Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen Formule 1, maar Circuit Zandvoort gaat door met vernielen duingebied

  •  
13-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
1600px-Circuit_Zandvoort_motorsport_race_track_in_the_Netherlands_(46940292845)
Hoewel de Formule 1 voorlopig niet gereden wordt in Nederland, gaat het Circuit Zandvoort stug door met verregaande aanpassingen aan het duingebied rondom de racebaan. Die zijn volgens het circuit bedoeld om het hoge aantal verwachte bezoekers aan te kunnen als de race eenmaal kan plaatsvinden. Volgens Natuurbeschermers schendt het circuit niet alleen de vergunningsregels, maar ook wordt ook het leefgebied van verschillende diersoorten vernietigd. Zo blijkt uit onderzoek van Trouw.
De Stichting Natuurbelang zegt dat in het duingebied naast de baan over een groot oppervlak asfaltbrokken zijn gestort. Die moeten als verharde ondergrond dienen voor een tijdelijke tribune, maar hebben het leefgebied van de zandhagedis en rugstreeppad – beschermde diersoorten – definitief vernietigd. De tribunes worden na de race weer weggehaald, maar Natuurbelang wijst erop dat het asfalt kankerverwekkende stoffen bevat die door de regen worden uitgespoeld en daarmee de duinen verontreinigd.
Natuurbelang heeft eerder al in rechtszaken betoogd dat van de door het circuit benadrukte tijdelijkheid geen sprake is. Los van de giftige stoffen in het zand, is ook de begroeiing door het circuit verwijderd. Het duurt volgens de stichting zeker 20 tot 30 jaar voor zo’n kaal stuk grond weer geschikt is als leefgebied voor de getroffen dieren.
Het Circuit Zandvoort wilde niet reageren op de kritiek en verwijst naar de provincie Noord-Holland. Die wil volgens Trouw eerst de reden voor de asfaltstort en de onderbouwing daarvan afwachten. De plannen om een Formule 1-race in Zandvoort te rijden is sinds het begin omstreden. Eerder al werd na een succesvolle petitie afgezien van een strandrit van Formule 1-wagens dwars door een natuurreservaat.
cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (40)

Break on through
Break on through14 mei 2020 - 8:23

Als ze allemaal elektrisch gaan rijden vind ik het nog tot daar aan toe. Als ze de rest van het jaar de boel maar met rust laten en het publiek op dat moment invliegen met ook weer elektrisch vliegmateriaal. Maar uiteindelijk is het ronduit absurd dat het circuit weer nieuw leven word ingeblazen...

Thuiszitter
Thuiszitter13 mei 2020 - 17:54

Jeetje , laat ze de strandtenten ook weghalen dan , eigenlijk een algeheel verbod afdwingen voor de mens om in de natuur te bewegen .

2 Reacties
Polletje2
Polletje214 mei 2020 - 8:00

Dat lijkt me een logische gedachte voor een thuiszitter, maar zolang ze de duinen met rust laten, mogen ze van mij met zijn allen bij elkaar op schoot op het strand gaan zitten. Als ik al die plaatjes zie, dan lijkt me dat zóóóó gezellig.

Dehnus
Dehnus15 mei 2020 - 12:00

Want asfalteren en dumpen van afval is hetzelfde als een wandeling en dierenspotten. Gewoon te vergelijken met elkaar. Want "MAX! GVDME! HET IS WEL MAAAX!" argument.

Tom Meijer
Tom Meijer13 mei 2020 - 17:27

Dat hele circuit had er domweg nooit mogen komen. Overigens niet alleen hier niet maar nergens.

3 Reacties
MountEverest
MountEverest13 mei 2020 - 21:00

Vind jij...

Polletje2
Polletje214 mei 2020 - 8:01

En hij niet alleen.....

Dehnus
Dehnus15 mei 2020 - 12:01

@Mounteverest Nee dat vinden er meer, het is een kindje van een vastgoedoplichter die van regeringsgeld winst zit te maken en de Max-Idioten voor zijn karretje spant. Als er echt een circuit moest komen had je beter opties in NEderland, bijvoorbeeld Assen. Maar ja dan kon hij niet zo lopen pochen met natuurgebied vernielen en lekker rellen tegen mensen die het erg vinden.

