik maar zeggen.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.22 dec. 2017 - 21:43

@Cliff 'wat is toch die obsessie tot het verbieden van onschuldig menselijk gedrag?' Weinig onschuldig aan het opdringerige gedrag van dronken postbodes die denken dat iedere vrouw door ze afgelebberd wil worden.

Cliff Clavin
Cliff Clavin23 dec. 2017 - 13:00

@ Brenda - eh? Ik dacht niet werkelijk aan dronken postbodes. Waar komen die dan wel vandaan, en waar zijn ze in het wild waar te nemen, en te fotograferen?

ratio2
ratio221 dec. 2017 - 5:57

Wat een treurnis. Ik ben er jaren geleden al gewoon mee gestopt (als man). Als je iemand een hand geeft is het niet zo moeilijk om ze op een afstandje te houden zodat er niet meer gezoend hoeft te worden, zo moeilijk is het niet.

bakkwast
bakkwast21 dec. 2017 - 3:31

ga in de bouw werken . in mijn 40 jarige loopbaan nog nooit gekust tot algehele instemming mijnerzijds

Gare Raap
Gare Raap21 dec. 2017 - 1:04

Dit lees je ieder jaar.

Davy ????
Davy ????21 dec. 2017 - 0:26

Als je er niet van gediend ben moet je dat gewoon aangeven / zeggen. Is dat nou zo moeilijk.

1 Reactie
Robbels
Robbels21 dec. 2017 - 13:30

Draai het maar om: als je drie zoenen wilt dan meldt je je maar!

Fons Wijers
Fons Wijers21 dec. 2017 - 0:06

Ik kus al vele jaren niet meer, tenzij ik hiertoe uitgenodigd wordt (op het moment zelve is het nogal lullig en ongemakkelijk om iemand in de kou te laten staan). Al dat gekus, ik vind het maar niks. Kan me goed voorstellen dat vrouwen het niet op prijs stellen. Niettemin worden door de macht der gewoonte nog vaak de lippen getuit. Hoeft niet. Iets anders. Ik las net dat in Engeland Kate Maltby de first secretary of state Damian Green heeft beschuldigd omdat hij tegen haar wil avances heeft gemaakt. Tsja. Het maken van avances, je maakt kenbaar op iemand zeer gesteld te zijn. Flirten. Heb je daar tegenwoordig ook toestemming voor nodig? Dan is de warmte snel bevroren.

1 Reactie
Lozerech
Lozerech21 dec. 2017 - 12:44

Haar verhaal is dat hij haar een baan aanbood terwijl hij met een hand op haar knie ging.

marcelhermus
marcelhermus20 dec. 2017 - 23:23

Ik kom meestal binnen en zeg dan wel eens heel lomp beste wensen aan iedereen. Hoef ik ook geen handen meer te schudden. Heb altijd het idee dat het niet altijd op prijs wordt gesteld. Maar dat ik het vervelend en overbodig vindt betekent toch niet dat mensen het af moeten schaffen. Ik vind om 12 uur iedereen de beste wensen zeggen de grootste kul die er is, maar heel veel mensen vinden het prettig. Ik sla graag zo veel mensen over, maar laten ze het alsjeblieft blijven doen.

1 Reactie
Karingin
Karingin21 dec. 2017 - 22:38

Doe ik ook meestal, ook op verjaardagen. Moet kunnen vind ik. Overigens duw ik ook niemand weg die wel graag die zoenen wil

Appie Mohamud
Appie Mohamud20 dec. 2017 - 23:06

Uhm. Ik dagt dat de drie zoenen bij de nederlandse coltuur hoorde of heb ik het verkeerd hier? Mischien kunnen weer terug naar hand kussen zoals een geer het hoort te doen........ of is dat ook opdringerig?

1 Reactie
Karingin
Karingin21 dec. 2017 - 22:35

Ja maar 73x 3 zoenen is wel een beetje veel. En zelf vind ik het altijd raar dat je met nieuwjaar opeens mensen moet zoenen bij wie je dat anders nooit doet.

