Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Een hoger salaris betalen kan alleen een investering genoemd worden als daar tegenover staat dat er ook hoogwaardiger gekwalificeerd personeel wordt aangenomen.
Beste meneer De Geus, hoogwaardiger personeel houdt per definitie een hoger salaris in. Punt is dat het hoogwaardig personeel (HBO opleiding) bijvoorbeeld in vergelijking met het bedrijfsleven vet onderbetaald wordt. Dan praten we niet over een paar duizend euro per jaar, maar over twintig tot dertig duizend en zelfs meer. Ik heb ervaring in zowel het bedrijfsleven als het onderwijs.
"hoogwaardiger personeel houdt per definitie een hoger salaris in" Maar omgekeerd niet: van een hoger salaris gaan ze niet ineens leren rekenen en schrijven. Wil je meer kwaliteit dan moet je dus terug naar een systeem waarbinnen universitair geschoolde onderwijzers een hoger inkomen krijgen, net als onderwijzers die extra akten halen.
De Geus Moeten we de zienswijze van alleen universitair voor de klas ook niet doorvoeren naar de autorijscholen, voetbaltrainers en conservatoria om maar wat zijstraatjes te noemen.
In Finland zijn de docenten universitair geschoold zo vreemd is dat dus niet. Het onderwijssystheem zit overigens ook anders in elkaar. Leerlingen beginnen pas op de basischool als ze 7 zijn en er ook iets te onderwijzen valt. Daarvoor gaan ze massaal naar de kinderopvang. Daar gebeurt natuurlijk ook van alles als voorbereiding maar het personeel is er (nog) niet academisch opgeleid. Vooralsnog presteren de Finse leerlingen uitstekend zoals blijkt uit internationaal onderzoek, maar duur is het systheem wel.
"Moeten we de zienswijze van alleen universitair voor de klas" Waar haal je die zienswijze vandaan? Dat je universitair geschoolden (net als mensen die op een andere manier extra kennis en vaardigheden hebben opgedaan) beter betaalt is toch echt wat anders dan de rest uitsluiten.
De Geus De gevolgde lesmethoden in Nederland deugen niet, met alle gevolgen van dien. En zoiets los je niet op met universitair geschoolde onderwijzers. Daarnaast, wat voor wetenschappelijke uitdaging biedt een klas van 7 jarigen een academicus!
Volgens de Finnen zijn universitair geschoolde docenten beter in staat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek op hun terrein bij te houden en toe te passen.
Mij is een geval bekend dat schoolbesturen weigerden om invalkrachten in vaste dienst te nemen. Het vingertje werd gewezen naar minister Ascher, die langdurige flexcontracten wilde inbinden. Het antwoord was dat er geen geld was. Terwijl boventallige directieleden met behoud van hun riante salaris flut werk mochten verrichten. Zelfs niet het belang van het onderwijs. Zo zal het ook gaan met het extra geld voor leerkrachten. Dat geld is immers niet geoormerkt en kan aangewend worden voor andere zak dan de salarissen. Oftewel het verdwijnt een een grote bodemloze put, zoals die miljard van Plasterk.
Nog niet lang geleden werkend in het onderwijs zijn beslist ook boventallige (onder) directeuren en afdelingshoofden, middelbaar onderwijs, verdwenen. Roept u nou maar wat?
Er zal echt een Deltaplan voor het onderwijs moeten komen. Salarissen moeten goed zijn, maar er moet vooral veel geld komen voor meer kleine scholen met dito klassen in achterstandswijken. Scholen die het ook mogelijk kunnen maken dat huiswerk op school gemaakt wordt. Dat is in mijn ogen een randvoorwaarde om kinderen uit achterstandswijken (en achterstandsgezinnen) een eerlijke kans op een mooie toekomst te geven.