Max6
Max613 mei 2020 - 15:00

Ik vind deze hele discussie wel lachwekkend... hier vlakbij zijn laatst hectaren bos gekapt zodat er weer 'natuurlijke' heide kon ontstaan... zijn er bossen gekapt voor woningbouw... en zo zijn er in het hele land voorbeelden genoeg. Hier gaat het over een beetje duingebied dat verloren gaat, en alleen omdat het over de F1 (en het koningshuis) gaat... is er een hoop verzet van deze en gene. Als iemand een keer tijd heeft mogen ze ook wel een keer een berekening doen over de hoeveelheid coverrage die dit al heeft gehad (online artikelen, kranten, tv uitzendingen). Als we daar de milieu impact van zouden berekenen (papier, stroom, distributie, etc, etc) dan zal blijken dat de impact vele malen groter is dan de komende 10 jaar een F1 organiseren. Maar ja, als we maar wat te zeiken hebben ;-) is toch volkssport nummer 1. (disclaimer: ik geef zelf helemaal niets om autosport)

1 Reactie
Multibeer
Multibeer30 mei 2020 - 21:56

Natuur verwijderen in Nederland is een(of tenminste zo hoort dat te zijn, maar dat is niet altijd zo) dichtgetimmerd geheel waarbij je een vergunning moet aanvragen om enige vorm van natuur te verwijderen, dat kan Nederland ook niet veranderen, want de europese unie heeft daar richtlijnen voor aangegeven, waar wij ons aan moeten houden. Echter het is nogsteeds niet onmogelijk, het verwijderen van het bos dat bij u in de buurt ligt is niet zomaar gebeurt daar gaan eerst nog 10 ecologen naar kijken of er niet toevallig 1 van de soorten zijn die europa of zelfs Nederland heeft aangewezen als beschermd. In 99 procent van de gevallen zal er een beschermde soort in te vinden zijn, want alle vogels in Nederland zijn beschermd volgens artikel 3.1 van de Wet natuurbescherming, dus dan is uw gemeente verplicht geweest om maatregelen te nemen om de beschermde soorten ergens anders te fascilliteren, kortom ze zullen dus nooit zomaar een bos hebben gekapt, ze moeten ervoor zorgen dat dieren uit dat bos ergens anders een plaats kunnen vinden en dat mag ook niet geforceerd worden. Daarbij vermeld het artikel (en ik zeg niet dat het zo is want de pers is niet altijd de meest betrouwbare bron) dat ze de vergunningsregels niet gevolgd hebben, dus afhankelijk of de in het artikel benoemde zandhagendis en rugstreeppad ook internationaal beschermd zijn, zou het zo kunnen zijn dat zijn namens de europese unie gestraft worden door Nederland, waar dus een hoge boete voor geld.

Unlabeled
Unlabeled13 mei 2020 - 12:43

Voordat iedereen los gaat op wie dan ook die graag Formule 1 kijkt of enige andere sport die een impact heeft op de natuur, met elke stap die je zet in de natuur vermorzel je levens onder je schoenzolen. Mijn voorstel aan eenieder die per se geen (negatieve) impact wil hebben op de natuur: blijf thuis in je bed liggen tot je laatste adem. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

5 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank13 mei 2020 - 12:52

Ps....ook niet internetten aub. Er staat ergens een dik serverpark, die bestaat uit gedolven metalen waarvoor mijnen zijn aangelegd en misschien wel met slavenarbeid uit de grond gehaald. Dit park vreet energie, ook niet duurzaam ;)

vdbemt
vdbemt13 mei 2020 - 14:28

Wat betekent het wanneer niemand dan gooit? Dat we allemaal doorgaan met kleine en grotere zondes begaan. Dat geeft geen hoopvolle toekomst.

Unlabeled
Unlabeled13 mei 2020 - 15:01

Ik heb nog een kleine toevoeging voor onze groene medemens. Wanneer je zo begaan bent met het duinlandschap rond het circuit van Zandvoort en de dieren die daar leven, waarom sta je dan als groene rakker zo te juichen wanneer er weer giga windmolens op zee (puur natuur) worden geplaatst met alle negatieve gevolgen voor het zeeleven en de vogels? Waarom krijg je dan helemaal warme gevoelens bij het in de schaduw plaatsen van het weideleven (weidevogels, kleine dieren en insecten) door grote hoeveelheden hectaren van zonnepanelen. Waarom die aan krankzinnigheid grenzende obsessie voor "groene stroom" die juist natuur vernietigt? Waar is de ratio?

