Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Geen extra geld voor school asielzoekerskinderen na PvdA-blunder

  •  
05-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-05-om-09.31.22
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maakt toch geen extra geld vrij voor basisonderwijs voor asielzoekerskinderen, ondanks een daartoe aangenomen motie. Dat schrijft het AD dinsdag. Dekker wil de scholen niet langer dan een jaar extra ondersteunen in de opvang van de kinderen. Volgens brancheorganisatie PO Raad komen door de beperkte steun van het Rijk de lessen voor andere kinderen in gevaar. De scholen zelf noemen het uitblijven van extra geld ‘absurd’.
Een van de redenen voor Dekker om de hand op de knip te houden, is een fout bij het stemmen door de Kamerfractie van de PvdA. Die partij stemde per ongeluk vóór een motie van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff om basisscholen twee jaar geld te geven voor taallessen, zoals ook op middelbare scholen gebeurt. De PvdA bleek eigenlijk tegen te zijn, waardoor de motie alsnog opzij werd geschoven.
De PO Raad maakt zich zorgen dat het geld voor het eerste jaar al bijna op is voor de kinderen gesetteld zijn. De eerste maanden in Nederland verhuizen de gezinnen vaak meerdere malen en bezoeken de kinderen daardoor meerdere scholen. Volgens Dekker is het echter niet zo dat er na het eerste jaar helemaal geen geld richting de basisscholen gaat, alleen komt het dan uit een ander potje, dat voor onderwijsachterstanden.
Niet waar, zegt de PO Raad. Dat potje is alleen bestemd voor kinderen met laagopgeleide ouders, wat bij asielzoekerskinderen vaak niet het geval is. Ook wordt vanuit het Rijk stevig bezuinigd op die budgetten. Voorzitter Rinda den Besten waarschuwt dan ook voor de invloed die het besluit van Dekker zal hebben op de kwaliteit van het primair onderwijs: ‘Deze asielkinderen zullen met een taalachterstand op allerlei scholen in het land instromen. Leraren moeten meer aandacht voor die leerlingen hebben.’
Den Besten is niet de enige die het besluit van Dekker niet snapt. Volgens GroenLinks-Kamerlid Grashoff is de overweging van de staatssecretaris onbegrijpelijk: ‘De meeste kinderen komen uit Arabisch sprekende landen. Die lopen echt die taalachterstand niet binnen een jaar in.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

tijsraman
tijsraman5 apr. 2016 - 15:59

"Die partij stemde per ongeluk vóór een motie van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff om basisscholen twee jaar geld te geven voor taallessen, zoals ook op middelbare scholen gebeurt. De PvdA bleek eigenlijk tegen te zijn, waardoor de motie alsnog opzij werd geschoven." Zoiets gebeurt alleen maar in een bananenrepubliek. Of wacht, dat zijn wij natuurlijk ook, dat wil zeggen een bananenkoninkrijk. Worden moties voortaan toch aangenomen terwijl ze eerst afgewezen waren, of afgewezen terwijl ze eerst aangenomen waren, omdat politici hun huiswerk niet gedaan hebben, of juist wel, maar teruggefloten omdat het in het partijbelang niet uitkwam?

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst5 apr. 2016 - 13:09

Mijn zoon gaat wegens een ernstige vorm van autisme naar speciaal onderwijs en ook daar merk je dat ieder dubbeltje omgedraaid moet worden. We hopen dat die school uberhaupt kan blijven bestaan. Waar het geld allemaal heen gaat ik weet het niet maar de regering redeneert kennelijk dat iedereen zichzelf maar een beetje moet zien te redden. En daar ook mentaal en financieel toe instaat is.

BasVV
BasVV5 apr. 2016 - 12:56

Na een jaar extra geld voor de schoolkinderen wordt er gewoon gelijke behandeling toegepast. Hoog opgeleide ouders. Geen extra geld. Laag opgeleide ouders. Extra geld. Uit onderzoek is al lang gebleken dat de taalvaardigheid van niet nederlands sprekende ouders en hun communicatie met hun kinderen bepalend is voor het succes voor kinderen om snel Nederlands te leren. Hoe hoger opgeleid de ouders zijn. Hoe beter de kansen voor de kinderen.

Ulltrafox
Ulltrafox5 apr. 2016 - 12:08

Hoezo geld is op. Volgens alle Gutmenschen is er toch oneindig veel geld om al dit moois te kunnen bekostigen?

4 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen25 apr. 2016 - 12:56

Ach, verzin maar wat je wil. 'Volgens Gutmenschen...', en daar gaan we weer. Ben je zelf nou niet uitgekeken op deze riedel? Niemand neemt er nog nota van.

Nico de Mus
Nico de Mus5 apr. 2016 - 13:53

het geld is voor al dat moois oneindig beschikbaar. vraag mij niet hoe het kan ,maar het kan kennelijk.

