Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Geen enkele politieke partij doet voldoende voor het klimaat'

  •  
24-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Greta Thunberg is terug op het toneel en heeft in Berlijn tienduizenden jongeren toegesproken in de eerste grote klimaatstaking sinds het uitbreken van de pandemie.
“Het is een echt turbulente anderhalf jaar geweest. Dit is een tijd waarin we er aan herinnerd zijn hoe kwetsbaar we zijn. Maar we zijn er ook aan herinnerd hoe snel dingen kunnen veranderen en volledig op z’n kop gezet kunnen worden. In sommige delen van de wereld hebben we ervaren hoe het is als een noodtoestand ook echt als een noodtoestand wordt behandeld en sociale normen worden veranderd. Maar terwijl dit allemaal gebeurde, is de klimaatcrisis natuurlijk niet verdwenen. En wij zijn evenmin verdwenen. De concentratie CO2 in de atmosfeer is niet zo hoog geweest als nu in minstens de afgelopen drie miljoen jaar. Het is duidelijker dan ooit dat geen enkele politieke partij voldoende doet. Maar het is nog erger, zelfs wat ze voorstellen te zullen doen komt nog niet in de buurt van wat we nodig hebben om te voldoen aan het Akkoord van Parijs.”
Thunberg bedankte de demonstranten voor de hoge opkomst en riep op vooral te gaan stemmen zondag, ook al voldoet geen enkele partij nog aan de eisen, zelfs de Grünen niet. “Maar alleen stemmen is niet genoeg. Als we ons van een veilig heden en toekomst op planeet Aarde willen verzekeren moeten we actieve democratische burgers zijn en de straat op gaan zoals vandaag. We moeten de straat op blijven gaan en we moeten van onze leiders blijven eisen dat ze echte klimaatmaatregelen nemen. We moeten nooit opgeven, er is geen weg terug. We kunnen het nog steeds keren, mensen zijn klaar voor verandering. Wij willen verandering, wij eisen verandering. En wij zijn de verandering.”
Over heel de wereld gingen jongeren de straat op voor Fridays for Future, de klimaatstaking die Thunberg in haar eentje begon in Stockholm en is uitgegroeid tot een wereldwijde protestbeweging. Er waren meer dan 1500 demonstraties in meer dan 80 landen.
Geen video? Klik hier.
In Zuid-Afrika:
Geen video? Klik hier.
In Schotland:
Geen video? Klik hier.
In Turijn:
Geen video? Klik hier.
In Japan:
Geen video? Klik hier.
In de VS:
Geen video? Klik hier.
Ook in Utrecht en Middelburg gingen jongeren de straat op.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

RainB
RainB27 sep. 2021 - 11:54

Anderhalf jaar tijd gehad om ons te bezinnen, maar wat is er gebeurd? We zijn alleen maar bezig geweest en hebben alleen maar enorm veel geld uitgegeven om zo snel als mogelijk weer terug te kunnen keren naar het leven wat er voor gezorgd heeft dat we in deze ellende zitten.

Greendutch
Greendutch25 sep. 2021 - 11:56

wat geweldig hoe een klein meisje de wereld 'aan'! kan zetten, massa's jongeren achter zich krijgt en verandering en acceptatie teweeg brengt.

2 Reacties
Nelisje
Nelisje25 sep. 2021 - 13:11

Inderdaad jongeren, als ze wat ouder worden snappen ze ook wel dat het biet helemaal realistisch is. Toen we in de jaren 80 begonnen met de wel heel duur betaalde managers waren dat ook voornamelijk de jongeren die in de jaren 60 met bloemetjes in hun haar protesterenen voor een eerlijker wereld.

Berend22
Berend2225 sep. 2021 - 17:53

@Nelus tjonge jonge de afgunst druipt er vanaf.

Hallo5
Hallo525 sep. 2021 - 9:37

Greta heeft natuurlijk groot gelijk dat er wat aan CO2 gedaan moet worden. En dat gebeurt niet, in ieder geval niet op een zinvolle manier. Want wat er wel gedaan wordt onder aansporing van klimaatactivisten als Greta werkt is niet rendabel of werkt zelfs averechts. Zoals subsidie voor de biomassacentrales van rijke ondernemers. De gas en elektriciteitsprijzen rijzen de pan uit. Klimaatplannen blijken waardeloos omdat ze simpelweg onbetaalbaar zijn voor dat deel van de samenleving dat de rekening gepresenteerd krijgt. https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5254847/consument-zorgen-energierekening-gas-elektriciteit-pricewise De consumptie van elektriciteit neemt hand over hand toe. Windmolens, zonnepanelen etc. met subsidie leveren niet voldoende elektriciteit om aan de groeiende vraag te voldoen. Tesla's met subsidie willen wel (goedkoop) stroom. Dat de steenkool/biomassa en gas centrales op volle toeren moeten draaien interesseert de Teslarijder geen reet. Dat het verzwaren van elektriciteitsnet miljarden kost ook niet. Die rekening gaat immers ook naar die ander die voor stroom en gas meer klimaatbelasting betaald dan voor de energie zelf. Wordt er een windmolenpark met subsidie weggezet dan is alle stroom al verkocht aan een datacenter van (buitenlandse) rijke ondernemingen die geen/nauwelijks winstbelasting betalen voordat de windmolens in bedrijf zijn en zorgen voor overlast. Overlast bij paupers, niet bij de groene elite in Amsterdam die met succes windmolens uit hun achtertuin verdrijven. Greta c.s. Het probleem is duidelijk, kom eens met oplossingen die de jongeren kunnen betalen. Alleen maar roepen dat de oudjes je probleem moeten oplossen (en betalen) is te simpel.