Tom Meijer
Tom Meijer13 mei 2020 - 17:41

Unlabeled (Lijkt me een taalfout, maar och). Elke onnodige aanslag op de natuur is er gewoon één te veel. Deze had makkelijk voorkomen kunnen worden. Ik heb trouwens mijn steen naar jou gegooid. Was het raak? Het is mij een raadsel hoe het kan dat er mensen zijn die het leuk vinden om naar smerige race-auto's te kijken. Daar is toch een steekje aan los. Wie zegt dat ik te juichen sta als er weer een windmolen in zee geplaatst wordt? Ik sta daar een beetje ambivalent in want die dingen vormen vast substraat voor een heleboel interessante zee-organismen die anders geen vaste voet aan de grond zouden krijgen. En die aantallen dode vogels vallen wel mee hoor. Het zou beter zijn als we gezamenlijk minder electriciteit zouden verbruiken. Wie dat niet belangrijk vindt is een volkomen onbenul.

Multibeer
Multibeer30 mei 2020 - 22:09

Ja het klopt idd dat iedereen bijdraagt aan de aantasting van natuur, maar er is een verschil tussen op een pad lopen, waarnaast meestal soorten staan die goed tegen aantasting kunnen (daar wordt over nagedacht bij het ontwerp), waar lopen dus een kleine impact heeft in vergelijking met een natuurgebied vernielen dat bestempeld is als national park (hollandse duin) en natura 2000 gebied volgens europa en daarmee het gebied voor de komende 20 a 30 jaar ongeschikt te maken voor de dieren die daar gefascilliteerd zijn. Daarbij maak je ook nog iemands werk kapot, want meestal zijn mensen van staatbosbeheer, natuurmonumenten of boswachters er jaren mee bezig om een beschermde soort in dat gebied te krijgen, want dat gebeurt niet vanzelf XD.

nikita72
nikita7213 mei 2020 - 11:50

Grote evenementen als Pinkpop, Lowlands enz. zijn voor een jaar geschrapt. En het is maar de vraag of zulke grote evenementen ooit terugkomen. Er is grote kans dat dit niet alleen natuurvernietiging is, maar ook gewoon weggegooid geld. Circuit Zandvoort kan zich voorlopig beter richten op slip-cursussen en bedrijfsuitjes en de lokale cart-club.

Erik20
Erik2013 mei 2020 - 11:48

"maar hebben het leefgebied van de zandhagedis en rugstreeppad – beschermde diersoorten – definitief vernietigd." Triest maar veel voorstanders ga je hier niet mee overtuigen. Die lachen alleen maar om dit voorbeeld. "Ja hoor voor een kikkertje gaan we de plannen wijzigen..."

1 Reactie
Multibeer
Multibeer30 mei 2020 - 22:16

Ja verschil is mensen zijn niet beschermd volgens de wet natuurbescherming en de rugstreeppad wel XD

chwiedijk
chwiedijk13 mei 2020 - 10:15

Bernhard van Vollenhoven is één van de schuldigen.

chwiedijk
chwiedijk13 mei 2020 - 10:14

Bernhard va Vollenhoven is één van de schuldigen.

1 Reactie
chwiedijk
chwiedijk13 mei 2020 - 13:43

van

[verwijderd]
[verwijderd]13 mei 2020 - 10:02

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
nikita72
nikita7213 mei 2020 - 11:46

Persoonlijk vind ik drinkwater belangrijker dan een Formule 1. Misschien maakt de Stichting Natuurbelang dezelfde afweging.

vdbemt
vdbemt13 mei 2020 - 13:04

Die "vele malen meer schade" door de waterwinning mag je eens hard maken. Dat gaat je, gok ik, niet lukken.

Tukker3
Tukker313 mei 2020 - 9:40

Wie roept die Prins Duikbril met zijn trawanten eindelijk eens tot de orde? Mij dunkt, als we voor de keuze staan of we onze (klein) kinderen een mooi, hoogwaardig duingebied nalaten, of een wanstaltige hoeveelheid M2 asfalt, dan moet de keuze gauw gemaakt zijn. Het is trouwens geen echte sport: degene met de sterkste en snelste auto (Ferrari of Mercedes) wint, of je nu beter kunt sturen en manoeuvreren of niet.

2 Reacties
Bert VanDuren
Bert VanDuren13 mei 2020 - 10:58

Snap je het dan niet? De koninklijke familie staat boven de wet, die zijn onaantastbaar.

