Joop

Geen enkele kritische noot in media over eendenboer die zaken omdraait

  •  
15-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
dierenactivisten
183 eenden zijn er omgekomen door de actie van Animal Resistance beweert de Belgische foie gras-eendenboer Filip Callemeijn in de media. Maar klopt dat wel?
Ruim 40 dierenvrienden bezetten op zaterdag 9 november zijn bedrijf in Bekegem en ketenden zich vast aan de eendenkooien. ,,De dieren hebben enorm afgezien door het ondoordachte optreden van die zogenaamde activisten’’, aldus boer Filip Callemeyn in de media. “Toen ineens veertig mensen tussen die kooien rond gingen lopen met de felle lichten van hun gsm’s aan, waren de dieren in shock. Het was afgrijselijk. Veel eenden zijn gewoon doodgevallen door de stress. Omdat de kans klein is dat de nog levende eenden zullen overleven, hebben we besloten om te slachten.”
dodeeenden
Volkomen kritiekloos wordt dit nieuws breeduit in de media gebracht: ‘183 eenden van schrik gestorven na inval activisten.’ Zelfs de foto die door de boer zelf in scène is gezet en duidelijk afkomstig is van een kwaadaardige zieke geest, doet geen enkel lichtje branden bij journalisten. Ik vraag me af hoe dat komt. Het is toch behoorlijk morbide hoe hij deze foto in scène heeft gezet. De kleren van een dierenvriend van Animal Resistance heeft hij op de grond gelegd en daaromheen gedrapeerd de eendenlijken.
Alles in het beeld moest er op wijzen dat de dode eenden de schuld zijn van de dierenvrienden. Eenden die door de manier waarop ze gehouden worden, door hem mishandeld worden en expres ziek gemaakt, ook zonder bezetting van dierenvrienden al in groten getale voortijdig sterven. En het zou zelfs zo maar kunnen zijn dat deze boer voor het beeld dat hij wilde uitdragen en de schadeclaim die hij gaat indienen, wat extra eenden de nek heeft omgedraaid. Hij zal er zeker geen nacht minder om slapen. Belangrijkste voor deze boer is dat het hem gelukt is de zaak in de media om te draaien en zo de aandacht af te leiden van zijn stelselmatige dierenmishandeling en de schuld op mensen af te schuiven die juist opkomen voor die dieren.
Ik ga niet beweren dat de eenden helemaal geen stress hebben gehad door de actie van de dierenvrienden. Stress zullen ze wel degelijk gehad hebben omdat ze niet zoveel mensen gewend zijn in de stal. Bovendien zitten ze opgesloten in een kooi waar ze geen kant op kunnen en zijn zij alleen mensen gewend die hen mishandelen. Maar wat ik gezien heb op de live uitgezonden beelden is dat de dierenvrienden zich tijdens de bezetting rustig gedroegen en juist zoveel mogelijk rekening hielden met de eenden. De ergste stress die deze dieren oplopen komt door de dwangvoeding, samen met het feit dat zij opgesloten zitten in een kooi en op geen enkele manier eend kunnen zijn. En dat is niet de schuld van de dierenvrienden.
Twee weken lang worden de eenden voordat ze naar de slacht gaan zwaar mishandeld door deze boer. Twee maal daags krijgen zij een lange stalen buis in hun keel geduwd waar via een trechter een enorme hoeveelheid vette maïspap rechtstreeks in de slokdarm wordt gepompt. Dit veroorzaakt niet alleen angst, pijn en hijgen: de dieren lopen ook het risico op een slokdarmperforatie. Het vele en vette voer veroorzaakt een vervette lever, foie gras dus. De lever zwelt op, functioneert niet meer goed, drukt tegen de longen waardoor de dieren ademhalingsproblemen krijgen en in thermische shock kunnen gaan. Ook drukt de lever de poten op zo’n positie dat lopen moeilijk is. Het voortijdig sterftecijfer van deze mishandelde en expres ziek gemaakte dieren ligt hierdoor tot wel 20 procent hoger dan bij eendenboerderijen waar geen foie gras wordt geproduceerd. Ook watervogeldeskundige Trizin Hof bevestigt dat de eenden veel meer stress ervaren door het dwangvoeren dan doordat veel mensen zich rustig door de stal bewegen.
Het is toch vreemd dat journalisten de boer hier niets over hebben gevraagd. Er is niet eens gevraagd naar een dierenartsenverklaring over de doodsoorzaak van de eenden. De morbide foto die de boer maakte doet niet eens de wenkbrauwen optrekken. De dierenvrienden krijgen klakkeloos de schuld van de dood van de eenden.
Niemand staat er bij stil dat het doel van de door deze boer geuite beschuldiging meerledig is: zijn smerige straatje schoonvegen door een ander de schuld te geven en zo de aandacht af te leiden van de ware slachtoffers die hij mishandelt: de eenden. En er ook nog een slaatje uitslaan door een geldsom te claimen. Volgens boer Callemeyn waren de eenden klaar voor de slachting. Dan is het toch niet zo gek dat er zoveel eenden overleden zijn door een enorm zieke lever. Bizar is dat deze dieren in hun trieste ellendige leven dan toch nog wat geluk hebben gehad: hun is in ieder geval het ruwe vangen, het akelige transport en de gruwelijke slacht bespaard gebleven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Greendutch
Greendutch21 nov. 2019 - 13:36