Leerkrachten hebben er al 270 miljoen bij gekregen van Rutte2. Dat opgeteld bij de 5 miljard cadeau alleen voor mensen met werk van Rutte2. Plus CAO loonsverhoging. Daar komt nog straks nog de nodige miljarden bij voor middeninkomens van Rutte3. Allemaal in aanvulling op het reeds hoge netto salaris van leerkrachten die voor 80% gebruik maken van de parttime subsidies voor tweeverdieners. https://www.rd.nl/vandaag/politiek/partner-in-tweeverdienersgezin-werkt-vaak-belastingvrij-1.1138939 Gaat nog meer poen de ontevreden leerkrachten helpen? Ongetwijfeld kan het het zo vurig verlangde nog duurdere huis met subsidie, auto, vakantie etc. gekocht. Maar de werkdruk wordt uiteraard niet opgelost. Welke leerkracht wil er uren inleveren voor extra collega? Hier op deze site aanmelden svp. Kappen met het stimuleren van het versnipperen van voltijdbanen in deeltijd banen. Met meer leerkrachten in voltijd, zeg 80%, stijgt de efficiency enorm. Problemen met werkdruk verdwijnen als sneeuw voor de zon, kwaliteit onderwijs stijgt, kinderen presteren beter.
Een enorm kostbaar excuus is in de maak: nòg eens 5 miljard lastenverlichting en verlaging van de hoogste belastingschaal en de verlaging van de vermogensbelasting. Daar hebben de lerarensalarissen dus ook voordeel bij ;-)
Alle begrip voor mensen in het basis onderwijs om het bijltje er eens een dag bij neer te gooien. Een terechte boosheid die nog alleszins mild tot uiting komt. Onze overheid mag zich gelukkig prijzen met de redelijk bedaarde wijze waarop wij in ons land wat bakens verzet willen krijgen, maar diezelfde overheid moet, zoals ze bij onze zuiderburen plegen te zeggen ‘niet met onze kloten spelen’ en oppassen voor een verdergaande uiting van de toenemende ontevredenheid. De welhaast beledigende onderwaardering van hen die een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van onze kinderen dragen geeft reden genoeg voor een krachtiger vorm van opstandigheid. Die waardering lijkt afgenomen waar zwaarte en verantwoordelijk juist is toegenomen. Het vak van leerkracht is al lang niet meer het vak uit de jaren vijftig (voor mij te overzien) of de tijd daarvoor. Zelf zat ik op de lagere school in een klas met 53 leerlingen, een zogeheten openbare lagere opleidingsschool. Altijd werd er klassikaal les gegeven, van differentiatie was totaal geen sprake en als de klas met taal- of rekenopgaven aan het werk werd gezet geschiedde dat dusdanig rustig en gedisciplineerd dat de ‘meester’ of de ‘juf’ de gelegenheid had om huiswerk en schriftjes na te kijken. Door ingevoerde differentiatie, (te) verre gaande bemoeienis van ouders, mondigheid van de leerlingen, een duidelijk afgenomen discipline, vaak multiculturele samenstelling van klassen, het noodzakelijk na de schooltijden, niet zelden in de avonduren nakijken van huiswerk en voorbereiding van lessen, toegenomen tijd voor in- en extern overleg, snellere ontwikkelingen in het onderwijs waardoor veelvuldig aan nascholing moet worden gedaan en niet in de laatste plaats de bijkomende administratie zoals leerlingvolgsystemen e.d. is de taak van de leerkracht aanzienlijk zwaarder geworden. Zo langzamerhand gaat er meer tijd zitten in de bijkomende zaken dan in het lesgeven zelf.
Defensie is een sector, die nog meer extra geld nodig heeft dan onderwijs. Er is amper geld voor deugdelijk materiaal, defensie is echt kapot bezuinigd. En dat in een tijd, waarin oorlog steeds dreigender wordt. De onderwijzers mogen daarom blij zijn dat er al € 270 miljoen voor ze vrij komt.
Kees7: zeker mogen de onderwijzers blij zijn met elke euro die ze krijgen. Wij vertrouwen onze kinderen en daarmee deels hun èn onze eigen toekomst aan ze toe. Bovendien houden we de Russen buiten de klaslokalen. Daar mogen ze wel iets voor terug doen.