Jozias2
Jozias213 mei 2020 - 16:59

Dit circuit ligt er al zo'n 100 jaar dus we hebben het al gekregen van onze ouders en grootouders. Er liggen wel meer circuits en kartbanen in het land. Waarom de fascinatie voor Zandvoort omdat er toevallig een F1 race wordt georganiseerd naast alle andere races die er plaats vinden?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 mei 2020 - 9:24

Formule 1 moet gewoon stoppen Alle races met auto's eigenlijk . Als je de kleuter wil uithangen dan koop je maar een racebaan bij de speelgoedwinkel voor op zolder . Of geef je op voor ter land ter zee en in de lucht - daarbij zijn je persoonlijke prestaties groter gezien je zelf je voertuig moet bouwen en het bied tevens vermaak voor veel grotere groepen. Mensen die dit een sport noemen zijn van lotje getikt .

6 Reacties
Libertain
Libertain13 mei 2020 - 10:02

@Griezel, ("Mensen die dit een sport noemen zijn van lotje getikt .") Hou ik wel van auto's, maar wel van de gewone type waar je met vrienden mee kan rijden. Formule I begrijp ik ook niet, lijkt me niet gezellig. Werd mij ooit verteld dat ik Formule 1 nooit zou kunnen begrijpen voordat ik naar het berg poen zou gaan kijken dat-ie oplevert. In dit geval - ook ten koste van onze natuur.

Bert VanDuren
Bert VanDuren13 mei 2020 - 10:58

Neemt u nog een glaasje azijn.

Libertain
Libertain13 mei 2020 - 13:29

Bert, hoef ik het niet, heb ik het vriendelijk voor je bewaard omdat je eraan gewend ben.

Ewout Pool
Ewout Pool13 mei 2020 - 13:44

@Griezel: Wie ben jij om voor een ander te bepalen wat sport is? Alle sport is (per definitie) kinderachtig, het is namelijk een spel. Altijd. Het levert alleen veel mensen vermaak op. Geldt voor formule 1, voetbal, schaatsen etc. Ben jij diegene die moet bepalen of je ergens plezier van mag hebben?

Bert VanDuren
Bert VanDuren13 mei 2020 - 14:09

@Libertain Was ook voor Griezel in post-gezellig Nederland, niet voor jou.

Tom Meijer
Tom Meijer13 mei 2020 - 17:48

"Mensen die dit een sport noemen zijn van lotje getikt " Dat klopt.

MountEverest
MountEverest13 mei 2020 - 9:23

De organisatoren van de Formule 1 hebben totaal geen idee van prioriteiten. Het is bizar dat er überhaupt nog tijd en geld gestoken wordt in dit evenement. Maar ook voor Trouw geldt dat er belangrijker zaken zijn dan de werkzaamheden op het Formule 1 circuit.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt13 mei 2020 - 9:34

Je brengt me in de war. "De organisatoren van de Formule 1 hebben totaal geen idee van prioriteiten" Daar ben ik het volledig mee eens. Hun prioriteiten zijn het vette inkomen dat de race oplevert. De impact op omgeving is hun worst. Die is fors. En permanent. Daarom toch weldegelijk belangrijk te noemen. Dan snap ik deze opmerking weer niet: ook voor Trouw geldt dat er belangrijker zaken zijn dan de werkzaamheden op het Formule 1 circuit.

MountEverest
MountEverest13 mei 2020 - 11:42

@vdbemt Ik vind het Formule 1 gebeuren van ondergeschikt belang, maar in coronatijd vind ik dat onderzoek van Trouw ook volledig irrelevant. Wellicht is er ook een jaar weer tijd voor dit soort middelmatige zaken. Het circuit ligt er al meer dan 70 jaar. Niemand maakte er zich tot vorig jaar erg druk om. Kennelijk viel het met die impact nogal mee. Totdat Bernard met zijn plannen kwam, toen werd het een prestige zaak voor de milieu en klimaatorganisaties.

vdbemt
vdbemt13 mei 2020 - 14:35

@Mount-Everest. Je noemt het een middelmatige zaak. Daarvoor verwijzen naar de impact van het OUDE circuit is niet fair. Het is de impact van het nieuwe circuit die enorm is. Verre van middelmatig.

MountEverest
MountEverest13 mei 2020 - 15:11

@vdbemt In het licht van het corona gebeuren worden heel veel dingen erg betrekkelijk Dat geldt zowel voor het Formule 1 gebeuren als de mogelijke nadelige gevolgen van het storten van asfalt op een stukje duin. Mocht het ooit weer zover komen dat het evenement gehouden kan worden en de overheid geeft daarvoor toestemming, dan kunnen ze gewoon hun gang gaan.