wat betreft geen aandacht media voor dierenleed door boer uitgevoerd, inderdaad , hier lees ik er voor het eerst over ! (dacht trouwens dat foie gras gemaakt werd van ganzenlever maar nu worden er eenden voor gebruikt? beide walgelijk gedrag door mensen/boeren alleen t.b.v. geld/winst en dier heeft geen stem) m.i. is de NOS tegenwoordig behoorlijk naar rechts opgeschoven:economie, financiën, kosten zijn woorden die vaak te horen zijn i.p.v. mensen, samenleving, maatschappij. vandaar dat algemene rechten van de mens, kind, gehandicapte, dier, natuur enz. niet aan bod komen. maar het gaat hier wel over een Belgische boer, verwacht u daar in NL media berichten over of hebben Be media dit ook nagelaten? ik begrijp overigens het gekissebis hieronder niet goed. waarom elkaar bekritiseren? waarom niet ideëen geven om dit tegen te gaan? praten over veranderingen in de maatschappij die nodig zijn? over stemmen op partijen die gaan zorgen dat dierenleed uitgebannen wordt? aan EU vragen om regelgeving voor goede zorg en veiligheid voor alle dieren in de EU? ik merk nl dat hier bij Joop vaak opmerkingen gemaakt worden die niet verwacht worden en dat die meer reacties vangen i.p.v. discussie losmaken en ideeën geven zodat er onderling geactiveerd wordt en dit dierenleed niet meer voor hoeft te komen

Frits Jansen
Frits Jansen17 nov. 2019 - 3:06

Dwangvoeding? Er zijn Amerikaanse eenden die zich volledig uit vrije wil ongans eten en drinken aan hamburgers en cola.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2019 - 13:23

Waar het mij om gaat is dat dat 'voeren' verboden moet worden. Dat zou prioriteit moeten zijn.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2019 - 17:49

precies

Jorah
Jorah16 nov. 2019 - 18:03

Daarvoor hebben we in Nederland en België andere wegen voor dan intimidatie, inbreken en andere ondoordachte acties. Via democratische wegen zullen we dit bereiken door wetgeving.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2019 - 5:42

Jorah Echt waar? Dan was dat al lang gebeurd. Dit speelt al veel over te doen geweest. Ik dacht dat Europa het zou verbieden maar blijkbaar is dat niet gebeurd. Ik denk nl. dat dat via Europa geregeld moet worden. Dat is ook een mooie manier om niets te doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2019 - 5:44

Dit speelt al heel lang, is al veel........

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof17 nov. 2019 - 12:32

@Minoes, Als u zich zou inlezen zou u weten dat hier al lang afspraken over genaakt zijn. Deze eendenboerderij is de laatste in zijn soort en moet binnenkort sluiten, m.i. volkomen terecht. De democratie heeft hier zijn werk gedaan. Ooit was dit een legale bedrijfstak. Gelukkig zijn we slimmer geworden en verbieden we dit inmiddels. Uiteraard moeten er dan wel afspraken gemaakt worden over bedrijfsbeëindiging en dat is dan ook gebeurd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2019 - 19:22