Budgetverdeling volgens de rijksbegroting 2018: Defensie 9.4 miljard; OCW slechts 1.4 miljard. Onderwijs is relatief goedkoop, en heeft meer directe positieve impact op de samenleving. Bovendien een investering voor de toekomst van ons land, wat mij betreft prioriteit boven defensie. Het huidige schandaal waar Hennis nu voor op stapt was denk ik niet met geld op te lossen; lijkt me meer een kwestie van een slecht functionerende organisatie.
Eens met het betoog, er wordt in Nederland al zo lang als ik me kan herinneren bezuinigd in het onderwijs. In de jaren 80 (voor mij lagere school) protesten tegen minister Deetman, in de jaren 90 studeerde ik en kreeg Jo Ritzen de wind van voren. Begin deze eeuw konden een hoop mensen met vaste aanstelling aan scholen en universiteiten hun biezen pakken. De voortdurende bezuinigingen hebben inderdaad wel een merkbare invloed op de kennis en vaardigheden men opdoet, en zorgt ook dat het moeilijker is goede leraren in het vak te behouden. Uiteindelijk wordt onze samenleving daar slechter van, helemaal mee eens dat onderwijs een van de best renderende zaken is waar een overheid het belastinggeld in kan investeren.
Enkele jaren geleden vertelde een docent- die voorheen in het bedrijfsleven had gewerkt- aan de Volkskrant: de werkdruk van docenten staat in geen vergelijking met die van werknemers in het bedrijfsleven. Heel onderwijsgevend Nederland viel over die man heen met oneigenlijke argumenten, maar wisten zijn stelling niet te pareren. Vandaar dat ik zijn stelling wederom deponeer. Gezien de genoten opleiding(en) worden docenten conform de markt betaald. Als je wilt impliceren dat docenten onderbetaald worden doe je de waarheid geweld aan. Al met al hebben docenten weinig reden tot klagen. Als ouder zeg ik: niet klagen, uw aandacht richten op het geven van beter taal- en rekenonderwijs. En dat kan ook zonder extra geld verkregen worden!
Beste 007, Zelf ben ik zo iemand die na meer dan 30 jaar bedrijfsleven, na een vijfjarige avondstudie die ik aanvankelijk voor mijn plezier deed, het onderwijs ingestapt als docent in het middelbaar. Dat deed ik, omdat ik mij tijdens de noodzakelijk stage-uren (in volwassenonderwijs 's avonds) als een vis in het water voelde. In het bedrijfsleven verdiende ik met een HBO-opleiding aanzienlijk meer en toch heb ik die overstap gemaakt, gewoon voor de verfrissing. Inderdaad, in eerste instantie bleek de setting op een school een verademing ten aanzien van die in het jachtige bedrijfsleven, waarin ook nog eens doorlopende fusies als een zwaard van damocles boven een ontslaghoofd hangen (gelukkig nooit meegemaakt. Ik voelde me bovendien tevreden omdat ik van mijn hobby, de Nederlandse taal, mijn beroep had gemaakt. Niettemin stel je na verloop van tijd vast dat er wel erg veel extra uurtjes in het onderwijswerk gaat zitten. Anders dan in het bedrijfsleven was ik noodzakelijkerwijs ook veel 's avonds en in de weekeinden met mijn vak bezig. (Nakijkwerk, lesvoorbereiding, ouderavonden, huisbezoeken in geval van mentorschap, bijscholing, leeswerk, vergaderingen). Het heeft me nooit tegen gestaan, maar ik geef er maar mee aan dat tegenover minder stress (niet voor iedere docent overigens) veel werkuurtjes meer staan.
007 https://www.poraad.nl/nieuws-en-achtergronden/ook-internationaal-bezien-verdient-de-nederlandse-leraar-weinig Meningen verschillen!