Lozerech
Lozerech20 dec. 2017 - 23:02

Wat een geweldige foto met Rutte. Ik moest toch even denken aan die Robert uit dat verhaal in The New Yorker.

Geert Vonk
Geert Vonk20 dec. 2017 - 21:57

Ach ach ach... Je kunt ook gewoon aangeven niet te willen zoenen, zonder alles te verbieden. Mondigheid is van enige waarde.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus21 dec. 2017 - 0:35

"Je kunt ook gewoon aangeven niet te willen zoenen" Kwestie van op afstand houden: een hand geven met een strakke arm. Dat moet duidelijk genoeg zijn. Tegen de enkele botterik die daar doorheen probeert te breken mag je steviger maatregelen nemen.

Tocqueville
Tocqueville21 dec. 2017 - 8:02

Niet bij die socialisten hier.

Inspector Gadget
Inspector Gadget21 dec. 2017 - 8:34

Ja uiteraard, want niemand zal je dan raar aankijken op je werk waar iedereen wel gewoon meedoet met zoenen.

JohnVKR
JohnVKR20 dec. 2017 - 21:15

Ik laat tijdens nieuwjaarsrecepties, of op de eerste werkdag van het nieuwe jaar, het initiatief voor het wel of niet geven van wangzoenen altijd aan de vrouw. Ik geef toe dat dit misschien ook niet helemaal terecht is, want een man kan het uiteraard ook niet willen. Maar ik beschouw dit al een flink aantal jaren als het meest veilige alternatief. Kijk naar de verschillende manieren waarop we elkaar op reguliere dagen begroeten. Bij de een is het een hand, bij de ander een hand op het hart, bij een derde een hoofdbuiging, en bij een vierde 1, 2 of 3 wangzoenen. Mannen geef ik meestal uit eigen initiatief een hand, ook al zijn er culturen waar de begroeting gewoonlijk op een andere wijze plaatsvindt. Maar bij vrouwen heb ik me daarentegen aangeleerd het initiatief bij het begroeten aan de vrouw te laten. Dat is niet omdat ik me altijd aanpas aan de ander, want in de praktijk past de ander (de vrouw) zich meestal aan mij aan. Maar ik laat het initiatief wel aan de vrouw omdat ik niemand in een ongemakkelijke positie wil brengen. Het is bij mij inmiddels een automatisme geworden. De meeste hijab-dragende vrouwen geven me gewoon een hand. Maar er zijn er soms ook die een hand op het hart leggen of een klein hoofdbuiginkje maken. Prima. Veel Kaapverdiaanse vrouwen in Rotterdam geven daarentegen een paar wangzoenen, ook al ontmoet je ze voor de eerste keer. Ook bij nieuwjaarsrecepties laat ik - inmiddels al zeker een jaar of tien - het initiatief voor de wijze van begroeting bij de vrouw. En dat heeft eigenlijk nog nooit ongemakkelijke situaties opgeleverd, het gaat allemaal heel natuurlijk: de een geeft wel wangzoenen en de ander niet.

Juppé🎗
Juppé🎗20 dec. 2017 - 20:57

Morette is een gehucht in een heel mooi natuurgebied waar het heel goed wonen is. Er zijn ongeschreven regels voor afhankelijk van departement, die werden door RMC uitgelegd. Uiteraard heb je recht om niet te zoenen. Iedereen die mij zoent, zoen ik ook behalve als ik een echte hekel aan haar/hem heb. Uit de opmerkingen en de gezichtsuitdrukking van de commentatoren moge blijken hoe er over gedacht werd.

Laadklep2
Laadklep220 dec. 2017 - 20:33

In verband met de privacy zal ik geen foto's kaatsen maar ik werk ( als man) met vier lelijke kerels, zoenen hebben we 20 jaar geleden na een unanieme stemming al afgeschaft.