Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Geen garantie voor inwoners Golf van Mexico

  •  
09-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Inwoners van de omgeving vrezen dat BP en de Amerikaanse overheid hen de rug zal keren, nu beiden beweren dat ruim driekwart van de olie opgeruimd is
BP heeft een fonds opgericht waarin het in totaal 20 miljard dollar wil stoppen om slachtoffers van de olieramp in de Golf van Mexico tegemoet te komen. Wat de daadwerkelijke gevolgen van de economische ramp zullen zijn, is echter nog steeds onduidelijk. Hoe het geld verdeeld gaat worden evenmin. Inwoners zijn bang nu in de steek gelaten te worden door BP en de Amerikaanse overheid naarmate de media aandacht minder wordt.
Visserij is één van de grootste inkomstenbronnen in de regio. Wanneer BP de regio verlaat, vrezen de bewoners die nu helpen met het opruimen van de olie, geen inkomsten meer te hebben. Het is nog onduidelijk in hoeverre de vissen zijn vervuild door de olielek en geschikt zijn voor consumptie. Rick Steiner, voormalig zeebioloog van de Universiteit van Alaska zei eerder : “Zelfs al is er geen druppel olie meer te zien, het is nog steeds een grote milieuramp, een gifshock voor de oceaan. Dat is niet zomaar opgelost.”
Hoeveel olie er daadwerkelijk is opgeruimd is nog steeds onduidelijk. Wetenschappers en milieu-organisaties menen dat de schade groter is dan BP en de Amerikaanse overheid doen voorkomen. Door het probleem af te zwakken verslapt de media aandacht en lijkt het probleem daarmee opgelost te zijn.
In een gesprek met The Washington Post zegt Nguyen, een visser uit de regio, erg bang te zijn voor de gevolgen. Met name omdat BP en de Amerikaanse overheid de economische gevolgen van de ramp lijken te negeren. Uit angst voor een groot aantal echtscheidingen en zelfmoorden roept Nguyen de regering op de focus op de regio niet te verliezen.
President Barack Obama heeft in maandag toegezegd de inwoners te zullen steunen. ” Niet alleen tot de bron dicht is, maar tot ze zijn hersteld van de schalde.”

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

paulvr2
paulvr29 aug. 2010 - 18:54

So what's new? Ik luisterde vanmorgen naar de BBC World Service over een man in de VS die al zes jaar geleden naakt en beroofd achter een Burger King werd gevonden. Omdat hij zich wel zijn geboortedatum (dezelfde dag als Michael Jackson maar 10 jaar eerder) en geboortestaat (Colorado) kan herinneren maar niet zijn naam krijgt hij op geen enkele manier steun of zelfs een tijdelijke identificatiekaart hoewel hij zijn voornaam (Benjamin) weet en men hem maar een achternaam erbij gegeven heeft. (nadere info op bbc worldservice site). De man die door zijn leeftijd AOW-gerechtigd zou zijn krijgt geen cent omdat hij geen social security card heeft, hij kan geen baan zoeken omdat hij geen identiteitskaart heeft, en om diezelfde reden kan hij niet eens met de bus naar een andere staat reizen. Noodgedwongen leeft hij op wat daklozensteun van particulieren, pakweg 50 tot maximaal 100 dollar per maand. En tot zijn dood zal hij moeten accepteren dat hij nooit enigerlei vervangende identiteitspapieren zal krijgen tenzij er een wonder gebeurt. Nee, garanties heb je in de VS nooit, behalve de garantie dat ze je zullen laten stikken als je toevallig en buiten je schuld pech hebt. Al is het maar door niet te krijgen wat iedereen heeft: een legitimatie.

rgeurtsen
rgeurtsen9 aug. 2010 - 18:54

Opvallende stilte hier van de fans van good old Obama. Toch weer een vlekje van deze oninspirerende CEO USA. Het idee dat een olieramp voorbij is als de zichtbare olie grotendeels is opgeruimd is uiteraard een collectieve illusie die hij vanwege de verkiezingen in de herfst niet wil en niet kan ontlopen. Trieste verdere ondergang. Voor meer goed nieuws van de CEO USA lees de laatste column "America goes Dark" van Paul Krugman in de New York Times nog eens rustig over. http://www.nytimes.com/2010/08/09/opinion/09krugman.html?_r=1&src=me&ref=homepage