007: uw stelling heb ik vervolgens in de prullenbak gedeponeerd, omdat er geen enkel argument bijgeleverd wordt, zèlfs niet de oneigenlijke argumenten waarmee over de voormalig in het bedrijfsleven werkzame docent heen gevallen werd. De gang van bedrijfsleven naar het onderwijs is virtueel non-existent, terwijl de weg andersom schering en inslag is. Dat is zeker omdat die mensen genoeg verdienen en wel wat harder willen werken voor hetzelfde geld?
Op de basisschool hebben de kinderen wel regelmatig vrij vanwege een studiedag.
Ik stel voor dat we niet op deze manier discussieren: Ooit is gesproken over dit onderwerp en de argumeten tegen meer loon waren helderder dan de argumenten voor meer loon. Ik wil de gebruikte argumenten zelf kunnen beoordelen. Dat heb ik namelijk in andere discussies ook gedaan en die heb ik altijd gewonnen.
'Nakijkwerk, lesvoorbereiding, ouderavonden, huisbezoeken in geval van mentorschap, bijscholing, leeswerk, vergaderingen' Indrukwekkende lijst, maar geen dagelijkse gang van zaken voor een docent. Neemt niet weg dat er thuis nog iets moet gebeuren. Vanwege dat laatste hoeven jullie dus ook maar max. 20 lesuren per week te geven en hebben jullie - van elk beroep dat bestaat- de meeste vrije/vakantie dagen.
Voor degenen die de werkdruk ontkennen: https://onderzoekonderwijs.net/2016/07/03/normjaartaak-in-het-primair-onderwijs/ In de praktijk is de werkdruk veel hoger, onderzoek onder leerkrachten kwam op een gemiddelde van 48 uur per week in het po....
Ik zou zeggen, sta eens een willekeurige basisschool binnen, het is alsof je een tijdreis maakt. Je wordt zo 20, 30 jaar teruggeworpen. Alsof de digitalisering van de maatschappij nog een aanvang moet nemen. Juf en meester, maak toch eens gebruik van de "moderne" techniek. Weg met dat papier, laat de kinderen lekker individueel op hun eigen niveau leren. Verder, stop met parttimen, dan zul je zien dat je ook een hypotheek kunt betalen.
Wat ik nu lees, zijn de gezichtspunten van de Libelle lezers van 40 jaar geleden. De tijd waarin men dacht dat techniek alles zou oplossen en waar men individualistjes creeerde. Deze tijd vraagt echter om een andere benadering.
Beste oma stop met parttimen. Aha, dus u accepteert een maatschappij waarin het nodig is dat een stel beide full-time werkt. Realiseert u zich wel dat de zogenaamde vooruitgang, meer luxe etc. tot stand is gekomen door die twee banen en we dus een schijngroei door hebben gemaakt de afgelopen vijf decennia. Zou een enkel salaris in beginsel niet moeten volstaan om een basisbestaan te hebben. Moeten we niet juist meer tijd vrij maken om de kinderen goed te begeleiden i.p.v. alles maar op het bordje van het onderwijs te leggen? Is het dan vervolgens vanuit die visie niet begrijpelijk dat een van de twee ouders voor een part-time job kiezen, juist ook om nog armslag te hebben voor de kinderen. Meestal bent u niet zo kortzichtig. Een tenslotte; de digitalisering heeft absoluut zijn intrede gedaan in het onderwijs. Ik weet niet welke school u binnen bent gelopen, maar doe nog maar eens een poging elders dan.
U begrijpt weinig van het hedendaagse onderwijs. 'Laat kinderen op hun eigen niveau leren.' Differentiatie is al jaren ingeburgerd in het onderwijs!!!
Oma, Leest u dit achtergrondartikel eens: http://www.opiniestukken.nl/opiniestukken/artikel/918/De-digitalisering-in-het-onderwijs-moet-geminderd-worden Het is er dus al lang en waar u bent wezen kijken is waarschijnlijk een onderwijsmuseum geweest.