5 Reacties
ton14024
ton1402425 sep. 2021 - 10:28

Kijk goed. Zo ziet een depressief persoon er uit vlak voor instorten.????

Nelisje
Nelisje25 sep. 2021 - 13:13

https://www.youtube.com/watch?v=Mh4hHLM3h-E blijft het een eye opener vinden, hoewel veel natuurlijk wel echt hun best doen om de ogen er voor te sluiten.

Hallo5
Hallo526 sep. 2021 - 10:27

''Greta c.s. Het probleem is duidelijk, kom eens met oplossingen die de jongeren kunnen betalen. Alleen maar roepen dat de oudjes je probleem moeten oplossen (en betalen) is te simpel.'' Dat geldt ook voor jou Nelis.

ton14024
ton1402426 sep. 2021 - 14:35

H, de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.

Hallo5
Hallo527 sep. 2021 - 9:47

''H, de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.'' Hoezo? Ik beargumenteer waar we m.i. met klimaatactivisme de mist ingaan. De reacties die daarop volgen zijn helaas inhoudsloos.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles25 sep. 2021 - 8:50

Het is heel simpel. Deze aarde kan maximaal twee miljard mensen dragen. Daarom moet er in de eerste plaats worden gezorgd voor geboortebeperking.

1 Reactie
Martin Wester
Martin Wester25 sep. 2021 - 18:43

Eens, maar helaas kansloos. De oh zo betrokken klimaatongeruste Klaver heeft bijvoorbeeld ook in sneltreinvaart drie koters op de wereld laten zetten en hier op Joop lees je regelmatig dingen in de comments als "de kleinste kwam vanochtend totaal overstuur aan me vragen: papa, gaan we nu allemaal dood door het klimaat?" (gevolgd door de oekaze dat allen, ook kinderlozen, even hun leven totaal moeten omgooien om de kleinste, verwekt toen de aanstaande klimaatramp ook wel duidelijk was, een mooie toekomst te bieden). Kinderen krijgen wordt ook in linkse kringen gezien als een recht waar niet aan getornd mag worden, ondanks de gigantische ecologische voetafdruk die je er meteen mee veroorzaakt.

Berend22
Berend2225 sep. 2021 - 8:30

Wat maakt het uit, de aarde draait wel door met of zonder mensen. Zolang zijn we er ten slotte nog niet eens, we komen net kijken. Heb er een hard hoofd in dat we op tijd maatregelen nemen dus lekker laten gaan we hebben alleen onszelf ermee

korheiden2
korheiden225 sep. 2021 - 7:20

Wat zou wel genoeg zijn in de ogen van Gretha? Alle kolencentrales dicht, vliegen verboden, alleen veganistisch eten, overal zonnepanelen en warmtepompen. Vakantie in eigen land. En dat alles het liefst gisteren.

3 Reacties
ton14024
ton1402425 sep. 2021 - 10:19

Een goed begin.

Paul250371
Paul25037125 sep. 2021 - 11:10

Vreemd dat je dit aan een kind vraagt.

JoepJos
JoepJos25 sep. 2021 - 15:47

@Paul250371: Gretha is sinds januari van dit jaar meerderjarig.

Wieowie
Wieowie25 sep. 2021 - 6:35

Wat Corona heeft laten zien, is dat economie voor het milieu gaat. “Erst kommt das fressen, dan die moral” Dat zag je ook in de verkiezingsuitslag.

RainB
RainB25 sep. 2021 - 5:16

Wat hadden we verwacht dan? Echte klimaat oplossingen zijn namelijk alles behalve vriendelijk en betekenen een enorme aanpassing. Niemand durft dat aan. Dat heeft de pandemie ons laten zien. We weten niet hoe snel wij weer naar het normaal terug moeten terwijl dit normaal eigenlijk voor alle ellende heeft gezorgd.

2 Reacties
plainview
plainview25 sep. 2021 - 8:32

"We weten niet hoe snel wij weer naar het normaal terug moeten terwijl dit normaal eigenlijk voor alle ellende heeft gezorgd. " Dit normaal is een lek uit een lab. (de meest waarschijnlijke theorie).

RainB
RainB27 sep. 2021 - 12:49

@Erik B, waar het om gaat is dat wij door onze manier van leven steeds meer de natuur verdringen en er zaken los komen waar we geen antwoord op hebben. Dit is maar een kleine voorproef van de consequenties van ons complete gebrek van respect voor de natuur. Maar we kunnen niet wachten om weer met z'n allen uren in de file te staan om naar ons werk te gaan, lekker weer met tienduizenden tegelijk gaan lopen hossen en doorgaan met uit eten, internationaal (goederen) verkeer en noem maar op. Je zag het al aan de prioriteit van de regering. Als KLM het maar blijft doen, is alles goed....