Jan Lubbelinkhof Dan heb ik toch gelijk en is het inmiddels verboden. Teken dat ik me wel degelijk goed ingelezen had alleen niet nu nog een keer omdat ik inderdaad dacht dat dat rond was. Mijn verbazing spreekt dan ook voor zich.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker16 nov. 2019 - 11:09

Beste mevrouw De Werd. Uw kritische noot wordt er niet sterker op door te suggereren dat: "het zou zelfs zo maar kunnen zijn dat deze boer voor het beeld dat hij wilde uitdragen en de schadeclaim die hij gaat indienen, wat extra eenden de nek heeft omgedraaid." " het doel van de door deze boer geuite beschuldiging meerledig is: zijn smerige straatje schoonvegen door een ander de schuld te geven en zo de aandacht af te leiden van de ware slachtoffers die hij mishandelt: de eenden." U verwijt de journalisten luiheid. Zij moeten de boer en de foto bevragen. Ik ben geen journalist. Maar als ik uw kritiek op de journalisten op u toepas dan stel ik u de volgende vraag: u suggereert hier kwade opzet. Welke bewijzen heeft u daarvoor? Om die te bewijzen volstaat het niet om te wijzen op 'het productieproces' dat normaal al tot veel doe eenden leidt. Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

2 Reacties
Katootje2
Katootje217 nov. 2019 - 17:26

"Maar als ik uw kritiek op de journalisten op u toepas", dan is dat niet terecht, want de aangesprokenen is geen journalist. De vraag is welke bewijzen er bestaan voor het tegendeel en dat probeer jij nu om te keren. De reden dat je het niet zeker weet, ligt onder andere in de luiheid van de journalisten en de manier waarop je dat probeert te misbruiken laat zien wie en wat je bent: dom en rechts.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker18 nov. 2019 - 15:17

Beste Katootje, Omdat iemand geen journalist is, mag die persoon dus alles beweren? Als De Werd het had gelaten bij het vragen om onderbouwing door de journalist en in het verlengde de eenden boer, dan had zij een sterk betoog. Daarin kan ik haar heel goed volgen. Nu verzwakt ze haar betoog door hetzelfde te doen als zij de boer verwijt, namelijk iets beweren zonder onderbouwing. En dan hoef je geen journalist te zijn om onderbouwing te vragen. En nu even aan u. Kunt u onderbouwen waarom ik 'dom en rechts' ben? Waaruit maakt u dat op? Of ben je meteen "dom en rechts' als je iemand die iets beweert om onderbouwing vraagt?

Gefaald
Gefaald16 nov. 2019 - 8:20

Vebubbelisering is dit. Animal Resistance (wie had het ook weer over militaristische namen zoals Farmers Defence Force ?) is zelf schuldig aan de dode eenden. Maar binnen hun eigen bubble "weet" iedereen dat boeren dieren mishandelen en alles fout doen.

4 Reacties
LaBou
LaBou 16 nov. 2019 - 9:45

Dwangvoeding, eenden houden in onnatuurlijke omstandigheden e.d. mag natuurlijk nooit gezien worden als dierenmishandeling, dat weet gefaald heel zeker in zijn bubbel.

Paul250371
Paul25037116 nov. 2019 - 12:27

"Twee maal daags krijgen zij een lange stalen buis in hun keel geduwd waar via een trechter een enorme hoeveelheid vette maïspap rechtstreeks in de slokdarm wordt gepompt. Dit veroorzaakt niet alleen angst, pijn en hijgen: de dieren lopen ook het risico op een slokdarmperforatie. Het vele en vette voer veroorzaakt een vervette lever, foie gras dus. De lever zwelt op, functioneert niet meer goed, drukt tegen de longen waardoor de dieren ademhalingsproblemen krijgen en in thermische shock kunnen gaan. Ook drukt de lever de poten op zo’n positie dat lopen moeilijk is. " Lijkt me een fijn uitje voor Donald. Lieve boeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2019 - 17:56

Dwangvoeding die geen medisch doel dient valt te kwalificeren als mishandeling. Zo moeilijk is dat toch niet? Dat sommige bubble bewoners vervette levers lekker vinden is daarvoor niet relevant.

Abma
Abma17 nov. 2019 - 6:21

Je kunt voor de boeren zijn dat mag, maar je hoef toch niet blind te zijn voor dingen die echt fout zijn.