"Deze tijd vraagt echter om een andere benadering. " Nou, in ieder geval is het onverstandig om jaarlijks een grote groep digibeten naar het voortgezet onderwijs te sturen, zoals nu gebeurt.
Tja, Henk en Grijsje, ik kom regeglmatig op scholen, zowel in Nederland als in Kenia. Wat opvallend is is dat in Kenia, tenminste in de grotere steden, het belang van goed ICT onderwijs wordt ingezien. In Nederland gebeurt dit slechts sporadisch, met als gevolg dat vele kinderen "later" niet voor technische beroepen kiezen. Voor wat betreft die 2 salarissen, ik heb het heel mijn leven met 1 salaris gedaan, omdat ik er pertinent tegen ben mijzelf afhankelijk te maken van een partner/echtgenoot. Het is voor mij nooit een problem geweest hiervan rond te komen, maar ik ben dan ook niet consumptieverslaafd, zoals het merendeel van de bevolking. Heb ook nooit een problem gehad met de combinatie kinderen en full-time werken. In mijn ogen zouden vrouwen, net als in de rest van de wereld, gewoon een volledige werkweek aan de bak moeten, in plaats van met gouden kettingen aan een vent vast te zitten. Immers, de meeste armoede zie je toch echt bij gescheiden vrouwen zonder baan. Wel ben ik het met U eens dat de tot het absurde opgedreven huizenprijs een problem is, maar juist in het onderwijs zijn er legio vacatures in "de provincie" , waar je nog steeds een aardig huisje (geen villa) kunt kopen voor een klein prijsje.
Grijsje, ik heb het artikel waar U naar verwijst gelezen. Duidelijk I dit geschreven door iemand uit de reformatorische hoek, die kan ik niet serieus nemen met het aanhalen van de "vereniging zonder internet"
Oma, Zeker heeft de schrijver zijn vooroordelen. Het ging mij erom te laten zien, dat er wel degelijk fors is geïnvesteerd in digitalisering. In mijn werkzame leven werkte ik fulltime in het onderwijs en was kostwinner. Daarbij gold, dat we immer de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijs volgden. Of beter gezegd, moesten volgen, het schoolbestuur had elke vorm van autonomie voor leerkrachten uitgebannen. Vervolgens werden de oudere leerkrachten te zwaar belast en niet langer ontzien zoals in het verleden gebruikelijk. Velen zijn naar vroege uittreding “gestimuleerd”. Jongere leerkrachten zijn goedkoper en hebben andere vaardigheden, competentiegericht en niet opgeleid in het overdragen van kennis. Ik sprak mijn opvolger, ook fulltimer, vlak voor de vakantie. Hij had net 1 dag ontslag genomen vanwege de werkdruk....... Uw voorstel houdt in dat leerkrachten hun heil maar buiten de stad moeten gaan zoeken, dus alle gezinnen de stad uit?
omaoeverloos 4 oktober 2017 at 15:54 "In mijn ogen zouden vrouwen, net als in de rest van de wereld, gewoon een volledige werkweek aan de bak moeten". Helemaal mee eens. Geeft ook meer rust op de werkplek.
Nou ja, behalve dat het geld kost dat de belastingbetaler moet opbrengen, of dat ten koste gaat van andere uitgaven. Aan defensie bij voorbeeld.
Frits, Die belastingbetaler heeft al sinds Lubbers minder bijgedragen aan de ambtenaren en onderwijzers slarissen dan omgekeerd https://www.parlement.com/id/vh8lnhrpfxud/periode_1982_1994_kabinetten_lubbers Die ingreep werd goedgepraat door een verwijzing naar de uitstekende secondaire arbeidsvoorwaarden. Na het aantrekken van de economie werd herstel beloofd..... De secondaire arbeidsvoorwaarden zijn verdwenen..... Pas Plasterk is daarmee gekomen, volstrekt te laat en niet afdoende om de inmiddels enorme achterstand in te lopen.