Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen extra geld voor school asielzoekerskinderen na PvdA-blunder

  •  
05-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-05-om-09.31.22
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maakt toch geen extra geld vrij voor basisonderwijs voor asielzoekerskinderen, ondanks een daartoe aangenomen motie. Dat schrijft het AD dinsdag. Dekker wil de scholen niet langer dan een jaar extra ondersteunen in de opvang van de kinderen. Volgens brancheorganisatie PO Raad komen door de beperkte steun van het Rijk de lessen voor andere kinderen in gevaar. De scholen zelf noemen het uitblijven van extra geld ‘absurd’.
Een van de redenen voor Dekker om de hand op de knip te houden, is een fout bij het stemmen door de Kamerfractie van de PvdA. Die partij stemde per ongeluk vóór een motie van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff om basisscholen twee jaar geld te geven voor taallessen, zoals ook op middelbare scholen gebeurt. De PvdA bleek eigenlijk tegen te zijn, waardoor de motie alsnog opzij werd geschoven.
De PO Raad maakt zich zorgen dat het geld voor het eerste jaar al bijna op is voor de kinderen gesetteld zijn. De eerste maanden in Nederland verhuizen de gezinnen vaak meerdere malen en bezoeken de kinderen daardoor meerdere scholen. Volgens Dekker is het echter niet zo dat er na het eerste jaar helemaal geen geld richting de basisscholen gaat, alleen komt het dan uit een ander potje, dat voor onderwijsachterstanden.
Niet waar, zegt de PO Raad. Dat potje is alleen bestemd voor kinderen met laagopgeleide ouders, wat bij asielzoekerskinderen vaak niet het geval is. Ook wordt vanuit het Rijk stevig bezuinigd op die budgetten. Voorzitter Rinda den Besten waarschuwt dan ook voor de invloed die het besluit van Dekker zal hebben op de kwaliteit van het primair onderwijs: ‘Deze asielkinderen zullen met een taalachterstand op allerlei scholen in het land instromen. Leraren moeten meer aandacht voor die leerlingen hebben.’
Den Besten is niet de enige die het besluit van Dekker niet snapt. Volgens GroenLinks-Kamerlid Grashoff is de overweging van de staatssecretaris onbegrijpelijk: ‘De meeste kinderen komen uit Arabisch sprekende landen. Die lopen echt die taalachterstand niet binnen een jaar in.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.