Henk Tuinman
Henk Tuinman16 nov. 2019 - 6:19

Deze boer moet zijn bedrijf in 2023 stopzetten ivm verbod op vette lever eenden in Belgie. Daar komt hij niet onderuit. Waarom dan nog bij hem naar binnen gaan? Wat voor pluimvee stallen geldt, de dieren herkennen de mensen die daar dagelijks rondlopen en zijn gewend aan ritmes. Als daar in 1 keer een “kleine” groep mensen binnenkomt dan ontstaat er paniek. Bij paniek gaan de dieren vluchten en elkaar verdrukken tot de dood. Ook het licht donker schema is vastgesteld. Dan ga je niet op tijden dat het donker is met lampen naar binnen. Dit soort acties zijn onbezonnen. Probeer op een andere manier bewijs te verzamelen, niet zo. En als het vlees bloeduitstortingen heeft is het minder waard en dat wordt doorberekend aan de betreffende boer. Deze bloeduitstortingen kunnen ontstaan tot het moment van slachten. Het is dus altijd zaak zo om te gaan met de dieren dat ze geen bloed uitstortingen hebben. Ook wordt er voor het slachten een rustperiode gegeven om de stress te verminderen. Stresshormonen versnellen rigor mortis en dat vind je terug in de kwaliteit van het vlees. Opgemerkt moet worden dat bij vette lever eenden de lever belangrijker is dan het vlees, maar het vlees wel een opbrengst component is.

3 Reacties
LaBou
LaBou 16 nov. 2019 - 9:42

Wel kritiek op de activisten maar geen woord over het mishandelen van dieren door deze eendenhouder (want iets anders kun je de behandeling van die eenden niet noemen).

Paul250371
Paul25037116 nov. 2019 - 12:28

Twee maal daags krijgen zij een lange stalen buis in hun keel geduwd waar via een trechter een enorme hoeveelheid vette maïspap rechtstreeks in de slokdarm wordt gepompt. Dit veroorzaakt niet alleen angst, pijn en hijgen: de dieren lopen ook het risico op een slokdarmperforatie. Het vele en vette voer veroorzaakt een vervette lever, foie gras dus. De lever zwelt op, functioneert niet meer goed, drukt tegen de longen waardoor de dieren ademhalingsproblemen krijgen en in thermische shock kunnen gaan. Ook drukt de lever de poten op zo’n positie dat lopen moeilijk is. Maar de activisten.........

Henk Tuinman
Henk Tuinman16 nov. 2019 - 21:43

Het artikel gaat niet over de wijze van voederen maar hoe journalisten omgaan met de actievoerders en de boer. Ik ben ook tegen de wijze van het houden van deze eenden maar de werkwijze van de actievoerders keur ik af.

Abma
Abma16 nov. 2019 - 5:43

Een ziek dier is ook stress gevoeliger.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2019 - 5:38

Ik heb er me niet door laten misleiden. Ach ja de pers, gemakkelijk berichtje. Zelfs zonder hoor en wederhoor. Die dieren kun je niet meer aandoen dan dat wat hen iedere dag wordt aangedaan. Ik heb het nog nooit gegeten, daarvoor moet je in een chique restaurant zijn. Ik schrok overigens, dacht dat dit reeds lang verboden zou zijn. Is al vaak over aan de bel getrokken. Begrijp dat ook helemaal niet. Is er iets meer voor de hand liggend dan verbieden? Waar blijft de EU? Daar is het al eens aangekaart dacht ik.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2019 - 17:58

Gewoonlijk is er een (veel te lange) overgangsperiode.

L.Brusselman
L.Brusselman17 nov. 2019 - 6:38

De media zijn niet te vertrouwen(Assange,Russiagate,Venezuela,Syrie etc etc...)

Dr. Drees
Dr. Drees15 nov. 2019 - 20:46

Na Jip de Kip heeft mevrouw haar aandacht verlegd naar Leen de Eend ...

Katootje2
Katootje215 nov. 2019 - 17:00

Het is al lang duidelijk dat de pers vaak meedoet aan het goedpraten van dieronvriendelijke praktijken en de normaliseren van radicaal rechts.

9 Reacties
Sam V
Sam V15 nov. 2019 - 19:52

Je vergeet “dom rechts” te noemen. Los daarvan, misschien jou niet bekend, maar ook linkse mensen in Frankrijk eten wel eens foie gras. Niet alles is een links-rechts tegenstelling. Hoe graag je dat ook wil.