Samarkand
Samarkand5 apr. 2016 - 15:28

+1

taylor
taylor5 apr. 2016 - 15:41

Ach frank weet je eens wat het is, met daar gaan we weer. Dat kan rechts wel de hele dag roepen.

patriciasaulus
patriciasaulus5 apr. 2016 - 11:33

En weer een belofte die niet wordt nagekomen. En weer komen ze er makkelijk mee weg. Heel raar. Maar ik heb zo het gevoel dat het al honderden jaren zo gaat . En dat er maar weinig zal veranderen. De bovenlaag zorgt vooral goed voorzichzelf en de zijnen. En de problemen moeten worden opgelost door de onder laag.

Amstelbier2
Amstelbier25 apr. 2016 - 11:08

Voor de buitenlanders wordt er constant gestrooid met extra geld, maar voor ons, de belastingbetalers rest niets anders dan NOG een beetje meer belasting te betalen, want even een OFF SHORE BV'tje oprichten, zit er voor de gewone man niet in natuurlijk. Nee, die 5 miljard korting die we dit jaar kregen , was slechts 1 malig. Ons rest slechts nog méér belasting te betalen OF - alternatiefje - nog verdere ontmanteling van allerlei voorzieningen voor onze eigen kinderen en ( groot) ouders. Meer eigen bijdragen, meer "participatie maatschappij" meer mantelzorg, minder voorzieningen, etc. Alles moet wijken voor de natte droom van Angela Merkel en consorten. Godallemachtig, wat haat ik die vrouw en allen die dit belied steunen en uitvoeren

johannn2
johannn25 apr. 2016 - 10:13

De VVD heeft in haar bestaan een indrukwekkende lijst opgebouwd van onbekwame bewindslieden. .

1 Reactie
Hugh Jizzler
Hugh Jizzler5 apr. 2016 - 12:04

@johannn, maar de PVDA in overtreffende trap.

peter e
peter e5 apr. 2016 - 10:12

Het Nederlandse onderwijs hangt van blunders aan elkaar. Dit kan er dus ook nog wel bij.

hphilippens
hphilippens5 apr. 2016 - 9:02

Ik begrijp er ook niets van. Maar gisteren constateerde ik met een aantal mensen uit het onderwijs en het bedrijfsleven in mijn gemeente dat de fractieleden van de regeringspartijen vaak niet weten waar ze het over hebben. Klakkeloos met Dekker meegaan in het Schnabeliaanse Onderwijs2032 en daarna tot de ontdekking komen dat de leraren er niet achter staan, na de massale kritiek op dat in de glazenbolkijken, maakt ook niet de indruk dat we met competente parlementariërs te maken hebben. Als ik dat goed begrijp is het ook hier een en al verwarring.

Verlichte Liesbeth
Verlichte Liesbeth5 apr. 2016 - 9:01

Grappig... studenten moeten hun studies zelf betalen maar er krijgen nu heel wat andere mensen gratis onderwijs... Het zal wel een hoger doel dienen, toch?

Meta Foor
Meta Foor5 apr. 2016 - 8:12

kan het niet geloven dat ""Die partij stemde per ongeluk vóór "..."""; matchmaking noemen we dat , en dat is strafbaar.

Floepert
Floepert5 apr. 2016 - 8:01

En zo worden de problemen veroorzaakt door idealisten afgewenteld op de allerkleinsten die part noch deel hebben aan deze door onze leiders zelf veroorzaakte asielellende en creëren ze alvast de volgende generatie achterblijvers die met een enorme taalachterstand zich door het onderwijs moeten worstelen en deze jongeren later geen stageplaats kunnen vinden…… Ik kan er ontzettend kwaad om worden dat het onderwijs van mijn kinderen straks hieronder moet lijden.

1 Reactie
Thuru
Thuru5 apr. 2016 - 17:53

Je kinderen hoeven er niet onder te lijden. Laat ze gewoon naar een witte school gaan. Ook omdat dat het beste is voor je kind. Dus ik zie hier geen problemen in. Betreft vervolgstudie na havo enzovoorts is weer een ander verhaal, maar vaal is daar ook wel een mouw aan te passen.

komputerhulp
komputerhulp5 apr. 2016 - 7:46

Zo te zien is het hele gebeuren een blunder. Er is geen touw aan vast te knopen. Als er iemand heeft zitten slapen dan is het de kamervoorzitter en Dekker als het onderstaande klopt. "Een van de redenen voor Dekker om de hand op de knip te houden, is een fout bij het stemmen door de Kamerfractie van de PvdA. Die partij stemde per ongeluk vóór een motie van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff om basisscholen twee jaar geld te geven voor taallessen, zoals ook op middelbare scholen gebeurt. De PvdA bleek eigenlijk tegen te zijn, waardoor de motie – die eigenlijk was aangenomen – alsnog opzij werd geschoven." De PvdA stemde vóór 2 jaar geld, maar dat werd verworpen. Er klopt werkelijk niets van. Wie het weet mag het zeggen.

2 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen25 apr. 2016 - 9:07

Ik begrijp de weergave van de gebeurtenissen hier ook niet.

Minoes2
Minoes27 apr. 2016 - 22:00

Hetzelfde probleem!