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende15 nov. 2019 - 21:24

Waarom is, volgens jou, 'rechts' dieronvriendelijk. PVV (graus) kan je dat bv niet noemen. Vvd misschien wel maar bij Bardet worden alleen de vrouwtjes dieren benadeelt. Maar een onderbuik is snel gevuld. Daar zal je gedachte wel vandaan komen.

Henk Tuinman
Henk Tuinman15 nov. 2019 - 21:37

Kun je even een paar voorbeelden geven? Ik heb wat gemist denk ik.

Semmel
Semmel15 nov. 2019 - 23:57

@ton : Inderdaad!, ook kinderen horen in de vrije natuur op te groeien, In plaats van vetgemest te worden op kinderboerderijen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2019 - 5:40

Die maken liever gewag van helden die een hondje gered hebben of een kat uit een te hoge boom gehaald (door de brandweer).

Jorah
Jorah16 nov. 2019 - 9:35

@Katootje; Graag enige onderbouwing wat radicaal rechts met dit nieuwsbericht te maken heeft. En als je dan nog tijd hebt onderbouwing wat radicaal rechts in het algemeen met dieronvriendelijke praktijken te maken heeft. Dierenwelzijn is namelijk niet een specifiek links of rechts item maaar iets wat de meeste mensen van links tot rechts aan het hart gaat.

Katootje2
Katootje216 nov. 2019 - 15:24

Henk tuinman: "Kun je even een paar voorbeelden geven?" Recht voor je neus: lees de reacties van "Gefaald" en de "Ballonnendoorprikker" en zelf heb je daar ook weinig of geen oog voor.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 nov. 2019 - 19:25

Eerder totale desinteresse en onkunde dan kwaadaardigheid vermoed ik.

Henk Tuinman
Henk Tuinman17 nov. 2019 - 9:18

@katootje Dat is geen antwoord op mijn vraag.

Jonkheer
Jonkheer 15 nov. 2019 - 16:26

Over het handelen van de boer kun je vast een flinke boom opzetten. Ik geloof je direct, Sandra. Maar de jongens en meisjes van Animal Resistance hebben tegelijk bergen boter op hun hoofd door in rotten van drie de stal binnen te gaan. Ga dan niet achteraf roepen: 'Maar wat de boer doet is erger!'. En 'Waarom weegt de journalistiek de woorden van die boer niet?' Het antwoord is heel eenvoudig. Juist het radicaal activistische karakter én het eendimensionale denken van clubs als AR en PETA zorgt ervoor dat media royaal aandacht schenken aan de gevolgen van dit soort protesten. En dan is het vervolgens het woord van AR tegen dat van de boer. Het woord van AR had al flink de kolommen van de kranten en de journaals gehaald. Nu was het de beurt aan de boer.

4 Reacties
Jorah
Jorah15 nov. 2019 - 17:09

Hartelijk dank voor de duidelijke reflectie. Helemaal mee eens. De dood door stress en het moeten afmaken van de rest van de beesten is het directe gevolg van deze onbezonnen en actie. Waarom neemt Animal Resistance daar geen verantwoordelijkheid voor maar proberen ze het af te schuiven?

Katootje2
Katootje215 nov. 2019 - 20:06

Jorah probeert weer eens om de omgekeerde werel in stand te houden. Nu FransAkkermans nog, die is ook dol op ganzelever en kan ons vast wel uitleggen waarom er geen diervriendelijke manier bestaat om dat te produceren. Hier met die trechter, daar krijg je een heerlijke leververvetting van. -

ton14024
ton1402415 nov. 2019 - 22:23

Jullie zijn zeker nooit op een kinderboerderij geweest.

Jorah
Jorah16 nov. 2019 - 9:33

Ik ben tegen het product wat er op deze boerderij geproduceerd wordt. Dat is het probleem dus niet. Het probleem is dat Animal Resistance geen verantwoordelijkheid neemt voor haar onbezonnen actie die tot direct gevolg had dat eenden door stress om het leven gekomen zijn en dat de rest afgemaakt moest worden. Daarnaast ben ik vele malen op een kinderboerderij geweest. Een niet te vergelijken situatie met hele andere eenden die heel anders reageren op verschillende situaties.